Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Έμαθαν τα «μυστικά» της πάλης οι μαθητές του 2ου δημ. σχολείου Ξάνθης

Έμαθαν τα «μυστικά» της πάλης οι μαθητές του 2ου δημ. σχολείου Ξάνθης

0
pali-mathites

Η ΣΤ’ τάξη επισκέφθηκε την παλαίστρα του συλλόγου «Ολυμπιακή Φλόγα» για παρουσίαση ελληνορωμαϊκής

Τα «μυστικά» της ελληνορωμαϊκής πάλης έμαθαν οι νεαροί μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του 2ου Δημ. Σχολείου Ξάνθης το πρωί της Παρασκευής, καθώς με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών/γυμναστών της τάξης Ζαΐμη Ζήση και Ζιμπίδη Γιώργου επισκέφθηκαν το γυμναστήριο του συλλόγου ελληνορωμαϊκής πάλης «Ολυμπιακή Φλόγα» (στο κλειστό Φ. Αμοιρίδης), όπου παρακολούθησαν παρουσίαση του αθλήματος από τους παλαιστές και προπονητές του συλλόγου. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της γυμναστικής, με τα μέλη της «Ολυμπιακής Φλόγας» να υποδέχονται με χαρά τους επισκέπτες και να προχωρούν σε προβολή βίντεο, ενώ ο προπονητής Ιωάννης Παροτσίδης σε σύντομη ομιλία προς τα παιδιά τους ενημέρωσε σχετικά με την ιστορία του πανάρχαιου αυτού αθλήματος που έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και για την πορεία και εξέλιξή του στο πέρασμα του χρόνου.

Στη συνέχεια οι νεαροί παλαιστές του συλλόγου έδειξαν λαβές, κινήσεις και αγωνίστηκαν μεταξύ τους, με τους νεαρούς θεατές να μένουν εντυπωσιασμένοι από το θέαμα. Εκτός των παραπάνω, παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο Α’ προπονητής του συλλόγου και Ομοσπονδιακός προπονητής Θεόδωρος Ηλιάδης, ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ξάνθης Στέφανος Ιγιαννίδης, αλλά και γονείς των αθλητών.

Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης οι νεαροί μαθητές, έπειτα από προτροπή των προπονητών και δασκάλων τους μπήκαν στην… παλαίστρα, όπου συμμετείχαν ενεργά σχηματίζοντας ζευγάρια και ακολουθώντας στη συνέχεια παιχνίδια προσομοίωσης αγώνων με τα οποία ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα και χάρηκαν με το παιχνίδι και τη συμμετοχή. Όλοι οι μαθητές, αλλά και οι οικοδεσπότες της «Ολυμπιακής Φλόγας» έμειναν ικανοποιημένοι από τις όμορφες στιγμές που πέρασαν, ενώ αρκετά ήταν τα παιδιά που τους κέντρισε το ενδιαφέρον το άθλημα της πάλης και ρώτησαν περισσότερες πληροφορίες ώστε να ασχοληθούν στο μέλλον.

Μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμός από τους μαθητές για την ελληνορωμαϊκή

Για την εκδήλωση μίλησε ο γυμναστής του 6ου Δημ. Σχολείου Ξάνθης κ. Ζήσης Ζαΐμης ο οποίος δήλωσε:

Ζ.Ζ.: «Οι μαθητές μας δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό, όμως ως γνωστόν μερικά αθλήματα είναι πιο δημοφιλή και μερικά περιορίζονται στα γυμναστήρια τους. Γι’ αυτό το λόγο εμείς προσπαθούμε να επισκεπτόμαστε τέτοια αθλήματα, ώστε να ενημερωθούν τα παιδιά, όπως με την πάλη που αν και είναι ένα πανάρχαιο άθλημα δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα γύρω απ’ αυτό.

Είδα ότι τα παιδιά έμειναν εντυπωσιασμένα και από το χώρο της παλαίστρας, αλλά και από το άθλημα και τους αγώνες που έγιναν. Η πάλη συνδυάζει δύναμη, μυαλό, πειθαρχία, τεχνική και προσφέρει θέαμα και φυσικά καλή φυσική κατάσταση στους αθλούμενους. Ελπίζω να βοηθήσουμε κι εμείς όσο μπορούμε να διαδώσουμε την ελληνορωμαϊκή και να ωθήσουμε τα παιδιά στο να ασχοληθούν με τον αθλητισμό».

Από την πλευρά του ο προπονητής του συλλόγου Θεόδωρος Ηλιάδης δήλωσε:

Η.Θ.: «Κάναμε μία παρουσίαση για το άθλημα της πάλης, την ιστορία της αλλά και το σήμερα και τις επιτυχίες που έχουμε σημειώσει ως Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι το άθλημα των Ολυμπιονικών, που έχει φέρει στη χώρα μας τα περισσότερα μετάλλια από κάθε άλλο σπορ. Με τη βοήθεια του προπονητή Ιωάννη Παροτσίδη και των παλαιστών μας δείξαμε τις βασικές λαβές και μερικούς αγώνες και χαρήκαμε ιδιαίτερα που οι νεαροί μαθητές ευχαριστήθηκαν με την επίσκεψή τους εδώ και έδειξαν ενδιαφέρον για το άθλημα της ελληνορωμαϊκής».

Ο δημ. σύμβουλος Στέφανος Ιγιαννίδης που ήταν παρών στην εκδήλωση εκπροσωπώντας το Δήμο Ξάνθης γνωρίζει καλά το χώρο και την ελληνορωμαϊκή καθώς στο παρελθόν υπήρξε επί σειρά ετών παλαιστής και μάλιστα με αρκετές συμμετοχές και διακρίσεις σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Ο κ. Ιγιαννίδης δήλωσε σχετικά:

Ι.Σ.: «Ως παλιός παλαιστής είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω νεαρά παιδιά να παρακολουθούν με τόσο ενδιαφέρον το άθλημα της ελληνορωμαϊκής και μακάρι να ασχοληθούν κάποια από αυτά και να τους δούμε να διακρίνονται στο μέλλον. Εμείς από την πλευρά μας ως Δήμος θα προσπαθούμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των αθλητικών συλλόγων και ανάλογων δράσεων που προωθούν τον αθλητισμό και με τους αγώνες και τις επιτυχίες τους διαφημίζουν την πόλη μας σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο».

Ο 18χρονος παλαιστής (55κ. εφήβων) Άρμεν Μπαμπαχανιάν που πήρε μέρος στην επίδειξη, στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην πάλη και τα οφέλη της:

Α.Μ.: «Η ελληνορωμαϊκή πάλη έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα κι εμείς ως Έλληνες πρέπει να τη στηρίζουμε και να τη διαφημίζουμε σε όλο τον κόσμο. Σίγουρα είναι ένα δύσκολο άθλημα όμως αν κάποιος προπονηθεί σωστά και ακολουθεί τις οδηγίες των προπονητών μπορεί να ασχοληθεί με αυτό και να διακριθεί.

Ακόμη κι αν δεν ασχοληθεί όμως κάποιος σε αγωνιστικό επίπεδο θα βγει κερδισμένος καθώς τα οφέλη είναι πολλά, όπως η καλή φυσική κατάσταση που αποκτάει ένας αθλητής, η δύναμη, το καλό και γεροδεμένο σώμα ενώ πρέπει να δουλεύει πολύ και με το μυαλό για να μπορέσει να φτάσει αργότερα σε διακρίσεις.

Εμένα η πάλη είναι η ζωή μου. Προσωπικά με έχει βοηθήσει σε πολλούς τομείς, στη δύναμη, στον χαρακτήρα και στο να επιδεικνύω σεβασμό προς τους άλλους. Καθημερινά προπονούμαι δύο ώρες. Όσον αφορά τις διακρίσεις μου, μεταξύ άλλων έχω αναδειχθεί 4 φορές πρωταθλητής Ελλάδας στις ¨μικρές¨ ηλικιακές κατηγορίες (παίδων, νέων, εφήβων) και στο εξωτερικό φέτος κατέκτησα την 7η θέση στο πανευρωπαϊκό. Για το μέλλον, ελπίζω να είμαι γερός για να συνεχίσω να αγωνίζομαι και όνειρο μου είναι ένα μετάλλιο σε αγώνες παγκόσμιου επιπέδου».

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ασπίδα Ξάνθης: Με στόχο το 1-1 υποδέχεται σήμερα τον ΚΑΟΧ

Στις 17.00 στο Εύμοιρο Να κάνει το 1-1 στους αγώνες με τον ΚΑΟΧ θα επιδιώξει σήμερα το από…