Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οι πλημμύρες στην Θεσσαλία “κουρεύουν” προγραμματισμένες παροχές

Οι πλημμύρες στην Θεσσαλία “κουρεύουν” προγραμματισμένες παροχές

0

Λήγει τον Οκτώβριο το Market pass

Την αναπροσαρμογή του πακέτου των μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας φέρνουν μεταξύ άλλων οι ανάγκες για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, με πρώτο θύμα τη φημολογούμενη παράταση του market pass το οποίο θα σταματήσει να υλοποιείται στο τέλος Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις του στον Ant1 ο υπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η ανάγκη για την κάλυψη των ζημιών που προκάλεσαν οι πρωτοφανείς καταστροφές σε Βόλο, Τρίκαλα και Λάρισα υποχρεώνει το υπουργείο σε περικοπές με στόχο να διασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2023.

Προς αυτή την κατεύθυνση τόνισε ότι πλέον αποκλείεται η παράταση του market pass μέχρι το τέλος του χρόνου. Συνεπώς το πρόγραμμα θα λήξει κανονικά στο τέλος Οκτωβρίου.

Δεν θα δοθεί το εφάπαξ επίδομα που εξετάζονταν να δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και μακροχρόνια άνεργους και άλλες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στο τέλος του χρόνου.

Η επιδότηση για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα ακολουθήσει το “Ολλανδικό μοντέλο”. Θα καλύπτει τις αυξήσεις για οικονομικά ευάλωτους, με μικρές καταναλώσεις αλλά θα μηδενιστεί για καταναλώσεις πάνω από 500 Kwh.

Ποια θα εφαρμοστούν

Ο ΥΠΕΘΟ τόνισε ότι υπάρχουν μέτρα που αποτελούν προεκλογικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης και πρόκειται να εφαρμοστούν. Αυτά είναι:

– Το επίδομα προσωπικής διαφοράς, για περίπου 300.000 συνταξιούχους οι οποίοι δεν πήραν αύξηση το οποίο για δημοσιονομικούς λόγους, θα δοθεί μάλλον τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

– Η αύξηση του ελάχιστους εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%. Σε αυτό το θέμα υπήρχε μέχρι πρότινος περιθώριο για αύξηση έως 10% αλλά μετά τις καταστροφές αυτό απορρίφθηκε.

– Η παράταση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. Για εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους, σχολές χορού και γυμναστήρια.

– Η καταβολή “ενισχυμένου” επιδόματος θέρμανσης στα επίπεδα αυτού που δόθηκε για το χειμώνα 2022-2023. Ο υπουργός οικονομικών ξεκαθάρισε ότι και η μορφή του εισοδήματος θα είναι στην λογική του 2022 δηλαδή ένα ποσό βάσης) πέρσι ήταν 800 ευρώ  το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή κάθε περιοχής ανάλογα με τις ημέρες που έχει χαμηλές θερμοκρασίες

Τέλος, ο ΥΠΕΘΟ ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ που ψηφίστηκαν με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου εθνικής οικονομίας και είχε κορμό το νέο μισθολόγιο για το δημόσιο θα ισχύσουν κανονικά όπως θεσμοθετήθηκαν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…