Σχόλια 07/05/16

0
prokopis-pavlopoulos
Για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ λεφτά υπήρχαν, για τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων όμως όχι. Θα βάζουν λοιπόν στο εξής οι γονείς τα παιδιά τους να βλέπουν ΕΡΤ μετά τις 13.15…


Συγκρίσεις
Ο Μητσοτάκης δεν ψήφισε τον Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τρεις λόγους:
1. Για τον (μη) χειρισμό των γεγονότων του 2008, όταν κάηκε η Αθήνα.
2. Για την καταστροφική πελατειακή πολιτική του με τις προσλήψεις εκατοντάδων χιλιάδων στο δημόσιο
3. Για την αντιευρωπαϊκή του ρητορική
Για να κάνει αυτόν τον πολιτικό Πρόεδρο, ο Τσίπρας μας οδήγησε σε καταστροφικές εκλογές. Από τη μία η πολιτική τόλμη και η σύνεση ενός δεξιού και από την άλλη η αλαζονική συμπεριφορά ενός «αριστερού».
Γ.Λ.


ΟΚΕ: Πάνω από το μισό εισόδημα σε φόρους και εισφορές
Στο 55% του εισοδήματος φθάνει η νέα ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση, όπως τονίζει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Η ΟΚΕ αναφέρει πως «η κοινωνία βρίσκεται ενώπιον ενός συνδυασμού διατάξεων ασφαλιστικής και φορολογικής φύσης που εάν εφαρμοσθούν θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων και φορολογουμένων, επιβάρυνση η οποία αθροιστικά θα ανέλθει στο 55%-56% του ακαθάριστου εισοδήματος». Σύμφωνα, με Τα Νέα, για παράδειγμα, ένας δικηγόρος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει με βάση το νέο Ασφαλιστικό – Φορολογικό να καταβάλλει για φόρους και εισφορές 11.901 ευρώ ετησίως, ενώ ένας αγρότης με το ίδιο εισόδημα 9.630 ευρώ. Παράλληλα, η ΟΚΕ εκτιμά ότι έπρεπε να διαχωριστεί η διαδικασία εξοικονόμησης 1% του ΑΕΠ από το Συνταξιοδοτικό από μια «αμφίβολης αποτελεσματικότητας και διατηρησιμότητας» ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Γ.Π.


Χρειάζονται όβολα
Καλές οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις. Όμως, όπως γράψαμε χθες στο σχετικό ρεπορτάζ, για να τις κάνει κανείς χρειάζονται…χρήματα. Διότι εκπτώσεις μεν, αλλά δεν γίνονται δωρεάν. Απαιτούνται όβολα κι αυτά είναι που λείπουν από αρκετούς.
Γ.Δ.


Έλλειψη ιερωμένων
Το σχόλιό μας για την ανεπαρκή άσκηση των καθηκόντων του παπά της Μάνδρας προκάλεσε τηλεφώνημα από συμπολίτη που βρέθηκε σε κάποιο άλλο χωριό το βράδυ της Ανάστασης. Όπου είδε έναν παπά εμφανώς καταβεβλημένο, άρρωστο, να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να τελεί ολόκληρη την Αναστάστιμη λειτουργία με μπαστούνι. Όπως μας είπε ο αναγνώστης μας, τα εορταστικά αναστάσιμα συναισθήματά του επισκίασε η θλίψη, γιατί είδε μπροστά του έναν άνθρωπο παρά το ότι φαινόταν να υποφέρει, να πασχίζει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του με ευσυνειδησία. Όταν ρώτησε τους χωριανούς γιατί ο παπάς δεν αντικαθίσταται ή τουλάχιστον γιατί δεν τον βοηθά κάποιος νέος συνάδελφός του έως ότου αναρρώσει πλήρως, η απάντηση ήταν: «η Μητρόπολη μας είπε ότι δεν υπάρχουν αρκετοί ιερείς για να καλύψουν τις ανάγκες του νομού».
Το πρόβλημα σίγουρα είναι υπαρκτό, ωστόσο σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να βρίσκεται κάποια λύση…


Ο Φλαμπουράρης διδάσκει
Ογδόντα άτομα έχει για φρουρά ο μέγιστος των μεγίστων υπουργός μπάρμπα-Αλέκος Φλαμπουράρης!! Απίστευτο; Ναι, αλλά συμβαίνει και αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ. Ούτε οι πλέον διαβόητοι βαρώνοι ναρκωτικών της Κολομβίας και οι μαφιόζοι δεν διαθέτουν τόσους φύλακες. Κι άντε, αυτοί είχαν εχθρούς και αντιπάλους. Ο γηραιός Φλαμπουράρης από ποιους κινδυνεύει και τον φυλάνε τόσοι αστυνομικοί;
Αλήθεια πώς δέχεται ένας Αριστερός τέτοια συμπεριφορά; Δεν καταλαβαίνει ότι προκαλεί το κοινό αίσθημα;
Γ.Δ.


Πρόεδρος-λαγός-της δραχμής;
Πήγε ο Πρόεδρος να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Αργους-Μυκηνών. Και τι επέλεξε να δηλώσει; «Η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο». Μετά το κυνήγι του Μινώταυρου του νεοφιλελευθερισμού, ο μέγας «ανθρωπιστής» πρόεδρος των εκατοντάδων χιλιάδων προσλήψεων, απόλυτα συντονισμένος πάντα με την κυβέρνηση, γίνεται λαγός -και προάγγελος ίσως- ενός δημοψηφίσματος για την Ευρωζώνη.
Υπάρχουν βέβαια τρεις εκδοχές για τη δήλωση του Προέδρου. Κατά την πρώτη, λειτουργεί επικουρικά με την κυβέρνηση απειλώντας τους δανειστές ότι δεν έχουμε πρόβλημα να πάμε στα άκρα και πως, συνεχίζουμε, να σκεφτόμαστε «εναλλακτικά». Η δεύτερη –η πιο επικίνδυνη- ότι απευθύνεται στην κοινή γνώμη, σταθμίζοντας αντιδράσεις και ανοίγοντας έμμεσα τη συζήτηση για το νόμισμα. Και η τρίτη είναι του λέμε καμιά αστοχία για να περνάει η ώρα, αύριο δεν θα τη θυμάται κανείς αφού, στην Ελλάδα είμαστε.
Μόνο που σε κάθε περίπτωση η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη δεν δύναται να αμφισβητείται ούτε με υπονοούμενα και ο πρόεδρος οφείλει να μην εμπλέκεται σε τέτοια μικροπολιτικά παιχνίδια. Ο κύριος Πάκης με τις συνεχείς άστοχες παρεμβάσεις του έχει πλήξει ανεπανόρθωτα το θεσμό και τον έχει υποβιβάσει πάρα πολύ. Ο κύριος Κ. Καραμανλής, που τον χρεώνεται ως «δικό του άνθρωπο», άραγε τι άποψη έχει για τη διολίσθηση αυτή του προέδρου;


Ευχήθηκαν για τις Γιορτές την Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
Πολλές και από διάφορους φορείς, φίλους και συνεργάτες οι Ευχές για τις Γιορτές του Πάσχα και της Ανάστασης στην Εφημερίδα Εμπρός. Ανταποδίδουμε με τις δικές μας ευχές για Υγεία, Πρόοδο και Αγάπη.
Ο Περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης, ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ Αλέξανδρος Κοντός, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης, ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο δήμαρχος Μύκης Καπζά Τζεμήλ, ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής της ΑΜΘ, οι Αξιωματικοί της Περιφέρειας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης Γκίκας Ευάγγελος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΞ Φώφη Γεννηματά, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Φορτσάκης, η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, ο βουλευτής της Ν.Δ. Καράογλου Θεόδωρος, η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, ο Γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, η ΝΟΔΕ Ξάνθης, η πολιτευτής Ανδρέου Γεωργία, το Επιμελητήριο Ξάνθης, το Ελληνοβουλγαρικό και το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η Ο.Ε.Β.Ε., το ΚΕΣΠΕΜ, ο Σύλλογος Κυπρίων, ο Σύλλογος Ποντίων, τα Θρακικά Σωματεία, ο Χαράλαμπος Ευστρατίου, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, η ΦΕΞ, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών, η ΟΛΤΕΕ, η Κοινωνική Συμμαχία, η ΕΚΦΕ. ο Γούσης Δ. της FORD, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Β. Ελλάδος, η ΕΑΑΣ Ξάνθης, ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, ο Φορέας Διαχείρισης Βιστονίδας-Ισμαρίδας, το Europe Direct, ο Πρόεδρος του Σωματείου Οδοντιάτρων Ανδρέας Πανταζόπουλος.


Η μελέτη για το Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη
Στο χθεσινό μας δημοσίευμα για το κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη θέσαμε κάποια ερωτήματα αναφορικά με την μελέτη και αν έχουν στατική επάρκεια για μουσείο οι 2 επάνω όροφοι του κτηρίου καθώς είχαμε μια πληροφόρηση από έγκυρες επιστημονικές πηγές ότι δεν προβλέπονταν στην μελέτη. Σύμφωνα όμως και με την αρχιτέκτονα και συντονίστρια της μελετητικής ομάδας κα Αγαθάκη δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα και ότι προβλέπεται στο ισόγειο να φιλοξενηθεί το Ιστορικό Αρχείο, στον πρώτο όροφο το Μουσείο Παιδικής Τέχνης και ο δεύτερος όροφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γραφεία. Μάλιστα μας είπε πως με βάση την μελέτη έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια και πως το κτήριο είναι έτοιμο για χρήση. Αυτό βέβαια είναι ένας λόγος καθώς – όπως γράψαμε και στο χθεσινό μας ρεπορτάζ – ο δήμος περιμένει ν’ ανοίξει Μέτρο τουρισμού στο νέο ΕΣΠΑ για να το λειτουργήσει είτε ο ίδιος είτε σε συνεργασία με κάποιον φορέα. Ζήσε Μάη δηλαδή…
Μ.Ξ.


Η μελέτη για το παλιό Δημαρχείο
Αντίθετα με το κονάκι του Μουζαφερ Μπέη, «κόλλησε» η μελέτη για το παλιό δημαρχείο την οποία επίσης εκπονεί μελετητική ομάδα υπό τον συντονισμό της αρχιτέκτονα κας Αγαθάκη. Συγκεκριμένα χρειάστηκε να γίνει αναθεώρηση της στατικής μελέτης καθώς αποκαλύφθηκαν κάποιες τοιχογραφίες και δεν μπορούσαν να γίνουν οι στατικές παρεμβάσεις που απαιτούνται. Έτσι η αναθεωρημένη μελέτη είναι υπό έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ένα όμορφο και ιστορικό κτήριο που επίσης δεν θα ξέρουν όταν τελειώσει τι να το κάνουν… Όπως και τόσα άλλα …όπως και τόσες καπναποθήκες. Την ίδια στιγμή το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης δεν έχει κτήριο να στεγαστεί. Ένα σχολείο που έχει κερδίσει τον θαυμασμό και το έπαινο όλης της Ξάνθης για την υλοποίηση και την επιτυχημένη διοργάνωση επί 3 χρόνια του Χατζιδάκειου φεστιβάλ στην αρχή και στην συνέχεια το «Πόλις Ονείρων» φέρνοντας στην πόλη μας 25 μουσικά σχολεία δεν έχει δικό του κτήριο. Μήπως ο δήμος Ξάνθης κάτι θα πρέπει να κάνει γι αυτό κι όχι μόνο να περιορίζεται στους επαίνους;
Μ.Ξ.


Ναι αλλά για την Marfin δεν επιτρέπεται να λυπηθείτε
Ήταν 5 Μαΐου του 2010 όταν πραγματοποιήθηκε γενική απεργία και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν ίσως η μαζικότερη συγκέντρωση κατά του Μνημονίου, με τον αριθμό των διαδηλωτών να εκτιμάται τουλάχιστον μεταξύ 120.000 και 150.000. Εν μέσω επεισοδίων, 3 άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπα έσπασαν το τζάμι της εισόδου στη Marfin Bank στην οδό Σταδίου 23, πέταξαν μέσα μία μολότωφ και αμέσως μετά ένα μπουκάλι με βενζίνη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά στο κτίριο. Οκτώ εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο κατάστημα της τράπεζας. Οι πέντε κατάφεραν να βγουν σώοι, αλλά με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τρία άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα. Όπως διαπιστώθηκε, οι τρεις που δεν κατάφεραν να βγουν έξω εγκαίρως, πέθαναν από ασφυξία που προκλήθηκε από τις αναθυμιάσεις και τον πυκνό καπνό που είχε τυλίξει όλο το κτίριο. Έξι χρόνια μετά, το ζήτημα πολώνει όσο ποτέ, ιδίως στα social media, όπου γράφτηκαν εξοργιστικά πράγματα. Ορδές αυτοαποκαλούμενων αλληλέγγυων και εργολάβων της ευαισθησίας επιμένουν να κουνούν το δάκτυλο και να υποδεικνύουν με τι μπορούμε και με τι όχι να λυπούμαστε. Ενώ οι οικογένειες των θυμάτων περιμένουν ακόμη για δικαιοσύνη, ακούστηκαν τραγικές τοποθετήσεις και διά χειλέων κυβερνητικών εκπροσώπων. Σίγουρα κάποιοι προσπαθούν πάντα να καπηλευτούν τέτοια τραγικά συμβάντα, είτε είναι αριστεροί, είτε είναι δεξιοί. Το μόνο παρήγορο είναι ότι ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που εξοργίζονται και στεναχωρούνται με τον άδικο θάνατο ανθρώπων ασχέτως ιδεολογικού προσανατολισμού. Που φρίκαραν με τον θάνατο του Τεμπονέρα και του Αλέξη Γρηγορόπουλου αλλά και με το θάνατο των υπαλλήλων της Μαρφίν.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …