Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κάθε χρόνο και περισσότεροι οι διπλωματούχοι του ΔΠΘ

Κάθε χρόνο και περισσότεροι οι διπλωματούχοι του ΔΠΘ

0
orkomosia-amfitheatrodpth

Ορκίστηκαν χθες 175 νέοι μηχανικοί στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου

Πρώτος των πρώτων ο Γιώργος Μπάρλας από τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς με βαθμό πτυχίου «Άριστα 9,19»

Μια νότα αισιοδοξίας και υπερηφάνειας, κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, βίωσαν όσοι παραβρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ για να παρακολουθήσουν τους 175 νέους διπλωματούχους μηχανικούς των πέντε Τμημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης να δίνουν τον όρκο άσκησης των καθηκόντων τους με ευσυνειδησία, εντιμότητα για την υπηρέτηση των ανώτερων σκοπών της Επιστήμης. Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο, που φάνηκε να μην επαρκεί για το πλήθος των φοιτητών, συγγενών και φίλων των νέων διπλωματούχων, κυριάρχησαν τα χαμόγελα και οι όμορφες εμφανίσεις αγοριών και κοριτσιών που ‘’έβαλαν τα καλά τους’’ για την ξεχωριστή τελετή. Οι ανθοδέσμες είχαν φυσικά και αυτές την τιμητική τους, με το κλίμα να γίνεται ιδιαίτερα πανηγυρικό με την χρήση κόρνας γηπέδου από πολλούς νεαρούς και χάρτινων σωλήνων με γυαλιστερά κομφετί από τις νεαρές.

Ευχές και συμβουλές για το νέο στάδιο της ζωής τους

Την εκδήλωση παρουσίασε η γραμματέας της Κοσμητείας κα Γερακίνα Γκαδρή, που έδωσε τον λόγο πρώτα στον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών κ. Χρήστο Κουκουρλή. Από τους καθηγητές δόθηκαν συγχαρητήρια όχι μόνον στους αποφοιτήσαντες διπλωματούχους πλέον μηχανικούς, αλλά και στις οικογένειές τους, που στήριξαν όλη αυτή την προσπάθεια, υλικά και ψυχολογικά. Γνωρίζοντας ότι αποστέλλουν τους μέχρι χθες φοιτητές τους σε μία αγορά εργασίας δύσκολη και απαιτητική, τους προέτρεψαν να είναι δημιουργικοί και πρωτοπόροι, χωρίς να χρησιμοποιούν την σημερινή οικονομική κρίση ως άλλοθι αδράνειας και απραξίας. Αποχαιρέτισαν αυτούς που φεύγουν οριστικά από την Πολυτεχνική και την πόλη της Ξάνθης, ευχόμενοι να παραμείνουν στην χώρα για να προσφέρουν και να παλέψουν με όπλο την γνώση που έχουν λάβει.

Προτροπή για αγώνα και υπερηφάνεια για την Πολυτεχνική Σχολή

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων απευθύνθηκε στους νέους διπλωματούχους, θυμίζοντας έναν μύθο του Αισώπου με την νυχτερίδα που έπεσε μέσα στο καρδάρι με το γάλα και κατάφερε να το πήξει χτυπώντας τα φτερά της. Με αυτή την παρομοίωση τους προέτρεψε να αγωνιστούν στην ζωή τους παρά τις αντιξοότητες που θα συναντήσουν. Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης, Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Λομβαρδέας, μετέφερε αρχικά τις ευχές και τα συγχαρητήρια του Δημάρχου προς τους αποφοίτους. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στην καταγωγή του από τον διπλανό οικισμό των Κιμμερίων, οι κάτοικοι του οποίου ήταν αρχικά διστακτικοί όταν εγκαταστάθηκε στην περιοχή η Πανεπιστημιούπολη. Τόνισε δε ότι τώρα όλοι αισθάνονται περήφανοι για το υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης μας.

Πρώτος των πρώτων ο Γιώργος Μπάρλας από την Ξάνθη

Ακολούθησε η απονομή επαίνου και χρηματικού βραβείου στον πρωτεύσαντα απόφοιτο όλων των Τμημάτων, Γεώργιο Μπάρλα, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, με βαθμό 9,19. Στον σύντομο λόγο του προς τους συμφοιτητές του, ο Γιώργος Μπάρλας ανέφερε ότι αυτή είναι η δεύτερη σχολή που τελειώνει, τονίζοντας πως η πραγματικότητα μας προσγειώνει πολλές φορές, γι’ αυτό και ο στόχος δεν πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός, αλλά να απολαμβάνουμε την διαδρομή μέχρι την επίτευξή του. Αναφέρθηκε ακόμη σε μία συνέντευξη του Νίκου Λυγερού, ο οποίος έθεσε σε άλλη βάση την γνωστή φράση «να ζεις την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία», με ένα παράδειγμα προς τον δημοσιογράφο με τον οποίο μιλούσε: «Αν ήξερες το πρωί που χαιρετούσες την κόρη σου ότι είναι η τελευταία φορά που την βλέπεις θα της έλεγες τα ίδια;». Ο πρωτεύσας απόφοιτος απήγγειλε τον όρκο με το χέρι στο Ευαγγέλιο, μαζί με τον απόφοιτο του Τμήματος Παραγωγής και Διοίκησης, Ισμαήλ Τσαμπούς, ο οποίος ορκίστηκε δίπλα του στο Κοράνι, μια παράδοση της πολυπολιτισμικής Ξάνθης, η οποία συνεχίζεται. Επί της σκηνής του Αμφιθεάτρου παρήλασαν οι 175 απόφοιτοι μηχανικοί, 52 του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, 50 του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, 14 του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, 19 του τμήματος Αρχιτεκτόνων και 40 του νεώτερου τμήματος Παραγωγής και Διοίκησης.

Γιώργος Μπάρλας: Τέλειωσε την σχολή χωρίς καθυστέρηση, παρότι σπούδαζε και παράλληλα εργαζόταν

Το «Ε» συνομίλησε με τον φετινό πρωτεύσαντα της Πολυτεχνικής Σχολής, τον Ξανθιώτη Γιώργο Μπάρλα. Στα 30 του χρόνια αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, αφού πρώτα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία. Ομολογεί ότι το Μαθηματικό τον ζόρισε, αφού κατάλαβε ότι δεν είναι πραγματικά αυτό που θέλει, παρότι ήταν η δεύτερη επιλογή του στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η πρώτη ήταν το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, στο οποίο βρήκε το αντικείμενο που τον εκφράζει. Στα άμεσα σχέδιά του για το μέλλον είναι η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με τον καθηγητή Ιωάννη Πρατικάκη, του Τομέα Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας Συστημάτων Πληροφορικής. Το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί αφορά την ρομποτική όραση και τον εντοπισμό κειμένου σε έγγραφα και σκηνές (φωτογραφίες ή βίντεο). Παρότι έψαχνε για κάτι αντίστοιχο σε Αγγλία και Ολλανδία, κατέληξε στην Πολυτεχνική της Ξάνθης, αφού όπως μας είπε δεν βρήκε κάτι καλύτερο από τα όσα του παρέχονται εδώ, για να πάρει το ρίσκο της συνεργασίας με ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Πλέον θα μπορεί να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην έρευνά του, αφού θα ενταχθεί σε αμειβόμενο ερευνητικό πρόγραμμα, σε αντίθεση με την μέχρι τώρα πορεία του, όταν αναγκαζόταν να σπουδάζει και να εργάζεται παράλληλα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Δήμος Ξάνθης τιμά την Μητέρα

Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις την Κυριακή στην κεντρική πλατεία Ξάνθης και Σταυρούπολης Μ…