Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αδέσποτες …φόλες στα Άβδηρα

Αδέσποτες …φόλες στα Άβδηρα

0
adespota-empros

Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δηλητηριάστηκαν 10 ζώα – Υπαρκτό έντονο πρόβλημα στο χωριό και στην παραλία των Αβδήρων

Ο δήμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με στειρώσεις και εμβολιασμού. Φ.Ο.Ξ.: «Το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι υπόθεση όλων μας …»

Με τις …φόλες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το υπαρκτό πρόβλημα με τα αδέσποτα κάποιοι άγνωστοι δράστες στα Άβδηρα που πήραν αυθαίρετα το νόμο στα χέρια τους και σπέρνουν πτώματα ζώων στον οικισμό! Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων τις τελευταίες μέρες συνολικά θανατώθηκαν μ’ αυτό τρόπο 10 αδέσποτα σκυλιά! Πράξη εγκληματική που διώκεται ποινικά ενώ παράλληλα αποτελεί δείκτη παιδείας και πολιτισμού μιας κοινωνίας.

Υπάρχει έντονο πρόβλημα με τα αδέσποτα στο χωριό και στην παραλία των Αβδήρων

Η πραγματικότητα είναι ότι ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων στον οικισμό έχει αυξηθεί πολύ και πολλά απ’ αυτά είναι επιθετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε γυναίκες και παιδιά. Προσφάτως ένα μεγαλόσωμο σκυλί επιτέθηκε σ’ ένα παιδί που οδηγούσε ένα ποδήλατο με αποτέλεσμα να πέσει και να χτυπήσει. Τα σκυλιά συγκεντρώνονται κυρίως στην πλατεία καθώς βρίσκουν τροφή από τους επαγγελματίες που τα ταΐζουν. Συνεχώς αναπαράγονται και έτσι αυξάνεται ο αριθμός τους. Επίσης τεράστιος είναι ο αριθμός των αδέσποτων στην παραλιακή ζώνη. Ορδές σκύλων περιδιαβαίνουν την περιοχή σε ανεύρεση τροφής και επειδή τον χειμώνα δεν υπάρχουν κάτοικοι στον οικισμό είναι πεινασμένοι και επικίνδυνοι. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί κάτοικοι του παραλιακού οικισμού διατηρούν δεσποζόμενα κουτάβια ή μεγαλύτερα σκυλιά όσο παραθερίζουν και μετά τον χειμώνα όταν κλείνουν τα σπίτια τους τα αφήνουν στον δρόμο! Είναι οι λεγόμενοι «φιλόζωοι κατά περίσταση και όταν μας βολεύει… Άλλη μια ομάδα πληθυσμού που καθίσταται «επικίνδυνη» για το κοινωνικό σύνολο από τον ωχαδερφισμό της και την αναλγησία της… αλλά και την πολιτισμική της ανεπάρκεια!

Ανάλογο πρόβλημα μας ανέφεραν κάτοικοι της Γενισέας μόνο που εκεί δεν έχουν παρατηρηθεί ανάλογα φαινόμενα με δηλητηριάσεις ζώων.

Ο δήμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με στειρώσεις και εμβολιασμούς

Ενήμερος για το θέμα δήλωσε ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης ο οποίος μάλιστα εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και απηύθυνε έκκληση στους δημότες του δήμου του να καταγγείλουν τους δράστες ώστε να τιμωρηθούν όπως ορίζει ο νόμος ενώ δεσμεύτηκε ο δήμος μέχρι το καλοκαίρι να δημιουργήσει ένα χώρο φιλοξενίας αδέσποτων περιφράσσοντας μια δημοτική οικοπεδική έκταση μεταξύ Γενισέας και Αυξεντίου. Αναλυτικότερα για τον σχεδιασμό του δήμου στην αντιμετώπιση του προβλήματος μίλησε στο «Ε» η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Παρασκευή Ρούφου. Ειδικότερα ανέφερε πως ο δήμος έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με εξωτερικό συνεργάτη (κτηνίατρο) που αναδείχθηκε μέσω διαγωνισμού με μειοδοτική προφορά και εφαρμόζει ένα πρόγραμμα στειρώσεων και εμβολιασμών. Ενδεικτικά τη περσινή χρονιά έγιναν 320 εμβόλια και 85 στεριώσεις ενώ στο πρόγραμμα συμμετείχαν και Γερμανοί εθελοντές. Ανάλογο αίτημα έχει γίνει και φέτος από τον δήμο προς τους Γερμανούς όμως απάντησαν αρνητικά λόγω φόρτου εργασίας. Ωστόσο παραδέχτηκε πως τα περιθώρια του δήμου είναι περιορισμένα καθώς ναι μεν στο ΕΣΠΑ υπήρχε πρόγραμμα επιχορήγησης κυνοκομείου αλλά μόνο για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και όχι τα λειτουργικά: «Δεν αρκεί μόνο να κάνουμε ένα κτίριο πρέπει να έχουμε και γιατρούς και προσωπικό αλλά και να εξασφαλίσουμε την διατροφή των ζώων και ανάλογος κωδικός δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό. Προσπαθούμε έτσι να το αντιμετωπίσουμε με στειρώσεις και εμβολιασμούς και περίθαλψη ζώων μετά από τραυματισμούς ή δερματοπάθειες.

Φ.Ο.Ξ.: «Τα πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι υπόθεση όλων μας …»

Στην ανάγκη συνεργασίας με τους δήμους σε προγράμματα στειρώσεων και εμβολιασμών αλλά και ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Ξάνθης (ΦΟΞ) κ. Γιάννης Δουκέλης που καταδίκασε επίσης αυτές τις εγκληματικές πράξεις. Είπε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται αποσπασματικά και ότι απαιτείται και η συμμετοχή των πολιτών σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα ζώα είναι τα τελευταία που φταίνε». Ανέφερε πως έχει διογκωθεί το πρόβλημα γιατί κατ’ ευφημισμόν φιλόζωοι παρατάνε τα ζώα τους και ότι έχουν γεμίσουν τα βουνά από κυνηγόσκυλα, το κέντρο της Ξάνθη από τσομπανόσκυλα και ζώα ράτσας: «Όσες στειρώσεις και αν κάνουμε, κάνουμε μια τρύπα στον νερό αν δεν σταματήσει αυτό το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ζώων», σημειώνει ο κ. Δουκέλης τονίζοντας επίσης ότι κάποιοι πρέπει να τιμωρηθούν για τις πράξεις τους και ότι πρέπει ν’ ανοίγουν τα στόματα και να γίνονται καταγγελίες για να μπορεί να παρέμβει ο εισαγγελέας κάτι που δεν γίνεται εύκολα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εντός Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τις νέες αιτήσεις στον Κοινωνικό Τουρισμό

Έως τέλος Ιουνίου θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την επιταγή τους οι δικαιούχοι του 2023 &nbs…