Σχόλια 29/04/16

0
xristos
Μαζί με το Θείο Δράμα κορυφώνεται και το δράμα της χώρας. Που παραμένει όμως φέτος επί ξύλου κρεμάμενη, χωρίς ελπίδα για Ανάσταση όπως ο Κύριος…


Το Πάθος, η Ανάσταση και το …θαύμα!
Δεν λέει να τελειώσει πια αυτή η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Αναχώρησαν πάλι χωρίς συμφωνία και δεν είναι γνωστό πότε θα ξανάρθουν ενώ η κυβέρνηση «έφαγε πόρτα» στο αίτημα της για σύνοδο κορυφής επιδιώκοντας πολιτική λύση. Κι όσο διαρκεί αυτή η διαδικασία που έφτασε τους 4 μήνες, τόσο ζημιώνεται η οικονομία, τόσο ενισχύεται η αβεβαιότητα και η πολιτική αστάθεια, τόσο αρχίζουν να εξυφαίνονται εκλογικά σενάρια ενώ καραδοκεί ο εφιάλτης του Ιουλίου του 2015 και απέξω επαναφέρουν τα σενάρια του Grexit!. Ας ελπίσουμε να μη …σταυρωθεί και η χώρα και μετά το Πάθος που βιώνει να έλθει η Ανάσταση! Έτσι θε να βγει αληθινή η προφητεία του πρωθυπουργού ότι τον Μάιο προσμένει …Ανάσταση της οικονομίας!
Μέρες που είναι ας περιμένουμε ένα …θαύμα!
Μ.Ξ.


Τα του Καίσαρος
Αργοπορημένο κάπως το παραλειπόμενο από τα εγκαίνια λειτουργίας του σπιτιού που έζησε ο Μάνος Χατζιδάκις. Ξεχάστηκε κατά τις σύντομες ομιλίες να γίνει αναφορά στην ομάδα των μελετητών του έργου αποκατάστασης του κτιρίου. Ξεχάστηκαν ή αγνοήθηκαν οι άνθρωποι που δούλεψαν για να υπάρξει το τελικό αποτέλεσμα. Διότι ξεχάστηκε πως για να ολοκληρωθεί ένα έργο δουλεύουν αρκετοί άνθρωποι έως ότου υλοποιηθεί η ιδέα.
Υπήρξε η έμπνευση της ιδέας. Έγιναν οι μελέτες καθ’ όλα αξιόλογες και ακολούθησε η χρηματοδότηση. Έτσι λοιπόν, οφειλόμενη η αναγνώριση της μελετητικής ομάδας από τους Αργύρη Πλέσια, Μαρία Δόσιου, Μάνο Αναγνωστίδη και Γιώργο Στυλιανίδη. Ο καθένας στον τομέα του για να ολοκληρωθεί μια μελέτη, ένα πανέμορφο έργο, στολίδι της πόλης.
Γ.Δ.


Εκλογικό
Να λοιπόν που ξαναμιλάμε για πιθανές εκλογές καλοκαιριάτικα ή αρχές Φθινοπώρου. Δύο οι πιθανότητες επομένως κατά τις κυκλοφορούσες φήμες για Ιούνιο ή Ιούλιο. Μόνο που ο Ιούνιος θα είναι με λίστα πάλι, ενώ εάν γίνουν Ιούλιο θα έχουμε σταυροδοσία.
Η δεύτερη και πιθανότερη ημερομηνία είναι αυτή του Σεπτεμβρίου που ο κόσμος θα έχει γυρίσει από τις διακοπές του.
Βέβαια το εάν γίνουν εκλογές δεν το αποφασίζουν οι εφημερίδες. Η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και μόνον. Αυτή θα σταθμίσει τα υπέρ και κατά και ανάλογα θ’ αποφασίσει. Όπως και να’ χει όμως, η κυβέρνηση είναι πολύ στριμωγμένη και επιλογές έχει ελάχιστες.
-Ίδωμεν λοιπόν…
Γ.Δ.


Ευχές
Ανοιξιάτικες και Πασχαλινές οι Ευχές της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ προς όλους τους συμπολίτες. Για να γιορτάσουν την μεγάλη Γιορτή της Χριστιανοσύνης με Αγάπη, Οικογενειακά και Παραδοσιακά.
Και κάτι ακόμη: Ας έχουμε κατά νου τις ημέρες αυτές τους μοναχικούς ανθρώπους και να σκεφτούμε την ανάγκη τους για μια παρουσία, ανταλλαγή κάποιων λόγων, μια ανθρώπινη συντροφιά. Το απαιτούν οι μέρες που γι’αυτούς είναι και οι πλέον δύσκολες.
Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία από καρδιάς, όσο κι αν είναι δύσκολα τις μέρες μας.
Γ.Δ.


Τα αυγά της Φώφης
Μεγάλη αίσθηση και προβληματισμό προκάλεσε η Πασχαλινή κάρτα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, με τα τρία δρακοαυγά από την δημοφιλή σειρά Game of Thrones και την ευχή «Αυτή η Ανάσταση, η δική μας Ανάσταση». Πολλοί θεώρησαν ότι ο συμβολισμός των τριών αυγών (ένα μπλε ραγισμένο, ένα κοκκινοπορτοκαλοκίτρινο μπερδεμένο και ένα ολόλαμπρο πράσινο) ήταν ότι έρχεται οικουμενική κυβέρνηση, με το ΠΑΣΟΚ να παίρνει τη ρεβάνς μετά από 3 μνημόνια. Κάποιοι κακεντρεχείς σχολίασαν ότι στο ΠΑΣΟΚ έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια. Ωστόσο, το γεγονός ότι η κάρτα αυτή εντυπωσίασε, αναλύθηκε και συζητήθηκε δεόντως, σημαίνει ότι ο στόχος επετεύχθη…


Με το καλό και στην Επίδαυρο…
Για μια ακόμη φορά, κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανεβάσει στην Ευρώπη, αρχαία τραγωδία. Έπειτα από δεκαπέντε μήνες στην εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνοδοιπόροι του, φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η τραγωδία τους πάει πολύ. Κατάγονται από την χώρα που γέννησε την τραγωδία. Σε γοητεύει εύκολα και προκαλεί όμορφα πρωτοσέλιδα στον ευρωπαϊκό τύπο.
Κι επιπλέον, μέχρι τώρα τα μοιρολόγια και οι θρήνοι του έχουν βγει σε καλό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Με τις παροιμιώδεις παραστάσεις τους, οδυρμού και καταστροφής, έχουν κατορθώσει να ξεγελούν έλληνες και ξένους. Τώρα λοιπόν που ξαναβρίσκουν μπροστά τους αδιέξοδο, επειδή ο χρόνος των βερμπαλισμών και των ψεύτικων υποσχέσεων τελείωσε, σκηνοθετούν μια νέα παράσταση, με στόχο και πάλι να συγκινήσουν το κοινό τους. Για την ακρίβεια, σκηνοθετούν και πάλι μια καταστροφή…
Γιατί όχι; Με τον τρόπο αυτό έχουν κερδίσει μέχρι τώρα δύο εκλογικές αναμετρήσεις κι ένα δημοψήφισμα. Έχουν κατορθώσει να ψηφίσουν το πιο βαρύ μνημόνιο και να εξακολουθεί να πίνει νερό στο όνομά τους, περίπου το 25% των Ελλήνων που δέχονται να συμμετάσχουν σε δημοσκοπήσεις.
Στον ρόλο της Ιφιγένειας που κάποτε δοξαζόταν ο Βαρουφάκης, τώρα μεγαλουργεί ο Τσακαλώτος. Στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας, δίνει ρέστα ο Κατρούγκαλος. Κορυφαία του χορού, η Γεροβασίλη που έχει γίνει πια ειδικός στις οιμωγές και στους κοπετούς…
Σου λένε, τρεις φορές έπιασε, γιατί να μην πιάσει και μια τέταρτη; Δεν γνωρίζουν ότι η απόσταση από το χειροκρότημα στο γιουχάισμα, μπορεί να είναι ένα μνημόνιο δρόμος…
Β.Χ.


Κερδίζουμε με πρωτοφανή πλεονάσματα
Κάτι τέτοιο είπε ο ‘’πρωθυπουργεύων’’ Νίκος Παππάς στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον ΝΔ και Κυρ. Μητσοτάκη, καλώντας την Αντιπολίτευση να απαντήσει αν πρέπει να ληφθούν τα προληπτικά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ. Εκτός από τα 5,4 δισ. που φορτωθήκαμε, ήρθαν και τα 3,6 δισ. προληπτικών μέτρων, αφού δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από τους δανειστές στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Γιατί άραγε δεν μας εμπιστεύονται; Δεν βλέπουν ότι μειώθηκε η ανεργία κατά 0,2% και έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα πλέον; Τι άλλο θέλουν; Ο κ. Παππάς κατηγόρησε την ΝΔ ότι ποντάρει στην αποσταθεροποίηση της χώρας. Της δικιάς μας, ναι. Γιατί είναι σταθερή στον πάτο που έχει πέσει. Και η μεγάλη επιτυχία που διατυμπανίζει η κυβέρνηση είναι ότι το θαύμα αυτό το πέτυχε χωρίς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Των δημοσίων υπαλλήλων, θα πείτε, αλλά δεν έχει σχέση. Οι υπόλοιποι πρέπει να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια ανάκαμψης. Στο Eurogroup της 22 Απριλίου ο αστικός επαναστάτης ΥΠΟΙΚ κ. Τσακαλώτος, εξ ονόματος της κυβέρνησης, αποδέχθηκε το πακέτο των προληπτικών μέτρων. Ένα πακέτο μέτρων που ‘’φωνάζει’’ για την αναξιοπιστία προς την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που επιμένει ότι τα βασικά μέτρα θα είναι αποτελεσματικά, αφού τα λεφτά θα τα πάρει ανεξάρτητα από την δυνατότητα καταβολής φόρων και εισφορών των πολιτών. Γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, όμως, ότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Οι φιλολαϊκές κενολογίες για εσωτερική επικοινωνιακή διαχείριση είναι ίσως το μόνο που κάνει επιτυχημένα η κυβέρνηση.
Χ.Δ.


Η υποκρισία της Ανάστασης
«Όσο υπάρχουν άνθρωποι που αδικούνται και βασανίζονται, ο Χριστός ξανασταυρώνεται», έγραφαν παλιότερα κάποιες αφίσες και συνθήματα, που οι θρησκευόμενοι έσπευδαν να ξεκολλήσουν. Ήταν βλασφημία και ασέβεια γι’ αυτούς και τους χαλούσε την ‘’σούπα’’. Πολλοί, δυστυχώς, αυτοί που πιστεύουν ότι η ανάσταση του Κυρίου έγινε για να ανταλλάσσουμε κούφιες ευχές, να τσουγκρίζουμε αυγά και να ντερλικώνουμε με μαγειρίτσες και κατσικάκια κάθε άνοιξη. Για τους περισσότερους από μας, ακόμη κι αυτούς που εκκλησιάζονται συστηματικά ή αποσπασματικά τούτες τις μέρες, είναι μία ακόμη αργία. Αμέτοχοι στο αναστάσιμο χαροποιό πένθος που προβάλλει η εκκλησία. Όσο και αν σήμερα ακυρώνουμε ως αγραμματοσύνη και οπισθοδρομισμό την πίστη που έδειχναν οι γιαγιάδες μας, νηστεύοντας όλη την Σαρακοστή με ελιά και παξιμάδι και όχι γαρίδες και φυτικά υποκατάστατα κρέμας γάλακτος, εκείνη η ειλικρινής και ολόκαρδη συντριβή στον Επιτάφιο, χωρίς γλυκανάλατη θλίψη και συναισθηματισμούς, χωρούσε όλη την απελπισία και τον πόνο του κόσμου. Η επωδός που ακουγόταν από τους παλιότερους «έχει ο Θεός», παρ’ όλα τα βάσανά τους, σήμερα εξοβελίστηκε. Δεν θέλουμε αυτά που «έχει ο Θεός». Όπως είπε επιτυχημένα κάποιος: «προτιμούμε το σφαχτό από το σφάγιο». Και η ‘’επίσημη’’ Εκκλησία όμως μοιάζει να μην πολυλογαριάζει την εκκοσμίκευση αυτή και κάθεται αναπαυτικά στην βολική αυταπάτη της ‘’επικρατούσης θρησκείας’’ του κράτους. Σε μια χώρα που δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, γιατί προτιμούσαμε να τα τρώμε κατά μόνας. Με τον πόνο και την δυστυχία να περισσεύει δίπλα μας. Η πόρνη και ο ληστής του Ευαγγελίου συγχωρέθηκαν. Οι υποκριτές μάλλον όχι. Εκτός και αν αξιωθούμε μιαν Ανάσταση χωρίς εκπτώσεις, χωρίς αδικημένους και βασανισμένους.
Χ.Δ.


Ο Ντελή Γιουσούφ και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
deli giousouf-emprosΚαταχειροκροτήθηκε στο συνέδριο της ΝΔ ο Ντελή Γιουσούφ που ήταν ο μόνος από όλους όσους συμμετείχαν από το νομό μας που πήρε το λόγο. Κι αυτό γιατί μίλησε από καρδιάς για προβλήματα που αφορούν την μειονότητα αλλά και την πλειονότητα ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στον επίτιμο πρόεδρο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην θητεία του ως πρωθυπουργού και στα μέτρα που πήρε για την ανακούφιση της μειονότητας και κυρίως την πλήρη άρση των διοικητικών περιορισμών και των άτυπων διακρίσεων εις βάρος του μειονοτικού στοιχείου. Όλα δείχνουν ότι ο κ. Ντελή Γιουσούφ δηλώνει πολιτικά ενεργός και είτε θα διεκδικήσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ είτε θα βάλει πλώρη για δήμαρχος. Θα δείξει… πάντως είναι μια νηφάλια, λογική και μετριοπαθής φωνή της μειονότητας και αυτό του προσδίδει αξιοπιστία, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα απαραίτητο για να πολιτευτεί κάποιος…
Μ.Ξ.


H κόντρα κρατάει
Με τα όσα αισχρά καταγράφονται στην κόντρα που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό και κορυφώθηκε τελευταία ανάμεσα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του ΕΒΕ Στέλιο Μωραΐτη θεωρούμε ότι δεν πρέπει να ασχοληθούμε, αφενός διότι οι εμπλεκόμενοι ξεχνούν τους θεσμούς που εκπροσωπούν και αφετέρου γιατί η διαμάχη έχει ξεφύγει από το πολιτικό επίπεδο και έχει γίνει μια προσωπική σύγκρουση.
Πλευρές αυτής της μακράς κόντρας θα τις δούμε και στα δικαστήρια, όπως φαίνεται, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι τελικά αυτή η «κοκορομαχία» των απαράδεκτων χαρακτηρισμών πλήττει την πόλη, μαζί με τις πλείστες όσες άλλες προσωπικές έριδες αιρετών που δυστυχώς υπερτερούν έναντι της ανάγκης συνεργασίας και στοιχειώδους μεταξύ τους συνεννόησης για το καλό του τόπου. Δε βαριέσαι, ψιλά γράμματα…
Ε.Δ.


«Φανερό Δείπνο» δεν έχει στην Ξάνθη
Από το ψητοπωλείο «Μέτκος» που όπως είχε ανακοινωθεί θα γινόταν ο «Φανερός Δείπνος» της κρεατοφαγίας σήμερα από την Ένωση Αθέων, ο ιδιοκτήτης μας ενημέρωσε ότι η εκδήλωση δε θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα διότι ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί και γι’ αυτό εξέφρασε και τις αντιρρήσεις του. Δυσκολία να βρουν μαγαζί αντιμετωπίζουν και οι Άθεοι της Θεσσαλονίκης, όπου και εκεί, δεν τους θέλουν οι ταβέρνες που επιλέγουν.
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι παρότι έγινε ο σχετικός ντόρος γύρω από την πρωτοβουλία η στάση της Μητρόπολης Ξάνθης ήταν νηφάλια, σοβαρή και ήπια και αυτό τιμά την ίδια και την πόλη.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …