Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Να μπει τέλος στην φορολογική ανισότητα με την Βουλγαρία

Να μπει τέλος στην φορολογική ανισότητα με την Βουλγαρία

0
pavlidis apologismos

Αίτημα Παυλίδη προς το υπουργείο Οικονομικών για πάταξη του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού ανάμεσα στην ΑΜ-Θ και γειτονικές Περιφέρειες άλλων χωρών

Βαθιά «πληγή» στην τοπική επιχειρηματικότητα η φυγή επιχειρήσεων στην Βουλγαρία λόγω της χαμηλής φορολόγησης

Όπως είχε τονίσει ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Γιώργος Παυλίδης, πριν ένα μήνα κατά τον απολογισμό των πεπραγμένων της μέχρι τώρα θητείας του στην ΠΑΜ-Θ, ένας από τους κύριους στόχους και τις άμεσες προτεραιότητες που έχει θέσει είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά και η συγκράτηση των επιχειρήσεων που ‘’μεταναστεύουν’’ σε γειτονικές χώρες. Είχε μεταφέρει και τότε την πρότασή του για την δημιουργία φορολογικών ζωνών, όχι στα πρότυπα των ΕΟΖ, αλλά με μέριμνα για συγκεκριμένες περιοχές που βρίσκονται δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έτσι ώστε να προσφέρονται οικονομικά προϊόντα και ανταγωνιστικότητα στις ντόπιες επιχειρήσεις.

Τεράστια πληγή για την τοπική οικονομία η φυγή επιχειρήσεων

Η «φυγή» των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική Βουλγαρία, ένα φαινόμενο που χρονίζει αλλά έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις όσο οξύνονται τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα μας, έχει αναγνωριστεί επανειλημμένα από τον κ. Παυλίδη ως τεράστια «πληγή» για την τοπική οικονομία. Σε συναντήσεις του με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της Περιφέρειας τους τελευταίους μήνες, έχει επισημάνει και ο ίδιος την μεγάλη έκταση του φαινομένου, παρατηρώντας ότι οι διευκολύνσεις που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις στη γείτονα χώρα -μόνο στον τομέα της φορολόγησης, χωρίς να συνυπολογίζεται ο παράγοντας του μισθολογικού κόστους- ξεκινούν από το 30% και φτάνουν έως το 42%. Για τον λόγο αυτό και είχε επικροτήσει πριν λίγους μήνες την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στη δημιουργία ειδικών φορολογικών ζωνών στις παραμεθόριες περιοχές της Βορείου Ελλάδος.

Τρ. Αλεξιάδης: «Εξετάζουμε το θέμα του φορολογικού ανταγωνισμού»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, σε τηλεφωνική του παρέμβαση σε τηλεοπτική εκπομπή το περασμένο Σαββατοκύριακο, προχώρησε στην ρητή διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα επιβαρύνει τα νησιά με ένα ακόμη μέτρο, όπως αυτό της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, λόγω του προσφυγικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν. Μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο και την ίδια λογική, αναφέρθηκε και στο θέμα της προσαρμογής της φορολογίας σε κάποιες περιοχές, επισημαίνοντας ότι: «Εξετάζουμε το θέμα του φορολογικού ανταγωνισμού ιδιαίτερα σε ευαίσθητες εθνικά, κοινωνικά και πολιτικά περιοχές», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται αυτό το μέτρο με τους θεσμούς και ελπίζει να υπάρξει θετική κατάληξη.

Γ. Παυλίδης: «Να εξομαλυνθεί νομοθετικά η φορολογική ανισότητα της Περιφέρειας ΑΜΘ με γειτονικές Περιφέρειες άλλων χωρών»

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Γιώργος Παυλίδης, με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού κ. Αλεξιάδη, προέβη στην παρακάτω δήλωση, ζητώντας την εναρμόνιση του φορολογικού καθεστώτος με αυτό των γειτονικών Περιφερειών άλλων χωρών, ώστε να αποφευχθεί ο αθέμιτος φορολογικός ανταγωνισμός για την επιχειρηματικότητα της περιοχής. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα θέματα του φορολογικού ανταγωνισμού, που πηγάζουν από τους πολύ χαμηλούς συντελεστές σε γειτνιάζουσες Περιφέρειες άλλων χωρών όταν μάλιστα η διακίνηση των αγαθών είναι ελεύθερη εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακούσαμε με προσοχή τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη σε τηλεοπτική εκπομπή του Σαββατοκύριακου. Διεκδικούμε στα πλαίσια είτε του νέου αναπτυξιακού νόμου, είτε του νέου φορολογικού νόμου, να ληφθεί μέριμνα εξομάλυνσης και επιβαλλόμενης δίκαιης διόρθωσης του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού στον οποίο υπόκειται η επιχειρηματικότητα και η οικονομία της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η δομή στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες στο σχεδιασμό της επιτροπής ισότητας της Π.Α.Μ.Θ.

Η ιδρυτική συνάντηση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 με την παρ…