Σχόλια 30/07/16

0
Το ΔΝΤ παραδέχεται κυνικά «αστοχίες» στο ελληνικό πρόγραμμα που ισοπέδωσαν την οικονομία της χώρας. Ένας ολόκληρος λαός έγινε «Παράπλευρη απώλεια»…


Μπάνιο, ξεκούραση και φόρτιση!
Ήρθε ο καιρός και για τις καλοκαιρινές διακοπές της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ! Τις επόμενες δύο εβδομάδες, το επιτελείο της εφημερίδας θα αναζητά καταγάλανα νερά στο Αιγαίο (με προτίμηση στο Θρακικό Πέλαγος βέβαια), αναπαυτικές θέσεις στο μπαλκόνι, τα δημοφιλέστερα βιβλία της ξαπλώστρας, δροσιστικά κοκτέιλ και φρέσκα καλοκαιρινά εδέσματα! Κι όλα αυτά για να γεμίσουν οι μπαταρίες και να επανέλθουμε δριμύτεροι και ακόμη πιο ορεξάτοι και δυναμικοί στην καταγραφή της καθημερινότητας και τον σχολιασμό των πάσης φύσεως τεκταινόμενων στον τόπο και τη χώρα μας.
Οι δύσκολοι καιροί που ζούμε, οι αγωνιώδεις προσπάθειες, οι ματαιώσεις και η απογοήτευση που συχνά βιώνουμε απαιτούν να μη λησμονούμε να ξεκουραζόμαστε, να επιδιώκουμε ένα διάλειμμα για να αφουγκραζόμαστε σε προσωπικό, αλλά και συλλογικό επίπεδο όσα έχουν καταγραφεί στη μνήμη και τα βιώματά μας, από όσα ζούμε.
Με αυτές τις σκέψεις θα επιστρέψουμε για να συνεχίσουμε το δικό μας έργο.
Καλές διακοπές σε όλους!
Ε.Δ.


Κυβερνητικές επισκέψεις
Με την επιστροφή μας και σίγουρα μετά το δεκαπενταύγουστο αναμένεται και κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή, στο πλαίσιο των εργασιών και προετοιμασιών που λαμβάνουν χώρα για τη Θράκη, σύμφωνα με όσα είπε ο ΥΠΕΣ Παναγιώτης Κουρουμπλής στην Κομοτηνή, που βρέθηκε πρόσφατα για την κηδεία του Χουσεΐν Νταϊτσίκ.
Πρόκειται για τις εργασίες της διϋπουργικής επιτροπής που έχει συσταθεί για τη Θράκη και η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις, αναμένεται να προβεί σε… πράξεις το επόμενο διάστημα για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
Ε.Δ.


Πέσαμε έξω σε όλα όμως δεν αλλάζουμε τίποτα
Την αποτυχία του προγράμματος που εφαρμόστηκε στην χώρα μας παραδέχτηκε με ευθύτητα για μια ακόμη φορά η Κριστίν Λαγκάρντ πρόεδρος του ΔΝΤ. Επίσης παραδέχεται ξεκάθαρα ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο Ελληνικό Πρόγραμμα βοήθησε στην αποτροπή διάχυσης της κρίσης σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, και δέχεται ότι κερδήθηκε χρόνος για να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί προστασίας της Ευρωζώνης και το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων. Με λίγα λόγια, όλα αυτά έγιναν στην πλάτη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού με την ανοχή των ελληνικών κυβερνήσεων.
Δηλαδή ματώσαμε εμείς σαν χώρα και σαν λαός και ματώνουμε ακόμη με τα μνημόνια τους. Κι ενώ παραδέχονται πως απέτυχαν δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία της αναπροσαρμογής τα «γεράκια» του ΔΝΤ και της Γερμανίας…
Μ.Ξ.


Πογκρόμ στην Τουρκία
Κάποιοι ξαφνιάστηκαν πάρα πολύ. Κάποιοι λιγότερο και ελάχιστοι το περίμεναν. Για το ξεκαθάρισμα που υλοποιεί ο Τούρκος Πρόεδρος. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές πογκρόμ που παρόμοιο δεν έχει γίνει σε πολιτισμένη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στο δρόμο χωρίς δουλειά, χωρίς μέλλον.
Όλα συνηγορούν πως οι λίστες προγραφών ήταν έτοιμες από καιρό και απλώς περίμεναν το χρόνο για να βγουν. Μάλιστα το εύρος των διώξεων καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα. Από αξιωματικούς, δικαστικούς, ανώτερους υπαλλήλους, Πανεπιστημιακούς, καθηγητές, δασκάλους, αστυνομικούς, κληρικούς, δημοσιογράφους και όλους όσους υποψιάζεται το καθεστώς Ερντογάν ότι δεν είναι μαζί του αλλά με τον Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Δράμα; Σίγουρα με απρόβλεπτες επιπτώσεις και στην οικονομική ζωή της χώρας πέρα από την κοινωνική που πληρώνει το ήδη ευαίσθητο σώμα της Τουρκίας.
Γ.Δ.


Περί Προξενείου
Στους κατά καιρούς «πατριώτες» των καφενειακών συζητήσεων για το κλείσιμο ή όχι του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής. Κάθε προξενείο μιας χώρας που δημιουργείται, υπάγεται σε μια σειρά κανόνων και αποφάσεων ως προς τη λειτουργία του. Αυτό ως διαδικαστικό θέμα.
Δεν είναι όμως το κλείσιμο ενός Προξενείου τόσο απλή υπόθεση.
Διότι εάν η Ελλάδα κλείσει το Προξενείο Κομοτηνής, αυτομάτως η Τουρκία θα ζητήσει να κλείσει και η Ελλάδα ένα Προξενείο, π.χ. Αδριανούπολης ή Σμύρνης. Πρέπει όμως να γίνει κάτι τέτοιο; Να στερηθεί ενός Προξενείου;
Τα πράγματα δεν είναι απλά όπως κάποιοι θέλουν να τα εμφανίζουν ασκώντας εξωτερική πολιτική καφενείου.
Γ.Δ.


Αυτός δεν είναι Πολιτισμός
Δεν είναι τόσο το χρηματικό ποσό που σηματοδοτεί μια δράση, μια ενέργεια. Εκείνο που είναι η ουσία της υπόθεσης, κυρίως στον τομέα του Πολιτισμού, είναι αυτή καθεαυτή η ουσία της δράσης, το περιεχόμενό της. Προφανώς άλλη αντίληψη έχουν κάποιοι για το περιεχόμενο της έννοιας Πολιτισμός και άλλη κάποιοι άλλοι. Διότι «Πολιτισμός» είναι η δημιουργία, η δράση της συμμετοχής, η παραγωγή έργου, η αναζήτηση, ο προβληματισμός. Δεν είναι η παθητική συμμετοχή και παρακολούθηση προϊόντων υποκουλτούρας ή «απόλαυσης» κάποιων ακουσμάτων που επαναλαμβάνονται μονότονα και απευθύνονται, ενίοτε, και σε χαμηλά ανθρώπινα ένστικτα.
Δυστυχώς, η εποχή μας αποδέχτηκε το εύκολο και εύπεπτο, το ιλουστρασιόν και εφήμερο. Όχι ότι αγνοεί το άλλο, το σημαντικό και δημιουργικό. Όμως κάποτε, το πότε άγνωστο, αυτή η νοοτροπία της μασημένης ακουστικής τροφής θα πρέπει να μειωθεί. Στην πατρίδα του Χατζιδάκι ο Ζαφείρης Μελάς δεν «κολλάει»…
Γ.Δ.


Ο ηγέτης
Είτε το δέχεται κανείς (οι περισσότεροι το δέχονται), είτε όχι (οι λιγότεροι), ο Ομπάμα είναι ηγέτης. Το απέδειξε περίτρανα με την ομιλία του στο Συνέδριο των Δημοκρατικών.
Πενήντα λεπτά διήρκεσε η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ στο συνέδριο και στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν αφιερωμένη στην πολιτική και διαχειριστική επάρκεια της πρώτης γυναίκας στην ιστορία των ΗΠΑ που φιλοδοξεί να γίνει ο νέος πρόεδρος κι αυτή είναι η Χίλαρυ Κλίντον.
Οι πραγματικοί ηγέτες λοιπόν ξεχωρίζουν. Για πολλά. Ιδιαίτερα όμως για το μεγαλείο ψυχής. Εκεί βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά με τους μικρόψυχους και στενόμυαλους.
Γ.Δ.


Χρήματα στα σύνορα
Λογική η απορία. Τι δουλειά έχουν τα χρήματα στα σύνορα; Όμως έχουν και παραέχουν και να γιατί. Από κει «βγαίνουν» συνήθως από τη χώρα μας τα αδήλωτα χρήματα ταξιδιωτών. Που τα μεταφέρουν οι ίδιοι, παρότι απαγορεύεται πέρα από το ποσό των 2000 ευρώ ανά άτομο.
Μάλιστα, στα τελωνεία Κήπων, Αεροδρομίου Αθηνών, Ευζώνων και Κακαβιάς έχουν συλληφθεί μεγάλες ποσότητες χρημάτων, παράνομα τσιγάρα, χρυσός, αλκοόλ και άλλα είδη.
Συνολικά στα πιο πάνω τελωνεία δεσμεύτηκε το ποσό των 2.375.248 ευρώ.
Άρα χρήματα για κάποιους υπάρχουν και θέλουν να τα βγάλουν έξω.
Γ.Δ.


Η μικρότητα… μεγαλώνει
Αναφέροντας πρόσφατα σε συζήτηση την μικρότητα που πλέον απαντάται συχνά ακόμα και σε ανθρώπους των τεχνών και του πολιτισμού, με αυξανόμενους μάλιστα ρυθμούς, την είδα και έμπρακτα στην φιέστα της κυβέρνησης για τα εγκαίνια του αεροδρομίου της Πάρου χθες. Κάθε κυβέρνηση εγκαινιάζει τα έργα που ολοκληρώνονται επί των ημερών της, ανεξαρτήτως ποιος τα ξεκίνησε. Η πολιτική μεγαλοψυχία όμως επιβάλλει την πρόσκληση στα εγκαίνια όσων συνέβαλαν στο έργο και την αναφορά της προσφοράς τους στις πανηγυρικές ομιλίες των κυβερνητικών. Δεν θες να τους καλέσεις για να μην συνδεθείς με το «κακό παρελθόν»; Κάνε τουλάχιστον μία αναφορά. Ο Λαλιώτης στα εγκαίνια του μετρό της Αθήνας έκανε ρητή αναφορά στους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Στέφανο Μάνο. Ο Γιώργος Σουφλιάς στα εγκαίνια της γέφυρας Ρίου-Αντίριου αναφέρθηκε στην προσφορά του Κώστα Σημίτη στο έργο. Το non paper του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένδειξη πολιτικής μικρότητας. Επίσης, έχει βάλει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ κανένα έργο, για να εγκαινιάσουν οι επόμενοι ή τερματίσαμε εδώ;
Βέβαια ο πρωθυπουργός είπε ότι «Το αεροδρόμιο δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση». Προφανώς φτιάχτηκε μόνο του, αλλά τέλος πάντων. Σύμφωνα με την δήλωση αυτή, δεν πιστεύω να έστησαν καμία μαρμάρινη πλάκα ότι κατασκευάστηκε επί πρωθυπουργίας Αλεξίου Τσίπρα. Ένα έργο για το οποίο εργάστηκαν κυβερνήσεις που ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσαν μνημονιακές χούντες. Βέβαια, όπως πολύ επιτυχημένη σχολίασε κάποιος, «όταν παρουσιάζεις έργο που χρειάστηκε 20 χρόνια ως δικό σου, τυχεροί είμαστε που δεν εγκαινίασαν και την ίδια την Πάρο».
Χ.Δ.


Μια συνεχής αδέσποτη κατάσταση
Αναγνώστρια του «Ε» που σαν πέρυσι τέτοιος μέρες είχε δαγκωθεί από αδέσποτο μας έστειλε φωτογραφίες από την περιοχή γύρω και μπροστά από το Νοσοκομείο Ξάνθης. Μία περιοχή που όλη σχεδόν η Ξάνθη επιλέγει ως χώρο για να περπατήσει. Ένα χρόνο μετά η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη, όπως λέει η παθούσα. Πέρα από τα διάφορα αδέσποτα που βρίσκονται δίπλα στα πεζοδρόμια, φωτογράφισε ένα εξαιρετικά άρρωστο σκυλί, που θυμίζει ταινία θρίλερ ή επιστημονικής φαντασίας. Κινείται μπροστά στην είσοδο του Νοσοκομείου και πιθανώς να εισέρχεται και μέσα, με όλο το δέρμα του σκασμένο και τα σάλια του να τρέχουν. Σε περιοχές νοσοκομείων και σχολείων απαγορεύεται διά νόμου να υπάρχει συγκέντρωση αδέσποτων, αλλά ο δήμος Ξάνθης δεν έχει προβεί σε καμία χαρτογράφηση και καταγραφή, αφήνοντας την κατάσταση ‘’αδέσποτη’’.
Χ.Δ.


Η σύζυγος του 51χρονου αμφισβητεί την αυτοκτονία του
Κηδεύτηκε χθες ο 51χρονος επιχειρηματίας που βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του την Τετάρτη. Η γυναίκα του όμως αμφισβητεί ότι ο σύζυγός της αυτοκτόνησε. Η ίδια επικοινώνησε μαζί μας για να μας πει ότι πιστεύει πως ο σύζυγός της δολοφονήθηκε και ότι θα διερευνήσει την υπόθεση μέσω εισαγγελέα ανεξάρτητα από την αστυνομία. Ωστόσο ο ιατροδικαστής κ. Κιφνίδης που έκανε την νεκροψία – όπως μας είπε – ήταν καθαρή αυτοκτονία και απέκλεισε εγκληματική ενέργεια. Το ίδιο πιστεύει και η αστυνομία ενώ τον γραφικό του χαρακτήρα στο σημείωμα αναγνώρισε ο αδελφός του αυτόχειρα.  
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …