Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ‘’Πυρά’’ εξαπολύει ο Γιώργος Μπατζακίδης λίγο πριν αποχωρήσει από την προεδρία της ΟΕΒΕΞ

‘’Πυρά’’ εξαπολύει ο Γιώργος Μπατζακίδης λίγο πριν αποχωρήσει από την προεδρία της ΟΕΒΕΞ

0
mpatzakidis syskepsi

Με αφορμή την σύσκεψη για τον τουρισμό στην περιοχή, έθιξε προβλήματα και ζητήματα ταμπού των τοπικών φορέων

Γ. Μπατζακίδης: «Δεν είμαι ερωτευμένος με την καρέκλα. Ας έρθουν άλλοι ικανότεροι»

Στην προχθεσινή σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης για το θέμα του τουρισμού στην περιοχή με αφορμή τον ορισμό του 2017 ως έτους τουρισμού για την ΑΜ-Θ, συναντήθηκαν πολιτικο-οικονομικοί φορείς της Ξάνθης. Τα όσα ειπώθηκαν στην κλειστή συνάντηση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κώστα Ζαγναφέρη, παρουσιάσαμε αναλυτικά στο χθεσινό φύλλο του «Ε». Κατά την διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε ένταση και αντεγκλήσεις μεταξύ του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης, Γιώργου Μπατζακίδη, και των προέδρων του Επιμελητηρίου Ξάνθης και του Κέντρου Πολιτισμού δήμου Ξάνθης, Στέλιου Μωραΐτη και Πασχάλη Λύρατζη, αντίστοιχα. Επειδή κατά την συζήτηση ο κ. Μπατζακίδης αναφέρθηκε στην επικείμενη παραίτησή του από την προεδρία της ΟΕΒΕ, επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του, κάτι που δεν κατέστη δυνατό την μέρα της σύσκεψης, για να πληροφορηθούμε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Την επόμενη μέρα, ωστόσο, κάναμε μια μακρά και ανοιχτή συζήτηση μαζί του για την απόφαση που πήρε, αλλά και για τις τουριστικές προοπτικές της Ξάνθης, που ανέκαθεν αποτελούσαν μία από τις προτεραιότητές του καθ’ όλη την διάρκεια του δημόσιου βίου του.

Γ. Μπατζακίδης: «Η σύσκεψη έγινε για να εντοπίσουμε τα προβλήματα στον τουρισμό και να καταθέσουμε προτάσεις, όχι για να πούμε τι έκανε ο καθένας»

Η αποστασιοποίηση του Γιώργου Μπατζακίδη το τελευταίο διάστημα ήταν εμφανής, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα οι παρεμβάσεις του και μέσα από το «Ε» αφορούσαν τον τουρισμό. Αυτές τις προτάσεις παρουσίασε για άλλη μια φορά στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, εγείροντας αντιδράσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Μπατζακίδης, αφού άκουσε με μεγάλη προσοχή τους υπόλοιπους ομιλητές, χωρίς να γίνει καμία ουσιαστική πρόταση για τον τουρισμό, άρχισε την δική του εισήγηση λέγοντας ότι εφόσον τα εργοστάσια της Ξάνθης είναι κλειστά και υπάρχουν πλέον ως κουφάρια, αυτό που μένει είναι να εστιάσουν στον τουρισμό. Εκεί υπήρξε η πρώτη αντίδραση από τον πρόεδρο του ΕΒΕ, που τον εγκάλεσε ότι ασκεί πολιτική. Όπως τόνισε: «Εγώ είπα την αλήθεια, εκτός και αν ο πρόεδρος τα βλέπει ανοιχτά, οπότε να ζητήσω συγγνώμη. Προφανώς θίξαμε πολιτικούς που εμπλέκονται στο κλείσιμο των εργοστασίων και έσπευσε να τους υπερασπιστεί». Ο ίδιος έθεσε το θέμα σ’ αυτό το επίπεδο, ώστε να εστιάσει στην ανάγκη τόνωσης του τουρισμού, αναφερόμενος στο τι συμβαίνει στην περιοχή και δεν υπάρχει αυξημένος τουρισμούς, ενώ γίνονται προσπάθειες προβολής. «Με κατηγόρησαν, λοιπόν, ότι άσκησα κριτική. Και γιατί βρεθήκαμε στην σύσκεψη;», αναρωτήθηκε, απαντώντας ότι η σύσκεψη έγινε ακριβώς γιατί κάτι δεν πάει καλά με τον τουρισμό στην Ξάνθη. «Αν δεν αναδείξουμε τα προβλήματα, τις αδυναμίες και δεν κάνουμε κριτική, γιατί μαζευόμαστε;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ταμπού το θέμα του τουρισμού από την Τουρκία

Όταν έκανε μνεία για τον τουρισμό από την Τουρκία, φέρνοντας ως παράδειγμα τους 8.500 τουρίστες με τζίρο 135.000 ευρώ στο πρόσφατο Καρναβάλι, υπήρξαν νέες αντιδράσεις. «Το γεγονός ότι δεν έχουμε μία ενιαία στρατηγική πολιτική για το θέμα είναι ένα μεγάλο πλήγμα. Άλλα λέει για τον τουρισμό η Περιφέρεια, άλλα το Επιμελητήριο, άλλα ο δήμος Ξάνθης, που είναι ανύπαρκτος εντελώς στο θέμα», δήλωσε ο κ. Μπατζακίδης. Στο θέμα της μετάφρασης των διαφόρων φυλλαδίων στην τουρκική γλώσσα τόσο ο κ. Λύρατζης, όσο και ο κ. Μωραΐτης διόρθωσαν τον πρόεδρο της ΟΕΒΕ, καθώς τα προγράμματα εκδηλώσεων μεταφράζονται. Σχολιάζοντας αυτό ο κ. Μπατζακίδης ανέφερε: «Μεταφράζονται μεν, αλλά μένουν στην Ματσίνη. Με το να στείλεις χίλια έντυπα στο προξενείο της Αδριανούπολης μία-δύο εβδομάδες πριν τις εκδηλώσεις, δεν είναι προβολή», τονίζοντας την ανάγκη έγκαιρης και συστηματικής προβολής των εκδηλώσεων μέσω των tour operators που οργανώνουν επισκέψεις στην Ελλάδα. Με αφορμή την πρόταση που έχει καταθέσει και στο παρελθόν για την επιγραφή στο Ρολόι της Κεντρικής πλατείας και τις αντιδράσεις που υπήρξαν, επέκρινε ευθέως για ταμπού και κολλήματα με τις λέξεις Τούρκοι και Τουρκία. «Προσβλήθηκαν κάποιοι που τους μίλησα έτσι. Είναι η αλήθεια όμως», σημείωσε ο ίδιος.

Χρειάζονται τουριστικά πακέτα και στόχευση για την νέα αστική τάξη της Τουρκίας

«Αυτούς τους Τούρκους τουρίστες της αστικής τάξης δεν τους ενδιαφέρουν τα πολιτικά παιχνίδια και ούτε ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή για τους μουσουλμάνους που υπάρχουν εδώ. Ίσα-ίσα τους νοιάζει να βγουν έξω, να πιουν, να φάνε και να περάσουν καλά. Δεν κάναμε κανένα πακέτο γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Είναι μια αγορά 20 εκατομμυρίων δίπλα μας, μόνο στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και στην έλλειψη ενδιαφέροντος που αποτυπώθηκε και από την άρνηση του Δημάρχου Ξάνθη να συναντήσει τον πρόεδρο της Ελληνοτουρκικής φιλίας από τον αδελφοποιημένο δήμο Μπεσίκτας. «Διανοούμαστε σε ποιον λέμε δεν μπορώ να σε συναντήσω; Είναι ένας δήμος 5 εκατομμυρίων και τους λέμε όχι», σημείωσε αγανακτισμένος.

Γ. Μπατζακίδης: «Σιχάθηκα αυτή την κατάσταση και αποχωρώ»

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, αναφέροντας ότι έφτασε σε τέλμα, αφού δεν μπορεί να επικοινωνήσει τις προτάσεις και ιδέες του, ο Γιώργος Μπατζακίδης επιβεβαίωσε την επερχόμενη παραίτησή του από το ΔΣ της ΟΕΒΕΞ, αλλά και τους λόγους που τον οδήγησαν εκεί. «Εγώ εξέθεσα ότι πρέπει να γίνει συντονισμένη δουλειά, να κάνουμε πακέτα και στοχευμένες δράσεις. Το μόνο όμως που ενδιαφέρει κάποιους είναι να μπουν σε προγράμματα για να μπορέσουν να ‘’φάνε’’. Μ’ αυτά και μ’ αυτά σιχάθηκα, κουράστηκα και την κοπανάω. Ας μπουν αξιότεροι και ικανότεροι», δήλωσε επί λέξει, εμφανώς απογοητευμένος για το χάσμα με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και πολιτικών αρχών και αφήνοντας σαφείς αιχμές για την κόντρα του με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης. Οι εκλογές για τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο Σεπτέμβριο, παρ’ όλα αυτά ο κ. Μπατζακίδης δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος να επιτείνει την παραμονή του στην θέση, λέγοντας: «Ενώ έχω ακόμη ένα χρόνο θητείας, ούτε ερωτευμένος είμαι με τα αξιώματα, ούτε έχω κόλλημα με την καρέκλα. Έχω αρκετές προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, έχω το μεταπτυχιακό που ξεκινάω, οπότε θα ασχοληθώ με αυτά».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ψηφιακή πλατφόρμα καλούνται να καταχωρίσουν οι δήμοι τα έργα πυροπροστασίας

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία καταγραφής των εκτελεσθέντων έργων πυρ…