Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 4 Μαΐου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 4 Μαΐου 2019

0

Ανεμοδαρμένες σημαίες
Εκτός από τα πεσμένα κλαδιά, τα δέντρα και τους κάδους που άφησε ο δυνατός αέρας των προηγούμενων ημερών, «θύμα» έπεσαν και οι σημαίες του νοσοκομείου που έμειναν σχεδόν… μισές από το δυνατό άνεμο στον οποίο εκτέθηκαν την εβδομάδα των μποφόρ!
Ας ελπίσουμε να μη μείνουν για καιρό έτσι… λαβωμένες…


Χωρίς ποινή η δίκη Μίχογλου κατά Σιδηρόπουλου
Εκδικάστηκε χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης μετά από επτά αναβολές η δίκη του δημάρχου Τοπείρου κατά του δημοσιογράφου Γιάννη Σιδηρόπουλου για το επίμαχο βίντεο και τα σχόλια του τελευταίου, κατά την προεκλογική περίοδο ως προς τη σύνδεση του υποψήφιου, τότε, δημάρχου και του συνδυασμού του με τη Χρυσή Αυγή.
Το δικαστήριο απάλλαξε το δημοσιογράφο από τις κατηγορίες της απλής και συκοφαντικής δυσφήμισης, αποδεχόμενο ότι τα πραγματικά περιστατικά ήταν αληθή, ενώ δεν έκρινε επί της εξύβρισης, θέτοντας, λόγω της νέας νομοθεσίας, την υπόθεση στο αρχείο.
Η υπόθεση βέβαια, ως γνωστόν, ούτε άρχισε ούτε τελειώνει εδώ, αφού ήδη με επίκεντρο το ίδιο βίντεο και τους σχολιασμούς που το συνόδευσαν, καταδικάστηκε σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό ο εκδότης της εφημερίδας ΤΟΛΜΗ, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό για το Κανάλι 6, που στον πρώτο βαθμό ήταν καταδικαστική.
Ε.Δ.


Απορία αναπάντητη
«Τελώ εν απορία»  ξεκίνησε το τηλεφώνημά του ο πρωινός φίλος και συμπολίτης συνεχίζοντας «εδώ και μέρες προσπαθώ να μαντέψω πως και από πού προήλθε η υποψηφιότητα Πασχάλη Λύρατζη. Όχι ότι αμφισβητώ τις ικανότητές του στους ελιγμούς. Απεναντίας, διακρίνεται. Όμως, σπάζω το κεφάλι μου να δικαιολογήσω την κάθοδο και υποψηφιότητα ως επικεφαλής νέου δημοτικού συνδυασμού, όταν ο ίδιος επί σειρά ετών αποτελούσε το στήριγμα των δημάρχων μηδέ του Δημαρχόπουλου εξαιρουμένου ο οποίος επίσης του πρόσφερε και σχετικό αξίωμα. Άρα κάτι άλλο σοβαρότερο συμβαίνει που με τον καιρό θα πληροφορηθούμε. Εκτός βέβαια εάν οι φιλοδοξίες του αγαπητού Πασχάλη ξεπερνούσαν τα όρια και δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν. Ως προς το κυκλοφορήσαν σενάριο περί λαγού κλπ για σύμπραξη στην επόμενη Κυριακή, προσωπικά αδυνατώ να το πιστέψω. Το γιατί, το κρατώ για τον εαυτό μου». Τάδε έφη και μου’ κλεισε το τηλέφωνο.
Γ.Δ.


Με σταυρό προτίμησης
Δύο λόγια τώρα για τις Ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση αποφάσισε στην εκλογική διαδικασία να ισχύσει το σύστημα της σταυροδοσίας. Κι όχι της λίστας. Άρα οι Ευρωβουλευτές θα κάνουν προσωπικό αγώνα για να κερδίσουν όσους περισσότερους σταυρούς, σε πανελλήνιο επίπεδο. Δηλαδή, θα έχει κάθε κόμμα το ψηφοδέλτιο με τους υποψήφιους που θα είναι ίδιο για όλη τη χώρα. Όπως έγινε ακριβώς και στις δύο προηγούμενες εκλογές.
Ο αριθμός των εκλεγμένων έχει να κάνει από το συνολικό ποσοστό που συγκεντρώνει πανελλαδικά κάθε παράταξη και ανάλογα με το ποσοστό εκλέγει λίγους ή πολλούς ευρωβουλευτές.
Γ.Δ.


Η 3η Κυριακή των εκλογών
Πολλά έχουν ειπωθεί για το νέο τρόπο διοίκησης που θα φέρνει στους ΟΤΑ ο νέος εκλογικός νόμος που εισάγει την απλή αναλογική και δημιουργεί νέες δυναμικές στις μεθόδους και τον τρόπο διοίκησης τους δήμους. Η πρώτη και η δεύτερη Κυριακή μπορεί να κριθούν σε εκλογικές αναμετρήσεις, η τρίτη Κυριακή όμως θα κρίνεται σε όλη τη θητεία των νέων αυτοδιοικητικών αρχών. Πώς θα συνεργαστούν; Ποιοι θα συνεργαστούν; Με τι όρους; Με τι ανταλλάγματα; Θα υπάρχει σταθερότητα; Δύσκολο να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα. Όπως επεσήμανε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση «παλιά καραβάνα» της αυτοδιοίκησης η εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου αποτελεί μια κακή συγκυρία για την Ελλάδα, καθότι προορίζεται για δημάρχους με ικανότητα να συνθέτουν και δυστυχώς, λείπει η πολιτική ωριμότητα. Άρα και οι συναλλαγές που αναπόφευκτα θα γίνουν, είναι καταδικασμένες να διαλυθούν.
Γι’ αυτό, ως ελπίδα, ας μπούνε τουλάχιστον και νέα πρόσωπα στην αυτοδιοίκηση, απαλλαγμένα από την τοξικότητα της άσκησης πολιτικής με τους σημερινούς όρους, ώστε με φρέσκο βλέμμα να δημιουργήσουν νέες ισορροπίες και προσεγγίσεις. Όχι ότι ο νέος αυτόματα θα φέρει και την αλλαγή. Κι εκεί κόπο και πείσμα και μεράκι και δουλειά θέλει. Αλλά εκεί, υπάρχει ελπίδα.
Ε.Δ.


Η διπλή χαρά του Τριαντάφυλλου Βαΐτση
Διαβάσαμε για τη διπλή χαρά του Τριαντάφυλλου Βαΐτση και κρίναμε ότι πρέπει να τη μοιραστεί με τους αναγνώστες μας. Ο γνωστός καλλιτέχνης της σκιάς σε ανάρτησή του στο facebook γράφει: «την Πέμπτη είχα δύο λόγους για να πετάω από χαρά. Το Σπίτι της Σκιάς έκλεισε πέντε χρόνια λειτουργίας… Ο πιο σημαντικός όμως, δεν ήταν αυτός αλλά η συμμετοχή μου στην έκθεση του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. με τίτλο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ “Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια. Ο Γιώργος Σεφέρης & η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία”.  Αν πριν από πέντε χρόνια μου έλεγε κάποιος πως τα έργα μου θα συνυπάρχουν με έργα των συγκεκριμένων καλλιτεχνών που συμμετέχουν σ’ αυτή την έκθεση θα του έλεγα πως είναι τρελός (θα ήταν βέβαια μια πολύ ωραία σκέψη)… Κι όμως, έζησα αυτό το όνειρο. Σ’ αυτή την έκθεση λοιπόν, συμμετέχω με δύο έργα μου. Το έργο “Διασκέδαση” και το έργο “Ο Γυρισμός του Ξενιτεμένου”. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ λοιπόν, αυτή την εξαιρετική έκθεση γι’ αυτόν τον ποιητή – διπλωμάτη – άνθρωπο, Γιώργο Σεφέρη».
Ε.Δ.


Εν αναμονή
Περιμένουμε να δούμε πόσο θα εκπλαγούμε από τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει εντός των ημερών η κυβέρνηση για τον Έντυπο Τύπο. Διαβάσαμε μάλιστα σε Αθηναϊκά ΜΜΕ ότι επίκειται συνάντηση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής με την ΕΣΗΕΑ και την ΕΙΗΕΑ, δυο φορείς δηλαδή που αφορούν αποκλειστικά τις εφημερίδες της Αθήνας. Τα Περιφερειακά Μέσα πάλι στην απομόνωση. Έχει επιδείξει άλλωστε (κι αυτή) η κυβέρνηση την… αδυναμία της για τους εκδότες της Αθήνας. Για την επαρχία επιμένει να αδιαφορεί.
«Ε»


Για τον Τσέπελη
Συμπολίτης επικοινώνησε με την εφημερίδα και εξέφρασε μια απορία του την οποία σας την μεταφέρω: «Παρατηρώ ότι καθημερινά, δύο τοπικές εφημερίδες ασχολούνται, συνέχεια και μονότονα με τον υποψήφιο δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη. Συνήθως με επικριτικά και μειωτικά σχόλια σε μια προσπάθεια να μειώσουν την προσωπικότητά του ως υποψήφιου δημάρχου. Δικαίωμά τους αλλά διαπιστώνω ότι γίνανε κουραστικοί με τη συχνή επανάληψη των ίδιων σχολίων και όλοι σκέφτονται πως υποκρύπτεται «κάτι» σ’ αυτήν την τακτική, πέρα από το γεγονός ότι χωρίς να το θέλουν (δεν το καταλαβαίνουν μάλλον), του κάνουν διαφήμιση με την τόσο συχνή αναφορά του ονόματος του Τσέπελη. Εκτός εάν τον υπολογίζουν τόσο πολύ που τρέμουν για την επιτυχία του».
Γ.Δ.


Μεθοδικός ο Μελισσόπουλος

Χωρίς πολλά λόγια, μεθοδικά και έξυπνα κινείται, μαθαίνω ο υποψήφιος δήμαρχος Σάββας Μελισσόπουλος. Κι έτσι χρειάζεται, χωρίς  δηλώσεις και υπερβολές για «κανόνια» και «βόμβες» υποψήφιους. Για ανθρώπους μιλάμε, με γνώσεις ήθος και διάθεση προσφοράς, κι όχι σέντερ φορ για την ποδοσφαιρική μας ομάδα.
Και κάτι ακόμη: Δεν χρειάζεται άγχος για το θέμα των υποψηφίων. Οι δουλειές που γίνονται ήρεμα και με ψάξιμο είναι οι καλύτερες. Και για όσους πιθανόν ρωτούν, τους ενημερώνουμε ότι ο συνδυασμός είναι σχεδόν έτοιμος. Υπάρχει μία αναμονή για 2-3  άτομα ακόμη.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …