Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

0

Κινητικότητα στα κόμματα
Κι αν οι εκλογές είναι απρόβλεπτες στη χώρα μας, εκείνο που ορίστηκε ήδη είναι οι εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. Έτσι, για τέλος Οκτωβρίου ορίστηκαν για τις τοπικές οργανώσεις, για ν’αναδειχθούν τα νέα πρόσωπα. Παράλληλα για μέσα Δεκεμβρίου ορίστηκε το συνέδριο του κόμματος όπου και θα συζητηθούν και ληφθούν αποφάσεις για τη νέα πορεία της παράταξης.
Στο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, συζητούν ακόμη για το πότε θα πρέπει να γίνει το συνέδριο και εάν θα γίνει με τη φυσική παρουσία των μελών.
Από την άλλη το ΚΙΝΑΛ συζητά πότε να ορίσει τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος, στην οποία διαδικασία θα ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι.
Γ.Δ.


Γραφειοκρατικό
Η διεύθυνση Συγκοινωνιών Ξάνθης μας είχε δώσει δείγματα μια άλλης λειτουργικής αντίληψης χρόνια τώρα. Πρόσφατα όμως πληροφορηθήκαμε πως για οποιοδήποτε έγγραφο ή αίτημα κατατίθεται, ζητά ο υπάλληλος να υπάρχει υπογραφή γνησιότητας από ΚΕΠ στην Εξουσιοδότηση.
Μάλλον για αύξηση της γραφειοκρατίας μας φαίνεται όλο αυτό το πήγαινε- έλα μεταξύ νομαρχίας και ΚΕΠ.
Κι έτσι, αντί ευκολίας και συντομίας, υπάρχει φόρτος εργασίας για να πιστοποιηθεί ότι ο αιτών είναι ο ίδιος που καταθέτει την αίτηση…
Γ.Δ.


Άρχισε η απογραφή ακινήτων
Θα τους έχετε ίσως συναντήσει, αλλά εάν μέχρι στιγμής όχι, τότε θα σας επισκεφθούν αυτοί στο σπίτι σας ή στο κατάστημά σας.
Για την έναρξη της διαδικασίας απογραφής ακινήτων στην πόλη και την ύπαιθρο.
Πρόκειται για τα νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που με ευγένεια ζητούν πληροφορίες για τα ακίνητα κάθε οικογένειας. Τα στοιχεία θα επεξεργαστεί η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και από αυτά θα υπάρξουν τ’ αποτελέσματα για όλη τη χώρα.
Μάλιστα μετά την απογραφή ακινήτων θ’ ακολουθήσει αυτή για τον πληθυσμό.
Πρέπει με την ευκαιρία να επισημανθεί πως οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν και ν’απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο των απογραφέων.
Γ.Δ.


Έφυγε η Ελένη Θανοπούλου
Απώλεια για την οικογένεια Θανόπουλου. Έφυγε για το μακρινό ταξίδι η Ελένη Θανοπούλου, σύζυγος του αείμνηστου Κωνσταντίνου Θανόπουλου, πρώην νομάρχη Ξάνθης.
Η κηδεία θα γίνει σήμερα Τετάρτη μεσημέρι στο Κοιμητήριο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του Κ.Θανόπουλου μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω την σύζυγό του, μία ευγενική και χαμογελαστή γυναίκα, συμπαραστάτης του συζύγου της στις ευχάριστες και τις δύσκολες στιγμές που τις ξεπέρασαν μαζί με αγάπη και εγκαρτέρηση.
Σε όλους τους συγγενείς εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.
Γ.Δ.


Αγροτική παραγωγή- Αυξήσεις
Στο μέλλον η παγκόσμια οικονομία θα κριθεί και από τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στο μέλλον, λόγω και της κλιματικής κρίσης, οι πόλεμοι θα είναι για νερό και τρόφιμα.
Θυμίζουμε πως το 2008 και 2011 οι αυξημένες τιμές στα βασικά είδη διατροφής προκάλεσαν διαδηλώσεις και ταραχές σε 30 και πλέον χώρες σε Αφρική, Ασία και στη Μέση Ανατολή.
Από την πλευρά τους, οι προηγμένες οικονομικά χώρες προετοιμάζουν την αγροτική τους παραγωγή και θωρακίζουν τη διατροφική τους αυτάρκεια.
Όλες οι χώρες, πλούσιες και φτωχές, έχουν πλέον αντιληφθεί πως η άνοδος των τιμών στα είδη διατροφής θα διατηρηθεί.
Η πρόκληση επομένως για τη χώρα μας είναι μεγάλη. Αρκεί να την υλοποιήσει σωστά διότι βοηθά ιδιαίτερα το κλίμα.
Πάντως οι αυξήσεις θα υπάρξουν, ήδη ξεκίνησαν και ο κύκλος αυτός που άνοιξε τώρα, είναι άγνωστο μέχρι πότε θα διαρκέσει. Γι’ αυτό οι προνοητικές χώρες παίρνουν μέτρα.
Γ.Δ.


Τροφή για προβληματισμό
Έχω την αίσθηση λόγω πολύχρονης ενασχόλησης με τη δημοσιογραφία και την εμπειρία που μου έχει προσθέσει ως προς τις ενέργειες των πολιτευόμενων, πως η δημοσιοποίηση του «μανιφέστου» Μ. Αμοιρίδη πως προαναγγέλλει γεγονότα.
Ποια ακριβώς και πότε, άγνωστο. Βέβαιο όμως πως θα υπάρξουν εξελίξεις στον χώρο της περιφέρειας.
Η αναφορά Αμοιρίδη στην ανάγκη να υπάρξει ενότητα στην περιφερειακή παράταξη τόσο Μέτιου όσο και Τοψίδη που ουσιαστικά βρίσκονται στον ίδιο πολιτικό χώρο, είναι ο πυρήνας της παρέμβασής του και άγνωστο εάν θα γίνει δεκτή αυτή.
Ήδη ο Τοψίδης αντέδρασε εκφράζοντας την άποψη πως το κείμενο Αμοιρίδη δεν εκφράζει τις θέσεις της παράταξης. Πέρα από τις αρχικές αντιδράσεις που ήταν αναμενόμενες υπήρξε η άμεση δήλωση Μέτιου και είναι βέβαιο πως εξελίξεις θα υπάρξουν.
Πότε θα εκδηλωθούν αυτές και τι μορφή θα έχουν, είναι άγνωστο.
Ο προβληματισμός όμως έχει σπαρεί. Το τι θα φυτρώσει, αναμενόμενο μεν, άγνωστο δε…
Γ.Δ.


Ο Μέτιος ανοίγει την πόρτα της παράταξης στον Αμοιρίδη
Και ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος …σήκωσε το γάντι που έριξε ο Μιχάλης Αμοιρίδης και επικροτεί την κίνησή του. Μάλιστα του ανοίγει και τις αγκάλες: «Η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» είναι ανοικτή και έτοιμη να υποδεχθεί όποιον επιθυμεί πραγματικά να ενταχθεί στους κόλπους της και μέσα από τις πράξεις του να συμμετάσχει στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Περιφέρειας και των πολιτών μας», αναφέρει σε δήλωσή του.
Τι απομένει; Οσονούπω να δούμε προσχώρηση Αμοιρίδη στην παράταξη Μέτιου και πιθανότατα αξιοποίησή του.
Στην πολιτική όλα είναι πιθανά
Και οι πολιτικοί έχουν μνήμη χρυσόψαρου…
Μ.Ξ.   


Στοίχημα για εκλογές
Εάν ζούσαμε στη Βρετανία, τα γραφεία στοιχημάτων θα ξεκινούσαν να στοιχηματίζουν πότε θα γίνουν…εκλογές, μετά απ’ όσα δήλωσε και υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός.
Προφανώς δεν είμαστε, αλλά ήδη και χωρίς στοιχήματα, οι συζητήσεις άναψαν πότε, ποιο μήνα του 2022 θα γίνουν εκλογές βουλευτικές.
Στην Ελλάδα γραφεία στοιχημάτων δεν υπάρχουν. Όμως ήδη στις εφημερίδες γίνονται αναφορές και προβλέψεις για εκλογές το 2022, ενώ ο πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός πως θα εξαντλήσει την τετραετία.
Τώρα εάν εσείς θέλετε να δοκιμάσετε την ικανότητά σας σε πρόβλεψη εκλογών εν Ελλάδι, σκεφτείτε το αρκετά.
Γ.Δ.


«Η Σμύρνη μάνα μ’ καίγεται…» Μια αθεράπευτη πληγή
Μια θλιβερή  μέρα για την Ρωμιοσύνη η χθεσινή. 13 και 14 Σεπτεμβρίου ανήμερα του Σταυρού το 1922, η μαύρη μέρα της καταστροφής της Σμύρνης. 99 χρόνια πριν και η πληγή ακόμη αιμορραγεί στη θύμηση κάθε Μικρασιάτη, κάθε Έλληνα. Η μέρα που καταστράφηκε το Παρίσι της Ανατολής, όπως αποκαλούνταν η Σμύρνη, και οι τραγικές μέρες που ακολούθησαν με τους Νεότουρκους να διαπράττουν ανείπωτης θηριωδίας εγκλήματα κατά των ελληνικού και του αρμένικου πληθυσμού. Αμέτρητοι είναι αυτοί που σφαγιάστηκαν και θανατώθηκαν με χίλιους φρικτούς τρόπους. Κι οι άλλοι που γλύτωσαν και ξεριζώθηκαν άφησαν πίσω τις ψυχές τους. Ποτέ δεν ξέχασαν, όπως ποτέ δεν ξεχνούν τα παιδιά και τα παιδιά των παιδιών τους. Όσα χρόνια κι αν περάσουν γενιές αυτή η καταστροφή, αυτός ο ξεριζωμός, αυτή η γενοκτονία θα παραμένει πληγή  βαθιά για όλο  τον Ελληνισμό.
Μ.Ξ.


Μια επιστολή


Από τον Θεόδωρο Ρωμανίδη, πρόεδρο του Κέντρου Μελετών «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»  μας εστάλη η παρακάτω επιστολή, σαν συμπλήρωμα της προσφοράς στον τόπο του Κωνσταντίνου Θανόπουλου. Γράφει:
«Αξιότιμη κ. Διαφωνίδου,
Σχετικά με την συμβολή και προσφορά του αειμνήστου Νομάρχη Ξάνθης Κωνσταντίνου Θανόπουλου, θα θέλαμε να προσθέσουμε και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που είχε επιδείξει στην δημιουργία συνεταιριστικών εταιρειών συμβάλλοντας στο να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να «μηδενιστούν» χρόνοι.
Το Κέντρο Μελετών Αλέξανδρος Μπαλτατζής, εκτιμώντας την μεγάλη προσφορά του και αποδίδοντας του ιδιαίτερη τιμή, τον προσκάλεσε ως κεντρικό ομιλητή στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση του μεγάλου Πολιτικού και Συνεταιριστή της Ξάνθης, Αλεξάνδρου Μπαλτατζή. Εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 2 και 3 Οκτωβρίου 2004. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο αείμνηστος Θανόπουλος στην θεμελίωση των εγκαταστάσεων της ΣΕΒΑΘ, πίσω από τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή.
Με εκτίμηση
Ρωμανίδης Θεόδωρος
Πρόεδρος Κέντρου Μελετών»


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Πολιτικές εξελίξεις; Ι Επανέρχεται ως πολιτικό θέμα η συζήτηση για πολιτικές εξελίξεις μετ…