Σχόλια 12/01/16

0
troxaia vogdou
Η Ν.Δ. αφού έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ της μεγαλύτερης προεκλογικής εκστρατείας κόμματος στην ιστορία, τελικά έκανε τη μεγάλη ανατροπή με την εκλογή Μητσοτάκη!


Φτιάξε το το ρημάδι!
Έχει πόσες μέρες που χάλασε ο κάδος ανακύκλωσης γυαλιού στην αρχή της Λεοναρδοπούλου μπροστά από το Lidl. Προφανώς το όχημα περισυλλογής πήγε να τον σηκώσει και άνοιξε από κάτω. Συμβαίνουν αυτά.
Φτιάξτε το όμως το ρημάδι, πόσο καιρό θα τον αφήσετε έτσι;
Ε.Δ.


Στο γνωστό σημείο
Στο γνωστό σημείο στο τέλος της Βόγδου βρέθηκε η τροχαία το πρωί της Δευτέρας, όπου τα αυτοκίνητα παρκάρουν το ένα δίπλα στο άλλο τόσο κολλητά που ούτε καλά καλά ένας που έφαγε λίγο παραπάνω τις γιορτές δεν μπορεί να περάσει, ποσό δε μάλλον καροτσάκια και ποδήλατα…
Το πάθημα δε γίνεται μάθημα για ορισμένους, όσες φορές κι αν επέμβει η τροχαία, η οποία ειδικά στο συγκεκριμένο σημείο πρέπει να έχει συνεχή παρέμβαση μπας και βάλουν μερικοί μυαλό…
Ε.Δ.


Θρίαμβος Μητσοτάκη!
Με ποσοστό 52,5% επί 330.000 περίπου ψηφοφόρων εξελέγη τελικά ο νέος πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιώντας έναν αληθινό άθλο αν συνυπολογίσει κανείς τις συνθήκες και τους όρους της εκλογικής αναμέτρησης.
Πρόκειται για ένα πραγματικά σπουδαίο επίτευγμα, δεδομένου ότι είχε απέναντί του το σύνολο του κομματικού μηχανισμού και σχεδόν όλους τους βουλευτές. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι κατάφερε να κερδίσει χωρίς να χαϊδέψει αυτιά, να υποσχεθεί θαύματα και να αποφύγει να συγκρουστεί με νοοτροπίες και πρόσωπα του κακού παρελθόντος της παράταξης (βλ. Παυλόπουλος). Μάλιστα 10 μέρες πριν τις εκλογές δεν δίστασε να υπερψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, διακινδυνεύοντας να χάσει συντηρητικούς ψηφοφόρους, αλλά παραμένοντας πιστός στα πιστεύω και τις αρχές του. Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά του επιβραβεύτηκαν από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων.
Φαίνεται ότι η ελληνική κοινωνία – ένα μεγάλο κομμάτι της έστω- για πρώτη φορά έκανε την υπέρβαση, απορρίπτοντας το λαϊκισμό και επιλέγοντας ρεαλισμό και αξίες. Είναι η πρώτη μεγάλη νίκη ενάντια στο τέρας του λαϊκισμού που κατατρώει χρόνια τώρα τη χώρα. Ο πόλεμος μόλις άρχισε!


Μαχαίρι στα προνόμια
«Μαχαίρι» στα προνόμια που δικαιούνται βάζουν 69 βουλευτές, που αποφάσισαν να λαμβάνουν 850 ευρώ το μήνα και να απαρνηθούν τις βουλευτικές συντάξεις και άλλες παροχές, όπως τα 3.000 ευρώ για μετακινήσεις με ταξί ή το δωρεάν ίντερνετ στο σπίτι, αυτοκίνητα, γραμματείς και… φαρισαίους, φρουρούς και θυρωρούς, αεροπορικά εισιτήρια, τηλέφωνα κλπ.
Επίσης παραιτήθηκαν από το επίδομα κατοικίας που φτάνει τα 1.000 ευρώ το μήνα. Το μόνο που θα κρατήσουν είναι τα iPad και τα iPhone που χορηγούνται στους βουλευτές και αυτό επειδή πρόκειται για συγκεκριμένα μοντέλα με ειδικές προδιαγραφές σε θέματα ασφαλείας.
Όχι, προς Θεού, δεν πρόκειται για Έλληνες βουλευτές. Πού τέτοιο θαύμα στην Ελλάδα. Για τους 69 βουλευτές που εξελέγησαν το Δεκέμβρη στην Ισπανία με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, πρόκειται. Του αρχηγού του Podemos που πολλοί πολιτικοί πριν λόγο καιρό τον χλεύαζαν και τον λοιδορούσαν. Τώρα αν τους πεις, τους δικούς μας εννοώ, «πτου σας μασκαράδες», θα φταις εσύ;
Θερσίτης


Ξεστολίσματα

Ξεκίνησαν να ξεστολίζουν την πόλη τα συνεργεία του δήμου Ξάνθης, αφού πια έφυγαν τα Χριστούγεννα και όσο τα χαρήκαμε, τα χαρήκαμε. Βέβαια φέτος θα κάνουν διπλή δουλειά, αφού τα περισσότερα χρόνια μαζί με το ξεστόλισμα των Χριστουγέννων, έρχεται και το στόλισμα του καρναβαλιού. Φέτος όμως, οι Απόκριες αργούν, οπότε θα περιμένει και ο αντίστοιχος στολισμός.
Ε.Δ.


Αναβολή για τον Underground
Να αναβληθεί αναμένεται σήμερα η δίκη του πρώην προέδρου της Γέφυρας για το φοιτητικό ραδιοφωνικό σταθμό Underground, ένεκα της αποχής των δικηγόρων. Φοιτητές βέβαια θα βρεθούν στο δικαστήριο για να μάθουν την εξέλιξη της υπόθεσης, ωστόσο δεν αναμένεται να εκδικαστεί κατ’ εξαίρεση μιας και δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι.
Ε.Δ.


Το μήνυμα των εκλογών της ΝΔ στην Ξάνθη
Ο Μεϊμαράκης κατάφερε να υπερισχύσει, έστω και με μικρή διαφορά στην Ξάνθη και στο δεύτερο γύρο των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, πράγμα που δείχνει την απήχηση του Αλέκου Κοντού στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να πάρει όλες τις ψήφους Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη στην Ξάνθη, γεγονός που ουσιαστικά αποτυπώνει την πρόθεση μιας σημαντικής μερίδας των γαλάζιων της Ξάνθης να συνδράμουν στην ανανέωση της παράταξης και να αποφύγουν τον συντηρητισμό. Άλλωστε, όσοι μιλούσαν με όρους νέου πρωθυπουργού στις προχθεσινές εκλογές αναμφίβολα ήθελαν να ποντάρουν αν μη τι άλλο σε «άλογο» που δεν δοκιμάστηκε σε κοινοβουλευτική αναμέτρηση, κυρίως δε αντιμέτωπος του Αλέξη Τσίπρα.
Ε.Δ.


Ρε μπαγάσα…
Όχι εσύ Βασίλη Παπακωνσταντίνου (για σένα άλλη είναι η κριτική), αλλά εσύ δήμε Ξάνθης, που κατάφερες να έχεις την τιμητική σου στον κυριακάτικο Τύπο και να γίνεις πρώτη είδηση μαζί με τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας.
Κανείς δεν κατηγορεί το Κέντρο Πολιτισμού για τη νομιμότητα, αλλά για τη στάση του και τη συναίσθηση που έχει (ή δεν έχει) γύρω από τη διαχείριση των χρημάτων του σε συνδυασμό με την εγχώρια οικονομία, τον αγώνα για την ανεύρεση ρευστότητας και την τόνωση της δημοσιονομικής μηχανής.
Κι αν δε του αρέσει η κριτική θα έπρεπε ήδη να έχει βγει με επιχειρήματα να εξηγήσει τη στάση του. Κατά πρώτο λόγο ο πρόεδρος του νομικού προσώπου, κατά δεύτερο λόγο ο δήμαρχος, που μιας και έγινε θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο με ερώτηση των δημοτικών συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης έπρεπε να έχει πάρει θέση, αλλά μαζί τους και όλοι όσοι ψήφισαν θετικά στο σχετικό θέμα στο ΔΣ του Κέντρου, ώστε να μάθουν και οι πολίτες ποιοι αποφασίζουν, πώς προετοιμάζονται και ποιος παρακολουθεί τα έργα και τις ημέρες των επικεφαλής στο αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι.
Ε.Δ.


Από αουτσάιντερ νικητής!
Κόντρα στα προγνωστικά και στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και πάλι την ανατροπή και αναδείχθηκε νέος πρόεδρος της ΝΔ! Η νίκη του αποτελεί μια ήττα του Καραμανλικού μπλοκ που στήριξε με σθένος τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ενώ παράλληλα δείχνει ότι ο κόσμος της ΝΔ επιζητεί την ανανέωση του κόμματος που ήταν η προμετωπίδα της πρότασής του. Αλλά και για το πολιτικό σύστημα είναι θετική η ανάδειξη Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ καθώς επιτέλους η κυβέρνηση θα έχει αντιπολίτευση και μια διαφορετική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνηση ο τόπος. Αυτό που χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι ο πολιτικός του λόγος δεν εκτρέπεται σε λαϊκιστικές τακτικές και ότι έχει υπευθυνότητα σοβαρότητα και συνέπεια λόγων και έργων ασχέτως αν διαφωνεί ή συμφωνεί κανείς μαζί του κι αυτό επίσης είναι πολύ θετικό. Σ’ ότι αφορά τα αποτελέσματα της Ξάνθης υπερίσχυσε ο Β. Μεϊμαράκης και ειδικά στα χωριά κι αυτό βέβαια υποδηλώνει την ισχυρή επιρροή του Α. Κοντού. Το ίδιο συνέβη και στην Ροδόπη με την επιρροή Στυλιαννίδη ενώ στον Έβρο προηγήθηκε ο Μητσοτάκης.
Μ.Ξ.


Τι πρότυπο δίνει ο «Δήμος Πρότυπο»;
Την τιμητική του είχε ο δήμος Ξάνθης στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο του Σαββατοκύριακου και στα αθηναϊκά κανάλια με αρνητική όμως δημοσιότητα. Κι αναφέρομαι στο θέμα που προέκυψε με την συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι το Κέντρο Πολιτισμού κατέθεσε το ποσό των 16.500 ευρώ για τα έξοδα της συναυλίας του σε εταιρεία στη Βουλγαρία, όπου η φορολογία είναι κατά πολύ χαμηλότερη και άρα ο καλλιτέχνης θα ωφεληθεί περισσότερο. Πού είναι το παράνομο; Πουθενά καθώς από το Κέντρο Πολιτισμού ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, με έλεγχο από τον Επίτροπο και την Αποκεντρωμένη και ανάρτηση στην Διαύγεια. Νόμιμο είναι, ηθικό όμως είναι; Την ώρα που οι ελληνικές επιχειρήσεις στενάζουν από τους φόρους και η χώρα κάνει τεράστια προσπάθεια για να πιάσει τους φοροδιαφεύγοντες για να μην επιβάλλει νέους φόρους, ένα Νομικό πρόσωπο ενός δήμου πληρώνει σε βουλγάρικα ΑΦΜ συμβάλλοντας μ’ αυτό τον τρόπο στην φοροαποφυγή. Τι πρότυπο δίνει ο «Δήμος Πρότυπο» στους δημότες του; Μήπως θα’ πρεπε εκεί στο Κέντρο να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και να αναλογιστούν τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αλυσίδα της οικονομίας και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν;
Μ.Ξ.


Εκλογοδίκη για νέες καραμπόλες

Ίσως αποδειχθεί μια από τις σημαντικότερες πολιτικο-δικαστικές μάχες της νέας χρονιάς, αλλά πληροφορούμαι ότι τρεις πρώην βουλευτές της ΝΔ, με φιλοδοξίες που περιόρισε ο εκλογικός νόμος, δεν το βάζουν κάτω και διατηρούν τις ελπίδες τους για επιστροφή στα βουλευτικά έδρανα μέσω Εκλογοδικείου. Πρόκειται για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Αλέξανδρο Κοντό και τον Στέφανο Γκίκα – τρία θύματα στις τριεδρικές της Ροδόπης, της Ξάνθης και της Κέρκυρας αντίστοιχα.
Με την ένσταση, που όπως οι περισσότερες ενστάσεις στο Εκλογοδικείο έχει το δικό της παρασκήνιο, διεκδικούν μια νέα «ανάγνωση» του εκλογικού νόμου ώστε να υπάρξει γαλάζια εκπροσώπηση στους τρεις νομούς. Η σύνθεση των ανώτατων δικαστών που συγκροτούν το Εκλογοδικείο καλείται ουσιαστικά να ερμηνεύσει τον εκλογικό νόμο – ας πούμε, όπως είχε συμβεί μια δεκαετία νωρίτερα, όταν με μια δικαστική ερμηνεία (που αποδείχθηκε μιας χρήσης) για την καταμέτρηση των Λευκών ψηφοδελτίων είχε βρεθεί στη Βουλή, μέσα από διαδοχικές καραμπόλες στην Κεντρική Μακεδονία, ο Αχιλλέας Καραμανλής αντί του σιμιτικού Γιώργου Πασχαλίδη.
Σε αυτή τη φάση, πάντως, δεν πρόκειται να διαταραχθεί η κοινοβουλευτική αριθμητική: εάν οι τρεις ενιστάμενοι δικαιωθούν, οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ που θα χαθούν στους τρεις νομούς θα κερδηθούν στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, ιδίως σε Α’ και Β’ Αθήνας. Οι πηγές μου που παρακολουθούν την υπόθεση με διαβεβαιώνουν πως ό,τι είναι να γίνει θα έχει γίνει μέχρι το Πάσχα…
Μικροπολιτικός


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …