Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Συνεδρίαση… συνδιοργανώσεων στο Κέντρο Πολιτισμού Ξάνθης

Συνεδρίαση… συνδιοργανώσεων στο Κέντρο Πολιτισμού Ξάνθης

0
kentro politismou-kamaridis

Προετοιμασίες για αποχώρηση του Κέντρου από την πλατεία Ματσίνη – Σχεδιάζεται εκμίσθωση του κτηρίου στην Εφορία Αρχαιοτήτων, η οποία θα το εντάξει σε πρόγραμμα αποκατάστασης

Πρόταση Καμαρίδη για την «υιοθέτηση» από το Κέντρο Πολιτισμού της Οικοκυρικής Σχολής Ξάνθης που κινδυνεύει να κλείσει

Με δέκα θέματα εντός ημερήσιας διάταξης και άλλα τρία εκτός διεξήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης η συνεδρίαση του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού δήμου Ξάνθης. Στα εκτός ημερησίας συζητήθηκε το αίτημα που κατατέθηκε μέσω της θεατρικής ομάδας «Ανατολικά του Νέστου» για δωρεάν παραχώρηση του θερινού αμφιθεάτρου σε παράσταση του Αριστοφάνη από επιχείρηση των Αθηνών. Παρότι η παράσταση θα ήταν δωρεάν, τα μέλη του ΔΣ την απέρριψαν βασιζόμενοι στο σκεπτικό του κανονισμού που έχει ψηφιστεί για τις δωρεάν παραχωρήσεις των Αμφιθεάτρων. Εγκρίθηκε όμως η συνδιοργάνωση της παράστασης «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» με την ίδια θεατρική ομάδα της πόλης μας για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα Ουίλιαμ Σαίξπηρ και δωρεάν παραχώρηση του θερινού αμφιθεάτρου.

Πρόταση Καμαρίδη για «υιοθέτηση» της Οικοκυρικής Σχολής Ξάνθης

Στην συνεδρίαση κατατέθηκε πρόταση από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ξάνθη-Σταυρούπολη, Νέα Εποχή» και μέλος του ΔΣ, Ιπποκράτη Καμαρίδη, ώστε να «ανοίξει» μια συζήτηση για την πιθανή «υιοθέτηση» της Οικοκυρικής Σχολής Ξάνθης από το Κέντρο Πολιτισμού, έτσι ώστε και αυτή να συνεχίσει την λειτουργία της και να παραμείνει ως μία παρακαταθήκη πολιτισμού στην πόλη, στην οποία έχει «γράψει» την δική της ιστορία. Η πρόταση έγινε δεκτή από όλο το Σώμα και ορίσθηκαν να διερευνήσουν το νομικό και οικονομικό πλαίσιο που διέπει την Σχολή τόσο η κ. Αλεξία Γκιρτζίκη ως νομικός, όσο και ο κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης ως οικονομολόγος. Όπως αναφέρθηκε από παλαιότερα μέλη του ΔΣ, η Σχολή διαθέτει μία πλούσια ιματιοθήκη, αφού για χρόνια αναλάμβανε την κατασκευή παραδοσιακών στολών κατόπιν παραγγελίας.

Και οι συνδιοργανώσεις… καλά κρατούν

Το ΔΣ του Κέντρου κλήθηκε να αποφασίσει για μια σειρά από αιτήματα συνδιοργανώσεων σε δράσεις πολιτιστικών συλλόγων της πόλης, όπως ο Σύλλογος Σαρακατσάνων «Ο Λεπενιώτης», στον οποίο εγκρίθηκαν 1.000 ευρώ για κάλυψη εκτυπωτικών εξόδων εκδήλωσης που προγραμματίζεται. Με ιδιαίτερα θετικό τρόπο έγινε αποδεκτή η αίτηση του Δικτύου Λόγου και Πράξης για συνδιοργάνωση του «Μουσικού Ιούλη» και του ορισμού ενός μέλους του ΔΣ του Κέντρου στην Επιτροπή Οργάνωσης των εκδηλώσεων, όπου συμφωνήθηκε να εκπροσωπεί το Κέντρο ο εκάστοτε πρόεδρος και ως αναπληρωματικός ο εκάστοτε αντιπρόεδρος του Κέντρου. Στις 19 και 20 Ιουλίου, στο διήμερο της Πανσελήνου, προγραμματίζεται μία μουσική συνάντηση όλων των Ξανθιώτικων σχημάτων, ατομικών ή ομαδικών, με σκοπό την δημόσια κατάθεση της δημιουργίας τους. Διοργανωτές της πολλά υποσχόμενης εκδήλωσης είναι οι: Μιχάλης Σπανίδης, Αντώνης Βαρβατσούλιας, Άγγελος Μουρβάτης και Δημήτρης Πετρόπουλος, με τα μέλη του ΔΣ του Κέντρου να βλέπουν τις δυνατότητες δημιουργίας ενός δυναμικού θεσμού. Συνδιοργανωτής το Κέντρο Πολιτισμού και στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής που διοργανώνουν οι «Βάτραχοι» για άλλη μια χρονιά στην Ξάνθη.

3.200 ευρώ για συνδιοργάνωση με «δεδομένη» την χρηματοδότηση

Αντιδράσεις προκάλεσε το αίτημα συνδιοργάνωσης του τριήμερου σεμιναρίου Παραδοσιακών Χορών από τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Τέχνης και Παράδοσης Σταυρούπολης Ξάνθης. Μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Σταυρούπολη από 18 έως 20 Ιουνίου. Το κόστος συνδιοργάνωσης για το Κέντρο ανέρχεται σε 3.224 ευρώ κατόπιν πρότασης του Συλλόγου για κάλυψη των εξόδων της ορχήστρας που θα παίζει κατά το τριήμερο. Μοναδικός που καταψήφισε το θέμα ο κ. Καμαρίδης, με την επισήμανση ότι: «Δεν είναι λίγοι οι χοροδιδάσκαλοι από τη Ξάνθη που θα μπορούσαν να διδάξουν στο συγκεκριμένο σεμινάριο. Εξάλλου είναι πάρα πολλά τα λεφτά. Αυτό που θα κάνουν, γίνεται από πολλά σωματεία και συλλόγους στην Ξάνθη ήδη, γιατί να προσθέσουμε άλλον έναν και να τον πληρώσουμε και 3.200 ευρώ;». Σημειώθηκε βέβαια από τους υπαλλήλους του Κέντρου ότι η διδασκαλία είναι πολύ εξειδικευμένη και διδάσκουν κορυφαίοι χοροδιδάσκαλοι, σε ένα φεστιβάλ που προσελκύει κόσμο από όλη την χώρα, όπως και τους χοροδιδασκάλους της Ξάνθης, που πέρυσι παρακολούθησαν τα μαθήματα. Η ‘’αστοχία’’ του Συλλόγου έγκειται στο γεγονός ότι στο πρόγραμμα που ήδη κυκλοφόρησε, αναγράφεται ως συνδιοργανωτής το Κέντρο, πριν ακόμη εγκριθεί το αίτημα.

Αποχωρεί το Κέντρο Πολιτισμού από την πλατεία Ματσίνη;

Αιφνιδιάστηκαν τα περισσότερα μέλη του ΔΣ στο άκουσμα της πιθανής μετακίνησης των υπηρεσιών του Κέντρου Πολιτισμού από το διατηρητέο κτήριο της πλατείας Ματσίνη στον χώρο του Δημοτικού Αμφιθεάτρου. Με αφορμή την ανάληψη δέσμευσης για εργασίες στο ισόγειο του Αμφιθεάτρου, ο πρόεδρος του Κέντρου Πασχάλης Λύρατζης ανέφερε ότι πρέπει να γίνει η προετοιμασία για την πιθανή μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Κέντρου εκεί. Μετά από ερώτηση του κ. Καμαρίδη πότε συζητήθηκε κάτι τέτοιο, ο κ. Λύρατζης σημείωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη κάτι, αλλά υπάρχουν σκέψεις για εκμίσθωση του κτηρίου, στο οποίο φιλοξενείται το Κέντρο, στην Εφορία Αρχαιοτήτων με το συμβολικό ποσό των 500 ευρώ και την δέσμευση για ένταξή του σε πρόγραμμα του υπουργείου, ώστε να αποκατασταθεί και να ανακαινιστούν οι χώροι. Παρότι έγινε προσπάθεια αναδίπλωσης για το θέμα, φάνηκε ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί, χωρίς ωστόσο να έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η δομή στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες στο σχεδιασμό της επιτροπής ισότητας της Π.Α.Μ.Θ.

Η ιδρυτική συνάντηση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 με την παρ…