Σχόλια 05/04/17

0
genisea-mylos
Πρωτοβουλίες
Επαινετές οι πρωτοβουλίες Δήμων, Σχολείων, Σωματείων και Συλλόγων να αναλαμβάνουν το καθάρισμα παραλιών, αλσυλλίων και άλλων χώρων από σκουπίδια.
Τα οποία χρόνια τώρα αφήνουν οι επισκέπτες των χώρων αυτών.
Δηλαδή, από τη μια καθαρίζονται οι χώροι και παραδίδονται στην κοινή χρήση έτσι όπως θα πρέπει να είναι όλο το χρόνο και από την άλλη, υπάρχουν άτομα που χωρίς σκέψη και με ελαφρά τη συνείδηση, βρωμίζουν και καταστρέφουν.
Άρα εδώ το πρόβλημα είναι δομικό. Δεν αρκεί το καθάρισμα που είναι επαινετό όπως είπαμε, χρειάζεται και μια ενημέρωση. Χρειάζεται και «κάτι άλλο» για τη θεραπεία του φαινομένου.
Γ.Δ.


Αιτίες
Το όλο θέμα με το πέταμα των ατομικών σκουπιδιών όπου να’ ναι από νέους κυρίως, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα τόσο μέσα στην πόλη όσο και περιφερειακά με τα πάρκα και τα άλση. Ένα ποσοστό παραβατικότητας οφείλεται στους ανθρώπους που δεν έχουν τη γνώση ότι το πέταμα του άδειου πακέτου τσιγάρων πως είναι λάθος, πως είναι απαράδεκτη κοινωνική χειρονομία. Δράστες αυτής της αντίληψης αρκετοί από το χώρο των Ρομά. Λειτουργούν με τη γνωστή ελευθεριότητά τους που σοκάρει τους υπόλοιπους κατοίκους.
Ένα άλλο στοιχείο «ελεύθερης» λειτουργίας είναι μερίδα νέων. Εκεί είναι «μαγκιά» να πετάξεις έξω από το δοχείο το σκουπίδι σου. Γενικώς, το όλο θέμα των σκουπιδιών μέσα και έξω από τις πόλεις, είναι συνάρτηση Παιδείας αλλά και Κουλτούρας. Στοιχεία που δεν τα κατέχουν οι πολλοί κι έτσι θα βιώνουμε την παρουσία των σκουπιδιών κάθε λογής σε δρόμους, πάρκα, άλση.
Γ.Δ.


Εργαζόμενοι στο Μύλο Κοντόπουλου στη Γενισέα. Καθιστός ο Κοντόπουλος. Ο μύλος δούλευε με νερό κι αργότερα αγοράστηκε νέος εξοπλισμός με μηχανές πετρελαίου.
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)


Πλαστικές σακούλες
Στην γειτονική μας Τουρκία συζητούν για ν’ αποφασίσουν την κατάργηση της πλαστικής σακούλας και την εφαρμογή της χάρτινης. Όπως γίνεται ήδη σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Και η αλλαγή αυτή και εφαρμογή μιας νέας λύσης οφείλεται αποκλειστικά σε ένα και μοναδικό θέμα. Αυτό της προστασίας του Περιβάλλοντος από το πλαστικό. Το οποίο για να διασπαστεί στο χώμα ή το νερό, χρειάζεται να περάσουν 400 χρόνια!
Το θέμα της χάρτινης σακούλας είχε συζητηθεί στη χώρα μας αλλά εγκαταλείφθηκε μόλις υπήρξαν αντιδράσεις. Κάναν πίσω σκεπτόμενοι το πολιτικό κόστος, ενώ η ωφέλεια και η προστασία του Περιβάλλοντος ούτε καν ελήφθη υπόψιν.
Εμείς λοιπόν εδώ, συνεχίζουμε να βρωμίζουμε τους χώρους με τις πλαστικές σακούλες, υπερήφανοι για την καθυστέρησή μας και την άρνηση να δούμε την πραγματικότητα.
Γ.Δ.


Κι άλλο κόμμα
Τον Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, Ανεξάρτητος των ΑΝΕΛ, τον γνωρίζετε οι περισσότεροι. Ε, λοιπόν, ζήλεψε κι αυτός όλους τους άλλους που έφτιαξαν κόμμα και δημιούργησε το δικό του. Και το όνομα αυτού «Ελλάδα ο άλλος δρόμος». Ήδη κατέθεσε τον τίτλο στον Άρειο Πάγο και έδωσε την ιδρυτική διακήρυξη στην δημοσιότητα.
-Ομολογώ πως έχω χάσει τον αριθμό των διαφόρων κομμάτων (για την ακρίβεια μικροκομμάτων) που έχουμε αποκτήσει στη χώρα μας. Μάλλον νομίζουν όλοι ότι θα μας σώσουν. Νοιάζονται για μας, χωρίς εμάς.
Γ.Δ.


Συνεχίζεται σήμερα η δίκη των δύο Ξανθιωτών
Για σήμερα διέκοψε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Καβάλας τη δίκη που αφορά στους δύο Ξανθιώτες, οι οποίοι κατηγορούνται για βιασμό νεαρής φοιτήτριας πριν από δύο χρόνια στην Ξάνθη. Η έδρα διέκοψε την Δευτέρα μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία στην οποία κατέθεσαν πολλοί μάρτυρες. Ιδιαίτερα κομβική ήταν η μαρτυρία του ιατροδικαστή, ο οποίος ανέφερε ότι δεν διαπίστωσε σημάδια βιασμού ή άσκησης βίας, αλλά μόνο σεξουαλικής επαφής, όπως επίσης και κατανάλωση αλκοόλ αλλά όχι ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με την τοξικολογική εξέταση. Η δίκη παρότι έγινε παρουσία αρκετών συγγενών και φίλων των κατηγορουμένων, διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα. Οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν επίσης την κατηγορία της κατοχής ναρκωτικών καθώς στο σπίτι του ενός είχε βρεθεί ποσότητα κάνναβης και 18 ναρκωτικά χάπια, κατηγορία που είναι φυσικά ήσσονος σημασίας σε σχέση με την κατηγορία του βιασμού. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να αρχίσει εκ νέου σήμερα με την πρόταση του Εισαγγελέα, και τις αγορεύσεις των δικηγόρων, ενώ μετά τη διάσκεψη ενόρκων και δικαστών θα ληφθεί η απόφαση για την πολύκροτη υπόθεση.
Χ.Δ.


Το φιλότιμο πέταξε για… Βενεζουέλα
Επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ο τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, μακαρίτης πια, Στέλιος Σταυρίδης εξωθήθηκε -και δικαίως- σε παραίτηση επειδή ταξίδεψε με το ιδιωτικό αεροπλάνο επιχειρηματία ο οποίος μετείχε στην κοινοπραξία που αγόρασε τον ΟΠΑΠ. Ο Σταυρίδης λέγεται ότι ήταν ακέραιος, έκανε όμως ένα χοντρό λάθος και ως γνωστόν τα λάθη στην πολιτική πληρώνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση τότε, είχε χαρακτηρίσει το γεγονός «ομολογία διαπλοκής μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματικών συμφερόντων». Τώρα που βγαίνουν στοιχεία ότι ο τότε διευθυντής του γραφείου του Τσίπρα και σήμερα κορυφαίος υπουργός Νἰκος Παππάς ταξίδεψε στη Βενεζουέλα με το ιδιωτικό τζετ ενός μάλλον σκοτεινού προσώπου, συνοδευόμενος από τον Κύπριο δικηγόρο Αρτεμίου ο οποίος έχει ειδικότητα στις οφφ-σορ, είναι απλά Άνοιξη. Μάλιστα δικαιολογούν το γεγονός ως ενδιαφέρον του κ. Παππά για την εξαγωγή τροφίμων προς τη Βενεζουέλα! Την χώρα πρότυπο της κυβέρνησης. Παρά το ότι ο ίδιος ο Αρτεμίου έγραψε «σιγά μην πήγαμε για φασόλια και πιπεριές», όλα είναι καλά και πιστευτά και η συζήτηση έληξε. Η επιλεκτική ευαισθησία έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, ενώ η γνωστή φράση «υπάρχει και φιλότιμο» έχει πια περάσει στην ιστορία.
Χ.Δ.


Για τα Λουτρά Ποταμιάς
Την μελέτη για τα Λουτρά Ποταμιάς που ζήτησε η ΕΤΑΔ, ως προϋπόθεση για να εξετάσει την παραχώρησή τους στον δήμο Αβδήρων για 30 χρόνια μετά από αίτημά του, κατέθεσε την Δευτέρα 3 Μαρτίου, ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης. Να σημειώσουμε πως ο κ. Τσιτιρίδης μαζί με τους άλλους δημάρχους των δήμων του νομού συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη της ΚΕΔΕ και ξέκλεψε λίγο χρόνο για να πεταχτεί μέχρι την ΕΤΑΔ να καταθέσει την μελέτη που καταγράφει την υφισταμένη κατάσταση καθώς και τα επενδυτικά σχέδια του δήμου μέσω ΕΣΠΑ. Απομένει να συνεδριάσει η ΕΤΑΔ και να αποφασίσει το αντίτιμο της παραχώρησης. Ο δήμαρχος Αβδήρων θεωρεί βέβαιο ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει την παραχώρηση καθώς όπως του είπαν είναι επιλέξιμες τέτοιες συμφωνίες με τους δήμους, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα μέσω του ΕΣΠΑ. Ο δήμος ωστόσο διατηρεί το δικαίωμά του να το εκμισθώσει σε ιδιώτη, γιατί θα πληρώνει κανονικά το μίσθωμα στην ΕΤΑΔ μετά την συμφωνία και θα εισπράττει το μίσθωμα από τον ιδιώτη που σαφώς θα είναι υψηλότερο και έτσι θα έχει όφελος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί επενδυτές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τα λουτρά Ποταμιάς και δικοί μας και Βούλγαροι.
Μ.Ξ.


Για τα μαθητικά δρομολόγια
Με καθυστέρηση τα παίρνουν τα λεφτά τους οι ταξιτζήδες και οι λεωφορειούχοι που έχουν συμβληθεί με την περιφέρεια και εκτελούν τα μαθητικά δρομολόγια. Όπως μάθαμε τον Γενάρη του 2017 πληρώθηκαν για το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2016 και τώρα περιμένουν τα λεφτά για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ευελπιστώντας πριν το Πάσχα να μπορέσει η περιφέρεια να ολοκληρώσει την διαδικασία και να τους τα δώσει. Κάτι που δεν είναι βέβαιο, καθώς ήδη παρατηρείται καθυστέρηση που οφείλεται στην εκταμίευσή τους από το υπουργείο.
Βέβαια σύνηθες το φαινόμενο ιδιαίτερα στους καιρούς που ζούμε και άλλωστε πότε το κράτος έδειχνε συνέπεια στις υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες, ανάλογη με αυτή που απαιτεί το ίδιο απ’ αυτούς;
Την απάντηση την γνωρίζουν πολύ καλά όσοι έχουν δοσοληψίες μαζί του…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …