Σχόλια 01/10/16

0
Οι Τούρκοι βλέποντας τις τεράστιες διαπραγματευτικές ικανότητες της χώρας θέτουν θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης. Τέτοια ευκαιρία πού θα ξαναβρούν;


Ψηφίζονται μεν, αλλά υλοποιούνται;
Η παθογένεια του ελληνικού κοινοβουλευτικού συστήματος. Ψηφίζει αβέρτα νόμους (παγκόσμιο φαινόμενο παραγωγής νόμων) οι οποίοι στον συντριπτικό τους αριθμό, δεν υλοποιούνται.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τώρα. Η βουλή ψήφισε όλα τα προαπαιτούμενα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και υπογραφές στα μνημόνια. Το θέμα είναι ότι ελάχιστα απ’ όσα ψηφίστηκαν υπάρχει η πρόθεση της κυβέρνησης να τα υλοποιήσει.
Δηλαδή, σε απλά ελληνικά για να καταλαβαινόμαστε, η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της ψήφισαν μεν αλλά δύσκολα και με βαριά καρδιά θα προχωρήσουν στην υλοποίηση. Οπότε, θα’ ρθουν μετά από λίγο οι Ευρωπαίοι, που μας μάθαν πλέον, και θα μας τρίψουν τις υπογραφές στη μούρη μας. Κι εμείς θα λέμε διάφορες δικαιολογίες βέβαια και ως εκ τούτου θα πάνε όλα πίσω κυρίως στην οικονομία.
Αυτή είναι η αλήθεια, είτε τη θέλουμε είτε όχι.
Γ.Δ.


Ούτε το ένα ούτε το άλλο
Θα την «κόψω» τη σούπα όπως λένε οι νοικοκυρές για τη σούπα που τους ξεφεύγει στο αυγολέμονο. Λοιπόν έτσι κι εγώ, θα τις πω τις αντιρρήσεις μου όχι από κακία αλλά γιατί η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Λοιπόν για να μη ταΐζουν σανό κάποιοι στον λαό, τους ενημερώνω για δύο πράγματα. Πρώτον «η Αστυνομική Σχολή» θα μείνει ως έχει και κανέναν Αστυνομικό δεν θα δει για εκπαίδευση. Και δεύτερο, θα στεναχωρήσω τους φίλους μου στη Σταυρούπολη αλλά το εκεί Στρατόπεδο Αναλογίδη θα συνεχίσει να παραμένει κλειστό.
Έτσι, ούτε το ένα, ούτε και το άλλο θα υλοποιηθούν όπως κάποιοι το ζητούν. Να θυμόμαστε όλοι πως ό,τι κλείνει, δύσκολα, πολύ δύσκολα ξανανοίγει.
Αν αμφιβάλουν ας θυμηθούν το Ζαχάρεως και κάποιες άλλες υποσχέσεις προεκλογικά πάντα. Τάζουν τον κόσμο φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Γ.Δ.


Άλλα λέει η λογική
Μπορεί οι δήμαρχοι Αλεξανδρουπόλεως και Λήμνου να επιθυμούν να δρομολογηθεί πλοίο από την πρωτεύουσα του Έβρου προς Λήμνο και Μυτιλήνη, όμως η σκληρή λογική άλλα λέει. Και λέει πως αυτός που επιθυμεί να πάει Λήμνο πάει Καβάλα και από κει πιο γρήγορα για τα δύο νησιά. Και εννοούμε γι’ αυτούς που θέλουν να πάνε από Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα. Οι τουρίστες υπολογίζουν σοβαρά το θέμα των αποστάσεων. Εκτός κι αν οι δύο δήμαρχοι εννοούν στη σύνδεση για τους κατοίκους του Έβρου μόνον, κάτι που μου λέει πως κάποιοι συζητούν για να συζητούν.
Γ.Δ.


Η τέλεια καταιγίδα
Προχθές ο σουλτάνος Ερντογάν αμφισβήτησε για πρώτη φορά επίσημα τη Συνθήκη της Λωζάνης. Την ίδια μέρα επίτροπος της Κομισιόν αναγνώρισε ότι υφίσταται τσαμικό ζήτημα, ενώ παράλληλα Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται τον τελευταίο μήνα εν μέσω ενός ασφυκτικού κλοιού, για κλείσιμο του Κυπριακού με συνοπτικές διαδικασίες..
Οι συμπτώσεις είναι πολλές και πολύ σοβαρές για να είναι απλά συμπτώσεις. Το γεγονός ότι όλα αυτά έχουν σκάσει ταυτόχρονα δημιουργεί συνθήκες για την έλευση μιας «Τέλειας Καταιγίδας», η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εθνική τραγωδία επικών διαστάσεων. Όταν μάλιστα το σκηνικό αυτής της «Τέλειας Καταιγίδας», στήνεται σε μια στιγμή που η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε απόλυτη διάλυση. Και σε μια στιγμή που έχει εκχωρηθεί το σύνολο βασικών πυλώνων της οικονομίας της σε ξένα χέρια και έχουν ξεπουληθεί τα πάντα, η κατάσταση έχει ξεφύγει από το επίπεδο του επικίνδυνου και έχει εισέλθει στο στάδιο της εθνικής τραγωδίας. Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας εξαθλιωμένη από τα μνημόνια ως επακόλουθο δεκαετιών διαβίωσης με δανεικά πάνω από τις πραγματικές δυνατότητες, αδυνατεί να αντιληφθεί πόσο μάλλον να ασχοληθεί με θέματα τα οποία απειλούν άμεσα το εθνικό συμφέρον και την ασφάλεια της χώρας.
Σήμερα δυστυχώς η χώρα και το πολιτικό της προσωπικό αναλώνεται σε ψευτοτσαμπουκάδες και θέματα ήσσονος σημασίας, που ελάχιστα έχουν να κάνουν με το μέλλον και την επιβίωση του Ελληνικού Έθνους. Ας ελπίσουμε αυτή η καταστροφική πορεία και η υπό διαμόρφωση «Τέλεια Καταιγίδα», να μην καταλήξει πέρα από την υφιστάμενη απώλεια κυριαρχίας και εθνικής συνείδησης και σε απώλεια εδάφους.
Δ.Α.


Λεβέντης και σοβαρότητα
Για άλλη μια φορά δήλωσε ότι τον πλησίασε κάποιος δημοσκόπος, του ζήτησε 10.000€ για να ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματός του πάνω από το 3%.
Ο λόγος όπως καταλάβατε για τον πρόεδρο των Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Αυτός ο λεβέντης, καραμπουζουκλής πολιτικός λοιπόν που έχει γίνει για λύπηση, όλο δηλώσεις κάνει, όλο προβλέψεις κι όλα στο τέλος τα παίρνει πίσω με χαζοχαρούμενο στυλ. Έτσι έγινε και με τον δημοσκόπο. Που πιεζόμενος να πει ποιος είναι, από ποια εταιρεία, το γύρισε κι έλεγε άλλα, τρελά και παλαβά!
-Κι όμως είναι στη βουλή ο Λεβέντης. Να τον χαίρονται όσοι τον ψήφισαν.
Γ.Δ.


Να’ ναι καλά οι συνταξιούχοι…
Οι μισοί συνταξιούχοι συντηρούν τις οικογένειές τους από τις συντάξεις τους, ενώ ένας στους δύο συνταξιούχους ζει κάτω από τα όριο της φτώχειας! Όπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, νέα επιδείνωση στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων επιφέρουν τα 11 ψαλίδια του νόμου Κατρούγκαλου. Ο κίνδυνος και νέων μελλοντικών περικοπών στις συντάξεις είναι σοβαρός αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και εισροή νέων πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα, τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
Στο μεταξύ από χθες αρχίζει ο νέος γύρος περικοπών στις συντάξεις, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Έτσι επιβλήθηκε η εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε 260.000 διπλές συντάξεις του ΙΚΑ. Επίσης στις 30 Οκτωβρίου επιβάλλονται αναδρομικές κρατήσεις σε 290.000 μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου. Εξάλλου στις 4 Οκτωβρίου θα κοπούν άλλες 20.000 – 25.000 επικουρικές συντάξεις. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η κατάθεση της διάταξης για την επιβολή κατώτατου πλαφόν 50 ευρώ στις αναδρομικές κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις.


Περί του ιερού πολέμου για τα Θρησκευτικά
«Ιερός πόλεμος» έχει κηρυχθεί για το μάθημα των θρησκευτικών και τον τρόπο διδασκαλίας τους μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και της Ιεραρχίας της Εκκλησίας. Αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι κάποιοι ιεράρχες έχουν προσφύγει σε ακρότητες στοχοποιώντας μάλιστα τον υπουργό κ. Φίλη και ασκώντας πραγματικό bulling εναντίον του υπάρχουν και νηφάλιες και χριστιανικές πραγματικά φωνές όπως αυτή του μητροπολίτη Ορεστιάδος Δαμασκηνού ο οποίος καταδίκασε την προσωπική επίθεση εναντίον του υπουργού ως μη χριστιανική πράξη. Επί της ουσίας όμως της διένεξης. Αναρωτιέμαι γιατί τόσος θόρυβος; Είναι ικανοποιημένη η Εκκλησία και η εκπαιδευτική κοινότητα από τον τρόπο διδασκαλίας αλλά και από το περιεχόμενο των βιβλίων των θρησκευτικών; Που ζούμε; Σε θεοκρατικό καθεστώς; Δεν πρέπει κάποτε να δώσουμε την ευκαιρία της αντικειμενικής γνώσης, της σπουδής στην θρησκειολογία και να ξεφύγουμε από θρησκοληψίες, εκλαϊκευμένες και δοξαστικές απόψεις και να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκευτικής επιλογής;
Άλλωστε πρώτος ο Ιησούς είπε: «Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν» …
Μ.Ξ.


Η αστυνομία πρέπει να κάνει περισσότερα
Το ενδιαφέρον και ο προβληματισμός της αστυνομίας για τις συνθήκες και τα περιστατικά που σημειώνονται από κατοίκους του Δροσερού και εντός και εκτός του συνοικισμού αποτυπώθηκε στη συνάντηση του περιφερειακού διευθυντή της αστυνομίας κ. Μενεξίδη με τη Σαμπιχά Σουλεϊμάν, στην πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στο Δροσερό.
Ο κ. Μενεξίδης θέλησε να ενημερωθεί για τις ανησυχίες και τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι λόγω της εγκληματικότητας «εκ των έσω» και δεσμεύτηκε να ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα, γνωρίζοντας τις πολύπλευρες παραμέτρους του, αλλά και τις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει η έξαρση της παραβατικότητας από μερίδα των κατοίκων του.
Ε.Δ.


Πονάνε τα μυαλά και τρίζουν τα κόκκαλα
 
Ο Αλέξης Τσίπρας προχθές στην Ολομέλεια της Βουλής δήλωσε αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχθηκε για την φοίτηση του γιου του σε ιδιωτικό σχολείο, ενώ ο ίδιος τάσσεται εναντίον τους: «Αντιπαράθεση καφενείου να λέμε ότι όποιος διαφωνεί με τα ιδιωτικά σχολεία δεν έχει το δικαίωμα να στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο…». Δεν μπορεί να αντιληφθεί ο απλούς νους τις διεργασίες στο μυαλό του πρωθυπουργού που μπορούν να οδηγήσουν σε μια τέτοια δήλωση. Να διαφωνείς με κάτι, αλλά να έχεις το δικαίωμα να το επιλέξεις! Και από πού να αντλήσεις το δικαίωμα; Από τον εαυτό σου; Με λογοτεχνική χάρη και μπόλικη ειρωνεία απέδωσε τις νεοαριστερές πράξεις αυτές ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος: «Λίγο μετά τα ξημερώματα, κοντά στη μονή Εσφιγμένου, εθεάθη ο Άρης Βελουχιώτης. Ήταν εξαντλημένος, πεινασμένος και διψασμένος. Στους μοναχούς που έτρεξαν να τον περιθάλψουν, μουρμούριζε ακατάληπτα πράγματα. Μονάχα μετά από ώρα έβγαλαν άκρη με τα λεγόμενά του. Επί 7 24ωρα κρυβόταν την ημέρα και περπατούσε τη νύχτα. Είχε δραπετεύσει την περασμένη εβδομάδα από τον πίνακά του στο υπουργικό γραφείο, γιατί δεν άντεχε να βλέπει τον Σπίρτζη να κλαίει με αναφιλητά κάθε φορά που υπέγραφε και μια νέα ιδιωτικοποίηση. Του θύμιζε τους δικούς του μαυροσκούφηδες στη Βάρκιζα. Άλλη όμως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. “Ερνέστο, βρε παιδιά”, παραληρούσε ο Βελουχιώτης. “Ο πρωθυπουργός. Βαφτίζει το παιδί του Ερνέστο για να τιμήσει τον Τσε Γκεβάρα. Και το στέλνει μετά στην ιδιωτική σχολή Χιλλ”. Οι μοναχοί κούνησαν το κεφάλι με κατανόηση. Πόσο να αντέξει ο άνθρωπος;».
Χ.Δ.


Αφημένη στην τύχη της η οδός Εθελοντή Αιμοδότη
Ένα από τα έργα που δόθηκαν στην κυκλοφορία για το κοινό της Ξάνθης τα τελευταία χρόνια ήταν και η οδός Εθελοντή Αιμοδότη. Πρόκειται για τον δρόμο που συνεχίζει ως προέκταση της οδού Σάρδεων μέσα από το στρατόπεδο Στεφανίδη. Αναγνώστης του «Ε», κάνοντας μια βόλτα στην οδό, διαπίστωσε ότι δεν έχει τοποθετηθεί ούτε ένα καλάθι για σκουπίδια. Αποτέλεσμα αυτού, όποιος βαριέται να κουβαλήσει τα σκουπίδια του (μπουκάλια νερού, χαρτομάντιλα κτλ) απλά να τα πετάει στην διαδρομή ή να τα ‘’ακουμπάει’’ ευλαβικά στο πεζοδρόμιο. Όπως είπε η ίδια κυρία, είναι κρίμα να βρωμίζουμε τα πάντα γύρω μας, γιατί εμείς θα ξαναπεράσουμε από εκεί και θα παραπονιόμαστε για την ασχήμια των σκουπιδιών. Πάντα, ασφαλώς, θα υπάρχουν και αυτοί που θα πετάξουν τα σκουπίδια έξω από τα καλάθια, αλλά τουλάχιστον κάποιοι θα σεβαστούν την προσπάθεια. Το άλλο θέμα που προκύπτει με τον εν λόγω δρόμο, είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μία πινακίδα ορίου ταχύτητας, παρότι από την συγκεκριμένη οδό διέρχονται δεκάδες φορτηγά φορτωμένα με τόνους ξυλείας, κυρίως από την Βουλγαρία. Επίσης, καθημερινά διέρχονται από τον δρόμο εκατοντάδες μαθητές τεσσάρων σχολικών μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με Ι.Χ. και δίκυκλα τα οποία αναπτύσσουν ταχύτητες άνω των 60 χλμ την ώρα. Το δε οδόστρωμα έχει ήδη διαβρωθεί σε αρκετά σημεία, παρότι κατασκευάστηκε για να λειτουργεί ως ένας περιφερειακός δρόμος, για να αποτρέπει την κυκλοφορία όλων αυτών των φορτηγών από το κέντρο της πόλης. Ένα σημαντικό έργο που αποσυμφόρησε το κέντρο, αλλά παραμένει ημιτελές και στην τύχη του.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…