Σχόλια 13/01/15

0
voulgara-efimerida
Ζούμε σε μία χώρα όπου ο Κυριάκος θεωρείται νεοφιλελεύθερος, ο Άδωνης ακροδεξιός, ο Καμμένος προοδευτικός, ο Τσίπρας ηγέτης, ο Καραμανλής εθνικό κεφάλαιο και ο Λεβέντης προφήτης!


Αυτή είναι η αλήθεια
Για τα capital controls έχουν γραφεί και λεχθεί πάρα πολλά από χείλη σχετικών αλλά και ασχέτων. Έχουν λεχθεί όμως και υπερβολές (να μην πούμε ψέματα) κυρίως από υπουργικά χείλη.
Η αλήθεια είναι διαφορετική και πρέπει να λέγεται χωρίς περιστροφές για να γνωρίζει ο κόσμος.
Λοιπόν, η χώρα μας, η Ελλάδα, θα πορευτεί με capital controls μέχρι τέλους του 2016. Κι αυτό το τέλος, εάν και εφόσον έχουν υλοποιηθεί μια σειρά δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
Αυτή είναι η αλήθεια.
Γ.Δ.


Δύσκολο Σταύρο μου…
Δύσκολο, αρκετά μάλιστα, αλλά η πρόταση θα γίνει. Ο λόγος για το Ποτάμι που εν όψει του συνεδρίου του θα κάνει κάποιες πρωτοποριακές προτάσεις. Ανάμεσά τους η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Βέβαια είναι γνωστό πως δύσκολα και με αγώνες μια τέτοια πρόταση θα υλοποιηθεί, όμως από την άλλη πλευρά δείχνει τη θέληση του Στ. Θεοδωράκη να νικηθεί το κομματικό κράτος και να μειωθεί σε λογικά επίπεδα ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων.
Γ.Δ.


Είναι και Οικολόγος
Ιδού η επανάληψη, μία από τα ίδια που λέει ο λαός μας και απτή απόδειξη πως εύκολα τα μεγάλα λόγια, μακριά από τα απαραίτητα έργα.
Και ιδού γιατί: Έρχεται ρύθμιση για την αναστολή κατεδαφίσεων κτισμάτων σε δάση ως προς την κύρωση των δασικών χαρτών. Με απλά λόγια; Νομιμοποίηση αυθαιρέτων και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Διότι βέβαια όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι δασικοί χάρτες θα κάνουν κάποια χρόνια για να κυρωθούν. Την απόφαση δε αυτή ενέκρινε ο Οικολόγος υπουργός Περιβάλλοντος Τσιρώνης.
Μετά από αυτό το κατόρθωμα, του αξίζουν συγχαρητήρια. Πού να μην ήταν Οικολόγος…
Γ.Δ.


Πριν λαλήσει ο κόκορας
Ένα ερώτημα δεν έχει απαντηθεί ακόμη. Πόσο αντιπροσωπευτική ήταν η εκπροσώπηση του επιχειρηματικού κόσμου στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Διότι πριν λαλήσει ο κόκορας, τα επιμελητήρια, οι δικηγόροι, οι φαρμακοποιοί, αλλά και συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων είπαν όχι σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, προετοιμάζουν μάλιστα κινητοποιήσεις.


Ακονίζουν μαχαίρια στη ΓΣΕΕ
Όσο για τη ΓΣΕΕ, αναμενόμενη η σφοδρή αντίδραση της. Και από ό,τι μαθαίνω ετοιμάζει μαζικές κινητοποιήσεις. Το Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας που συγκαλείται την ερχόμενη Παρασκευή θα λάβει τις αποφάσεις.


Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου
Όταν επί Σαμαροβενιζέλων περνούσε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κάποιο προαπαιτούμενο δόσης σε ασφυκτική προθεσμία για να μη χρεοκοπήσει η χώρα, επρόκειτο, όπως όλοι θυμόμαστε, για χούντα, φασισμό, πραξικόπημα και τα συναφή.
Τώρα που την παραμονή πρωτοχρονιάς, την ώρα του ρεβεγιόν, εκδόθηκε μία ΠΝΠ 12 στρέμματα να παραταθούν οι συμβάσεις των καθαριστριών για ένα χρόνο, να εξαιρεθεί η ΕΡΤ ΑΕ από την έγκαιρη προθεσμία υποβολής δήλωσης εισοδήματος και να εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ ένα κάρο εταιρείες για αδιευκρίνιστους λόγους, η δημοκρατία επέστρεψε στον τόπο.
Ι.Λ.


Ανακατατάξεις φέρνει η εκλογή Μητσοτάκη

Ανακατατάξεις και …αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό φέρνει η εκλογή Μητσοτάκη στην ΝΔ. Κι αυτό οφείλεται στο προφίλ του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αναπροσδιορίζεται στον κεντρώο χώρο με νεοφιλελεύθερη πολιτική πρόταση στα πρότυπα του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού. Έτσι μάλλον ανήσυχα είναι τα κόμματα που επίσης τοποθετούνται σ’ αυτό το χώρο όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι καθώς φοβούνται διαρροές βουλευτών τους προς την ΝΔ, δεδομένου ότι είναι κόμμα εξουσίας. Αλλά ανήσυχοι είναι και στον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως από το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως θα κάνει αντιπολίτευση και δεν θα ρίχνει νερό στον μύλο του. Μήπως ο Τσίπρας βρήκε τον μάστορή του;
Μ.Ξ.


Η κρίση της Ελλάδας κάνει καλό στην Βουλγαρία
Οι Βούλγαροι μας ευχαριστούν που τους βοηθήσαμε να μειώσουν την ανεργία τους! Όπως γράφει η βουλγαρική εφημερίδα «Sega» με τίτλο «Thanks Greece», καθημερινά κατά μέσο όρο η Βόρεια Ελλάδα «έστελνε» 335 επιχειρήσεις στη Σόφια εξαιτίας του φόβου κατάρρευσης του ντόπιου τραπεζικού συστήματος δημιουργώντας διά της επαγωγικής μεθόδου χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. «Ευχαριστούμε για τη δημιουργία 250.000 νέων θέσεων εργασίας στη χώρα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα! Όπως είναι γνωστό 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μεταναστεύσει στην Βουλγαρία και δίνουν δουλειά στους βουλγάρους ενώ τα δικά μας παιδιά πάνε οικονομικοί μετανάστες στην Γερμανία! Αυτά είναι τα χάλια μας!
Μ.Ξ.


Μια ανέλπιστη ελπίδα
Η πραγματικά ανέλπιστη, μέχρι πριν μερικές εβδομάδες, νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλάζει ριζικά το πολιτικό σκηνικό δημιουργώντας ελπίδες για πολιτική ήττα του αριστερο-δεξιού μετώπου που κυβερνά την χώρα. Η κεντροδεξιά παράταξη δεν λειτούργησε απλώς με ένστικτο αυτοσυντήρησης, αλλά και με αυτοσεβασμό ενώπιον της Ιστορίας, επιλέγοντας για αρχηγό της κάποιον που εναντιώθηκε έμπρακτα στον εθνικολαϊκισμό. Σε μια χρονική στιγμή, μάλιστα, όπου η κεντροαριστερά εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής.
Αν θέλαμε να αναφέρουμε τρεις λόγους επικράτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα μπορούσαμε να σταθούμε στην καλύτερη έκφραση του αιτήματος ανανέωσης και και εκσυγχρονισμού της ΝΔ, την στήριξή του ακόμη και από ψηφοφόρους εκτός ΝΔ (κυρίως ψηφοφόρους του ΝΑΙ), που αναπλήρωσαν την αδυναμία του στον κομματικό μηχανισμό, και την υπόσχεσή του για μια πιο δυναμική αντιπολίτευση. Η αλλαγή αυτή σίγουρα θα φέρει μια δημοσκοπική άνοδο της ΝΔ, έστω και συγκυριακή, αλλά και μεγαλύτερη πόλωση, που πιθανώς να επηρεάσει όλα τα κόμματα και το ΠΟΤΑΜΙ, από όπου θα αντληθούν ψηφοφόροι, ίσως και στελέχη. Το σύστημα που στήριζε τον Β. Μεϊμαράκη είναι εμφανές πλέον ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει και να ανταποκριθεί στις αλλαγές που συμβαίνουν στην κοινωνία. Έτσι μέσα στις πολλές προκλήσεις της νέας ηγεσίας είναι μια διακριτή εναλλακτική πολιτική ατζέντα, ένα φρεσκάρισμα του κόμματος σε όλα τα επίπεδα και η αποκατάσταση της επικοινωνίας με τις νέες ηλικίες. Η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως, από μερικούς σε μεσσία εν μιά νυκτί είναι τουλάχιστον υπερβολική και επιφανειακή. Το ενδεχόμενο νέων εκλογών, πάντως, φαίνεται να έρχεται ένα κλικ πιο κοντά.
Χ.Δ.


Μαύρη είν’ η νύχτα… στην Βενιζέλου!
Ο ‘’Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης Μάνος Χατζιδάκις’’, ένας πολυαναμενόμενος φορέας που θα στεγαστεί σε ένα από τα ωραιότερα οικοδομήματα της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης στην οδό Βενιζέλου, περιμένει από τον Οκτώβριο τα εγκαίνια για την έναρξη λειτουργίας του. Έχουμε γράψει για το θέμα και για τις πολλές καθυστερήσεις, που πλέον δημιουργούν προβλήματα στο ίδιο το ανακαινισμένο με αρκετά ευρωπαϊκά εκατομμύρια ευρώ κτήριο. Θέρμανση δεν λειτουργεί, ούτε οι αφυγραντήρες που υπήρχαν αρχικά, και όλος ο ζωγραφικός διάκοσμος που συντηρήθηκε μαζί με τις τόσες ξύλινες επιφάνειες είναι στο έλεος της υγρασίας. Μετά το τέλος των γιορτών σταμάτησε και η φωταγώγηση του κτηρίου, που δέσποζε επιβλητικό τα βράδια. Τις τελευταίες 3-4 μέρες όλη η γύρω από το κτήριο περιοχή έχει βυθιστεί στο σκοτάδι, αφού μαζί με την φωταγώγηση σταμάτησαν να λειτουργούν και οι λαμπτήρες του δρόμου. Ενός δρόμου που είναι ιδιαίτερα στενός και έχει γίνει πλέον κεντρικός για πεζούς και οχήματα. Δημότες που κατοικούν στην περιοχή επικοινώνησαν με την υπηρεσία του δήμου, από όπου πληροφορήθηκαν ότι υπάρχει βραχυκύκλωμα σε κάποιον από τους λαμπτήρες και θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι. Στο διαδίκτυο, μάλιστα, δεν έλειψε και το δηκτικό χιούμορ από κάποιους, που παρότρυναν τον δήμο να αναθέσει σε κάποια… βουλγαρική εταιρεία την επισκευή.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …