Σχόλια 03/06/16

0
tsakalotos-stathakis
Το μυστικό επιτυχίας της κυβέρνησης είναι ότι έχει υπουργό υγείας ένα μανιώδη καπνιστή, υπουργό Παιδείας χωρίς πτυχίο και υπουργό οικονομικών με τα λεφτά του στο εξωτερικό…


Συνοριακός Σταθμός Ρούντοζεμ – Ξάνθη
Συνοριακό Σταθμό Ρούντοζεμ – Ξάνθη ετοιμάζουν οι γείτονες μας οι Βούλγαροι απ’ την πλευρά τους. Ο σταθμός θα βρίσκεται στο βουλγαρικό έδαφος, ενώ το σχέδιο αναμένεται να προβλέπει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και στις δύο κατευθύνσεις στην περιοχή των σημείων διέλευσης. Μέχρι τα μέσα του 2017 αναμένεται σημείο ελέγχου λειτουργίας. Κι ενώ αυτοί ετοιμάζουν Συνοριακό Σταθμό εμείς ΘΑ προκηρύξει η Εγνατία ΙΣΩΣ μέσα στον χρόνο 11 χιλιόμετρα όλα κι όλα του πολυθρύλητου κάθετου άξονα της Ξάνθης που περνά από το Δημάριο και το Ρούντοζεμ. Δηλαδή έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…
Μ.Ξ.


Ποιοι είναι;
Στους γνωστούς χώρους πολιτικής συζήτησης που από αρχαιοτάτων χρόνων οι Έλληνες χρησιμοποιούν δηλαδή την αγορά (καφέ σήμερα), ένα θέμα κυριαρχεί. Κι αυτό όπως το έχετε υποψιαστεί, δεν είναι άλλο από το θέμα των οφσόρ και το πλυντήριο που μεθόδευσαν για να ξεπλύνουν κάποιους.
Όλο το θέμα είναι και οι απορίες, για ποιους τελικά στήθηκε όλη αυτή η μηχανή, για ποιους έφαγαν τόσο κράξιμο. Κι όλοι καταλήγουν πως για να το δεχτεί αυτό η κυβέρνηση και να το διακινδυνεύσει τόσο θα πρέπει να ήταν πολύ δικά της πρόσωπα, του στενού περιβάλλοντος σίγουρα.
Δηλαδή ξεπλένονται φοροφυγάδες πολιτικοί της κυβέρνησης και ο κοσμάκης μένει με ανοιχτό το στόμα για όσα συμβαίνουν γύρω του.
-Εκεί φτάσαμε δυστυχώς.
Γ.Δ.


Γκρουπ στην Παλιά Πόλη
Μεσημέρι Πέμπτης, ζέστη αρκετή και στην οδό Βασ. Σοφίας, αντικρίσαμε ένα πολυμελές γκρουπ ξένων. Έρχονταν από την Παλιά Πόλη όπου και είχαν ξεναγηθεί. Έδειχναν ικανοποιημένοι από την περιήγηση και κατευθύνονταν στο κέντρο της πόλης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα μέλη του γκρουπ πως ήταν γυναίκες βέβαια. Όπως πάντα και παντού είναι περισσότερες, ας μη το ξεχνάμε αυτό.
Γ.Δ.


Τα λόγια μέσα, τα λεφτά έξω
Κάποιοι στην κυβέρνηση, υπουργοί και στελέχη, είναι άριστοι στα λόγια και τις δηλώσεις εν γένει. Εκεί που υστερούν είναι οι πράξεις και κυρίως όταν αυτές είναι οικονομικού περιεχομένου και εξηγώ.
Αντί οι υπουργοί περί την Οικονομία και Οικονομικών της χώρας να δίνουν το παράδειγμα στους πολίτες, αυτοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Αντί λοιπόν αυτοί πρώτοι να φέρουν τις καταθέσεις τους που έχουν σε τράπεζες του εξωτερικού, κάνουν το αντίθετο. Ποιούν δηλαδή την νήσσαν (λαϊκά την πάπια). Και ζητούν από μας, τους υπόλοιπους, να πάμε τα χρήματα στις Τράπεζες. Όχι αυτοί, να μην τα μεταφέρουν από έξω μέσα, εμείς, να δείξουμε εμπιστοσύνη και να επιστρέψουμε στις τράπεζες τις καταθέσεις.
Αυτοί γιατί δεν το κάνουν; Για ποιο λόγο δεν φέρνουν στη χώρα τις καταθέσεις τους; Τι φοβούνται; Μήπως δεν έχουν εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική τους και οι ίδιοι;
Γ.Δ.


Μούρλια

Και ωραίο και επίκαιρο και χάρμα από το γνωστό μας φίλο που με τον αιχμηρό του λόγο σηματοδοτεί την επικαιρότητα.

Είπε: Εμείς, αγαπητέ, ανήκαμε τότε στους «Μένουμευρώπη», αλλά τώρα ανήκουμε στους «Μενουμεταπί».
Γ.Δ.


Ευκαιρία ζητούσε
Βρήκε την ευκαιρία τώρα με την αναμπουμπούλα και ο τέως βασιλεύς Κωνσταντίνος να μας δηλώσει πως δεν είναι «τέως», είναι βασιλεύς!
Ο Κοκός μίλησε στο Σκάι και το ξεκαθάρισε. «Δεν είμαι ο πρώην βασιλεύς, είμαι ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα».
Όπως βέβαια αναμενόταν, τα σχόλια που ακολούθησαν πολλά και ποικίλα ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης του τέως.
Το είπαμε από την αρχή: Βρήκε την ευκαιρία ο Κοκός και τα είπε, τώρα που η χώρα και οι κάτοικοί της περνούν δύσκολη οικονομική περίοδο.
Γ.Δ.


Νέα Δεξιά
«Κομμάτια και θρύψαλα» είναι ο τίτλος ενός ελληνικού θεατρικού έργου. Αυτό μου θύμισε η είδηση ότι ο γνωστός Φαήλος Κρανιδιώτης που εξωπετάχτηκε από τον Μητσοτάκη από τη Νέα Δημοκρατία, ίδρυσε τελικά το κόμμα του. Το όνομα αυτού «Νέα Δεξιά».
Έτσι, ζωή να’ χουν οι ιδρυτές νέων κομμάτων, φτάσαμε να έχουμε συνολικά επτά νέα κόμματα από τις αρχές του 2016. Έτσι, δικαιώνεται το σχόλιό μας πριν καιρό, πως από νέα κόμματα σ’ αυτή τη χώρα καλά πάμε, τόσο δεξιά όσο και αριστερά. Το ερώτημα είναι ψηφοφόρους όλοι αυτοί πού θα βρουν;
Φαντάζεστε να ισχύσει ως εκλογικός νόμος η απλή αναλογική τι έχει να γίνει; Θα γεμίσουμε υποψήφιους…
Γ.Δ.


Ήταν Ιούνιος του 1996
Πασόκοι που γνώρισαν τον Ανδρέα, μοιράστηκαν με αυτόν το ίδιο όραμα της Αλλαγής, στρατεύθηκαν και αγωνίστηκαν μαζί του, αποφάσισαν να κάνουν κάτι γι’αυτόν, μήπως και συγκινηθούν (κυρίως συνέλθουν!) οι δικοί του άνθρωποι και πάψουν πια να τον εξευτελίζουν τόσο.
Είκοσι δύο πρώην υπουργοί και βουλευτές, λοιπόν, προγραμματίζουν εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο στις 23 Ιουνίου, επέτειο των 20 χρόνων από τον θάνατο του αείμνηστου και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας τρισάγιο στον τάφο του στο Α΄ Νεκροταφείο.
Θυμάμαι, την ημέρα που έγινε γνωστό το γεγονός του θανάτου του πως βρισκόμουν στη Σαμοθράκη, στο Δημοσιογραφικό Συνέδριο. Επόμενο ήταν να διακοπεί αυτό και να επιστρέψουν οι δημοσιογράφοι στα γραφεία τους αμέσως.
Γ.Δ.


Σοκ από 30.000 χαμένες θέσεις εργασίας και τα 10.000 «λουκέτα» του ‘16
Την ανάλυση – σοκ για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας με τα χιλιάδες λουκέτα και απολύσεις έκανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε ότι από την αρχή του έτους έχουν χαθεί 30.000 θέσεις εργασίας και έχουν κλείσει πάνω από 10.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ άλλες 21.000 βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης!
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) από την αρχή του χρόνου έχει ανασταλεί η λειτουργία 15.435 επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 45,87% σε σχέση με το 2015, όταν έκλεισαν συνολικά 10.581 εταιρείες. Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως για πρώτη φορά το ισοζύγιο μεταξύ συστάσεων επιχειρήσεων – διαγραφών είναι αρνητικό.
-Προσδεθείτε λοιπόν γιατί το επόμενο διάστημα θα έχουμε έντονες αναταράξεις από την εκτόξευση… της φτώχιας!


Εξωχωρίων εταιρειών το ανάγνωσμα
Η ρύθμιση που απαγορεύει στους πολιτικούς να μετέχουν στο κεφάλαιο ή στην διοίκηση εταιρειών με έδρα στην αλλοδαπή είναι εξόχως άστοχη με ευθύνες και της αντιπολίτευσης. Αλλά εφόσον την έφεραν στην Βουλή οι του ΣΥΡΙΖΑ, όφειλε η αντιπολίτευση να ζητήσει να επεκταθεί η απαγόρευση για κάθε είδους επένδυση και καταθέσεις στο εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν να μην επιτρέπεται να ασχοληθεί με την πολιτική π.χ. ένας έλληνας επιτυχημένος επιχειρηματίας που επειδή έχει μια εξωστρεφή αναπτυσσόμενη επιχείρηση έκανε και μια εταιρεία στην Αγγλία και να επιτρέπεται να έχουν ένα τσουβάλι λεφτά στο εξωτερικό επενδεδυμένα μέσω επενδυτικών προϊόντων σε μετοχές εξωτερικού οι διάφοροι βουλευτές της κυβέρνησης. Γιατί εξωχώριες δεν είναι οι εταιρείες του εξωτερικού που ανήκουν π.χ. σε έλληνες, αλλά οι εταιρείες οι οποίες στην χώρα όπου εδρεύουν έχουν διαφορετική και πολύ ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση όταν ανήκουν σε ξένους και δεν ασκούν δραστηριότητα στην χώρα της έδρας. Εταιρείες σε χώρες που δεν κάνουν αυτή την διάκριση, όπως όλες οι χώρες της Ε.Ε., δεν θεωρούνται εξωχώριες και δεν είναι εκ των προτέρων οχήματα φοροδιαφυγής, αφού είναι συνεργάσιμες φορολογικά και οι ελληνικές αρχές μπορούν να ασκήσουν ελέγχους. Όλη αυτή η συζήτηση οδηγεί σε έναν αφόρητο λαϊκισμό που κάνει την κοινωνία να πιστεύει όχι μόνο ότι ένας πολιτικός δεν πρέπει να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό, αλλά και ότι όποιος έχει είναι φοροφυγάς. Δυστυχώς, μεγαλύτερη φοροδιαφυγή μπορεί να κάνει ένας βουλευτής ταβερνιάρης, γιατρός ή δικηγόρος, παρά ένας βουλευτής με επιχείρηση στην Κύπρο.
Χ.Δ.


Από εδώ το έχουν από εκεί το έχουν κάτι θα γίνει στο τέλος…
Και αναφέρομαι βέβαια στο θέμα της Αναπτυξιακής που κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί λύση μέσω της Αναπτυξιακής Ροδόπης. Συγκεκριμένα φαίνεται πως προκρίνεται η λύση αυτή – την οποία εξετάζουν ακόμη οι νομικοί του υπουργείου – σύμφωνα με την οποία η Αναπτυξιακή Ροδόπης θα υποβάλλει την πρόταση του Leader της Ξάνθης την οποία προηγουμένως θα επεξεργαστεί η Ομάδα Τοπικής Δράσης που θα δημιουργηθεί στην Ξάνθη και στην οποία θα συμμετέχουν οι δήμοι, η περιφέρεια και άλλοι φορείς όχι όμως με μετοχές αφού οι δήμοι δεν μπορούν μετά το 2011 να συμμετέχουν με μετοχικό κεφάλαιο σε επιχειρήσεις. Αυτή ο Ομάδα δεν θα είναι εταιρεία αλλά κάτι σαν Σύλλογος …αλλά άγνωστο παραμένει πως θα λειτουργεί και πως θα στελεχωθεί για να διαχειριστεί το Leader. Είναι φανερό ότι οι δήμοι έχουν δεμένα τα χέρια από τον Καλλικράτη που δεν τους επιτρέπει να είναι μέτοχοι και έτσι δεν μπορούν και να συμμετέχουν και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Ροδόπης. Τα πράγμα ακόμη είναι μπερδεμένα αλλά φαίνεται πως υπάρχει καλή θέληση και από την κυβέρνηση και από όλους τους τοπικοί φορείς να μην χαθούν τα λεφτά του Leader για την Ξάνθη και έτσι θα βρουν την φόρμουλα. Κι ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα επαναληφθεί η ιστορία γιατί ακόμη «στοιχειώνει» την τοπική κοινωνία το «φάντασμα» την παλιάς Αναπτυξιακής και όλα εκείνα που διαδραματίστηκαν και για τα οποία κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …