Σχόλια 05/11/15

0
exarhou 2
Σύμφωνα με τον κύριο Φίλη γενοκτονία των Ελλήνων και ανθρωπιστική κρίση είχαμε επί Δεξιού Μνημονίου, όχι το ‘22 με τους Πόντιους και τους Έλληνες της Μ.Ασίας….


Ένας χρόνος χωρίς τον Θωμά Εξάρχου
Ένας χρόνος συμπληρώθηκε χθες από το θάνατο του αγαπητού μας συμπολίτη Θωμά Εξάρχου. Ένας χρόνος χωρίς τη γνωστή σε όλους κορμοστασιά, το βάδισμά του, την ευγένειά του, την προσφορά του.
Ο Θ. Εξάρχου έδωσε το στίγμα του στην Ξάνθη, σημάδεψε με την περπατησιά του την ιστορία της κι έφυγε ικανοποιημένος για όσα έδωσε και πήρε. Αγάπησε τον τόπο αυτόν, παρότι ξενομερίτης, πρόσφερε, του τα ανταπέδωσε με την ζεστασιά της καρδιάς του ο Ξανθιώτης.
Τούτα τα λίγα λόγια, μνημόσυνο απλό για έναν ΑΝΘΡΩΠΟ.
Γ.Δ.


Νέες άδειες καναλιών
Για νέες άδειες τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας γίνεται λόγος εσχάτως πως θα χορηγήσει η κυβέρνηση. Και γεννώνται τα ερωτήματα: Δεν αρκούν όσα έχουμε ήδη; Όταν όλοι και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε, πριν γίνει κυβέρνηση βέβαια, πως έχουμε ήδη πολλά κανάλια. Άραγε τι να άλλαξε τώρα και με το νέο νομοσχέδιο ανατρέπονται όσα πριν υποστήριζε;
Μάλλον κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους οι κυβερνώντες και ιδιαίτερα ο υπουργός Επικρατείας. Ο σύντομος χρόνος θα δείξει.
Γ.Δ.


Ενωτικός ο Κουβέλης;
Η ζωή πολλές φορές παίζει παιγνίδια που ξαφνιάζουν, άλλοτε ευχάριστα κι άλλοτε δυσάρεστα. Ενίοτε δε και ιδιαίτερα απίθανα. Ένα τέτοιο απίθανο παιγνίδι παίζει και πάλι ο γνωστός κύριος Κουβέλης. Ναι, ο πολιτικός που ό,τι πιάνει το διαλύει, ξαναφτιάχνει νέο κόμμα με τίτλο (κρατηθείτε) «Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς»!
Μετά από την ανακοίνωση αυτή δύο τινά πρέπει να συμβαίνουν. Ή ο μπάρμπα Φώτης έχει χιούμορ ή μας δουλεύει άγρια για άλλη μια φορά χωρίς συναίσθηση της μεγάλης ζημιάς που έκανε στη χώρα. Ε, όχι και ενωτικός, πάει πολύ…
Γ.Δ.


Έξι οικογένειες
Ελληνικό το φαινόμενο για να αποδειχτεί άλλη μια φορά πως είμαστε ικανοί μόνο για… πανηγύρια. Ιδού γιατί. Αναχώρησαν προχθές από τη χώρα μας για το Λουξεμβούργο έξι οικογένειες από τις χιλιάδες που βρίσκονται στη χώρα και αυτή η αναχώρηση των έξι οικογενειών έγινε ένα απερίγραπτο και προσωπικά ανάρμοστο σόου, μια «εκδήλωση» που δεν έπρεπε να γίνει με τέτοια φανφάρα, δηλώσεις και την παρουσία τόσων πολλών αξιωματούχων!
Χάθηκε η ντροπή και η τσίπα από αρκετούς, μεταξύ αυτών πρώτοι οι Ευρωπαίοι που ήρθαν μόνο και μόνο για την «τελετή» που το Λουξεμβούργο θα υποδεχτεί 6 οικογένειες Σύρων προσφύγων.
-Έλεος μ’ αυτή την υποκρισία!…
Γ.Δ.


Η Ξάνθη χωρίς χωματερές
Σύμφωνα με σοβαρά στοιχεία που αποδέχεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη χώρα μας αυτή τη στιγμή υπάρχουν 49 ενεργές και ανεξέλεγκτες χωματερές. Στη λίστα αυτή των χωματερών δεν περιλαμβάνεται ο νομός Ξάνθης όπως και οι γειτονικοί νομοί Καβάλας και Ροδόπης.
Βέβαια στην ύπαιθρο του νομού τα πράγματα δεν είναι ιδανικά διότι κάποιοι πληθυσμοί εννοούν να πετούν τα σκουπίδια τους λίγο έξω από το χωριό τους!
Τέλος πάντων, σε γενικές γραμμές πάμε καλά, έχουμε ΧΥΤΑ και σύντομα θα προχωρήσουν κι άλλες δράσεις για να μπει μια τάξη στο θέμα των σκουπιδιών.
Το πλέον ωραίο; Η χώρα μας θα πληρώσει εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο εάν δεν λύσει άμεσα το θέμα των χωματερών και θα χαθούν 200 εκ. ευρώ από κονδύλια για εκτέλεση έργων που δεν προχώρησαν…
Γ.Δ.


Περί γενοκτονίας
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, όταν πολλοί από τους σημερινούς υπουργούς ήταν αντιπολίτευση και φιλοξενούνταν καθημερινά στα κανάλια (αυτά που σήμερα απειλούν να κλείσουν γιατί τους κάνουν κριτική), κραύγαζαν και κατάγγελλαν ότι συντελείται γενοκτονία του ελληνικού λαού από την τρόικα και το Μνημόνιο ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, για την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει ο λαός, τα παιδάκια που λιποθυμάνε στα σχολεία, τα νοσοκομεία που είναι διαλυμένα, για τον κόσμο που πεθαίνει από το κρύο, τις συντάξεις- φιλοδωρήματα και άλλα πολλά. Κι όλα αυτά ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έδινε 50% μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης, τα οικογενειακά επιδόματα στην ώρα τους και δεν είχε αγγίξει ακόμα τις συντάξεις (η μείωση έγινε επί ΓΑΠ).
Σήμερα, που ο στόχος της κατάληψης της εξουσίας επετεύχθη, όλα αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν. Με το αριστερό Μνημόνιο ούτε παιδάκια πλέον πεινάνε (η κυρά Θεανώ φροντίζει με τα γεμιστά της να τα ταΐζει αέρα κοπανιστό), το έθνος ανέκτησε την εθνική του υπερηφάνεια και όλα είναι καλώς καμωμένα. Και δεν ντρέπονται αυτοί οι υπουργοί, που έχουν κάνει τόση μεγάλη κατάχρηση του όρου «γενοκτονία» το προηγούμενο διάστημα, να αρνούνται τον όρο αυτό για την παγκοσμίως αναγνωρισμένη Γενοκτονία των Ποντίων!
Προφανώς είναι τόσο χοντρόπετσοι και υποκριτές!


Ο κύριος “Πριτς”
Ο κύριος “Πριτς” ήταν πολύ ωραίος κύριος. Θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις; “Πριτς”. Θα πληρώνουμε τους φόρους; “Πριτς”. Θ’ ακούμε τη φωνή της λογικής και όχι την χαρτομαντεία; “Πριτς”. Δεν ξέρω αν έχετε συναντήσει ποτέ τον κύριο “Πριτς”. Αν έτυχε σε κάποια παρέα, σε κάποια δημόσια συγκέντρωση, σε κάποιο θέατρο, σε κάποιο κινηματογράφο. Υποθέτω ότι θα μου πείτε πως τον κύριο “Πριτς” θα τον ξεχωρίσετε αμέσως.
Σαν τη μύγα μέσ1 το γάλα… Μα ο κύριος “Πριτς” -καρικατούρα μιας εποχής που φεύγει και που ξανάρχεται- δύσκολα γίνεται αντιληπτός. Είναι σαν κι αυτό που λένε στην τηλεόραση οι αυτόπτες μάρτυρες: «ξαφνιάστηκα, ήταν πολύ ήσυχο παιδί…». Είναι λίγο ψηλός, λίγο κοντός, λίγο σαν κι εμένα, λίγο σαν κι όλους. Σημεία των καιρών ο κύριος “Πριτς”, αν ψάξετε καλά μέσα στο ντουλάπι, ίσως τον βρείτε ν’ ανακατεύει τα χαρτιά σας.
Γ. Δ.


Η ειδική περίπτωση
Μνημόνια, τρόικα, ΔΝΤ, λέξεις φορτισμένες, δαιμονοποιημένες στο μυαλό των περισσοτέρων, υπαίτιες για ό,τι κακό μας συμβαίνει και πρόκειται να μας βρει. Τα έχουμε γράψει πολλές φορές, για την παγιωμένη αντίληψη πλειοψηφίας του λαού ότι όλοι θέλουν το κακό της χώρας μας και μας επιβουλεύονται. Η γειτονική Κύπρος προβάλλεται ως παράδειγμα προόδου της Ευρωζώνης με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της τον επόμενο χρόνο. Η Ελλάδα, βέβαια, παραμένει ειδική περίπτωση. Παρά την ρητορική της κυβέρνησης περί ρήξης με το παρελθόν και ανατροπής του παλαιού, καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση δεν φαίνεται να γίνεται. Οι πρώην χώρες σε πρόγραμμα (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία) βρίσκονται αυτή την στιγμή ανάμεσα στους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Στην Ισπανία η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα φτάσει το 3% αυτόν τον χρόνο, στην Ιρλανδία ίσως και το 6%. Η Κύπρος οδεύει να γίνει το τέταρτο success story της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), κ. Ρέντλινγκ, οι μελλοντικές παρεμβάσεις στην Κύπρο θα πρέπει να εστιάσουν στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη βαρύτητα να δίνεται στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα. Εμείς έχουμε μια άλλη θεώρηση στην εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, γι’ αυτό και συνεχίζουμε να προσλαμβάνουμε καθαρίστριες. Για να καθαρίσει καθετί το παλιό.
Χ.Δ.


Τσούγκρισαν τις… μπύρες στην Βουλή
Είχαμε αναφερθεί και την προηγούμενη εβδομάδα από την στήλη αυτή στο θέμα των μικρών ζυθοποιείων και την ξαφνική τροποποίηση του καθεστώτος μειωμένου συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που σχεδιάζεται. Ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδας, Δημήτρης Πολιτόπουλος (μπύρα «Βεργίνα»), μίλησε στην συνεδρίαση των επιτροπών που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Αναφέρθηκε στον πόλεμο που δέχθηκαν οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και τις απειλές που δέχθηκε ο ίδιος, όταν του έκοψαν τα φρένα στο αυτοκίνητό του και του έκαψαν τα ελαστικά. Οι εκπρόσωποι των ζυθοποιών μίλησαν για επαίσχυντο άρθρο και για κωλυσιεργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πρότειναν, μάλιστα, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης μπύρας να ισχύσει για όλες τις επιχειρήσεις κι όχι μόνον τις ελληνικές. «Μην σκοτώσετε τα αδέλφια σας για 3 εκατ. ευρώ, σκοτώστε μας για την μπύρα μας αν δεν είναι καλή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολιτόπουλος. Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες δεν επιβαρύνονται για άλλη μια φορά, με μέτρα εις βάρος μικρότερων επιχειρήσεων που παλεύουν και προσφέρουν τόσες θέσεις εργασίας σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Χ.Δ.


Εξώδικο του πρύτανη του ΔΠΘ προς τους προέδρους των ΕΒΕ Θράκης
Εξώδικο στους προέδρους των 4 ΕΒΕ Θράκης (η Ροδόπη έχει δύο επιμελητήρια) έστειλε ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Α. Καραμπίνης. Η αιτία που τον οδήγησε σε αυτό τον τρόπο διαμαρτυρίας ήταν μια άλλη επιστολή διαμαρτυρίας που υπογράφουν οι πρόεδροι των ΕΒΕ Θράκης μεταξύ των οποίων και ο κ. Στέλιος Μωραΐτης προς τον πρώην υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί στους διαγωνισμούς της σίτισης του ΔΠΘ, προτιμήθηκε Αθηναϊκή εταιρεία και όχι επιχειρήσεις της Θράκης που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Και μέχρι εδώ καλά και θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι οι πρόεδροι των επιμελητηρίων προασπίζουν τα συμφέροντα των τοπικών επιχειρήσεων. Το θέμα όμως είναι όπως αποκαλύπτεται από το εξώδικο – ότι ένας από τους προέδρους ΕΒΕ φαίνεται ως μέλος σε μια Κοινοπραξία που συμμετείχε στον διαγωνισμό και έχασε! Δηλαδή – σύμφωνα με την καταγγελία – χρησιμοποίησε τον θεσμικό του ρόλο για να προασπίσει το δικό του επιχειρηματικό συμφέρον! Στο εξώδικό του ο κ. Καραμπίνης ζητά από τις διοικητικές Επιτροπές των Επιμελητηρίων να πληροφορηθεί αν αυτές ενέκριναν το περιεχόμενο της εν λόγω επιστολής ή αν οι τέσσερις Πρόεδροι ενήργησαν αυτοβούλως, όταν τις υπέγραψαν.
Μ.Ξ.


Όλοι μαζί στο Συλλαλητήριο του Σαββάτου…
Όλοι μαζί ενωμένοι οι συνδικαλιστές για το Πανξανθιώτικο Συλλαλητήριο που διοργανώνουν το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Ξεκίνησε από μια ιδέα του Διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης που υιοθετήθηκε από την ΑΔΕΔΥ και συμφώνησαν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία (νοσοκομείου, δημοτικών υπαλλήλων, υπάλληλοι περιφέρειας ) αλλά και αγρότες και κτηνοτρόφοι. Επίσης θα συμμετέχει και το Εργατικό Κέντρο ενώ τη στήριξή τους εξέφρασε και ο Εμπορικός Σύλλογος αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα κλείσουν τα μαγαζιά τους γιατί είναι μέρα Σάββατο!
Κι αν πετύχει το συλλαλητήριο που θα είναι ο προπομπός για την πανελλαδική πανεργατική απεργία της Δευτέρα 12 Νοεμβρίου θα διοργανώσουν κοινό συλλαλητήριο την ίδια ώρα σε κάθε περιφερειακή ενότητα της ΑΜΘ.
Φουντώνει η αντίδραση απ’ όλους τους κλάδους γιατί όλοι θίγονται από τα μέτρα αλλά όλα θα κριθούν από την συμμετοχή στο Συλλαλητήριο και στην απεργία όπως και αν υπάρχει ακόμη συνδικαλισμός στην Ξάνθη!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …