Σχόλια 27/07/16

0
panteleimon 4
Αυξήθηκαν εισφορές, κόπηκαν συντάξεις, αυξήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, αλλά θα έχουμε άφθονες κάρτες σίτισης και όσα δημοψηφίσματα τραβάει η ψυχή μας…


Και οι Βούλγαροι γιόρτασαν την Αγία Παρασκευή στα Άβδηρα
Στο τελετουργικό της γιορτής της Αγίας Παρασκευής στα Άβδηρα δεν συμμετείχαν μόνο ντόπιοι ή Ξανθιώτες αλλά και πολλοί Βούλγαροι που κάνουν τις διακοπές τους και διαμένουν στα καταλύματα του οικισμού. Πλημμύρισαν λοιπόν τα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού από βούλγαρους περιηγητές ενώ πολλοί ήταν αυτοί που παρακολούθησαν τον Εσπερινό και συμμετείχαν στην Περιφορά της εικόνας. Δημιουργούνται έτσι δεσμοί με το χωριό και τον κόσμο του και δεν είναι τυχαίο που συνεχώς αυξάνεται η επισκεψιμότητα στον οικισμό, καθιστώντας επικτατική την ανάγκη να γίνουν περισσότερα καταλύματα, άλλες επενδύσεις δηλαδή στον τουρισμό. Επίσης ο δήμος δεν πρέπει να είναι ουραγός στην προσπάθεια αυτή αλλά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την τουριστική ανάπτυξη των Αβδήρων καθώς οι προοπτικές υπάρχουν.
Μ.Ξ.


Επίσκεψη του Μ. Χούμα
Φιλική, σύντομη επίσκεψη δεχτήκαμε το Σάββατο στο γραφείο της εφημερίδας. Ο επισκέπτης (μετά της συζύγου του) ο αγαπητός Μανώλης Χούμας. Συμμαθητής και γείτονας των μαθητικών χρόνων, του δημοτικού σχολείου. Του ιστορικού 5ου Δημοτικού που τα χρόνια εκείνα στεγάζονταν στα κτίρια της αυλής της εκκλησίας του Αγίου Βλασίου. Οι κάμποσο παλιοί θα τα θυμούνται.
Έγινε μια όμορφη και συναισθηματική συζήτηση, θυμηθήκαμε για λίγο τα παλιά, μιλήσαμε για το σήμερα και για όσα γράφει ο αγαπητός Χούμας πάντα για την Ξάνθη που γεννήθηκε και έζησε κάμποσα χρόνια.
Αποχαιρετηθήκαμε διότι έπρεπε να βρεθεί σε άλλο ραντεβού, ανανεώνοντας τη συνέχιση της συζήτησης σε μια άλλη συνάντηση.
Γ.Δ.


Καλή αρχή
Ανοίγει διαύλους και δρόμους εντός κι εκτός Ελλάδος το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Το πνευματικό ίδρυμα του τόπου μας οραματίζεται και υλοποιεί συνεργασίες με Πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Τελευταία επιτυχία η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πετρελαίου και Αερίου του Πλόεστι Ρουμανίας. Έτσι, αποκτάει στενούς δεσμούς με την γειτονική χώρα σ’ ένα μάλιστα αντικείμενο με μέλλον για τη χώρα μας.
Έτσι, τα δύο μέρη θα υλοποιήσουν κοινές δράσεις έρευνας και ανταλλαγών, καθώς και την υποστήριξη για τη διδασκαλία της ελληνικής και ρουμανικής γλώσσας αντιστοίχως.
Ιδού λοιπόν άλλη μια πρωτοβουλία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου που πρέπει να εξαρθεί και να ευχηθούμε να έχει ανάλογη επιτυχία. Η αρχή πάντως έγινε.
Γ.Δ.


Ο ΓΑΠ βλέπει εκλογές
Την οργανωτική συγκρότηση του ΚΙΔΗΣΟ συζήτησε με στελέχη προχθές ο Γιώργος Παπανδρέου σε δύο μάλιστα συσκέψεις. Κι αυτό διότι προβλέπει ο ίδιος σύντομα εκλογές και γιατί το Κίνημα, όπως είπε, θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές.
Βέβαια από το να το λες μέχρι να το κάνεις υπάρχει μεγάλη απόσταση. Γιατί το να οργανώσεις ένα κόμμα πανελλαδικά, να βρεις ανθρώπους πρόθυμους για δουλειά και άλλους για να είναι υποψήφιοι, είναι αρκετά δύσκολο. Το προσπάθησαν κι άλλοι και απέτυχαν παταγωδώς.
Εξάλλου το προσπάθησε και ο ίδιος ο ΓΑΠ χωρίς επιτυχία.
Γ.Δ.


Παντελεήμονος πολλά τα έτη
Τα ονομαστήριά του έχει σήμερα ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων. Με την ευκαιρία αυτή του ευχόμεθα «πολλά τα έτη» στην κεφαλή της Τοπικής Εκκλησίας. Την οποία διακονεί και ποιμάνει με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, κερδίζοντας χρόνια τώρα την Αγάπη, το Σεβασμό και Εκτίμηση των Χριστιανών κατοίκων πόλης και υπαίθρου.
Παράλληλα, με τη στάση και συμπεριφορά του προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά του και στους Μουσουλμάνους κατοίκους, δίδοντας έτσι πρώτος αυτός το μήνυμα της Ειρηνικής συμβίωσης στην Ξάνθη, Χριστιανών και Μουσουλμάνων.
Προφανώς η σκέψη μας και οι ευχές μας βρίσκονται κοντά και στον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμονα.
Γ.Δ.


Διώξεις παντού στην Τουρκία
Άναυδη και απορούσα μένει η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και ιδιαίτερα απορούσα και προβληματιζόμενη για όσα εδώ και λίγες ημέρες συμβαίνουν στη γειτονική Τουρκία. Προφανώς αναφερόμαστε στις απίστευτες διώξεις.
Διώξεις παντού, όπου μπορεί να φανταστεί κανείς. Από το Στρατό, τους Δικαστές, την Αστυνομία, το Δημόσιο, τους καθηγητές Πανεπιστημίων και βέβαια τα Μέσα Ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους.
Δεν υπάρχει τομέας της λειτουργίας του κράτους αλλά και του ιδιωτικού χώρου, που να μην έχουν ασκηθεί διώξεις, απολύσεις, κατηγορίες και βέβαια συλλήψεις και βασανιστήρια.
Είναι προφανές και δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι οι λίστες των προγραφών ήταν έτοιμες εδώ και καιρό. Και μόλις δόθηκε η ευκαιρία τέθηκαν σε ισχύ.
Άνθρωποι χάνουν τις εργασίες τους, δεν γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσεται, ζουν με την αγωνία της επιβίωσης οι οικογένειές τους και εν γένει επικρατεί μια ανώμαλη κατάσταση σε ένα μη δημοκρατικό πλέον σύστημα διακυβέρνησης.
-Τα πράγματα στην Τουρκία δεν είναι καλά. Ας ελπίσουμε να μην γίνουν χειρότερα…
Γ.Δ.


Η κυρία ήταν… κύριος
Συμβαίνουν. Η Μουσουλμάνα που διαδήλωνε και διαμαρτυρόταν κατά των οκτώ Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, δεν είναι Μουσουλμάνα αλλά Μουσουλμάνος! Πρόκειται για μια γνωστή περίπτωση τρανσέξουαλ της Τουρκίας που βέβαια ήταν άγνωστη σε μας εδώ, μέχρι που μας ενημέρωσαν σχετικά τα τουρκικά ΜΜΕ.
Συμβαίνουν και εις Τουρκίαν λοιπόν…
Γ.Δ.


Δυο ξένοι σ’ ένα δήμο!
Έξι χρόνια πέρασαν από την εφαρμογή του Καλλικράτη κι ένας στόχος που ήταν η σταδιακή και ομαλή ομογενοποίηση ετερόκλητων δήμων δεν επιτεύχθηκε τουλάχιστον στον δήμο Αβδήρων, γεγονός που αποδεικνύει την αποτυχία του σχήματος. Είναι ενδεικτικό ότι ο δήμος γιορτάζει τα Δημοκρίτεια με επίκεντρο τα Άβδηρα κι ενώ συμμετέχουν και έχουν παρουσία σύλλογοι και φορείς από τους οικισμούς του πρώην δήμου Βιστονίδας, όπως από Γενισέα, Διομήδεια κ.λ.π. από τον δήμο Σελέρου δεν υπάρχει καμιά συμμετοχή και παρουσία. Αμφιβάλλω δε αν όλοι οι κάτοικοι ξέρουν κατά πού πέφτουν τα Άβδηρα.
Γίνεται φανερό πλέον τι σκοπούς εξυπηρετούσε το σχήμα καθώς κατέρρευσαν παταγωδώς τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν οι θιασώτες του σχήματος. Και το Σέλερο και τα Άβδηρα το επιδεικνύουν… Είναι δυο ξένοι οικισμοί μέσα στον ίδιο δήμο…
Μ.Ξ.


Συνταγματικές συμπτώσεις
Μίλησε προχθές ο πρωθυπουργός στο προαύλιο του βουλευτηρίου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Με ομιχλώδεις διατυπώσεις και σκόρπιες, ασύνδετες σκέψεις και αντιφατικές εξηγήσεις, που δεν συνιστούν πρόταση, επανέφερε τετριμμένες ιδέες μιας παρωχημένης Αριστεράς, με πολλά σημεία να έρχονται σε σύγκρουση με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος. Με πλάγιο τρόπο επιχείρησε να εισαγάγει στην σκέψη των πολιτών την ιδέα του δημοψηφίσματος για τις ανάγκες της Αναθεώρησης. Η συνταγματική ιστορία έχει αποδείξει ότι τα δημοψηφίσματα ήταν και είναι εργαλείο καταλήστευσης των λαών από τις ελευθερίες τους. Η επικοινωνιακή προσέγγιση της Αναθεώρησης, η λαϊκή συμμετοχή, τα δημοψηφίσματα, το ‘’νέο’’ που απ’ αυτό ξεκινάει η συγγραφή της ‘’δημοκρατικής ιστορίας’’, ο λαός που θα γράψει τα άρθρα του Συντάγματος, είναι συγκλονιστικά ταυτόσημα με την προσέγγιση και προπαγάνδα της Χούντας πριν από σχεδόν 50 χρόνια. Μίλησε επίσης για την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου. Ίσως γι’ αυτό η παρούσα κυβέρνηση έχει υπογράψει τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Πρότεινε ακόμη τον περιορισμό του κοινοβουλευτικού ελέγχου της κυβέρνησης. Στο μέλλον όποιος βουλευτής συμμετάσχει σε πρόταση μομφής κατά της όποιας κυβέρνησης πρέπει να έχει έτοιμη και την επόμενη κυβέρνηση μέσα από την ίδια Βουλή. Ούτε μια λέξη, φυσικά, για την ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ, ούτε μια λέξη για τους άνεργους, ούτε για τον επαναπατρισμό τόσων νέων επιστημόνων. Αυτά τον απασχολούσαν άλλες εποχές, όταν δεν ήταν στην εξουσία. Πολλοί ισχυρίζονται ότι όλο αυτό στήθηκε ως μια επικοινωνιακή πρωτοβουλία. Είναι όμως και πολλοί που θεωρούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια στρατηγική άλωσης της Δημοκρατικής εξουσίας.
Χ.Δ.


Η θρησκευτική διαφορετικότητα δεν είναι άλλοθι
Περιδιαβαίνοντας προχθές το βράδυ τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, που είναι γεμάτα από νέο κυρίως κόσμο, τα βήματα μας οδήγησαν στην οδό Ιωακείμ Σγουρού, όπου βρίσκεται το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής. Πολλοί Ξανθιώτες πέρασαν για να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί, κατά την συνήθεια, στον ναό που πανηγύριζε. Παρότι η ώρα ήταν περασμένη, συναντήσαμε τον ιερέα του Μητροπολιτικού Ναού στην αυλή της Αγ. Παρασκευής να περιμένει τον Μητροπολίτη Ξάνθης. Όπως μας είπε, κάθε χρόνο μία γειτόνισσα δεξιώνεται τους ιερείς, τους ψάλτες και τον Μητροπολίτη στο σπίτι της, προς τιμήν της Αγίας. Το όνομα της οικοδέσποινας; Φατμέ. Μένει δίπλα στον ναό και όλα αυτά τα χρόνια τον φροντίζει ανιδιοτελώς, φτιάχνοντας ακόμη και κόλλυβα, ενώ φαίνεται να έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Αγία. Η αυλή της περιποιημένη και γεμάτη φυτά και λουλούδια, μαγνητίζει το βλέμμα των περαστικών. Δεν μας άφησε να φύγουμε, αλλά επέμενε να μπούμε για να μας κεράσει από το γλυκό βύσσινο που φτιάχνει κάθε χρόνο. Και έβλεπε κανείς τον ιερέα να κάθεται και να συζητά με την κυρία Φατμέ και τον κύριο Αχμέτ, χωρίς να μπαίνει ανάμεσά τους καμιά θρησκευτική διαφορά από αυτές που φανατίζουν και χωρίζουν τον κόσμο, οδηγώντας σε τόσα αποτρόπαια εγκλήματα. Αυτά και για όσους ‘’καλοθελητές’’ επεμβαίνουν αυτοβούλως συχνά για να διασφαλίσουν την αρμονική μας συμβίωση.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …