Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

0

Υπάρχει θέμα Ιμίων
Δεν το αρνείται κανείς λογικός άνθρωπος όπου κι αν ανήκει, ό,τι κι αν πιστεύει. Ότι υπάρχει θέμα Ιμίων. Η επιθετική τακτική της Άγκυρας στο Αιγαίο και στη Κύπρο είναι δεδομένη και έμπρακτη. Η Αθήνα το γνωρίζει αυτό και δεν κρύβει το φόβο της για ένα θερμό επεισόδιο, όταν μάλιστα υπάρχει ένας ασταθής παράγοντας που ονομάζεται Καμμένος. Μέχρι σήμερα, μετά το επεισόδιο εμβολισμού του ελληνικού σκάφους του Λιμενικού από τουρκικό πολεμικό με υλικές ζημιές, οι σχέσεις των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας διατηρούνται σε ισορροπία σαν σε τεντωμένο σχοινί. Δηλαδή κινούνται όλα σε μια λεπτή κόκκινη γραμμή που είναι δύσκολο να υποστηριχθεί ότι δεν θα την παραβιάσει η Τουρκία στα Ίμια, μετά μάλιστα και τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού. Υπάρχει θέμα Ιμίων όντως και όλα είναι μη προβλέψιμα.


Η Ευρώπη των ισορροπιών
Απορούν οι διάφοροι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί έχει μειωθεί πάρα πολύ η θετική γνώμη των κατοίκων της Νότιας Ευρώπης προς το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μα είναι δυνατόν ν’ απορούν; Και να ρωτούν;  Δεν βλέπουν τη στάση της Ευρώπης στον αποκλεισμό που επέβαλε η Τουρκία με τα πολεμικά της και απαγόρευσε τις γεωτρήσεις στο Ιταλικό γεωτρύπανο; Είναι σοβαρές ανακοινώσεις αυτές που έβγαλε; Έτσι με μισόλογα υποστηρίζει τα συμφέροντα κράτους-μέλους;  Προφανώς όχι!
Και θα πρέπει να το καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε όλα τα επίπεδα της Ε.Ε. ότι με τέτοιες λογικές θα συνεχίσει να μειώνεται ο αριθμός των ευρωσκεπτικιστών. Το σύνθημα (γιατί για σύνθημα πρόκειται κι όχι ουσία) ότι τα σύνορα της Ευρώπης βρίσκονται σε Ελλάδα και Κύπρο! Μπούρδες και λόγια. Η κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια δεν είναι μόνο οικονομία και δεσμεύσεις. Είναι και υποχρεώσεις προς τα μέλη που έχουν ανάγκη βοήθειας και προστασίας στην πράξη. Κι αυτό δεν υπάρχει. Γι’ αυτό στις Ευρωεκλογές σε κάθε νέα εκλογική αναμέτρηση μειώνεται ο αριθμός αυτών  που ψηφίζουν.


Έρχεται ο Πολάκης στην Ξάνθη
Αρχές Μαρτίου αναμένεται να έρθει στην Ξάνθη ο υφυπουργός Υγείας κ. Πολάκης για να εγκαινιάσει την πρώτη ΤΟΜΥ στην Ξάνθη που είναι έτοιμη για να ξεκινήσει την λειτουργία της καθώς έχει στελεχωθεί με 4 γιατρούς και στεγάζεται στο Κέντρο Ψυχικής  Υγείας.
Σε δεύτερη φάση θα λειτουργήσει και μία ακόμη στις κτιριακές εγκαταστάσεις του παλαιού ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ξάνθης.
Μ.Ξ.


Και μία ιστορική φωτογραφία του 1989 που πολλούς θα κάνει να θυμηθούν με νοσταλγία συντρόφους τους που πλέον δεν ζουν. Στο κέντρο ο Δ.Τσοβόλας (Αρχείο Γιάννης Κιουρκτσόγλου)

Οι παρόντες και οι απόντες
Παρών στην παρέλαση ήταν ο περιφερειάρχης Χ. Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης, ο περιφερειακός σύμβουλος Μ. Αμοιρίδης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κ. Αντωνιάδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Σ. Μωραΐτης, οι αντιδήμαρχοι Ξάνθη Κ. Παπαδόπουλος, Θ. Ηλιάδης και άλλοι. Από την αντιπολίτευση παρών ήταν ο Ι. Καμαρίδης και ο Γ. Κολλάρος ο ποίος μάλιστα ήταν ντυμένος σταυροφόρος!
Απών όμως ήταν ο επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών Μ. Φανουράκης και οι άλλοι σύμβουλοι από την παράταξη εκτός και αν έκαναν παρέλαση. Απουσία πήρε και ο Νίκος Ανταμπούφης καθώς επίσης οι βουλευτές του  νομού μας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα δεδομένου ότι ο βουλευτής κ. Χ. Ζειμπέκ με τον γραμματέα Γ. Χατζηθεοδώρου ήταν παρόντες στην Μουτζουροδευτέρα του Πολυσίτου αλλά όχι στο καρναβάλι της Ξάνθης.
Εμμέσως πλην σαφώς αποτελεί μια απαξίωση του θεσμού.
Μ.Ξ.


Το δράμα συμβαίνει δίπλα μας
Το δράμα των Τούρκων που προσπαθούν να φύγουν από την πατρίδα τους συνεχίζεται αμείωτο. Όλη αυτή η τραγωδία που συμβαίνει δίπλα μας, στα θαλασσινά νερά ή τα παγωμένα νερά του Έβρου δεν έχει τελειωμό. Άνθρωποι μορφωμένοι, οικογενειάρχες, κυνηγημένοι από το καθεστώς Ερντογάν, προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο. Δράμα μεγάλο. Μαρτυρίες που συγκλονίζουν. Ναυάγια, πνιγμοί, πόνος αβάσταχτος για τις ζωές που χάνονται, για τη σκληρότητα του καθεστώτος που απολύει με το « έτσι θέλω»  ανθρώπους, τους φυλακίζει, τους οδηγεί στην απελπισία.
Τι να πει κανείς, τι να γράψει, τι να πρωτοθρηνήσει. Και από την άλλη, παρά τους  κινδύνους, νέες αφίξεις, νέες προσπάθειες. Λέγεται πως περίπου 600 είναι οι οικογένειες Τούρκων που έχουν βρει μέχρι στιγμής καταφύγιο στη χώρα μας. Που ξέρει να φιλοξενεί, να συμπαρίσταται, να βοηθά ο λαός της, έξω και πέρα από διαχωρισμούς, θρησκείες, χρώμα.
Το δράμα συμβαίνει δίπλα μας…


Να γίνει πραγματικός απολογισμός
Το θέμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών (ΘΛΕ) Καρναβάλι, σίγουρα θα συνεχίσει ν΄απασχολεί την κοινή γνώμη της Ξάνθης. Ελπίζουμε ν’  απασχολήσει, παραγωγικά βέβαια και τον δήμο Ξάνθης. Αναμενόμενη είναι δε και μία εκτίμηση των όσων έγιναν, θετικά και αρνητικά. Ότι περιμένουμε μια αποτίμηση να γίνει σύντομα με στοιχεία και με δημοσιοποίηση και του κόστους του θεσμού. Το να γίνεται ένας απολογισμός είναι απαραίτητο και βοηθάει. Όχι όμως ανταλλαγή συγχαρητηρίων μεταξύ των συντελεστών πως όλα έγιναν σωστά. Η ανάλυση που πρέπει να γίνει θα έχει ένα βασικό στοιχείο: Θα πρέπει να είναι ειλικρινής διότι έτσι θα διορθωθούν και τα όποια λάθη.


Και τώρα δουλειά
Πάει το Καρναβάλι, πάνε τα γλέντια, όσοι γλέντησαν μέσω των διαφόρων πιτών, ο Σεπτέμβριος είναι ακόμη μακριά για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Άρα από δω και πέρα δουλειά. Κυρίως από τους δήμους, την Περιφερειακή Ενότητα, την ίδια την Περιφέρεια. Καλές οι γιορτές και τα πανηγύρια, όμως χρειάζεται δουλειά, πολλή δουλειά για να πάει ο τόπος μπροστά. Ας ανασκουμπωθούμε λοιπόν όλοι κι ας βάλουμε στόχους για να γίνουν  έργα. Αυτά που χρειάζεται ο τόπος, αυτά που έμειναν πίσω και πρέπει να γίνουν χωρίς καθυστέρηση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε σαν Ξάνθη σε αδράνεια περιμένοντας ένα θαύμα. Θαύματα πλέον σπανίως συμβαίνουν και τα νέα θαύματα τα υλοποιούν οι άνθρωποι με τη δράση τους, τα έργα τους, τις ιδέες τους, τον δυναμισμό τους. Ας αγκαλιάσουμε τον τόπο μας, ας δουλέψουμε γι’ αυτόν, να προκόψει, να πάει μπροστά. Και από αυτήν την επιτυχία να πάρουμε όλοι το μερίδιό μας!


Για το νέο παζάρι
Με την ευκαιρία μεταφέρουμε μια απορία των συμπολιτών για το παζάρι που στήνεται στην οδό Β. Σοφίας. Πρώτον: Οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι υπεύθυνοι του δήμου που εγκρίνουν τις άδειες, επισκέπτονται το χώρο; Διαπιστώνουν τι γίνεται εκεί; Εάν όχι, του χρόνου να το κάνουν εάν παραμείνει αυτή η άσχημη (το λιγότερο) εικόνα.
Δεύτερον: Είναι απαράδεκτο να πωλούνται στο παζάρι αυτό ρούχα, παπούτσια, είδη σπιτιού και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί (πλανόδιοι πωλητές) ουσιαστικά χτυπούν τους τοπικούς καταστηματάρχες.
Και τρίτο ως πρόταση: Να χορηγούνται άδειες πώλησης ΜΟΝΟΝ σ’  αυτούς που πωλούν παιγνίδια, παραδοσιακά είδη, καρναβαλικά και παρεμφερή. Και όποιος θέλει να εκθέτει τα είδη του προς πώληση να πληρώνει ένα λογικό ποσό. Διαφορετικά όλοι αυτοί που έρχονται απ’  όλη την Ελλάδα, τα κονομάνε και φεύγουν. Ούτε ξενοδοχεία πάνε, ούτε εστιατόρια. Κοιμούνται στα φορτηγά, μαγειρεύουν εκεί και δυστυχώς αφήνουν και τα σκουπίδια τους χύμα.
-Η καθ’ ημάς Ανατολή με τα όλα της. Αν αυτό αρέσει στο δήμο μας, σε πολλούς Ξανθιώτες δεν αρέσει.


Το τεκμήριο της… αθλιότητας
Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν» λέει ένα τραγούδι που θ’ άξιζε να γίνει κάποτε ο εθνικός ύμνος αυτής της χώρας. Άλλη μια υπόθεση διαφθοράς του δημοσίου έρχεται στην επιφάνεια, με στοιχεία από το εξωτερικό αυτή τη φορά, για να πάρει τον γνωστό… εξυγιαντικό δρόμο: Δικαιοσύνη-Βουλή-ανακριτική επιτροπή-παραγραφή.
Η κυβέρνηση θα έχει πετύχει ν’ αλλάξει την πολιτική ατζέντα των αποτυχιών της και να σπιλώσει ομαδικά τους αντιπάλους της και οι όποιοι πραγματικοί ένοχοι – προστατευόμενοι ή μη – θα κρυφτούν πίσω από το παραγεγραμμένο παρελθόν τους. Θα μείνει βέβαια η ρετσινιά, κολλημένη πάνω στο γυαλί της τηλεόρασης, για τους υπόλοιπους αλλά δεν βαριέσαι, στην Ελλάδα ζούμε, ας πρόσεχαν…
Ψύχραιμες πολιτικές τοποθετήσεις δεν χωράνε. Να καταγγέλλεις την άθλια μεθόδευση της κυβέρνησης που δεν διστάζει να κρεμάει στα μανταλάκια τους υπουργούς υγείας, πλην των δικών της και όσων από τους προηγούμενους της έκλεισαν το μάτι στην πορεία, που δεν ντρέπεται να συκοφαντεί πρωθυπουργούς πλην αυτών που έχει πάρει από την αρχή υπό την πλήρη προστασία της, δεν ικανοποιεί τη μια πλευρά. Να καταγγέλλεις το κατά γενική ομολογία μεγάλο πάρτι στο χώρο της υγείας, προτάσσοντας το κατοχυρωμένο στον ευρωπαϊκό πολιτισμό τεκμήριο της αθωότητας, δεν ικανοποιεί την άλλη.
Η αλήθεια είναι ότι το τεκμήριο της αθωότητας έχει από καιρό παραχωρήσει στη χώρα μας τη θέση του στο τεκμήριο της αθλιότητας!


Παραλειπόμενα
Επιτυχημένη ήταν από κάθε άποψη η φετινή διοργάνωση. Και κόσμος πολύς ήρθε και τα μαγαζιά δούλεψαν,   παρότι συνεχώς γκρινιάζουν και κέφι και ζωντάνια υπήρξε και εκτός από τους πολλούς μεθυσμένους και αυτούς που ξάφρισαν πορτοφόλια το Σάββατο άλλα έκτροπα σοβαρά δεν υπήρξαν. Αυτός που έκλεψε την παράσταση με την παρουσία του αλλά και την γενικότερη στάση του ήταν ο Βασιλιάς του Καρναβαλιού. Απέσπασε πολύ θετικές κριτικές και για την επίσκεψή του στην Παιδιατρική του νοσοκομείου Ξάνθης όπου μοίρασε δώρα στα παιδιά και σίγουρα δικαίωσε τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλη Λύρατζη για την  επιλογή του που ήταν ένα ρίσκο. Επίσης το άρμα του Βασιλιά ήταν το πιο εντυπωσιακό και ξεχώριζε ενώ αντίθετα τα υπόλοιπα ήταν εμφανώς υποδεέστερα. Σ’ ότι αφορά τη Βασίλισσα και τις Πριγκίπισσες ήταν λίγο άχρωμες ως παρουσίες. Οργανωτικά επίσης ήταν άρτια η παρέλαση και η ροή πολύ καλή.
Φαίνεται ότι έχουμε πια αποκτήσει εμπειρία και τεχνογνωσία σ’ αυτό που κάνουμε και το κάνουμε καλύτερα.  Καιρός λοιπόν να κάνουμε το επόμενο βήμα πριν κουράσει και ξεπεραστεί. Να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος με ζητούμενο την εξέλιξη του θεσμού με στόχο πάντα αυτό το brand name που έχουμε κατοχυρώσει να το βελτιώσουμε.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …