Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Βόλτες και γνωριμία με τη Λίμνη Βιστονίδα

Βόλτες και γνωριμία με τη Λίμνη Βιστονίδα

0

Σταδιακά θ’ ακολουθήσουν κι άλλα μέρη του νομού μας

Απόφαση και επαφή με την Ξάνθη! Ναι, με τις ομορφιές της που βρίσκονται λίγο έξω από την πόλη. Για την συνολική περιοχή της Λίμνης Βιστονίδας ο λόγος. Για έναν κόσμο διαφορετικό, υδάτινο, ενδιαφέροντα που δίνει μια άλλη εικόνα στους επισκέπτες.

Ξεκινάμε σήμερα με την Λίμνη και την ευρύτερη ενδιαφέρουσα περιοχή. Ως ξεκίνημα, θ’ ακολουθήσουν και οι άλλες επίσης όμορφες και ενδιαφέρουσες περιοχές του τόπου μας που αξίζουν να τις επισκεφθεί ο Ξανθιώτης και να τις γνωρίσει καλύτερα.

Λίμνη Βιστονίδα – Ένας ξεχωριστός υδάτινος κόσμος

Οι περίπατοι στην παλιά πόλη της Ξάνθης, τα παιχνίδια στα νερά του Νέστου, η εξερεύνηση στα Πομακοχώρια είναι μερικές μόνο από τις αφορμές για ένα ταξίδι σε αυτήν την πανέμορφη γειτονιά της Θράκης. Ένα ταξίδι που ζωντανεύει όλες τις αισθήσεις.

Περίοπτη θέση στον προγραμματισμό του έχει πάντα η λίμνη Βιστονίδα. Ένας βιότοπος διεθνούς σημασίας, τον οποίο εκτός από τους ταξιδιώτες λατρεύουν να επισκέπτονται φλαμίνγκο, κορμοράνοι, ερωδιοί, χαλκόκοτες και άλλοι ιπτάμενοι μετανάστες. Πάνω από 300 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί εδώ.

Λίγο έξω από το Πόρτο Λάγος (στη δυτική είσοδο του οικισμού) βρίσκεται το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Βιστονίδας (τηλ. 25410-96646), στο οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε για τα καλύτερα σημεία παρατήρησης ανάλογα με την εποχή που θα βρεθείτε στην Ξάνθη. Στο χωριό Σέλινο βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστονίδας (τηλ. 25410-96926).

Η έκταση της Βιστονίδας είναι 42.400 στρέμματα και το μέγιστο βάθος της κυμαίνεται από 2,5 έως 3,5 μ. Είναι ένας από τους 11 υγρότοπους διεθνούς σημασίας της Ελλάδας που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ramsar και Περιοχή Ειδικής Προστασίας, σύμφωνα με οδηγία της ΕΟΚ.

Στα νερά της έχουν καταγραφεί συνολικά 61 είδη ψαριών, όμως αυτό που καλλιεργείται εντατικά είναι ο κέφαλος. Το ψάρι που κυριαρχεί στο μενού των ταβερνών της περιοχής είναι ο λικουρίνος (μυξινάρι), ένα είδος κέφαλου που παστώνεται στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Βιστονίδας και στη συνέχεια καπνίζεται σε ειδικούς φούρνους.

Κοντά στη Βιστονίδα αξίζει να επισκεφθείτε το Πόρτο Λάγος. Σίγουρα θα απολαύσετε έναν περίπατο στο μικρό άλσος που βρίσκεται νότια του λιμανιού. Φιλοξενεί αποικία ερωδιών, ενώ έχει πολλές φωλιές σταχτοτσικνιάδων και λευκοτσικνιάδων. Δημιουργήθηκε το 1947 για να προστατεύει τον οικισμό από τους ισχυρούς ανέμους!

Μόλις 1 χλμ. μακριά από το λιμανάκι του Πόρτο Λάγος θα δείτε το πολυφωτογραφισμένο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, που είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Μια ξύλινη γέφυρα ενώνει το μοναστήρι με την εκκλησία της Παναγίας Παντάνασσας που βρίσκεται στο κέντρο μιας λίμνης.

Και πρότασή μας

Επαναφέρουμε με την ευκαιρία μια παλιά μας πρόταση για την καλύτερη γνωριμία με την Λίμνη και τις παραλίμνιες περιοχές. Να δοθεί η δυνατότητα σε ένα-δυο άτομα από το Λάγος που έχουν μικρά σκάφη, να δέχονται άτομα που επιθυμούν μια βόλτα στη Λίμνη. Βόλτα γνωριμίας μαζί της, διάρκειας μιας ώρας. Έτσι οι επισκέπτες θα πραγματοποιούν τον γύρο της Λίμνης, με παράλληλη ξενάγηση, όπως γίνεται στη Λίμνη Πλαστήρα, Κερκίνης κι αλλού.

Γ.Δ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Στις 13 Μαΐου ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Σε λίγες μέρες, 13 Μαΐου θα ξεκινήσουν τα sms στις γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου τ…