Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Στην τοπική αυτοδιοίκηση πετάει το ‘’μπαλάκι’’ της Υγείας η κυβέρνηση

Στην τοπική αυτοδιοίκηση πετάει το ‘’μπαλάκι’’ της Υγείας η κυβέρνηση

0
nosokomeio1

Ομόφωνη απόφαση ΚΕΔΕ και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας

Γ. Μπούτος: «Η κυβέρνηση κάνει αποκέντρωση μόνο στα προβλήματα και τις υποχρεώσεις της»

Στην Τοπική Διοίκηση θα μπορεί να μεταφέρεται το λειτουργικό κόστος των δημόσιων Μονάδων Υγείας, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου το υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» (παράλληλο πρόγραμμα). Η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση συμπεριλήφθηκε στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Μέτρα για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Υγείας και προβλέπει να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων για την κάλυψη κάθε είδους δαπανών των δημόσιων δομών Υγείας (Νοσοκομεία, Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης). Όπως αναφέρεται σχετικά, «παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και στα Νομικά Πρόσωπα αυτών της επιχορήγησης, μέσω κονδυλίων του προϋπολογισμού τους, άμεσων και απαραίτητων λειτουργικών αναγκών των δημόσιων φορέων Υγείας».

Δυνατότητα και όχι υποχρέωση, τονίζει ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με δηλώσεις του έκανε λόγο για δυνατότητα που παρέχει η κυβέρνηση στους δήμους, αφού όπως είπε το έχουν ζητήσει πολλοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες που θέλουν να έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν στην κάλυψη λειτουργικών αναγκών, ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες-απομακρυσμένες περιοχές, σε μικρά νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας και δεν υπάρχει η δυνατότητα από τον νόμο. «Να καλύψουν π.χ. την δαπάνη για πετρέλαιο στο Κέντρο Υγείας, να μπει βενζίνη στα ασθενοφόρα, για τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες», είπε ο υπουργός. Η τροπολογία που κατατέθηκε χωρίς προειδοποίηση εξέγειρε κύμα αντιδράσεων κυρίως από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, που φοβούνται μετακύλιση του κόστους στους δημότες, αφού η κρατική επιχορήγηση στην Υγεία και στους ΟΤΑ συνεχώς ελαττώνεται.

Έκτακτη συνεδρίαση ΚΕΔΕ και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καταδικάζει την τροπολογία

Ομόφωνη απόφαση των ΔΣ της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που συνεδρίασαν από κοινού χθες, ζητά την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας που αφορά τη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας από τους προϋπολογισμούς των Δήμων. Καταδικάζουν, επίσης, ομόφωνα την διαδικασία με την οποία μεθοδεύτηκε από την Κυβέρνηση η προώθηση της τροπολογίας. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης η ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει ομόφωνα την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που μεταφέρει στους Δήμους την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας. Όπως αναφέρεται στην απόφαση: «Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό το νομοθετικό τερατούργημα σε βάρος των Δήμων και της υγείας των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών». Αποφάσισε ταυτόχρονα να καταδικάσει ομόφωνα την κυβερνητική μεθόδευση να προωθηθεί η συγκεκριμένη τροπολογία χωρίς να προηγηθεί διάλογος με την Αυτοδιοίκηση και την Κ.Ε.Δ.Ε., ενώ εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί η Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης των ζητημάτων δημόσιας υγείας με την ανάλογη μεταφορά πόρων από την Κεντρική Κυβέρνηση προς τους Δήμους. Το ζήτημα θα τεθεί άμεσα στην αρμόδια επιτροπή υγείας της ΚΕΔΕ ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εισήγηση προς το ΔΣ, η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. Ζήτησε, επίσης, κατά πλειοψηφία την παραίτηση του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την υποβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας προς τους πολίτες.

Χ. Δημαρχόπουλος: «Δεν θα πληρώσουν οι δημότες την ανικανότητα της πολιτείας»

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, δεν παραβρέθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ λόγω του προγραμματισμένου χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, όμως με δηλώσεις του στο «Ε» καταδίκασε και αυτός την τροπολογία που κατατέθηκε. Όπως ανέφερε ο κ. Δημαρχόπουλος, δεν μπορεί να λειτουργεί η υγειονομική περίθαλψη των πολιτών μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού πλέον οι περισσότεροι δήμοι έχουν ελάχιστους προσωπικούς πόρους. Συνομιλώντας με άλλους Δημάρχους, εισέπραξε την ίδια αγωνία μπροστά στο σχεδιαζόμενο μέτρο και τόνισε ότι ο κόσμος είναι ήδη επιβαρυμένος οικονομικά και με δυσκολία ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του. «Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε τους δημότες με επιπλέον δημοτικά τέλη. Δεν θα πληρώσουν οι δημότες την ανικανότητα της πολιτείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Γ. Μπούτος: «Η κυβέρνηση αποκεντρώνει τα προβλήματα και συγκεντρώνει τα οφέλη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ στην Ξάνθη, Γιάννης Μπούτος, γνωρίζοντας εκ των έσω τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, ανέφερε στο «Ε» ότι η κυβέρνηση το μόνο που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα είναι αποκέντρωση των προβλημάτων και υποχρεώσεών της. «Μετά την μεταφορά της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των Περιφερειών, τώρα έρχεται η τροπολογία αυτή να επιβαρύνει τους ΟΤΑ με έξοδα για την συντήρηση των δομών δημόσιας υγείας», σημείωσε. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι με τις επιχορηγήσεις να μειώνονται στο μισό ποσό των όσων ήδη χρωστά το κράτος προς την τοπική αυτοδιοίκηση, η δεύτερη δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει για πολύ καιρό στις βασικές της ανάγκες, ακόμη και σε αυτές της μισθοδοσίας των υπαλλήλων. Συμπερασματικά, κατέληξε ο ίδιος ότι η όποια τυχόν επιβάρυνση των ΟΤΑ θα μεταφραστεί σε ένα νέο τέλος προς τους δημότες. Και όλα αυτά, ενώ η δημόσια υγεία ήδη πάσχει, με το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης να έχει αυτή την στιγμή έλλειψη σε ΩΡΛ, οφθαλμίατρο, ουρολόγο, παθολόγο και ακτινολόγο, μετά την πρόσφατη μετάθεση του τελευταίου όχι σε όμορο νοσοκομείο, αλλά στα Καλάβρυτα, για προσωπικούς λόγους.

Δημοτικοί υπάλληλοι στο τιμόνι των… ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

Ο παραλογισμός και η πρόχειρη αντιμετώπιση της δημόσιας υγείας επεκτείνεται και στον τομέα των οδηγών ασθενοφόρων. Ο πρώην Υπουργός Υγείας και νυν Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, εμπνεύστηκε από την υποχωρητική στάση της Αυτοδιοίκησης και την προσφορά της Πυροσβεστικής και σε τροπολογία του κρίνει «αναγκαία και επιτακτική» την απόφαση που ορίζει ότι το προσωπικό των ΟΤΑ και του Πυροσβεστικού Σώματος θα οδηγεί ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας, που θα συνοδεύουν τα περιστατικά μετά από μια εκπαίδευση, η οποία θα ρυθμιστεί με εγκύκλιο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» σημειώνει ότι αυτή η κίνηση αποτελεί συνέχεια της κυβερνητικής επιλογής για την παραχώρηση των 9 εξοπλισμένων ασθενοφόρων του Πυροσβεστικού Σώματος στη διάθεση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης, ενώ έχουμε ήδη έλλειψη υπαλλήλων σε αρκετές υπηρεσίες του δήμου, μας ζητείται τώρα να παραχωρούμε και οδηγούς στα ασθενοφόρα. Ο κ. Μπούτος θέτει το πρόβλημα σε άλλη βάση και τονίζει ότι αποφάσεις όπως αυτή πάνε την χώρα δεκαετίες πίσω και θυμίζουν τριτοκοσμικές καταστάσεις. «Ενώ οι οδηγοί του ΕΚΑΒ παρακολουθούν πρόγραμμα επιμόρφωσης δύο ετών, αφού δεν είναι μόνο οδηγοί αλλά παρέχουν και πρώτες βοήθειες, οι δημοτικοί υπάλληλοι και οι πυροσβέστες θα είναι ξαφνικά έτοιμοι με ταχύρρυθμα μαθήματα να σώσουν ζωές και να κάνουν διακομιδές;», αναρωτιέται ο ίδιος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίδραση και από το ΚΙΕΦ για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Κάνει λόγο και για συγκάλυψη στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών   Ανακοίνωση εξ…