Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Επίσημη διάψευση στις φήμες για ενοικίαση κατοικιών στον Έβρο

Επίσημη διάψευση στις φήμες για ενοικίαση κατοικιών στον Έβρο

0
prosfyges mazi

«Η κυβερνητική πολιτική δεν προβλέπει καμία μετεγκατάσταση προσωρινή ή μόνιμη στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Περίπου 15 οι αιτούντες άσυλο στην περιοχή του Έβρου, οι οποίοι διέμειναν για λίγες ημέρες σε ξενοδοχεία της περιοχής, σύμφωνα με το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Και με επίσημο τρόπο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διαψεύσει τις φήμες που κάνουν λόγο για «πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σχετικά με ενοικίαση κατοικιών για πρόσφυγες, στον Έβρο και εν γένει στη Θράκη». Στην ανακοίνωση του υπουργείου που εκδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης αναφέρεται ξεκάθαρα ότι: «η περιοχή του Έβρου και της Θράκης έχει εξαιρεθεί ρητά από το συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, δια της εκπροσώπου της κ. Καλλιόπης Στεφανάκη, επισημαίνει τα εξής: «Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2015, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέλαβε να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία 20,000 επιπλέον θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα έχει στόχο: (α) να παράσχει στέγη και βασικές συνθήκες υποδοχής σε αιτούντες άσυλο που είναι υποψήφιοι για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της ΕΕ, και (β) να συμβάλει στην αύξηση της δυναμικότητας της Ελλάδας να υποδεχθεί αιτούντες άσυλο για όσο χρόνο εξετάζεται η αίτησή τους. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω ενοικίασης διαμερισμάτων, διαμονής σε ξενοδοχεία με κουπόνια, ενοικίασης ξενοδοχείων και με ανάδοχες οικογένειες. Δεν υλοποιείται με επιδότηση ενοικίου. Η προσωρινή διαμονή παρέχεται κυρίως στην έδρα των Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου, όπου ο αιτών άσυλο μπορεί να καταγράψει την αίτηση ασύλου. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες σε υποδοχή ανά περιοχή και αναπτύσσεται κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Κουπόνια για διαμονή σε ξενοδοχεία παρέχονται εκεί όπου η διαμονή είναι ολιγοήμερη. Ειδικά στην περιοχή του Έβρου υπάρχουν πολύ μικροί αριθμοί αφίξεων και αιτούντων άσυλο. Σήμερα στην περιοχή δεν υπάρχει καμία αναζήτηση διαμερισμάτων. Οι 15 περίπου αιτούντες άσυλο – όλοι υποψήφιοι για μετεγκατάσταση – διέμειναν σε ξενοδοχείο στην περιοχή για δυο-τρεις ημέρες πριν μεταφερθούν στην Αθήνα για να πραγματοποιηθεί η αναχώρησή τους για τη χώρα της μετεγκατάστασης».

Διασφαλίσεις έδωσε επίσης στις τοπικές αρχές της περιοχής ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ που είχε τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον περιφερειάρχη, όσο και με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τον Μητροπολίτη της περιοχής κ. Άνθιμο, για τους οποίους δήλωσε σχετικά: «τους ευχαριστώ για την εξαιρετική συνεργασίας μας στη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος, αντιλαμβανόμενος πλήρως τη δική τους ανησυχία την οποία και εξέφρασαν – πόσο μάλλον και στο δημόσιο λόγο τους – με εξαιρετική προσοχή».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίδραση και από το ΚΙΕΦ για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Κάνει λόγο και για συγκάλυψη στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών   Ανακοίνωση εξ…