Σχόλια 09/05/17

0
evripidou
Αυτό είναι το επίπεδό μας
Προτείνουμε τους αγαπητούς συμπολίτες που μας διαβάζουν, μια βόλτα λίγα χιλιόμετρα προς την ορεινή μας περιοχή προς Σταυρούπολη. Κυριολεκτικά θα μείνουν άφωνοι από τα σκουπίδια που θα συναντήσουν. Παντού σκουπίδια. Καμία φροντίδα να συλλεγούν και να μεταφερθούν σε άδειους κάδους. Αφέθηκαν εκεί έξω, σε μια γωνιά και φύγανε!
Η όλη εικόνα της πρωτομαγιάς, αυτής των αφημένων σκουπιδιών που συναντήσαμε την Κυριακή μας εξευτελίζει, μας προσβάλει, μας θίγει όλους. Δείχνει ένα πολύ χαμηλό επίπεδο, μια προσβολή σε βασικές αρχές και υποχρεώσεις ως μέλη της κοινωνίας μας.
Η εικόνα που συναντάμε σε παρόμοιες περιπτώσεις εξόδου αποδεικνύουν πως έχουμε να διανύσουμε αρκετό δρόμο ακόμη. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους ν’ ακούγεται.
Γ.Δ.


Επεισόδιο με βουλευτή
Ήταν μη αναμενόμενο αλλά συνέβη. Και μάλιστα στο κέντρο της πόλης, μπροστά στον ΟΤΕ. Συμπολίτης μας εξέφρασε προς τον βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ τις απόψεις του για ένα τοπικό θέμα που ήταν διαφορετικές από αυτές του βουλευτή. Ο Ζεϊμπέκ προφανώς ξαφνιάστηκε, δεν το περίμενε και αντέδρασε προσβλητικά προς τον πολίτη, ο οποίος του απάντησε κι αυτός φραστικά, οι δύο άνδρες πιάστηκαν στα χέρια, σπρώχτηκαν, αλλά λόγω και του κόσμου που μαζεύτηκε εκεί, προτίμησαν ν’ αποχωρήσουν.
Σπάνιο φαινόμενο σε βάρος βουλευτή στην περιοχή μας, αλλά είναι ενδεικτικό. Ο κόσμος άρχισε ν’ αντιδρά πλέον μπροστά στην οικονομική λαίλαπα αλλά και την αδιαφορία των κυβερνητικών βουλευτών σε τοπικά θέματα, παρότι οι πολίτες τους ενημερώνουν και ζητούν τη βοήθειά τους.
Λογικό ως εκ τούτου ν’αντιδρούν, παρότι δεν συμφωνούμε με την όποια βιαιοπραγία.
Θυμίζουμε όμως πως οι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτοί που οργανωμένα κατά το παρελθόν επιτίθεντο σε βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ…
Γ.Δ.


Διαυπουργική ομάδα εργασίας για τα αγριογούρουνα
Με αιχμές για την τοπική ΝΟΔΕ, απάντησε η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα που προέκυψε με τα αγριογούρουνα στο Εράσμιο. Ρωτώντας ευθέως την τοπική Νέα Δημοκρατία γιατί ευαισθητοποιήθηκε για τα αγριογούρουνα, αλλά δεν παίρνει θέση για τη ΣΕΚΑΠ, ενημερώνει ότι αναφορικά με το ζήτημα του δήμου Τοπείρου ότι από τις αρχές του 2000 προβλέπεται η κατ΄ εξαίρεση ασφαλιστική κάλυψη από τις ζημιές που προξενούνται στη φυτική παραγωγή από τα αγριογούρουνα στις περιοχές όπου προστατεύονται από την συνθήκη RAMSAR, όπως είναι και η περιοχή του Ερασμίου και ότι «το ζήτημα βρίσκεται υπό σοβαρή επεξεργασία αυτήν την περίοδο από τους αρμόδιους φορείς. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με τον ΕΛΓΑ μετά την δαπάνη 1,5 εκατ. ευρώ για τις καταστροφές ζώων σε καλλιέργειες και τις πολλές καταγγελίες σχετικά με το θέμα, έχουν συγκροτήσει ομάδα εργασίας για την επίλυση του ζητήματος και την άμεση αποζημίωση των αγροτών».
Ε.Δ.


Η οδός Ευριπίδου στην συνοικία Καβάκι. Στο βάθος ερειπωμένη η Καθολική εκκλησία. Σήμερα τα σπίτια έχουν συντηρηθεί από τους νέους ιδιοκτήτες τους
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Εν τάχει
Σκεφθείτε κι αυτό! Με τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ για τους άγαμους (των πιο νεαρών της γενιάς των 400 ευρώ), αυτοί που κάπως κινούν την αγορά θα εξαφανιστούν από προσώπου γης! Αφού θα πληρώνουν τουλάχιστον έναν μισθό τον χρόνο στην Εφορία.
Και δεν θα μπορούν -αλίμονο- να ζητήσουν ούτε μια δεκάρα (όπως παλιά) από τον παππού και τη γιαγιά, που θα… κλαίνε τις συντάξεις τους! Success story, δεν το συζητάμε…
Και ύστερα αναρωτιούνται και επιφανείς οικονομολόγοι τι θα γίνει με την Ελλάδα όταν τελειώσει το «πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» όχι το καλοκαίρι που έρχεται, το επόμενο.
Φιλοσοφία χρειάζεται; Πάμε φουλ για Grexit ή για τέταρτο μνημόνιο, πιο σκληρό από όλα τα άλλα! Αλλιώς δεν βγαίνει με τίποτα αυτός ο «φαύλος κύκλος» που έλεγε και ο Σαμαράς πριν ορκιστεί πρωθυπουργός.
Χ.Κ.


Μεγάλα πρόστιμα, χαμηλές εισπράξεις από την φοροδιαφυγή
Τα όσα συμφωνήθηκαν μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης αρχίζουν σιγά-σιγά να γίνονται γνωστά. Χθες η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, παραδέχθηκε έμμεσα ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα αφαιρούνται από το ποσό που υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος, αλλά πως αυτός θα υπολογίζεται και επ’ αυτών. Δηλαδή, αν καταβάλει κάποιος 4.000 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, αυτές δεν εκπίπτουν, αλλά θα πληρώσει και περίπου 1.000 ευρώ επιπλέον φόρο από το 2018. Και μιλώντας για φόρους και εισφορές, αναρωτήθηκε φίλος τι έχει γίνει με όλα αυτά τα τεράστια ποσά που επιβάλλονται ως πρόστιμα σε υποθέσεις φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, εισπράχθηκε μόλις το 5,1% των προστίμων (31,19 εκατ. ευρώ) από το λαθρεμπόριο, ενώ από τις διάφορες λίστες το 14,4% (80,03 εκατ. ευρώ). Οι λίστες ειδικά (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, offshore κτλ) είχαν γίνει σημαία για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Διαβάζαμε και ακούγαμε εκεί τεράστια ποσά, όπως για παράδειγμα στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Βεβαιώθηκαν 179,2 εκατ. ευρώ το 2015 με είσπραξη 26,98 εκατ. ευρώ (15%), ενώ το 2016 βεβαιώθηκαν 46,82 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 6,1 εκατ. ευρώ (12,7%). Κάπως έτσι πάνε και όλες οι υπόλοιπες ανακαλύψεις, με τον θησαυρό να αποδεικνύεται άνθρακας. Σταθεροί στο ραντεβού τους με το δημόσιο όμως περίπου 1,4 εκατ. ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, που θα κληθούν να πληρώνουν φόρο και για τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Οι εύκολες λύσεις υπάρχουν, είναι δοκιμασμένες κι εμείς συνεχίζουμε να αναστενάζουμε πληρώνοντας.
Χ.Δ.


Γαλλικές εκλογές. Μας αφορούν;
Οι Έλληνες έχουν τα δικά τους προβλήματα, παρόλα αυτά ασχολήθηκαν αρκετά με τις γαλλικές εκλογές. Μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη, ιστορικοί δεσμοί και συμπάθειες στην χώρα μας, λίγο και το κουτσομπολιό για την σύζυγο του νέου προέδρου, διαβάσαμε και ακούσαμε πολλά. Το εύρος της νίκης του Μακρόν φαινόταν ότι θα είναι μεγάλο. Η ήττα και το ποσοστό Λεπέν είναι μεν μια ανάσα για την Ευρώπη, που έβλεπε τις ακροδεξιές φωνές να ανεβαίνουν διαρκώς, αλλά δεν είναι για εφησυχασμό. Και ο ίδιος ο Μακρόν είναι ένας πολιτικός μιας ήπιας αντισυστημικότητας, μιλώντας για μικρότερο κράτος και ανάγκη αλλαγών, οπότε κέρδισε από όλες τις παρατάξεις. Η Λεπέν δεν πήγε όσο καλά φαίνεται, αν αναλογιστεί κανείς το περιβάλλον και τις συγκυρίες μέσα στις οποίες διεξήχθησαν οι εκλογές (με Brexit και ευρωσκεπτικισμό, τρομοκρατικές επιθέσεις κλπ). Δύσκολα θα ξαναβρεί τόσο ευνοϊκό τάιμινγκ. Πολλοί αναλυτές όμως μιλούν για μήνυμα που πρέπει να πάρει η ΕΕ ώστε να μην κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Να σταματήσει να δίνει αφορμές στους κατά τόπους λαϊκιστές να τα χώνουν στην γραφειοκρατία και να ασχοληθεί σοβαρά με θέματα οικονομίας, ασφάλειας και μεταναστευτικού. Αρκετοί συνέδεσαν την γενικότερη εκλογική αποτυχία των φωνών αυτών στην Ευρώπη με το παράδειγμα Τσίπρα. Ακόμη και ο αρχικά εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Μελανσόν έσπευσε να απορρίψει την υποστήριξη, όπως και οι Ισπανοί Ποδέμος που είχαν κρατήσει αποστάσεις. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να είχε κάτι άλλο στο μυαλό του όταν έλεγε ότι θα αλλάξει την Ευρώπη, αλλά τελικά μπορεί να έδρασε θετικά δια του αρνητικού του παραδείγματος.
Χ.Δ.


Έτοιμες οι εκθέσεις των νομικών για το 12%
Ολοκληρώθηκαν οι εκθέσεις των νομικών στους οποίους ανέθεσαν τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ σε συμφωνία με το υπουργείο, προκειμένου να διερευνήσουν την Κοινοτική νομοθεσία και να προτείνουν νομολογία για ενισχύσεις στις επιχειρήσεις , αντικαθιστώντας το 12% της επιδότησης του κόστους εργασίας ώστε να είναι σύννομο και συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία. Όπως είναι γνωστό η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει ενισχύσεις για τις μειονεκτικές περιοχές όπως η δική μας περιφέρεια. Παράλληλα με αυτό διερευνήθηκαν οι νόμιμες προϋποθέσεις ώστε να καταβληθούν από τον κράτος τα οφειλόμενα προς τις δικαιούχες επιχειρήσεις που ανέρχονται σε πάνω 200 εκ. ευρώ για την επιχειρήσεις της Θράκης και ήδη πολλές εξ αυτών τα διεκδικούν δικαστικά. Ωστόσο, γεγονός είναι ότι πολλές δίκες έχουν αναβληθεί επειδή περιμένουν να δουν τι θα γίνει με την νομολογία.
Μ.Ξ.


Δεν τιμά το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης η αλαζονική και αχάριστη συμπεριφορά
Τους φούσκωσε τα μυαλά η επιτυχία του Φεστιβάλ «Ξάνθη: Πόλις Ονείρων» και έχουν χάσει το μέτρο! Συμπεριφέρονται με αλαζονεία, αμετροέπεια, μικρότητα και αχαριστία. Ο λόγος για την Διεύθυνση και το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού σχολείου Ξάνθης, που έβγαλαν μια ανακοίνωση και τα …ψάλλουν στον δήμαρχο Ξάνθης ζητώντας να αποδείξει εμπράκτως τη στήριξή του – λένε- και να λύσει το κτηριακό τους θέμα καθώς ο μέγας τους καημός είναι να στεγαστούν στην Ξάνθη. Στο μεταξύ ούτε μια λέξη βρήκαν να πουν αλλά ούτε μια εκδήλωση να κάνουν στον δήμο Αβδήρων που τους φιλοξενεί τόσα χρόνια στο πνευματικό του Κέντρο στην Διομήδεια – μ’ όλα τα προβλήματα είναι γεγονός – που τους έχει χρηματοδοτήσει με το ποσό των 2.000 ευρώ για το Φεστιβάλ, που έχει παραχωρήσει οικόπεδο και προσπαθεί να προχωρήσει την ανέγερση νέου σχολείου σ’ αυτό, με όλες τις καθυστερήσεις, είναι αλήθεια επίσης.
Μια τέτοια στάση δεν τιμά το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης που έχει κερδίσει τον θαυμασμό και τον σεβασμό κατά τα άλλα της τοπικής κοινωνίας.
Μ.Ξ.


Συζήτηση για τα διόδια
Θερμή και οξυμένη ήταν η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τα διόδια με τη συμμετοχή βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπου της Εγνατίας.
Μεταξύ άλλων, αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του Γρηγόρη Στογιαννίδη, ο οποίος σημείωσε ότι η κατασκευή των διοδίων προέκυψε από την υπογραφή της ΚΥΑ το 2014 όταν κυβέρνηση ήταν οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει μελέτη για τα αναλογικά διόδια στην Εγνατία με χρέωση 0,3/ χλμ, το φθηνότερο όπως είπε, ανάμεσα στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, η οποία θα είναι έτοιμη στο τέλος του 2017. Διευκρίνισε βέβαια ότι αυτό θα έχει νόημα μόνο αν η κυβέρνηση καταφέρει να αποτρέψει την παραχώρηση της Εγνατίας για 35 χρόνια, όπως προκύπτει από μνημονιακή υποχρέωση…
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …