Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο η κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές

Με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο η κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές

0

Κίνητρο για να περάσουν ιδιοκτησίες των γονιών στα χέρια των νέων

 

Προέδρος Συμβολαιογράφων Εφετείου Θράκης, Χ. Τερζίδης: «Αυτό όμως που μας ξάφνιασε είναι το μέγεθος του αφορολόγητου των 800.000 ευρώ!»

 

Μια ανεπάντεχη έκπληξη επεφύλασσαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ που χαιρετίστηκε ιδιαίτερα καθώς βγάζει έξω το χέρι του κράτους από τις γονικές παροχές και μεταβιβάσεις ακινήτων ή χρημάτων των γονιών στα παιδιά τους. Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργό  από 1η Οκτωβρίου καταργείται ο φόρος γονικών παροχών και δωρεών έως €800.000 ευρώ ανά τέκνο και συγγενή! Να σημειώσουμε το αφορολόγητο που ισχύει είναι έως 150.000 ευρώ αντίστοιχα και αυξάνεται κλιμακωτά φόρος από 1%  – 5% – 10% άνω των 600.000 ευρώ. Επίσης καταργείται η μεταβίβαση χρημάτων που έχει φόρο 10% από το πρώτο ευρώ! Πρόκειται για πολύ σημαντικές παροχές με κοινωνικό πρόσημο.

Τι ισχύει και τι αλλάζει στις γονικές παροχές και δωρεές

Ας δούμε τι ισχύει ανά περίπτωση:

Γονικές παροχές – δωρεές: Το αφορολόγητο όριο των 800.000 € αντικαθιστά το προηγούμενο όριο των 150.000 €, ανά γονέα και ανά τέκνο, με αποτέλεσμα ακίνητα χρήματα ή μετοχές συνολικής αξίας έως και 1.600.000€ από τους δύο γονείς να μεταβιβάζεται χωρίς κανένα φόρο σε κάθε τέκνο. Αν μάλιστα υπάρχουν και παππούδες και γιαγιάδες στην ιδία ιδιοκτησία, τότε το αφορολόγητο όριο ανεβαίνει στα 3.200.000 ευρώ! Ποσά περιουσίας που υπερβαίνουν τα παραπάνω όρια ανά περίπτωση ιδιοκτησίας ( π.χ. το ατομικό 800.000€ ή το 1.600.000 ευρώ οικογενειακό) θα φορολογούνται με τον ισχύοντα ανώτατο συντελεστή του 10%.

Τι  ισχύει σήμερα για τις κληρονομιές

Κληρονομιές ακινήτων χρημάτων σήμερα κλπ: Σύμφωνα με την νομοθεσία η κληρονομιά μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητη. Από τις 150.000 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα φορολόγησης, που προβλέπει φόρο 1% από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, από το ποσό των 300.000 ευρώ και μέχρι τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 5%, ενώ για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 10%. Ισχύει δε ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του.

Ειδικά δε για την πρώτη κατοικία η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι τα ακόλουθα όρια αντικειμενικών αξιών:

200.000 ευρώ, αν το παιδί είναι άγαμο.

250.000 ευρώ, αν το παιδί είναι έγγαμο.

275.000 ευρώ, αν το παιδί έχει και ένα δικό του παιδί.

300.000 ευρώ, αν το παιδί έχει δύο δικά του παιδιά.

330.000 ευρώ, αν το παιδί έχει τρία δικά του παιδιά.

Στόχος να περάσουν ιδιοκτησίες στα χέρια των νέων

Αναφορικά στη σκοπιμότητα αυτής της παροχής από το κυβερνητικό επιτελείο δόθηκε κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση καθώς  αποβλέπει στο να διευκολύνει το πέρασμα των κάθε είδους περιουσιακών στοιχείων (δηλαδή κινητά και ακίνητα) των εν ζωή γονέων αλλά και των παππούδων στα παιδιά – εγγόνια τους, ώστε οι νέοι να μπορούν να αναλάβουν έγκαιρα τη διαχείριση, αλλά και τις ευθύνες τους. Η κατάργηση των φόρων αποτελεί σίγουρα ένα σημαντικό κίνητρο.

Προέδρος Συμβολαιογράφων Εφετείου Θράκης, Χ. Τερζίδης: «Αυτό όμως που μας ξάφνιασε είναι το μέγεθος του αφορολόγητου των 800.000 ευρώ!»

Για μια απρόσμενη και ασυνήθιστη έκπληξη κάνει λόγο ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Εφετείου Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης, κληθείς να σχολιάσει τις παροχές καθώς και τι εκτιμά ότι θα προκαλέσουν: «Είναι μια σημαντική παροχή και καλοδεχούμενη. Ιδιαίτερα μας χαροποιεί η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης της δωρεάς χρημάτων που τώρα φορολογείται με 10% από το πρώτο ευρώ. Αυτό όμως που μας ξάφνιασε είναι το μέγεθος του αφορολόγητου των 800.000 ευρώ! Είναι κάτι ασυνήθιστο και προξενεί εντύπωση και αναρωτιόμαστε σε πόσους αναφέρεται; Αποδεικνύει δε ότι υπάρχει ένα σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο από μέρους του κράτους και μοιραία αναρωτιόμαστε γιατί δεν γίνεται αυτό, για παράδειγμα και στους ελεύθερους επαγγελματίες που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ ή γιατί δεν μειώνεται ο Ειδικός Φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που αφορά ιδιαίτερα εμάς στην Βόρεια Ελλάδα. Θα ήταν θεωρώ πιο σοφό και συνετό, γιατί δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα αλλά και κοινωνικό για πολλά νοικοκυριά».

Ο κ. Τερζίδης εκτιμά ότι οι αλλαγές θα επιφέρουν αύξηση στις συμβολαιογραφικές πράξεις αλλά ιδιαίτερα σε μεγαλουπόλεις και αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές όπου υπάρχουν και μεγάλου ύψους περιουσίες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …