Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι Ξανθιώτες μασκαρεύονται σε πείσμα της κρίσης

Οι Ξανθιώτες μασκαρεύονται σε πείσμα της κρίσης

0
apokriatika-stoles

“Ετοιμοπόλεμοι” οι καρναβαλιστές για τις Αποκριές με πολύχρωμα και πρωτότυπα αξεσουάρ

Τι στολές επιλέγουν οι μικροί Ξανθιώτες για την μεταμφίεσή τους

Η έλευση της Αποκριάς ανακαλεί στη μνήμη μας αυτόματα χαρούμενες εικόνες, μυρωδιές, άρματα, κομφετί, καπνούς, ενδυματολογικές αντιθέσεις και πολλά άλλα μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικής συναναστροφής και προσφοράς. Γιορτές όπως οι Απόκριες αποτελούν μια ανάπαυση από το άγχος και την διαρκή μέριμνα της καθημερινότητας, μια ευκαιρία να βιώσουν όσοι συμμετέχουν την χαρά, την δημιουργία, την ανεμελιά των παιδικών τους χρόνων, αλλά και να γνωρίσουν τον εαυτό τους. Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται το τελευταίο, το κλίμα απόλυτης ελευθερίας στο οποίο κινούνται οι Αποκριές, έξω από κοινωνικές επιταγές και στερεότυπα, δίνουν την ευκαιρία για μια υπέρβαση του εαυτού μας και ένα εφήμερο αίσθημα μοναδικότητας μέσω της αμφίεσης. Γινόμαστε κάποιος άλλος, κάτι άλλο που ποθούμε, αλλά διστάζουμε να το εκπληρώσουμε. Αυτή η ανωνυμία επιτρέπει στον άνθρωπο να λειτουργήσει ελεύθερα και αυθόρμητα αλλά και διερευνητικά ως προς τον ίδιο του τον εαυτό. Με άλλα λόγια, του δίνεται η δυνατότητα να ερευνήσει ποιος πραγματικά είναι πίσω από τη μάσκα.

Ικανοποιητική κίνηση στην αγορά της Ξάνθης με μόνο ‘’μείον’’ τον καιρό

Στα πρακτικά ζητήματα του Καρναβαλιού τώρα, υπάρχει η μέριμνα για την αγορά της στολής που θα μας ‘’μεταμορφώσει’’, η αγορά των κατάλληλων αξεσουάρ, που θα κάνουν την εμφάνισή μας ακόμη πιο εκκεντρική και ξεχωριστή. Το «Ε» βγήκε στην αγορά της πόλης για να αφουγκραστεί και να αποτυπώσει το κλίμα και τις προτιμήσεις των Ξανθιωτών για την αποκριάτικη αμφίεσή τους. Κλασικές αλλά και πρωτότυπες αποκριάτικες στολές με διάφορα αξεσουάρ προσφέρονται σε αρκετά δελεαστικές τιμές στα εποχιακά καταστήματα της πόλης μας, ενώ η κίνηση βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα κυρίως στις παιδικές στολές, αφού τα παιδικά και άλλα μασκέ πάρτι έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες. Φέτος φαίνεται να υπάρχει μια μειωμένη διάθεση του κόσμου να διασκεδάσει λόγω και των πολιτικών εξελίξεων που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα όλων και αυτό αποτυπώνεται εν μέτρω και στην ‘’καρναβαλική’’ αγορά. Οι καταστηματάρχες θεωρούν ότι η κίνηση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, κυρίως αυτές τις τελευταίες μέρες, αν βοηθούσε και ο καιρός, που το Σαββατοκύριακο αναμένεται άστατος. Στα παραπάνω συμφώνησαν και δύο από τους καταστηματάρχες που επισκέφτηκε το «Ε», για να μας δώσουν το κλίμα και το στίγμα της φετινής Αποκριάς.

Πλούταρχος Αξιώτης

«Ο κόσμος φέτος δείχνει κάπως ‘’μουδιασμένος’’ σε σχέση με πέρυσι, που καταγράφηκε μια διάθεση των Ξανθιωτών να διασκεδάσουν την περίοδο της Αποκριάς», λέει ο κ. Αξιώτης από το κατάστημα Βαφείδη. Αυτό φαίνεται από την κίνηση στις πωλήσεις των καταστημάτων με αποκριάτικα είδη. Έτσι, με τα λίγα χρήματα που περισσεύουν στον κόσμο, οι περισσότεροι φροντίζουν να καλύψουν πρώτα τα “θέλω” των παιδιών τους και έπειτα να κοιτάξουν αν θα αγοράσουν κάτι για τους ίδιους. «Δεν χρειάζεται κανείς να διαθέσει πολλά χρήματα, αρκεί για τους ενήλικες ένα καπέλο, ένα ζευγάρι αστεία γυαλιά, ένα μουστάκι ή υλικά για αποκριάτικο μακιγιάρισμα και είναι έτοιμος να βγει να διασκεδάσει και να ξεχάσει τα όποια προβλήματα», δήλωσε ο ίδιος. Στις προτιμήσεις που δείχνουν στις στολές φέτος μικροί και μεγάλοι, ο κ. Αξιώτης μας απάντησε ότι: «εκτός από τις κλασικές στολές, που πάντα ζητούν, όπως είναι του Spiderman, του Superman, του ινδιάνου, του καουμπόι και του Ζορό, φέτος υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση στις στολές των ηρώων από τις κινηματογραφικές ταινίες Star Wars και Frozen, με την Βασίλισσα του Χιονιού Έλσα να είναι η αγαπημένη προτίμηση των κοριτσιών». Όσο για τις τιμές, τόνισε ότι: «υπάρχουν στολές για όλα τα βαλάντια, που ξεκινούν από 6 ευρώ για τα παιδιά και φτάνουν μέχρι και τα 35-40 ευρώ, ενώ για τους ενήλικες αρχίζουν από τα 15 ευρώ και αγγίζουν ακόμη και τα 50».

Σπύρος Μεντέλης

Με 43 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην αγορά, ο κ. Σπύρος Μεντέλης του καταστήματος ‘’Εποχιακό’’ έχει ζήσει εποχές με μεγάλη κινητικότητα κατά την περίοδο του Καρναβαλιού. «Η κίνηση ξεκίνησε εδώ και μία εβδομάδα κυρίως με τις παιδικές αποκριάτικες στολές για τα μπαλντανφάν. Υπάρχει ακόμη κόσμος που διαθέτει χρήματα για να ψωνίσει στις Αποκριές, κυρίως όμως για τα παιδιά του. Οι τιμές φέτος είναι χαμηλότερες από πέρυσι και σε κάποιες στολές δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη ζήτηση», λέει ο κ. Μεντέλης και μας δείχνει την μοναδική στολή της Βασίλισσας του Χιονιού που έχει μείνει, ενώ πραγματοποίησε 5 παραγγελίες της συγκεκριμένης αμφίεσης. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες και τιμές στις στολές με μεγάλη ποικιλία στην θεματολογία, που ξεκινούν από τα 6 μέχρι και τα 12 ευρώ για κινέζικα προϊόντα, ενώ οι ελληνικής κατασκευής κινούνται στα 12 με 35 ευρώ, χωρίς να λείπουν και στολές ‘’υπερπαραγωγές’’ για ‘’γερά’’ πορτοφόλια, που αγγίζουν ακόμη και τα 60 ευρώ. Τα διάφορα αξεσουάρ είναι πολύ οικονομικά, και αυτά προτιμούν οι περισσότεροι νεαροί καρναβαλιστές, με μάσκες και καπέλα να αρχίζουν από 2, 6 μέχρι και 10 ευρώ. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι καταστηματάρχες γίνονται μάρτυρες σκηνών ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, με τους πρώτους να προσπαθούν να τα κατευθύνουν σε κάτι οικονομικότερο, αλλά συνήθως να επικρατεί το κλάμα του παιδιού που έχει ταυτιστεί με κάποιον ήρωα.

Στην πόλη μας, βέβαια, υπάρχουν και πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι, που παρέχουν κάθε χρόνο πρωτότυπες στολές με ποικιλία στην θεματολογία, και οι οποίοι και φέτος ‘’ξεπούλησαν’’ από νωρίς τις στολές που θα θαυμάσουμε στο μεγάλο Ξανθιώτικο Καρναβάλι την προσεχή Κυριακή, αλλά και αυτοί που θα εμφανιστούν με στολές παλιότερων ετών.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στο άρθρο «Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη» που δημοσιεύτηκε την 24η Απρίλη 2024 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Γράφει ο Νάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλ…