Σχόλια 30-08-16

0
Μην αγχώνεστε για τον ΕΝΦΙΑ. Μπορεί να μην τον κατάργησε ο Αλέξης μ’ ένα νόμο, αλλά ευτυχώς υπάρχει και ο Σώρρας που θα μας τον πληρώσει…


Σκέψεις για το ατύχημα
Πολλά ερωτηματικά, ακόμη περισσότερα ψέματα και μυστικά που μένουν ακόμη στο σκοτάδι. Αυτό είναι το σκηνικό της γνωστής τραγωδίας της Αίγινας με τους 4 νεκρούς.
Αργά και μετά από έρευνες των δικηγόρων των θυμάτων, ξετυλίγεται το κουβάρι της αλήθειας για τα άτομα που συμμετείχαν στο ατύχημα. Αφορμή για ύποπτες ενέργειες και αποκρύψεις, έδωσε η στάση και συμπεριφορά του Λιμενικού. Το οποίο «έδρασε» περισσότερο συγκαλύπτοντας παρά ως ερευνητής του γεγονότος του ατυχήματος.
Προφανώς η αλήθεια θα βρεθεί και στο Δικαστήριο θ’ ακουστεί, και οι σημερινοί κρυπτόμενοι θα λογοδοτήσουν. Όμως, θα πρέπει να γίνει γνωστό, οι ποινές, παρότι υπάρχουν 4 νεκροί, θα είναι μικρές. Εδώ είμαστε και θα τα δούμε όλα. Δυστυχώς…
Γ.Δ.


Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Κέντρου Πολιτισμού λόγω της αργίας
Την τήρησαν την αργία του Πολιούχου της πόλης οι δημοτικοί σύμβουλοι μέλη του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού και εξ αυτού του λόγου αναβλήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση που είχαν ανακοινώσει δια δελτίου Τύπου για το μεσημέρι της Δευτέρας. Και καλά την ανέβαλαν, όμως δεν έκαναν τον κόπο να ενημερώσουν για την αναβολή και ως εκ τούτου …φάγαμε πόρτα με δικαιολογία του τύπου « αναβολή λόγω του καιρού»!
Του κακού τους καιρού θα πούμε εμείς! Το «Ε» είναι το μόνο Μέσο που ανελλιπώς καλύπτει όλες τις συνεδριάσεις του Κέντρου και αν μη τι άλλο απαιτεί το αυτονόητο. Να ενημερώνεται εγκαίρως για οποιαδήποτε αλλαγή.
Επιτέλους κύριοι σεβαστείτε τον ρόλο σας και τον φορέα που εκπροσωπείτε!
Μ.Ξ.


Αύξηση στα καύσιμα κίνησης
Ιδού λοιπόν τα «ευχάριστα» νέα. Θα υπάρξουν από τον Οκτώβριο νέες αυξήσεις στα καύσιμα κίνησης, βενζίνη και πετρέλαιο κατά 10 λεπτά το λίτρο.
Πέρα όμως από τα παραπάνω, αύξηση θα υπάρξει και στο πετρέλαιο θέρμανσης λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου. Έτσι, πέρα και εκτός από όλες τις αυξήσεις που βιώνουμε, σύντομα θα έχουμε και αυτή των καυσίμων.
Γ.Δ.


Να δεις τους βουλευτές…
Το περιστατικό απολύτως διασταυρωμένο και από αξιόπιστη πηγή. Πατέρας επισκέπτεται φίλο του και μετά από τα τυπικά, του ζητά να βοηθήσει να βρεθεί κάποια δουλειά για το γιο του που θέλει να παντρευτεί, αλλά πώς να το αποφασίσει που δεν έχει δουλειά.
Ο φίλος που δέχτηκε την επίσκεψη και το αίτημα, πρότεινε με πολύ φιλικό τρόπο να πάει ο πατέρας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να τους ζητήσει τη βοήθεια. Γνώριζε βέβαια ότι η οικογένεια του φίλου ψήφισε και τις δυο φορές ΣΥΡΙΖΑ.
Και ιδού τι απάντησε ο προβληματισμένος πατέρας: Τους ψήφισα αλλά δεν τους γνωρίζω ούτε στη φάτσα ποιοι είναι. Πώς να πάω; Εξάλλου το έχω μετανιώσει…
Γ.Δ.


Πού βρίσκεται ο αγωγός ΤΑΡ;
Η προσδοκώμενη συμφωνία μεταξύ ΔΕΣΦΑ (Ελληνική Επιχείρηση Φυσικού Αερίου) με την αζερική Socar που κατέρρευσε λόγω κυβερνητικής επιλογής, υπάρχουν φόβοι ότι θα έχει κι άλλες σοβαρές επιπτώσεις. Μια δε εξ’ αυτών, πολύ σημαντική, το μέλλον του γνωστού αγωγού ΤΑΡ. Ο οποίος αγωγός έχει αφετηρία το Αζερμπαϊζάν!
Έτσι, ενώ επενδύθηκαν ελπίδες και προοπτικές για την υλοποίηση αυτού του αγωγού που θα προσπόριζε διάφορα οφέλη στη χώρα μας αλλά και στις περιοχές που θα διέρχονταν ο αγωγός, κινδυνεύει να μην προχωρήσει. Κι αυτό διότι στην κυβέρνηση χρησιμοποιούν άλλη γλώσσα έξω και άλλη μέσα, με αποτέλεσμα να χάνεται η αξιοπιστία και σοβαρότητα.
Γ.Δ.


Αλέξης και Σώρρας
Ο Σώρρας υπόσχεται ότι θα πληρώσει τον φόρο εισοδήματος όλων των Ελλήνων, που είναι φέτος 7,8 δις.
Ο Αλέξης είχε υποσχεθεί αφορολόγητο 12.000€ για όλους (1 δις), επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης (5 δις) και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ (3,4 δις), δηλαδή συνολικά 9,4 δις. Χωρίς να υπολογίσουμε την επαναφορά των περικοπών στο δημόσιο, τη διαγραφή χρέους κλπ.
Να είστε σίγουροι ότι πολλοί από αυτούς που ψήφισαν τον δεύτερο, τώρα ετοιμάζονται να ακολουθήσουν τον πρώτο. Οι σωτήρες δεν έλειψαν ποτέ από αυτή τη χώρα. Σωτηρία δε βλέπουμε…


Καλώς τα δεχθήκαμε!
Τα πρώτα ‘’ραβασάκια’’ του ΕΝΦΙΑ κατέφθασαν. Ναι, αυτού που θα καταργούνταν γιατί δεν μπορούσε καν να μειωθεί, όντας άδικος, αντισυνταγματικός και πολλά άλλα κοσμητικά επίθετα. Αυτού που έκανε πριν δύο χρόνια ηλικιωμένους να λιποθυμούν στις ουρές των τραπεζών, περιμένοντας να τον πληρώσουν. Τότε όμως ήσουν αντιπολίτευση, ενώ τώρα είσαι κυβέρνηση και αναμένεις να εισπράξεις, όπως και πέρυσι που πάλι ήσουν κυβέρνηση, περί τα 2,65 δισ. ευρώ. Τώρα βέβαια όλοι ξέρουμε πως όχι μόνο δεν λιποθυμάνε τα παιδάκια από την πείνα, δεν αυτοκτονεί ο κόσμος και γενικά δεν έχουμε σαμαροβενιζελικά θανατικά, αλλά ο κάθε ηλικιωμένος μπορεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ με αξιοπρέπεια μέσω taxisnet χωρίς να περιμένει σε καμία ουρά. Εξάλλου μας διαβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ότι η πιο δύσκολη καμπή έχει περάσει. Για την κυβέρνηση, όχι για μας. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Τα μέτρα βρίσκονται πλέον πίσω μας, έχοντας παράλληλα τηρήσει το προεκλογικό μας πρόγραμμα και υπερκαλύψει κάθε μας υποχρέωση». Όλα όμορφα και νοικοκυρεμένα. Από την άλλη, αναθεώρηση επί τα χείρω έκανε η ΕΛΣΤΑΤ, που κατέγραψε ύφεση 0,9% της ελληνικής οικονομίας για το β’ τρίμηνο του 2016. Μείωση 1,9% για τη συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη, μείωση 11,4% των εξαγωγών και μείωση 7,1% των εισαγωγών. Κατά τα άλλα μέχρι τέλους του χρόνου οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν κοντά στα 20 δισ. στην εφορία, ενώ ανείσπρακτο έμεινε και το 22% από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Ή στραβός είναι ο γιαλός…
Χ.Δ.


Μην τάξεις… του Έλληνα λεφτά και του παιδιού κουλούρι
Μια ακατανίκητη ορμή σε οποιαδήποτε υποσχεσιολογία επιδεικνύουν οι περισσότεροι Έλληνες, που άγονται και φέρονται χρόνια τώρα πίσω από όποιον τάξει τα περισσότερα. Χωρίς ίχνος ρεαλισμού και λογικής αν όλα αυτά έχουν κάποια πιθανότητα εφαρμογής ή είναι απλά… λαγοί με πετραχήλια. Και μόλις τον διαψεύσει ο ένας, πικραμένος, θυμωμένος και οργισμένος -όχι με τον εαυτό του που πίστεψε αφελώς αλλά με αυτόν που τον γέλασε- τρέχει πίσω από τον επόμενο επιτήδειο. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε (και πώς θα μπορούσε άλλωστε) να εφαρμόσει αυτά που υποσχόταν προεκλογικά. Δεν μας πειράζει. Μας πίκρανε μεν, αλλά εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να βρούμε τον από μηχανής θεό. Και φαίνεται ότι πολλοί είναι εκείνοι που τον βρήκαν στο πρόσωπο του Αρτέμη Σώρρα. Αφού έλυσε το θέμα του χρέους της χώρας, υποσχέθηκε μπροστά σε πλήθος κόσμου στην Τρίπολη ότι θα φροντίσει και την εφορία όλων των ελλήνων. Για τον λόγο αυτό τους κάλεσε να καταθέσουν την εντολή εξουσιοδότησης προς την εφορία, ζητώντας να πληρωθούν τα χρέη τους μέσα από το λογαριασμό που υπάρχουν τα 600 δισ. ευρώ. Μοίρασε, μάλιστα, εξώδικα για να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι ώστε να μην πληρώσουν εφορία. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα κάτι τέτοιο θα ήταν απλά γραφικό. Εδώ με τα μυαλά που κουβαλάμε θα τον κάνουμε και ρυθμιστικό παράγοντα του πολιτεύματος. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι γελούν με τον Σώρρα κάποιοι που ψήφισαν δύο φορές τον Τσίπρα, οι υποσχέσεις του οποίου ξεπερνούν κατά πολύ τον ‘’λογαριασμό’’ του Σώρρα.
Χ.Δ.


Αναπτυξιακό κενό…
Είμαστε κατά γενική ομολογία ένας νομός προικισμένος από την φύση. Έχουμε ποτάμια, λίμνη, μια τεράστια ακτογραμμή με καθαρές παραλίες, βουνά, δάση και εύφορες πεδιάδες με γεωθερμία. Έχουμε ιστορία και αρχαιότητες με τεράστιο ιστορικό εκτόπισμα, πολιτιστική παράδοση, φυσική ομορφιά.   Με λίγα λόγια τα έχουμε όλα για να γίνουμε ένας νομός πρότυπο ανάπτυξης που θα προκύψει από την αξιοποίηση όλων αυτών των συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Δυστυχώς όμως απέχουμε πολύ απ’ αυτό. Τα’ χουμε όλα και μας λείπει το εξής βασικό. Η όρεξη και το μεράκι να δουλέψουμε και να προσπαθήσουμε πολύ μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο αλλά δεν έχουμε ή δεν έχουμε βρει τους κατάλληλους ανθρώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκείνους που θα έχουν όραμα και σχέδιο, ιδέες, τόλμη, πρωτοβουλία και ανάληψη ευθύνης ώστε να ξεκολλήσουν τους δήμους από την μιζέρια και το τέλμα κι όχι απλά να διαχειρίζονται την υφιστάμενη κατάσταση. Γιατί αυτό γίνεται δυστυχώς …Γι αυτό και τίποτε δεν κινείται …κι είναι εξόχως θλιβερή και απογοητευτική η διαπίστωση αυτής της πραγματικότητας. Υπάρχει αναπτυξιακό κενό στο νομό μας και λειψανδρία σε πολιτικό προσωπικό!
Μ.Ξ.


Πειραιώτες
Όταν σκότωσαν τον πατέρα του στη Μάνη, Ο Πέτρος ήταν στην κοιλιά της μάνας του. Ο φονιάς άλλαξε όνομα και χάθηκε σε άλλον τόπο για τον φόβο της εκδίκησης, μα και η μάνα του Πέτρου, μόλις τον γέννησε, τον πήρε κι ήρθε στον Πειραιά για να μην τον μπλέξει, άμα μεγαλώσει, με τον δικιωμό, μη χυθεί άλλο αίμα.
Στο Δημοτικό σχολείο της Χορμοβίτου στα Μανιάτικα οι υπόλοιποι δεν του καλομίλαγαν, μέχρι που στην τελευταία τάξη τσακώθηκε με κάποιον, κι αυτός πέταξε το δηλητήριο. Είπε τον Πέτρο ‘’μουτζουρωμένο’’ επειδή κανείς δεν είχε πάρει εκδίκηση για τον πατέρα του. Η ντροπή, η ‘’μουτζούρα΄΄ στιγμάτιζε όλη την πατριά, και ιδίως την οικογένεια του σκοτωμένου.
Δεκαπέντε χρόνια έψαχνε τον φονιά. Τελικά, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας από τη γειτονιά στα Μανιάτικα, όταν θεώρησε ότι ο Πέτρος είναι έτοιμος, του τον έδωσε λεπτομερώς. Έχει πάρει αυτό το όνομα, μένει στου Ρέντη, σε αυτή τη διεύθυνση και τον αριθμό. Ο Πέτρος δεν είπε τίποτα σε κανέναν, ούτε στη μάνα του. Ετοιμάστηκε αναλόγως και, αφού έκοψε κίνηση στην ξένη γειτονιά, διάλεξε ένα βραδάκι να τον περιμένει στην πόρτα του σπιτιού του, την ώρα που γύριζε από το καφενείο. Εμφανίστηκε ένα καμπουριασμένο γεροντάκι με άσπρα μαλλιά και άσπρη γενειάδα, ίσα που έσερνε τα πόδια του. Ο Πέτρος τον ρώτησε αν είναι αυτός που ψάχνει. Ναι, απάντησε ο γέρος, που άκουσε το πραγματικό του όνομα και κατάλαβε.
-Ξέρεις ποιος είμ΄ εγώ;
-Όχι.
Ο Πέτρος είπε το δικό του και ο γέρος του λέει ήρεμα:
-Κάνε, παιδί μου, το χρέος σου.
Το γεροντάκι, προτού ξεψυχήσει, είπε στους μπάτσους πώς δεν γνωρίζει αυτόν που τον μαχαίρωσε.
Από το βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου ‘’Πειραιώτες’’
Για την αντιγραφή
Φοίβος Ιωσήφ


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …