Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έτρεξαν «για το συνάνθρωπο» δεκάδες Ξανθιώτες δρομείς

Έτρεξαν «για το συνάνθρωπο» δεκάδες Ξανθιώτες δρομείς

0
erythros-agonas1

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ο αγώνας δρόμου του Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης με φιλανθρωπικό σκοπό

Σταθερή παρουσία του δρομικού κινήματος στην Ξάνθη με αγώνες και το δίμηνο Οκτώβριο – Νοέμβριο

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή δρομέων στον αγώνα που διοργάνωσε την Κυριακή (02/10) ο Ερυθρός Σταυρός (παράρτημα Ξάνθης), με τη βοήθεια των «xanthirunners» και τη στήριξη της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου Ξάνθης. Δεκάδες δρομείς έδωσαν το «παρών» στο ραντεβού το πρωί της Κυριακής και, με σύμμαχο τον αίθριο καιρό, έτρεξαν και ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη διαδρομή των 5000μ. στον αστικό ιστό και περιμετρικά της πόλης, ενώ υπήρξε και αγώνας 1000μ. για νεαρούς δρομείς και μαθητές.

Το σημαντικότερο βέβαια από τη διοργάνωση του αγώνα του Ε.Σ., που είχε την ονομασία «Όσο υπάρχουν άνθρωποι τρέχουμε για το συνάνθρωπο» ήταν ότι πέτυχε το σκοπό του καθώς συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός ειδών που είχε τεθεί ως ¨προϋπόθεση¨ για την εγγραφή στον αγώνα, καθώς την ημέρα της εκδήλωσης αλλά και τις προηγούμενες συγκεντρώθηκαν δεκάδες σακούλες με τρόφιμα μακράς διάρκειας, αναλώσιμο φαρμακευτικό υλικό και σχολικά είδη που θα διατεθούν στη συνέχεια από τον Ερ. Σταυρό Ξάνθης σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

«Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν για ακόμη μία φορά συγκινητική, είναι πολύ σημαντικό που παρά τις δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε λίγο – πολύ, πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται τον συνάνθρωπο τους και τον βοηθάνε είτε μέσω των δράσεων του Ερυθρού Σταυρού ή με άλλους τρόπους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ε» η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού (παράρτημα Ξάνθης) κα. Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου.

Το… τρέξιμο συνεχίζεται με δύο αγώνες Οκτώβριο – Νοέμβριο

Η μεγάλη απήχηση που έχουν οι αγώνες δρόμου και η ανταπόκριση δρομέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τείνουν να αναδείξουν την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή ως μία πόλη… φιλική για τρέξιμο και επίδοξους δρομείς.

Σε αυτό βέβαια συντελούν πολλοί παράγοντες, με βασικότερο την αρτιότητα στην οργάνωση από πλευράς διοργανωτών του εκάστοτε αγώνα, τις φιλικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει με συλλόγους δρομέων και μεμονωμένους δρομείς από άλλες πόλεις και φυσικά τη στήριξη που έχουν από ιδιώτες κυρίως, εθελοντές, αλλά και από τοπικούς φορείς ως συνδιοργανωτές.

Τα τελευταία χρόνια οι σύλλογοι του δρομικού κινήματος που δραστηριοποιούνται στην Ξάνθη, έχουν καταφέρει να φτάσουν συνολικά στην πραγματοποίηση περίπου 10 αγώνων το χρόνο στην Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή και, το σημαντικότερο, σε όλους υπάρχει μεγάλη συμμετοχή.

Έτσι και τώρα, μετά τον αγώνα του Ε.Σ. Ξάνθης, μέσα στο 2016 ακολουθούν δύο ακόμη αγώνες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα στις 21-22 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος αγώνας «Rodopi Advendurun/ROUT» που έχει έδρα, αφετηρία/τερματισμό το Δασικό Χωριό (Ερύμανθος) με τους δρομείς να καλούνται να τρέξουν σε διαδρομή 164χλμ. σε μονοπάτια της οροσειράς της Ροδόπης.

Ο ROUT έχει καθιερωθεί στους αγώνες υπεραποστάσεων βουνού και έχει αποκτήσει απήχηση πλέον και στο εξωτερικό (ανήκει στην επίσημη σχετική λίστα ανάλογων αγώνων παγκοσμίως!), ενώ και για τον φετινό ROUT έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 160 συμμετοχών, που έχουν θέσει ως μέγιστο αριθμό οι διοργανωτές για λόγους ασφαλείας των δρομέων. Μάλιστα και φέτος στον ROUT έχουν δηλώσει συμμετοχή δρομείς από χώρες του εξωτερικού (Ρωσία, Ρουμανία, Τουρκία, Ουκρανία, Τσεχία κ.α.) αποδίδοντας του με τον καλύτερο τρόπο τον ορισμό «διεθνής αγώνας».

Το Νοέμβριο (Κυριακή 27/11) θα ακολουθήσει ο «3ος Δημοκρίτειος Ημι-μαραθώνιος» (αφορά κυκλική διαδρομή 21χλμ. Ξάνθη – Κιμμέρια – Πηγάδια – Ξάνθη) και, όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος αναμένεται να σημειώσει 100άδες συμμετοχές από διάφορες πόλεις της Β. Ελλάδας και όχι μόνο.

Ξανθιώτικη παρουσία σε όλους τους αγώνες δρόμου

Φυσικά με το δρομικό κίνημα στην Ξάνθη να αυξάνεται συνεχώς, δεν θα μπορούσε παρά να υπάρχει ξανθιώτικη εκπροσώπηση σε διάφορους άλλους αγώνες εντός και εκτός συνόρων. Σε έναν από τους κορυφαίους αγώνες του είδους (για πολλούς ο κορυφαίος), στον «Σπάρταθλον» που αφορά απόσταση 246χλμ στη διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη, συμμετείχε φέτος ο δρομέας από την Ξάνθη Ανδρέας Καμαριανάκης, ο οποίος παρά την καλή κατάσταση που βρισκόταν και την προσπάθεια του, τελικά εγκατέλειψε λόγω ενοχλήσεων σε έναν από τους ενδιάμεσους σταθμούς.

Ωστόσο ένας άλλος δρομέας με καταγωγή από την Ξάνθη και συγκεκριμένα από το Δαφνώνα Ξάνθης, που διαμένει όμως μόνιμα στην Αθήνα, ο 50χρονος Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ολοκλήρωσε 159ος την (υπέρ)προσπάθεια σε χρόνο 34:56:23.

Νικητής στον φετινό «Σπάρταθλον» ήταν ο Πολωνός Αντρέι Ραντζικόφσκι ενώ κορυφαία ελληνική επίδοση ήταν από τον Καβαλιώτη υπερμαραθωνοδρόμο Νίκο Σιδερίδη που τερμάτισε 6ος στη γενική κατάταξη.

Δημήτρης Καλτέκης

dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καλό Πάσχα! Χρόνια Πολλά!

Θερμές ευχές από την ομάδα του “Ε” για Καλό Πάσχα με Υγεία, Χαρά, Αγάπη και Αλ…