Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Τι θα κάνατε για να ξαναφάτε «νεαρό άσπρο ελάφι»;

Τι θα κάνατε για να ξαναφάτε «νεαρό άσπρο ελάφι»;

0
tsitsopoulos xomenidis

Ο Χρήστος Χωμενίδης καταδύθηκε στις παιδικές συγκινήσεις, τους εφηβικούς έρωτες και τις ενήλικες πανωλεθρίες μας

Τυχεροί ήταν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 6 Μαΐου στον όμορφο χώρο του βιβλιοπωλείου ΔΥΟ στην οδό Βενιζέλου και δεν ήταν λίγοι. Αφορμή η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη με τίτλο «Νεαρό άσπρο ελάφι». Σε μια πρωτότυπη παρουσίαση, σε ρυθμό ραδιοφωνικό, ο συγγραφέας συνομίλησε με τον Ξανθιώτη δημοσιογράφο Στέφανο Τσιτσόπουλο, αναπτύσσοντας τις σκέψεις πίσω από την συγγραφή του τελευταίου του πονήματος, διηγούμενος ιστορίες που κουβαλά στην μνήμη του από τα παιδικά του χρόνια, ενώ δεν έλειψε και ο σχολιασμός της πολιτικής επικαιρότητας. Το κοινό στην παρουσίαση ήταν ιδιαίτερα ενεργό και με πολλές ερωτήσεις για τον συγγραφέα, που μίλησε για το επάγγελμά του, την τύχη που έχει να ‘’μένει έγκυος’’ μόλις ‘’γεννήσει’’, αφού έχει ήδη στο μυαλό του το επόμενο βιβλίο. Δεν έκρυψε ότι για κάθε συγγραφέα υπάρχει το άγχος και η προσμονή για το μεγάλο έργο που θα ‘’γράψει’’ ιστορία.

Τι είναι το άσπρο ελάφι;

«Αδυνατώ –μου είναι απλώς αδύνατον– να αποδώσω με λέξεις την ομορφιά του. Έχει τα πιο βελούδινα μάτια του κόσμου. Το στιλπνότερο τρίχωμα. Το πιο χορευτικό βάδισμα. Και ήταν στ’ αλήθεια κάτασπρο, εκτυφλωτικά λευκό, με μιαν ελάχιστη μονάχα κανελιά κηλίδα, σε σχήμα καρδιάς, στο εμπρός αριστερό του γόνατο». Ο ήρωας του βιβλίου, ο πρώην συγγραφέας Μηνάς Αβλάμης, έχει αποτραβηχτεί στο νησί της Κέρκυρας. Έχει περιορίσει τον κόσμο του σε τριάντα οικοδομικά τετράγωνα και ζει μια καθημερινότητα σχεδόν βαρετή: μπαρ, καπνοπωλείο, μαγειρείο, πάλι μπαρ. Με τα χρόνια ο Αβλάμης έχει μάθει να αντιμετωπίζει τον εαυτό του, όπως και όλους τους άλλους, «από την ίδια ακριβώς απόσταση, με την ίδια –ευλογημένη ίσως– ψυχρότητα». Κι αυτό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του. Μια μέρα χτυπάει το τηλέφωνό του και μια κυρία από τον Φιλαναγνωστικό Σύλλογο Κυδωνίας τον προσκαλεί σε μια τιμητική βραδιά. Ο Αβλάμης στην αρχή νομίζει ότι κάποιος του κάνει πλάκα· έχει παρατήσει τη συγγραφή εδώ και πολλά χρόνια, τα βιβλία του δεν κυκλοφορούν πια. Στην μυθική Κυδωνία, όπου τον προσκαλούν, τα βιβλία του εξακολουθούν να κυκλοφορούν και οι κάτοικοι τα διαβάζουν με πραγματική αφοσίωση. Του τονίζει ότι όλα τα έξοδα του ταξιδιού του θα είναι πληρωμένα, ενώ του τάζει νεαρό άσπρο ελάφι για το επίσημο δείπνο. Και το ταξίδι ξεκινά…

Μετά την πολυβραβευμένη «Νίκη» του, ένα βιβλίο που ξέφυγε από τη θεματολογία των προηγούμενων έργων του, ο Χρήστος Χωμενίδης επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα στο οποίο αναγνωρίζει κανείς τα βασικά χαρακτηριστικά των παλαιότερων βιβλίων του: τον σχεδόν απόμακρο ήρωα που παρατηρεί, σκέφτεται και αφηγείται τα πάντα, τα αλλόκοτα μέρη, τα παράξενα γεγονότα, τους περίεργους χαρακτήρες, τις σχεδόν σουρεαλιστικές καταστάσεις. Την ίδια στιγμή, ο συγγραφέας καταφέρνει να σχολιάσει με εύστοχο τρόπο πλευρές της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, να εκφράσει την υπαρξιακή αγωνία κάθε άνθρωπου και την ανάγκη του για εξιλέωση. Στο «Νεαρό άσπρο ελάφι» κάθε αναγνώστης θα βρει κομμάτια του εαυτού του.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» στην ΦΕΞ

Την Τρίτη 14 Μαΐου για δύο παραστάσεις στις 19:00 και 21:15 στην Καπναποθήκη της ΦΕΞ Με τη…