Σχόλια 28/10/16

0
Από δω και στο εξής για τις συμφορές και τη φτώχεια που θα πλήξει τη χώρα, θα φταίνε οι δικαστές που εμπόδισαν την κυβέρνηση να πάρει τα λεφτά των καναλαρχών…


Η ώρα της εκλογής
Μία σύντομη και ατέλειωτη εβδομάδα διανύουμε όσον αφορά στην εκλογή του νέου Περιφερειάρχη. Μέχρι την Κυριακή το τοπίο μπορεί να αλλάξει άρδην. Μπορεί και πέντε λεπτά πριν την επίμαχη συνεδρίαση στις 12 το μεσημέρι.
Επτά υποψηφιότητες για τη θέση του Γιώργου Παυλίδη και σήμερα. Και το ζητούμενο είναι με τι κίνητρα θα ψηφίσει ο κάθε περιφερειακός σύμβουλος. Στην εκλογική μικροκλίμακα των 36, δε λείπουν τα τοπικιστικά κίνητρα, όπερ και ο καθένας θα ψηφίσει το χωρικό του, οι προσωπικές βλέψεις, αφού το τάξιμο είναι τζάμπα , αλλά δυστυχώς και η θλιβερή λογική του… άλλο πιστεύω, αλλά με άλλο θέλω να τα χω καλά. Σε αυτή τη μικροκλίμακα, όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία στην περιοχή, οι μειονοτικοί σύμβουλοι θα παίξουν το ρόλο τους και θα μας εκπλήξει ιδιαίτερα (θετικά βέβαια), αν λειτουργήσουν με διαφορετικό τρόπο από τον ένα και μοναδικό που αναμένουμε από τους πολιτικούς άνδρες της μειονότητας, ως… είθισται.
Λίγοι, πολύ λίγοι, πολύ πολύ λίγοι θα ψηφίσουν με βάση τις ικανότητες του κάθε υποψηφίου, ας είμαστε ειλικρινείς. Βέβαια και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη της ψήφου του, καθώς ορίζει το δρόμο που θα τραβήξει η Περιφέρεια και οι κάτοικοί της τα επόμενα χρόνια.
Ε.Δ.


Να απαντήσει η δημοτική αρχή
Δημόσιο λόγο στα συναισθήματα και στη στάση πολλών κατοίκων της Παλιάς Πόλης έδωσε το άρθρο της κ. Αναστασίας Νικολάου. Φίλος της στήλης ανέφερε ότι οι δημοτικοί άρχοντες οφείλουν να απαντήσουν επί αυτών, ενώ άλλος κάτοικος της περιοχής με επιστολή του υπερθεματίζει επί όσων καταγράφει η κ. Νικολάου, σημειώνοντας ότι αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση.
Τη δημοτική αρχή την αφορά η κατάσταση και πρέπει να την αφορά. Γι’ αυτό πρέπει να απαντήσει στους κατοίκους.
Ε.Δ.


Ο λάθος δρόμος
Η κυβέρνηση αναμφίβολα, μετά την προχθεσινή νύχτα νιώθει ηττημένη. Ο πανικός στο Μαξίμου μεταφέρθηκε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο στη δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, με τα 15.000 παιδάκια που δε θα πάνε στους παιδικούς σταθμούς εξαιτίας της απόφασης του ΣτΕ (!), που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Για λάθος λόγους όμως η κυβέρνηση νιώθει ηττημένη. Τόσο η τελευταίο όσο και η αντιπολίτευση μετατρέπουν τη Δικαιοσύνη σε διελκυστίνδα που πάει μια από δω και μια από κει, κατά πώς συμφέρει. Κι όμως το ΣτΕ το μόνο που έκανε είναι να εξετάσει αν ο νόμος είναι συμβατός με το Σύνταγμα. Τόσο απλά. Ούτε αν η κυβέρνηση κάνει φιλότιμη προσπάθεια για την πάταξη της διαπλοκής. Ούτε αν ήταν αρκετά τα χρήματα που έδωσαν οι υπερθεματιστές. Ούτε αν ήταν αρκετές οι τέσσερις άδειες. Ούτε αν οι νέοι καναλάρχες θα ήταν καλύτεροι από τους προηγούμενους.
Η κυβέρνηση ηττήθηκε από τον ίδιο της τον εαυτό. Γιατί πήρε μια πολύ σωστή απόφαση να ρυθμίσει το τοπίο των τηλεοπτικών αδειών και προσπάθησε να την υλοποιήσει με τσαμπουκά. Τι; Η αντιπολίτευση δεν ψήφιζε για τη σύσταση του ΕΣΡ; Μα και οι ίδιοι έριξαν την κυβέρνηση μη ψηφίζοντας για ΠτΔ! Θέλω να πω ότι αυτά τα αδιέξοδα στην πολιτική υπάρχουν πάντα. Το θέμα είναι πώς η κυβέρνηση θα καταφέρνει να επιλέγει το σωστό τρόπο.
Ε.Δ.


Το βάρος της δικαστικής απόφασης
Προφανώς και διατηρείται το δικαίωμα κρίσης επί των αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Αλλά όταν κρίνει η ίδια η κυβέρνηση, έχει ένα λόγο παραπάνω να είναι προσεκτική. Και η δήλωση της κας Γεροβασίλη, ήταν η πιο απρόσεκτη από όλες μέχρι σήμερα. Το μέτρο χάθηκε, το δάκρυ κύλησε, αλλά όσο κι αν περίμενε η αυλαία δεν έπεσε. Και δεν έπεσε γιατί και η κυβέρνηση κρίνεται τώρα πια συνολικά για τον τρόπο που επιχείρησε να επιβάλει τον τρόπο ρύθμισης του νέου τηλεοπτικού τοπίου.
Ένα πολιτικό θέμα, αφέθηκε στο να λυθεί από τη Δικαιοσύνη. Ομόφωνη απόφαση δεν υπήρχε περίπτωση να εκδοθεί, άρα από όλους θα μπορούσε να επικριθεί. Άρα ο καθένας θα μπορούσε να δώσει τη δική του εξήγηση για το πώς και με ποια κίνητρα ψήφισε ο κάθε δικαστής. Όμως το θέμα ήταν πολιτικό. Και μακάρι η νέα απόπειρα που ξεκινά με εντολή του πρωθυπουργού να παραμείνει σε αυτά τα χαρακτηριστικά.
Ε.Δ.


Κυριακή κοντή γιορτή
Δεν κερδίζουν πάντα τα πολλά λόγια. Ίσως μάλιστα κερδίζουν λίγο κι αυτό προσωρινά. Ακούμε πολλά λόγια, δηλώσεις και υποσχέσεις από τους υποψήφιους για τη θέση του Περιφερειάρχη.
Οι άνθρωποι που καλούνται να ψηφίσουν και εκλέξουν τον έναν, τον άξιο για το αξίωμα, έχουν γνώση. Γνωρίζουν τα πρόσωπα, όπως γνωρίζουν λίγο-πολύ, και το έργο αλλά και την προσφορά του καθενός στον τομέα ευθύνης τους.
Κάποιοι απλώς κατέλαβαν το αξίωμα χωρίς να ξεχωρίσουν προσφέροντας έργο, ενώ κάποιοι άλλοι ανέδειξαν τόσο τη θέση τους όσο και το έργο που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας όχι μόνο με επιτυχία αλλά και αποδοχή απ’ όλους τους άλλους.
Αυτή είναι η σημαντική διαφορά, ποιοτική, μεταξύ των υποψηφίων. Και η ελπίδα όλων των σοβαρών και συνετών πολιτών της Περιφέρειας είναι να επιλεγεί ο έχων αυτά τα προσόντα και το δείγμα δουλειάς αυτά τα χρόνια στην Περιφέρεια.
Το’ χουμε ξαναγράψει. Ζητούμενο είναι η γάτα να πιάνει ποντίκια…
Γ.Δ.


Θα πεινάσουν τελικά τα παιδάκια…
Ήρθε λοιπόν η άτιμη, η κακιά η ώρα. Να που σε πείσμα άλλης μίας επιτυχημένης πρόγνωσης του πρωθυπουργού ότι «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», τελικά υπάρχουν δικαστές και στην Αθήνα, οι οποίοι δεν δίστασαν παρά τους εκβιασμούς και τις πιέσεις να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και να καταφέρουν ένα συντριπτικό πλήγμα στην αλαζονεία των ανθρώπων που κατέχουν την εξουσία.
Η αντίδραση της κυβέρνησης λίγο πολύ αναμενόμενη. Αντί να αναδιπλωθεί και να εφαρμόσει το Σύνταγμα (που είναι κάθε του λέξη όπως αυτοπροσδιοριζόταν), είχαμε θρασύτατη επίθεση και αμφισβήτηση του θεσμού της δικαιοσύνης!
Κι εκεί που λέγαμε ότι πάει τερμάτισε ο λαϊκισμός μ’ αυτήν την κυβέρνηση, η Όλγα Γεροβασίλη τον πήγε ένα βήμα παρακάτω. Μάτωσε η ψυχή μας. Για τα 15.000 παιδάκια που θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, για τα Νοσοκομεία που θα στερηθούν 4.000 νοσηλευτές, για τους λιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς που θα έρθουν, με την επιστροφή των χρημάτων στους πλούσιους καναλάρχες. Μεγάλες συμφορές μας περιμένουν.
Θυμίζουν τον χαρτοπαίκτη που έπαιξε και έχασε τα ρέστα του και μετά κλαίγεται και παρακαλά γιατί «πεινάν και τα παιδάκια του». Θλιβεροί…
Γ.Δ.


Ράπισμα για την κυβέρνηση η απόφαση του ΣτΕ
Και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε που έλεγε και ο επίτιμος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παπά και τινάζει στον αέρα τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αποτελεί μεγάλη πολιτική ήττα για την κυβέρνηση. Η δε λαϊκίστικη προσέγγιση της κυβερνητικής εκπροσώπου που εμμέσως πλην σαφώς επέκρινε και με τρόπο μάλιστα αήθη για το θεσμό της δικαιοσύνης την απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη πολιτικό ατόπημα. Και τώρα τι; Αναμένουμε τον νέο νόμο Παπά ενώ πρόταση νόμου πρόκειται να κατεβάσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το τηλεοπτικό τοπίο αναστατώνει για μια ακόμη φορά το πολιτικό τοπίο…
Μ.Ξ.


Οι «εφιάλτες» του δημάρχου
Το Κολυμβητήριο και οι Παιδικές Χαρές στοιχειώνουν την δημοτική αρχή Ξάνθης και είναι δύο θέματα για τα οποία δέχεται τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης. Είναι γεγονός ότι το Κολυμβητήριο είχε πολλά προβλήματα και από άποψη υποδομών αλλά και νομιμοποίησης αλλά δύο χρόνια είναι πολλά για να βρίσκεται ακόμη η υπόθεση στην έκδοση άδειας από την δόμηση ενώ το νέο που είπε προχθές στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος είναι πως και να εκδοθεί άμεσα η άδεια το έργο δεν μπορεί να δημοπρατηθεί γιατί έχει αλλάξει ο νόμος για τις δημοπρασίες και το υπουργείο ακόμη δεν έχει δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις για την διαδικασία. Οι δε Παιδικές χαρές έχουν γίνει πια σίριαλ και μάλιστα κακοπαιγμένο αφού κάθε τόσο ανοίγουν και ακόμη δεν μπήκε ο εξοπλισμός, ούτε πήραν πιστοποίηση…
Κι άντε να πεις στα παιδιά της Ξάνθης να κάνουν υπομονή μέχρι πότε… Κύριος οίδε για να κολυμπήσουν στο Κολυμβητήριο και να παίξουν στις Παιδικές Χαρές της πόλης τους….
Μ.Ξ.


Ξάνθη όπως… Έδεσσα
Ένας κερασεώνας με 24 κερασιές, ένα πάρκο υπαίθριας γυμναστικής, δύο παιδικές χαρές, περιστρεφόμενα παγκάκια, τραπέζια για σκάκι, αντιολισθητικά πεζοδρόμια, χιλιάδες θάμνοι και ποώδη φυτά, είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που ‘’μεταμόρφωσαν’’ την Πλατεία Γρανικού και τους συνδετήριους δρόμους της Έδεσσας και χάρισαν στη μακεδονική πόλη το χρυσό βραβείο “Best City Awards 2016”. Τίποτα το τρομακτικό και ανέφικτο, δηλαδή. Κι όμως, με μια προσεγμένη και με όραμα ανάπλαση μιας εγκαταλελειμμένης περιοχής κοντά στον χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης, δημιουργήθηκε ένα κομμάτι του αστικού ιστού που έκανε κατοίκους και επισκέπτες να ‘’παραμιλούν’’. Ένας κερασεώνας, που ανθίζει δύο φορές το χρόνο, ένα πάρκο παιχνιδιού με κατασκευές που εξάπτουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, με περιστρεφόμενα παγκάκια, χαμηλά τραπέζια και ινδιάνικες σκηνές, ενώ οι δρόμοι που συνδέουν με το πάρκο μεταμορφώθηκαν σε κατάφυτες διαδρομές περιπάτου και αναψυχής, ασφαλείς για πεζούς και οχήματα. Η πλατεία στο κέντρο αυτού του πάρκου έγινε χώρος υποδοχής των παιδιών με δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων, όλα με προσβασιμότητα σε ΑμΕΑ, υπόστεγα για να παίζουν τα παιδιά από κάτω και πολλές φυτεύσεις. Έτσι, μια μεγάλη γειτονιά, που πριν την ανάπλαση ήταν κάτι σκοτεινό απρόσωπο και επικίνδυνο, έγινε το στολίδι της πόλης. Εμείς, δυστυχώς, ακόμη και κάτι όμορφο που δημιουργούμε (βλ. Θεματικό Πάρκο Λιμνίου) το αφήνουμε στην τύχη του. Χωρίς φύλαξη, χωρίς συντήρηση, χωρίς πρωτοβουλίες για να είναι αποδοτικό και χρήσιμο σε όλους. Όπως το αρχοντικό του Μουζαφέρ Μπέη, που χρειάζεται χρήματα για να επισκευαστεί αφού ποτέ δεν λειτούργησε. Ιδέες και παραδείγματα προς μίμηση υπάρχουν. Βούληση και πραγματικό ενδιαφέρον δεν ξέρουμε αν υπάρχει.
Χ.Δ.


Από δόξης εις δόξαν
Ως γνωστόν, σε όποιο θέμα προκύπτει στην ελληνική πραγματικότητα, τοποθετείται η πλειονότητα των Ελλήνων. Ανάλογα με το ζήτημα που απασχολεί γινόμαστε συνταγματολόγοι, νομικοί, δικαστές, προπονητές, επαΐοντες γενικώς και γνώστες επί παντός επιστητού. Για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου ‘’Παππά’’, είναι λίγο νωρίς για να διατυπώσουμε σαφείς απόψεις. Τα πράγματα εξελίχθηκαν λίγο-πολύ όπως ήταν αναμενόμενο. Η κυβέρνηση έσπευσε, βέβαια, πριν ακόμη εκδοθεί η απόφαση, να σχολιάσει σε επαναστατικό τόνο διά στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου κας Γεροβασίλη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε την δήλωση ‘’επίσημη αναγγελία κατάλυσης του Συντάγματος’’, ενώ οι Ενώσεις Δικαστών έσπευσαν να διασαφηνίσουν ότι η αποστολή του ΣτΕ είναι ο έλεγχος της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και της συνταγματικότητας των νόμων. Αυτό που ακούστηκε, βέβαια, πολύ φτωχό ως επιχείρημα και χαρακτηρίστηκε χυδαία λαϊκιστικό, ήταν ότι η απόφαση ‘’στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό’’. Τα 85 εκατ. της πρώτης δόσης για τις τηλεοπτικές άδειες θα τα έκαναν όλα αυτά, την στιγμή που η χώρα έχει ζημιωθεί δισ. ευρώ από λάθος χειρισμούς. Το κακό για την κυβέρνηση είναι ότι είχε επενδύσει επικοινωνιακά πάρα πολλά στο θέμα της εκκαθάρισης του τηλεοπτικού τοπίου. Ίσως γι’ αυτό τώρα κατεβαίνει με πρόταση να εξυγιάνει και το ραδιοφωνικό τοπίο, με τον κ. Σπίρτζη να εισηγείται να δοθεί άδεια μόνο σε 15 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Δεν προλαβαίνουν να χαρούν με την μία επιτυχία στην κυβέρνηση και σπεύδουν σε επόμενη.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …