Σχόλια 21/05/16

0
bolaris geothermia
Μέχρι το 2014 η οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση θεωρούνταν ξεπούλημα. Τώρα που μπαίνει ενέχυρο για 99 χρόνια ολόκληρη η δημόσια περιουσία, είναι επενδύσεις!


Μικρό καλάθι
Θα δεχτούμε τις αισιόδοξες απόψεις και εκτιμήσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Στ. Μωραΐτη για νέα κίνητρα στις επιχειρήσεις της Θράκης μετά την κατάργηση του 12% όπως υποσχέθηκε ο υπουργός Γ. Σταθάκης. Όμως, θα μας επιτρέψει ο πρόεδρος πρώτα να τα δούμε στην πράξη και μετά να τον χειροκροτήσουμε.
Οι περίοδοι του ωσαννά πάει, τελείωσαν. Πρώτα να δούμε το νόμο, να δούμε το περιεχόμενο και μετά οι έπαινοι και οι ευχαριστίες. Κι αυτό, διότι πολλές φορές μας ξεγέλασαν τους Θρακιώτες οι πολιτικοί με μεγάλα λόγια διαφόρων χρωμάτων. Γίναμε δύσκολοι, δεν πιστεύουμε εύκολα πλέον.
Περιμένουμε λοιπόν κρατώντας μικρό καλάθι.
Γ.Δ.


Ερωτηματολόγιο
Μετά μανίας θα λέγαμε πως διαβάζουν οι αναγνώστες μας το καθημερινό ερωτηματολόγιο που δόθηκε από το Ποτάμι. Ιδού το σημερινό:
Πόσο κοστίζει η διαφθορά στην Ελλάδα;
Α: 4 δις
Β: 9 δις
Γ: 14 δις
Σωστά το μαντέψατε. Το Γ είναι η σωστή απάντηση.
Γ.Δ.


Η ευγένεια και το ήθος των Θρακιωτών
Υπουργοί και υφυπουργοί πάνε κι έρχονται στη Θράκη και Ξάνθη. Κάνουν συσκέψεις με κομματικούς, συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και κανείς δεν διαμαρτύρεται. Κανείς δεν υψώνει τη φωνή του, δεν προπηλακίζει, δεν πετά νερά και αυγά εναντίον τους.
Σε αντίθεση με αυτό που γίνεται σε άλλες περιοχές της χώρας, στη Θράκη η υποδοχή είναι μεν υποτονική, χωρίς όμως προβλήματα και διαμαρτυρίες.
Είναι κι αυτή η στάση και συμπεριφορά ενδεικτική της κουλτούρας των Θρακιωτών. Καλή ή κακή, αυτή είναι!
Γ.Δ.


7.000 σελίδες
Άραγε ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις εάν το 2014 οι Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσιζαν να εντάξουν ολόκληρη την δημόσια περιουσία (ΔΕΚΟ, νερό, ρεύμα, λιμάνια, αεροδρόμια, δημόσια κτίρια και εκτάσεις ) σ’ ένα ταμείο, τον έλεγχο του οποίου θα είχαν οι δανειστές, ως εγγύηση ότι θα πετύχουμε ένα ουτοπικό νούμερο ανάπτυξης που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί με αυτές τις συνθήκες;
Η υποθήκευση ολόκληρης της χώρας σίγουρα θα είχε προκαλέσει έκρηξη, με μπροστάρηδες αυτούς που σήμερα, εν έτη 2016, ανέλαβαν να εκτελέσουν αυτό ακριβώς το σχέδιο. Υποκύπτοντας στην κυνική επιμονή των δανειστών να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους με κάθε τρόπο. Οι οποίοι τώρα που βρήκαν την ευκαιρία με μια κυβέρνηση που δεν διστάζει να ξεθεμελιώσει δια της φορολογίας το λαό της και να ξεπουλήσει ολόκληρη τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, την αξιοποιούν. Γι’ αυτό και το 2014 τράβηξαν το χαλί από την κυβέρνηση Σαμαρά, διότι έβλεπαν ότι δεν θα μπορούσαν να περάσουν τα τερατώδη σχέδιά τους.
Ενώ η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία με τις πολλές κόκκινες γραμμές, ψηφίζει σύσσωμη «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ», αποδεικνύοντας τελικά ότι ο μοναδικός στόχος και η μοναδική κόκκινη γραμμή είναι η διατήρηση της εξουσίας. Θα ψηφίσουν λοιπόν και τις 7.000 σελίδες του νέου πολυνομοσχεδίου την Κυριακή, που θα είναι ουσιαστικά η παραχώρηση της περιουσίας της χώρας στους δανειστές της…


Τι να είπαν άραγε;
Δε σας κρύβω πως θα επιθυμούσα ν’ ακούσω τι συζήτησαν, τι είπαν μεταξύ τους όταν συναντήθηκαν ο Σωκράτης Ξυνίδης και ο Μάρκος Μπόλαρης.
Άραγε κοκκίνισε ο Μπόλαρης; Τον κοίταξε στα μάτια; Ή δεν έγινε καμία αναφορά για την αποστασία του εκ Σερρών Μπόλαρη; Προφανώς έχει αποκτήσει χοντρή τσίπα ο Μπόλαρης και δεν τον διαπερνούν τέτοιες ευαισθησίες.
Εξάλλου δεν είναι ο μόνος. Εδώ και ο Γιώργος Παπανδρέου ζητά τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ. Ξεχνούν όλοι βέβαια ότι : Αρχή άνδρα δείκνυσι.
Γ.Δ.


Ήταν καιρός
Ήρθε, έφτασε η ώρα του. Στη Βέροια λοιπόν, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο καταδίκασε ιδιοκτήτη site για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Ο νεοέλληνας αυτός λοιπόν ανάρτησε ανυπόστατο άρθρο που απέτρεπε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους γιατί «οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων».
Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια καταδίκη και είναι μια αρχή. Για όλους αυτούς που ανεύθυνα ή και σκόπιμα ακόμη, αναρτούν μια «είδηση». Έτσι, χωρίς ευθύνη, χωρίς υπογραφή, χωρίς αίσθηση σοβαρότητας. Να όμως που η διασπορά ψευδούς είδησης που καλύπτεται από δήθεν επιστημονική κάλυψη. Είναι απάτη και ελαφρότητα μαζί, ανευθυνότητα και ανοησία.
Γ.Δ.


Σχεδιάσματα
Σχεδιάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών να δώσει δικαίωμα ψήφου στους νέους ηλικίας 17 ετών. Όταν πέσουν στις δημοσκοπήσεις κι άλλο, ίσως δώσουν ψήφο και στα 13. Κουρουμπλής σχεδιάζει με άνωθεν εντολές και βέβαια με την επιθυμία να μη χαθεί η εξουσία. Το αν χαθεί η σοβαρότητα δεν πειράζει…
Γ.Δ.


Συζήτηση
Το θέμα στην παρέα ο καιρός και τα τερτίπια του. Όλοι έλεγαν και συμφωνούσαν πως ο Μάιος είναι ιδιαίτερα βροχερός μέχρι τώρα και πως μάλλον θα συνεχιστεί. Απίθανο; Απεναντίας. Βρισκόμαστε χρονικά στα 2/3 του μήνα και η βροχή, λίγη ή μεγάλη, είναι καθημερινή παρουσία.
Κάποιος επεσήμανε και το άλλο παράξενο. Ξεκινά η μέρα με συννεφιά, σιγά-σιγά αλλάζει, βγαίνει ήλιος που καίει, αργότερα ψιχαλίζει ή βρέχει!
Η συζήτηση των φίλων συνεχίστηκε και για τα ενδυματολογικά του καιρού που τους έχει μπερδέψει, πότε ανοιξιάτικα, πότε καλοκαιρινά και συχνά χειμωνιάτικα!
-Η συζήτηση προφανώς διεξαγόταν υπό σκιάν…
Γ.Δ.


Μήπως θα πρέπει να πάψουν να μιλάνε αντί να λένε μπούρδες;
Μετά τα …γεμιστά της κας Φωτίου και τους …λιαζόμενους πρόσφυγες της κας Αναγνωστοπούλου ακούσαμε και αυτό! H βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ρωτήθηκε για τις αυξήσεις σε μπύρα, καφέ και τσιγάρα, που φέρνει το πολυνομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους. Και έδωσε την εξής, επική εξήγηση:
“Προσπαθήσαμε το ποσό του 23% στον ΦΠΑ να μοιραστεί σε διάφορα είδη. Επειδή δύσκολα συμβαίνει και να πίνεις πολύ και να καπνίζεις πολύ και να πηγαίνεις να πίνεις πολλούς καφέδες, δηλ. πρέπει να συμπίπτουν πάρα πολλά πράγματα για να επιβαρυνθεί σοβαρά ένα νοικοκυριό, και γι’ αυτό μοιράστηκε”!
Τα σχόλια περιττεύουν!
Μ.Ξ.


Μέσα από την εκπαίδευση υπάρχει ελπίδα
«Φροντίζω το Δροσερό, ελπίζω στο Δροσερό» είναι ο τίτλος του προγράμματος δράσης που υλοποιείται στο 20ό Δημοτικό Σχολείο που στεγάζεται στον οικισμό του Δροσερού, με τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά και με ιδιαίτερο ζήλο προκειμένου να ομορφύνουν τον οικισμό τους. Ένα έμπρακτο μάθημα για τα παιδιά που με την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κάνουν βίωμα την προσφορά στον συνάνθρωπο χωρίς αντάλλαγμα. Για τα παιδιά του Δροσερού άνοιξε τις πόρτες του και ο θίασος Λώτινος Ήλιος, όπου την Τετάρτη το πρωί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση με θέμα την βία, κάτι που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο για τους μαθητές του οικισμού και όχι μόνο. Στην συνείδηση των περισσοτέρων τα παιδιά του Δροσερού είναι περιθωριοποιημένα και με την πολυετή απραξία της πολιτείας, κεντρικής αλλά και τοπικής, που εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, έχουν καταδικαστεί σε κοινωνικό αποκλεισμό. Ωστόσο, τα ίδια τα παιδιά με την στήριξη των δασκάλων τους εξακολουθούν και παλεύουν τόσο για το δικαίωμά τους στην μόρφωση, όσο και στην ίδια την ζωή κάτω μάλιστα από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Ας ελπίσουμε στο μέλλον κάτι να αλλάξει προς το καλύτερο, για ένα κομμάτι της τοπικής κοινωνίας που ζει δίπλα μας και ανάμεσά μας, αλλά ταυτόχρονα τόσο μακριά και απόμερα.
Χ.Δ.


Τέλος και για την πρώτη κατοικία από το 2018
Μπορεί οι 7.500 σελίδες του πολυνομοσχεδίου να είναι αδύνατο να μελετηθούν από αυτούς που θα κληθούν να το ψηφίσουν στην Βουλή, υπάρχουν όμως κάποιοι που έκαναν τον κόπο να δουν μερικές από τις διατάξεις που περιέχονται μέσα. Όπως αναφέρουν νομικοί που φυλλομέτρησαν το ογκώδες πολυνομοσχέδιο, μία από τις σημαντικότερες διατάξεις αναφέρεται στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Όπως ορίζεται στο νέο πολυνομοσχέδιο, τα τόσο μισητά στην κυβέρνηση μέχρι πρότινος ξένα funds μπορούν πλέον να αγοράζουν δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες και να βγάζουν σε πλειστηριασμό τα υποθηκευμένα ακίνητα των οφειλετών. Όχι όμως όλα τα δάνεια. Όσα δάνεια έχουν υποθήκη ένα ακίνητο αξίας κάτω από 140.000 ευρώ (το σπίτι του απλού κοσμάκη δηλαδή) δεν μπορούν να πουληθούν στα funds μέχρι τις 31/12/2017. Από την επόμενη μέρα (1-1-2018) θεωρητικά θα μπορούν να πουληθούν και αυτά. Θεωρητικά γιατί θα μεσολαβήσει άλλος ένας χρόνος κατά τον οποίο ο οφειλέτης θα έχει περιθώριο να κάνει έναν διακανονισμό με την Τράπεζα πριν παραδοθεί το σπίτι του στους «γύπες των αγορών». Αφού περάσει και αυτός ο χρόνος, από 1-1-2019 δηλαδή το συντομότερο, το δάνειό του μπορεί να το αγοράσει ξένο fund. Στη συνέχεια, όπως γινόταν και μέχρι τώρα, η τράπεζα θα ενημερώσει τον οφειλέτη για την διαδικασία άλλους 4-5 μήνες. Οπότε πάμε γύρω στον Σεπτέμβριο του 2019. Ναι, τότε που τελειώνει η 4ετία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ιδιοκτήτες δηλαδή που θα πετάγονται από τα σπίτια τους από αστυνομικούς και δικαστικούς θα παίξουν στην τηλεόρα


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …