ΣΧΟΛΙΑ 21/02/2017

0
koino web

Αγωνία για τις οικονομίες

Σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς όπως αυτούς που διανύουμε εδώ και χρόνια (ζωή να’ χουν τα Μνημόνια…) το ελληνικό δαιμόνιο έκανε και πάλι την εμφάνισή του σ’ έναν τομέα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό. Χρειάστηκαν οι συνέλληνες να ξεδιπλώσουν φαντασία μοναδική για να φτάσουν στον σκοπό τους. Έναν σκοπό όμως που βέβαια δεν συμμετείχαν όλοι, ούτε οι περισσότεροι, αλλά σχετικά λίγοι. Και για να μη σας κρατώ σε αγωνία, μιλώ για τις πρωτοποριακές ιδέες στο πού θα κρύψουν χρήματα και κοσμήματα, όσοι βέβαια τα διέθεταν και εγκαίρως είχαν αποσύρει από τις Τράπεζες.

Τι ψυγεία χρησιμοποιήθηκαν, τι καταψύκτες, τι γλάστρες με διπλούς πάτους, τι κούφια έπιπλα και ότι άλλο απίθανο κατέβαζε η… κούτρα τους. Με στόχο βέβαια να μην εντοπιστούν τα τιμαλφή από τους διαρρήκτες. Οι οποίοι επίσης έχουν ασκηθεί δεόντως και έχουν προχωρήσει κι αυτοί αρκετά στον εντοπισμό, για να μη πούμε ότι είναι πιο μπροστά από τους φοβισμένους νοικοκυραίους που αγωνιούν για τις οικονομίες τους.

Γ.Δ.

Το τάμα της χούντας

Τι είναι πάλι αυτό με το Τάμα του Έθνους που ζήτησαν να υλοποιηθεί δεκαπέντε βουλευτές της Ν.Δ. μαζί με τον ανεξάρτητο Νικολόπουλο; Οι παλιότεροι το θυμόμαστε ως μέγα όραμα της Εθνοσωτηρίου Επαναστάσεως του 1967. Ένας μεγάλος υπέρλαμπρος Ναός δηλαδή που θα χτίζονταν μέσα στον Εθνικό Κήπο, στο κέντρο της Αθήνας.

Ευτυχώς τότε δεν πρόκαναν γιατί τους πρόλαβε ο Αττίλας. Με κάτι τέτοια δεν μας αφήνουν εκεί στο κόμμα του μεταρρυθμιστή Μητσοτάκη να ξεχάσουμε τη Δεξιά…

Γ.Λ.

‘’ΕΘΝική’’ προβολή για την Ξάνθη

Στο γνωστό ένθετο «Ταξίδι» της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, στο φύλλο της 19ης Φεβρουαρίου, φιλοξενήθηκε ένα εκτενές αφιέρωμα για την Ξάνθη. Την αποκαλεί σταυροδρόμι πολιτισμών και αρχόντισσα της Θράκης και καλεί όσους δεν την έχουν επισκεφτεί να το πράξουν, κάνοντας μια βόλτα στα σοκάκια της παλιάς πόλης, την οποία χαρακτηρίζει ως κόσμημα αρχιτεκτονικής, επισκεπτόμενοι τα μοναστήρια και τα πετρόκτιστα γεφύρια, την λίμνη και τον καταρράκτη, τα άγρια δάση της Χαϊντούς, τα Στενά του Νέστου, αλλά και τα πολύχρωμα πομακοχώρια με τις θερμοπηγές και τα ιερά δέντρα. Γίνεται αναφορά στα Άβδηρα και την ιστορία του καπνού στην περιοχή, μέσα και από ένα εκτενές κείμενο του πρ. υπουργού Αλέξανδρου Κοντού για την προσφορά και την παρουσία της ΣΕΚΕ. Καθώς είμαστε λίγες μέρες πριν το Καρναβάλι, δεν θα μπορούσε να λείπει και μια πρόσκληση συμμετοχής στο μεγαλύτερο Καρναβάλι της Β. Ελλάδας, την οποία απευθύνει ο πρόεδρος και το ΔΣ του Επιμελητηρίου Ξάνθης.

Χ.Δ.

ΕΦΚΑ: Και ο παραλογισμός συνεχίζεται

Φίλος επαγγελματίας, από τις ‘’τυχερές’’ ομάδες που δουλεύουν με μπλοκάκια, μου μετέφερε την νέα τρελή περιπέτεια που βιώνει. Όπως ίσως έχετε μάθει, με τον ΕΦΚΑ, όσοι έχουν μπλοκάκια με 1-2 εργοδότες θα πληρώνουν το 1/3 της εισφοράς και τα 2/3 ο εργοδότης. Όμως όσοι μπήκαν στο Taxis, βρήκαν να τους έχει χρεωθεί όλη η εισφορά -αυτό που καταβάλλουν, ΣΥΝ αυτό που έχει ήδη δεχτεί να καταβάλλει ο εργοδότης, που έχει καταθέσει κανονικά καταστάσεις εργαζομένων κλπ. Ενώ τους έχει ήδη παρακρατηθεί το 1/3 της εισφοράς, κι αυτό φαίνεται στα μπλοκάκια τους, είναι δηλαδή ένα πραγματικό γεγονός. Η απάντηση του ΕΦΚΑ, ημιεπίσημα, είναι να το πληρώσουν και ότι αυτό θα γίνεται μέχρι τον Ιούνιο. Κατόπιν θα γίνει ένας συμψηφισμός και θα τα πάρουν κάποτε πίσω ως επιστροφή. Δηλαδή, τους λένε να πληρώσουν όλη την εισφορά οι ίδιοι τουλάχιστον τέσσερις φόρες, αφού λογικό είναι να έχουν όλοι κάβα ένα σωρό λεφτά, για να τα δίνουν με την προοπτική να τα πάρουν κάποτε πίσω. Άνθρωποι που παλεύουν να βγάλουν τις υποχρεώσεις του μήνα. Αν δεν τα πληρώσεις, φυσικά, έχεις τον φόβο των τόκων και προσαυξήσεων, ενώ πρόκειται για λεφτά που δεν χρωστάς. Πραγματική απελπισία για συνανθρώπους μας που παλεύουν, χωρίς να ξέρουν μέχρι πότε θα έχουν το κουράγιο να το κάνουν.

Χ.Δ.

Η ΝΔ και το προπέτασμα… καπνού!

Προπέτασμα… καπνού της ΝΔ, ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών στην Ξάνθη με θέμα: «Ξάνθη η πόλη του καπνού». Καμιά σχέση με το αντικείμενο τόσο οι ομιλητές όσο και το κοινό εκτός από τον κ. Κοντό που ωστόσο απουσίαζε και από τον αντιπρόσωπο της Imperial Tabaco κ. Αθανασίου που …ανακάλυψε το «Ε» και έδωσε μερικά στοιχεία για την σημερινή εικόνα της καπνοκαλλιέργειας, που ωστόσο δεν ήταν ομιλητής. Παντελής άγνοια για το θέμα είχαν οι διοργανωτές, ο πρόεδρος της Ε.Ν.Α κ. Καλαϊτζής όπως και η κα Γκιρτζίκη που ωστόσο είχε την ευθύτητα να παραδεχτεί ότι η προσέγγιση στο θέμα είναι φιλοσοφικού ενδιαφέροντος. Ήταν απλά μια κομματική εκδήλωση της ΝΔ όπως φαινόταν καθαρά και από το κοινό, όπως μια αντίστοιχη που θα διοργανωθεί στην Κομοτηνή με θέμα τον TAP και τους αγωγούς. Απλά σε κάθε πόλη χρησιμοποιείται κάτι για πρόσχημα από την ΕΝΑ για να κάνει κομματικές εκδηλώσεις.

Κι αναρωτιέμαι, τι χρειάζονται τα …καμουφλάζ; Απ’ ότι γνωρίζουμε είναι ελεύθερες οι κομματικές εκδηλώσεις!

Μ.Ξ.

Αρχίζει η πιλοτική εφαρμογή των δίγλωσσων νηπιαγωγείων

Κι άλλο «δωράκι» του ΣΥΡΙΖΑ προς την μειονότητα. Μετά την ίδρυση του Τομέα Παιδαγωγικών Σπουδών στο ΑΠΘ που τουλάχιστον αυτό έγινε αρεστό – σύμφωνα με δηλώσεις μειονοτικών βουλευτών σε αντίθεση με το Διδασκαλείο Αλεξανδρούπολης στο Δ.Π.Θ. –τώρα ανακοινώθηκε ένα πρόγραμμα με: « Πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης Μουσουλμανόπαιδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης». Δηλαδή θα διορίσουν αναπληρωτές νηπιαγωγούς που γνωρίζουν την μητρική γλώσσα των παιδιών για να βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν την ελληνική! Και για να το κατανοήσουμε πλήρως: Ποια είναι η μητρική γλώσσα των παιδιών στα δημόσια νηπιαγωγεία της ορεινής περιοχής; Μα φυσικά η πομακική. Αλλά επειδή δεν υπάρχει σε γραπτό λόγο δεν μπορεί να διδαχθεί και άρα τα παιδιά μέσω της …τουρκικής μητρικής θα μαθαίνουν ελληνικά. Οι αναπληρωτές θα κάνουν την μετάφραση! Δηλαδή με λίγα λόγια ξεκινά πιλοτικά η εφαρμογή δίγλωσσων νηπιαγωγείων! Να θυμίσω ποιοι το θέλουν αυτό; Το θεωρώ περιττό!

Τι δεν καταλάβατε;

Μ.Ξ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

xanthi-1942-voulgariki-katoxi

Άποψη της Ξάνθης το 1942. Περίοδος Βουλγάρικης κατοχής

(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …