Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ποια είναι τα βιβλία της… ξαπλώστρας για τους Ξανθιώτες

Ποια είναι τα βιβλία της… ξαπλώστρας για τους Ξανθιώτες

0
spanidis

Μειωμένη η κίνηση, αν και καλύτερη από τον Ιούνιο – Αστυνομικά και μυθιστορήματα παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις για το καλοκαίρι, ενώ ‘’κόπωση’’ καταγράφεται στα ευπώλητα βιβλία

Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ και Σπανίδη μάς αποκαλύπτουν ποια είδη βιβλίων επιλέγουν οι Ξανθιώτες αναγνώστες για τις θερινές τους διακοπές

Η θερινή περίοδος αποτελεί παραδοσιακά την ιδανικότερη για να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο. Τα σχολεία κλείνουν, οι παράλληλες δραστηριότητες των περισσοτέρων σταματούν και σε συνδυασμό με τις διακοπές και τις εξορμήσεις σε παραλίες και θάλασσες είναι η κατάλληλη εποχή για αμέριμνο διάβασμα. Το βιβλίο έχει χαρακτηριστεί, και όχι άδικα, ως ο καλύτερος φίλος των διακοπών, πράγμα που επιβεβαιώνεται ακόμα και στην περίοδο της κρίσης, παρότι για πολλούς οι διακοπές δεν είναι αυτονόητες και τόσο ξέγνοιαστες όσο ήταν άλλοτε. Αρκετοί είναι αυτοί που μέσα στην χρονιά δεν βρήκαν τον χρόνο να διαβάσουν ή να αγοράσουν τα βιβλία που ήθελαν και τώρα βρίσκουν την ευκαιρία να καλύψουν τον χαμένο χρόνο και να βρεθούν συντροφιά με τους αγαπημένους τους συγγραφείς. Σύμφωνα με τους βιβλιοπώλες της Ξάνθης, το βιβλίο παραμένει σταθερή αξία που θα κρατήσει συντροφιά σε πολλούς συμπολίτες μας και στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Μαυρουδής Κουτσουράς: «Τα μυθιστορήματα συνεχίζουν να έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι»

Ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών του Βιβλιοπωλείου ΔΥΟ στην οδό Βενιζέλου, Μαυρουδής Κουτσουράς, σημείωσε μεν ότι η ζήτηση δεν είναι η ίδια με παλιότερα, αλλά παρόλα αυτά ο Ιούλιος ήταν ένας μήνας με αγοραστική κίνηση σε σχέση με τον Ιούνιο. «Ο κόσμος επιλέγει πλέον έναν τίτλο σαν συντροφιά για το καλοκαίρι, όταν παλιότερα θα αγόραζε δύο και τρία βιβλία. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που περιμένουν το καλοκαίρι για να διαβάσουν και να αγοράσουν όσα δεν μπόρεσαν τους προηγούμενους μήνες», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ανέφερε σχετικά με τις προτιμήσεις των Ξανθιωτών: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος πέφτει στα βαριά ιστορικά βιβλία το καλοκαίρι ή στο δοκίμιο, αλλά είναι σίγουρο ότι τα ‘’εμπορικά’’ βιβλία σημειώνουν σχετική κάμψη καθώς υπάρχει κορεσμός στην θεματολογία και στα ερωτικά θέματα. Στους δικούς μας πελάτες διακρίνουμε μια μεγαλύτερη στροφή στα μυθιστορήματα αυτό το διάστημα, ενώ είναι πολλοί αυτοί που θα επιλέξουν και κάτι πιο ‘’ποιοτικό’’». Παραδέχθηκε όμως ότι είναι μια περίοδος του χρόνου που κυριαρχεί το μυθιστόρημα. Τα ερωτικά ή κοινωνικά μυθιστορήματα συνεχίζουν να έχουν το αναγνωστικό τους κοινό, ιδίως την θερινή περίοδο που υπάρχει πληθώρα τίτλων, αφού οι εκδοτικοί οίκοι έχουν ως κύριες εκδοτικές περιόδους τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι. Το βιβλιοπωλείο ΔΥΟ δεν εστιάζει ιδιαίτερα στα βιβλία που συγκαταλέγονται στα ευπώλητα, τα οποία βρίσκει πλέον κανείς ακόμη και στα ταμεία των σούπερ μάρκετ.

Η κρίση έκανε τους εκδοτικούς οίκους επιλεκτικούς

Ο ίδιος θεωρεί ως ένα θετικό της οικονομικής κρίσης το γεγονός ότι οι εκδοτικοί οίκοι έχουν γίνει πολύ πιο επιλεκτικοί με τους τίτλους που εκδίδουν, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Πλέον συναντά κανείς προσεγμένες εκδόσεις, ποιοτικούς τίτλους, επανακυκλοφορία κλασικών συγγραφέων με νέες μεταφράσεις, όπως των εκδόσεων ‘’Αντίποδες’’ πάνω στην ρωσική λογοτεχνία ή των εκδόσεων Gutenberg σε αρχαίους και κλασικούς συγγραφείς. Τίτλοι που κυκλοφόρησαν αυτό το διάστημα και προτείνει το βιβλιοπωλείο ΔΥΟ είναι οι εξής: ‘’Ντεπό’’ του Γ. Σκαμπαρδώνη, ‘’Ρένα’’ του Κορτώ, ‘’Το μυστικό της μπλε πολυκατοικίας’’ της Έλενας Ακρίτα, ‘’Λίγες και μία νύχτες’’ του Ισίδωρου Ζουργού, ‘’Τετράδια ονείρων’’ της Ζυράννας Ζατέλη, ενώ από την ξένη λογοτεχνία ξεχωρίζουν: ‘’Το βαλς των δέντρων και του ουρανού’’ του Jean-Michel Guenassia, ‘’Πετρούπολη’’ του Αντρέι Μπέλυ που δεν είχε μεταφραστεί στα ελληνικά και το ‘’Τουρκία – Παραφροσύνη και μελαγχολία’’ της Ετζέ Τεμελκουράν που περιγράφει την κατάσταση στην γείτονα. Από την άλλη το παιδικό βιβλίο αποτελεί μια σταθερή αξία, κυρίως με τα βιβλία των διακοπών, που συνδυάζουν την επανάληψη των σχολικών μαθημάτων με την προετοιμασία για την επόμενη τάξη. «Το παιδικό βιβλίο έχει γίνει ιδιαίτερα ποιοτικό τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα των εκδόσεων ΙΚΑΡΟΣ και ΠΑΤΑΚΗ, που συνδυάζουν κείμενο και εικόνα με έξοχο τρόπο», σημείωσε ο κ. Κουτσουράς, τονίζοντας ότι πολλοί γονείς ωθούν τα παιδιά και στην λογοτεχνία, με τις μεγαλύτερες ηλικίες να επιθυμούν βιβλία με μυστήριο και περιπέτεια.

Μιχάλης Σπανίδης: «Τεράστια ποικιλία τίτλων, όχι όμως ανάλογη και η ζήτηση»

Ο εκδότης και βιβλιοπώλης Μιχάλης Σπανίδης, με 25 και πλέον χρόνια παρουσίας στην αγορά του βιβλίου, βλέπει τα πράγματα λίγο πιο απαισιόδοξα, συγκρίνοντας την σημερινή κατάσταση με προηγούμενες χρονιές. «Η ποικιλία είναι πολύ μεγάλη και υπάρχουν βιβλία για όλα τα ενδιαφέροντα» ανέφερε ο κ. Σπανίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παρότι καταβάλλεται προσπάθεια να είμαστε συνεχώς ενημερωμένοι με ό,τι κυκλοφορεί, τόσο σε σχολικά συγγράμματα και βοηθήματα όσο και σε ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία, το ενδιαφέρον των νέων παιδιών για το βιβλίο έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και σε αυτό θεωρώ ότι παίζουν μεγάλο ρόλο οι ηλεκτρονικές συσκευές. Η εικονική πραγματικότητα την οποία έχουν συνηθίσει, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό από την μείωση της επισκεψιμότητας αυτών των ηλικιών στο βιβλιοπωλείο. Εκεί που τα προηγούμενα χρόνια αρχίσαμε να χάνουμε το αναγνωστικό κοινό του Γυμνασίου, τώρα πλέον χάνονται και οι ηλικίες των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού». Από την άλλη, και ο κ. Σπανίδης διακρίνει μια στροφή των αναγνωστών σε πιο ποιοτικά βιβλία ιστορίας, αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης, σημειώνοντας: «Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι υπάρχει μια προτίμηση σε βιβλία σκέψης και κρίσης γνωστών Ελλήνων και ξένων διανοητών, ενώ πλέον πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν προτάσεις ζωής όπως καταγράφονται σε συγγράμματα που σχετίζονται με την θρησκειολογία και την πατερική γραμματεία της εκκλησίας».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ψηφιακή πλατφόρμα καλούνται να καταχωρίσουν οι δήμοι τα έργα πυροπροστασίας

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία καταγραφής των εκτελεσθέντων έργων πυρ…