Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ‘’Θερίζει’’ φέτος η επιδημία της γρίπης

‘’Θερίζει’’ φέτος η επιδημία της γρίπης

0
emvolio-empros

14 άνθρωποι έχουν χάσει ήδη την ζωή τους, ενώ αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ

Εμβόλιο στις ομάδες υψηλού κινδύνου ακόμη έστω και τώρα και τήρηση των κανόνων υγιεινής, συστήνει η Παθολόγος του ΓΝ Ξάνθης Δέσποινα Παπαδοπούλου

Έναν ακόμη νεκρό από τον ιό της γρίπης κατέγραψε την Παρασκευή το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εισήχθησαν τρία νέα κρούσματα την ίδια μέρα. Πρόκειται για ένα δίχρονο παιδί που εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Αγία Σοφία, έναν 58χρονο άνδρα και μία 28χρονη έγκυο στην ιδιωτική κλινική ΡΕΑ. Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων, που έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ από την ώρα που ξέσπασε το κύμα της γρίπης, ανέρχεται σε 101 άτομα, αριθμός ρεκόρ σε σχέση με πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από αυτούς δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός ότι φέτος ο ιός Η1Ν1 είναι πιο επιθετικός, παρότι καλύπτεται από το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς κάνει επιπλοκές και σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών.

Στα ‘’τυφλά’’ η έρευνα ελλείψει χρημάτων

Εν τω μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε εντολή την προηγούμενη εβδομάδα στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αναλάβει ο Οργανισμός το οικονομικό κόστος της διενέργειας του ειδικού τεστ ανίχνευσης του ιού Η1Ν1 στους νοσηλευόμενους ασθενείς των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Η υπόθεση της γρίπης φέτος έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις, καθώς, σύμφωνα με λοιμωξιολόγους από το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν υπάρχουν τα χρήματα προκειμένου να εκπονείται η ετήσια τακτική επιδημιολογική επιτήρηση (sentinel), με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι επιστήμονες τι ιοί κυκλοφορούν στην κοινότητα και άρα η έρευνα να γίνεται στα τυφλά.

Δεν είναι αργά για εμβόλιο των ομάδων υψηλού κινδύνου

Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου της εποχικής γρίπης, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στον Φεβρουάριο και να διαρκέσει έως και τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου. Το «Ε» συνομίλησε με την αναπληρώτρια διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του ΓΝ Ξάνθης, Δέσποινα Παπαδοπούλου, η οποία μας τόνισε ότι παρότι το εμβόλιο πραγματοποιείται ιδανικά Οκτώβριο με Νοέμβριο, δεν είναι αργά για να πραγματοποιηθεί ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, αφού για την πλήρη δράση του και την δημιουργία αντισωμάτων απαιτούνται κατά προσέγγιση δύο εβδομάδες. Η ίδια παραδέχτηκε ότι υπάρχει σκεπτικότητα απέναντι στην γενικευμένη χρήση του εμβολίου ακόμη και ανάμεσα στον ιατρικό κόσμο. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στο Νοσοκομείο Ξάνθης.

Γρίπη ή κρυολόγημα;

Ο χειμώνας είναι η αγαπημένη εποχή των ιώσεων, καθώς τόσο το κοινό κρυολόγημα όσο και η γρίπη παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα. Ο κρύος καιρός ευνοεί συνήθως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, ιγμόρεια). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι τα 75 μας χρόνια θα περάσουμε 200-250 κρυολογήματα κατά μέσο όρο. Όπως μας ανέφερε η κα Παπαδοπούλου, συχνά συγχέουν οι ασθενείς το απλό κρυολόγημα με τον ιό της γρίπης. Υπάρχουν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού στις οποίες συμπεριλαμβάνονται απλές ιώσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα που εκδηλώνεται συνήθως με συνάχι, αλλά υπάρχουν και άλλες ιώσεις, όπως η γρίπη, η οποία είναι σοβαρότερη πάθηση και προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Στη γρίπη έχουμε λιγότερο συνάχι, αλλά περισσότερη κακουχία και συχνά υψηλό πυρετό, βήχα και μερικές φορές δύσπνοια. Οι ενοχλήσεις της γρίπης έχουν μεγαλύτερη διάρκεια (μπορεί να κρατήσουν εφτά με δέκα ημέρες), σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα, που είναι μια πάθηση ολίγων ημερών (μέχρι και τρεις ημέρες). Η γρίπη χρειάζεται προσοχή, γιατί συγκαταλέγεται, μαζί με την πνευμονία, στα δέκα συχνότερα αίτια θανάτου στον δυτικό κόσμο.

Γιατί αρρωσταίνουμε;

Οι περισσότεροι ασθενείς θεωρούν ότι αρρωσταίνουν από το κρύο, λόγω της εποχής που συνήθως εκδηλώνονται οι ιώσεις. Το μόνο, όμως, που μπορεί να πάθει κάποιος αν εκτεθεί σε έντονο ψύχος, χωρίς να υπάρχουν ιοί στο περιβάλλον είναι κρυοπαγήματα και όχι λοίμωξη. Στην πραγματικότητα, το κρύο καθαυτό δεν προκαλεί ούτε συνάχι, ούτε πονόλαιμο, ούτε βήχα, ούτε πυρετό. Δημιουργεί, όμως, κατάλληλες συνθήκες για να «εγκατασταθούν» στον οργανισμό ιοί και να εκδηλωθούν κοινά κρυολογήματα και γρίπη. Συγκεκριμένα, με την πτώση της θερμοκρασίας ελαττώνεται η άμυνα του οργανισμού. Πρόκειται για ένα βιολογικό φαινόμενο που ονομάζεται ελάττωση της ανοσίας. Έτσι, ο οργανισμός γίνεται ευάλωτος στους ιούς που υπάρχουν γύρω του. Επιπλέον, με το κρύο οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους και συνεπώς εκτίθενται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ιών, αφού, λόγω του συγχρωτισμού, η μετάδοσή τους από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ευκολότερη.

Πώς μπορούμε να ‘’αναχαιτίσουμε’’ μια ίωση

Πέρα από τον προληπτικό εμβολιασμό, η κα Παπαδοπούλου εξήρε την σημασία των κανόνων υγιεινής για την αποφυγή των ιώσεων. Κάποια απαραίτητα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι μια ισορροπημένη διατροφή, ιδιαίτερα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης C (πορτοκάλια, ακτινίδια, πιπεριές κλπ), ώστε να ισχυροποιηθεί η άμυνα του οργανισμού. Φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των κλειστών χώρων στους οποίους βρισκόμαστε, Πλένουμε καλά τα χέρια μας, καθώς έχει βρεθεί ότι το πλύσιμο των χεριών, μέσω των οποίων συχνά μεταφέρονται οι ιοί, βοηθά στην ελάττωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Ο ιός της γρίπης μπορεί να επιβιώσει αρκετές ώρες σε διάφορες επιφάνειες, όπως το τηλέφωνο, το πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή, τα παιχνίδια, οι χειρολαβές κλπ. Γι’ αυτό έχει σημασία το πλύσιμο των χεριών, αλλά και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου, ώστε να μην μεταφερθεί εύκολα από τα χέρια στο στόμα ή την μύτη. Κρατάμε μια απόσταση «ασφαλείας» περίπου 50 εκατοστών, όταν συζητάμε με άλλους, ώστε να αποφεύγονται τα σταγονίδια που μπορεί να μεταδώσουν ιούς, κυρίως οι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως: άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, βρέφη, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, εκπαιδευτικοί και άτομα που έρχονται σε επαφή με μικρά παιδιά ή πολύ κόσμο. Συνίσταται, πάντως, από την κα Παπαδοπούλου η συμβουλή και επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό και όχι η αυτόβουλη και αυθαίρετη χρήση φαρμάκων και αντιβιοτικών.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έφυγε ξαφνικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας

Από ανακοπή καρδιάς, στο σπίτι του στη Βέροια   Νεκρός βρέθηκε από μέλη της οικογένει…