Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε στάση αναμονής η μεσιτική αγορά περιμένοντας τις βάσεις των σχολών

Σε στάση αναμονής η μεσιτική αγορά περιμένοντας τις βάσεις των σχολών

0
foitites enoikiastiria

Γκαρσονιέρες και studio ψηλά στις προτιμήσεις των φοιτητών, που δεν συγκατοικούν εύκολα παρά τις οικονομικές δυσκολίες

Σταθερά τα ενοίκια στις περσινές τιμές στην Ξάνθη – Έλλειψη σε σπίτια με δύο και τρία υπνοδωμάτια λόγω οικοδομικής απραγίας τα τελευταία χρόνια

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των βάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ως επακόλουθο της άφιξης των νέων φοιτητών, τελεί η κτηματομεσιτική αγορά της Ξάνθης. Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κινητική με την ‘’μάχη’’ της φοιτητικής στέγης να λαμβάνει χώρα σε γκαρσονιέρες και στούντιο. Ελάχιστοι είναι οι γονείς και φοιτητές που έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, έχοντας εξασφαλίσει τον επιθυμητό αριθμό μορίων για την εισαγωγή τους σε κάποια από τις σχολές του Πολυτεχνείου του ΔΠΘ. Σε σπίτια μεσαίας κατηγορίας, γκαρσονιέρες, με καθαρή επιφάνεια 38 – 45 τετραγωνικά μέτρα, προβλέπεται να εστιαστεί και φέτος το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των ενοικιαστών, με τις περιπτώσεις φοιτητών που επιλέγουν μεγαλύτερα σπίτια με προοπτική την συγκατοίκηση να είναι πλέον οι εξαιρέσεις. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πάνω σε αυτό το θέμα ο κτηματομεσίτης κ. Χατζηδημητρίου: «Τα παιδιά σήμερα δύσκολα συγκατοικούν. Έχουν συνηθίσει να ζουν αλλιώς και ακόμα και όταν αποφασίσουν να συγκατοικήσουν, μετά από ένα σύντομο διάστημα συνήθως υπάρχει κάποια τριβή και ξενοικιάζουν». Φοιτητές που κατάγονται από πόλεις σε μεγάλη απόσταση από την Ξάνθη προτιμούν τις γκαρσονιέρες, ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα φιλοξενίας μελών της οικογένειάς τους και φίλων, που θα τους επισκεφθούν. Αντίθετα, φοιτητές από κοντινές στην Ξάνθη πόλεις όπως: Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Δράμα, επιλέγουν studio. Επιπλωμένα σπίτια δεν υπάρχουν πολλά, ώστε να εξοικονομήσουν οι ενοικιαστές χρήματα για έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, και σε σπάνιες περιπτώσεις αφορούν κυρίως έπιπλα που άφησαν παλαιότεροι ενοικιαστές.

Πού κυμαίνονται οι τιμές

Σε συνάρτηση της κίνησης και της ποιότητας των ενοικιαστών θα διαμορφωθούν οι τιμές των ενοικίων, αλλά εκτίμηση του κ. Χατζηδημητρίου ότι αυτές θα κινηθούν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Στην Ξάνθη οι τιμές παρουσιάζουν μία ποικιλία ανάλογα με το τι παρέχουν, πόσο παλιά είναι η οικοδομή, πόσο κοντά στο κέντρο, σε στάσεις του αστικού ή άλλα κομβικά σημεία βρίσκεται το διαμέρισμα. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδημητρίου, οι φοιτητές επιλέγουν κεντρικά σημεία της πόλης γύρω από τις δύο πλατείες (Κεντρική και πλατεία Ελευθερίας). «Προσωπικά, δεν προτείνω καν σε φοιτητές διαμερίσματα μακριά από το κέντρο, όπως στην Κυψέλη για παράδειγμα, με μόνο σκοπό να τους προστατεύσω. Είναι δύσκολο να κινηθούν τα παιδιά και να επιστρέψουν στο σπίτι τους μετά από μια βραδινή έξοδο, ιδίως αν πρόκειται για κοπέλες», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Στα studio, σπίτια 28 έως 32 τμ, οι τιμές ανέρχονται από 160 έως 200 ευρώ. Σε studio καινούργια ή επιπλωμένα οι τιμές μπορεί να ξεπεράσουν και τα 230 ευρώ. Στις γκαρσονιέρες, με επιφάνεια 38 – 45 τμ, οι τιμές διαμορφώνονται από 230 έως 300 ευρώ. Το 80% των φοιτητών, ελεύθερων στρατιωτικών και εκπαιδευτικών προσανατολίζεται σε διαμερίσματα με σαλοκουζίνα (ενιαίος χώρος κουζίνας και καθιστικού) και ένα υπνοδωμάτιο. Σε κάθε περίπτωση, στις μισθώσεις κατοικιών το ύψος του ενοικίου διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές. Ο ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου, πάντως, δεν απέκλεισε ότι μπορεί να υπάρξουν και μειώσεις στις τιμές των ενοικίων και το απέδωσε στην χειρότερη οικονομική κατάσταση των οικογενειών των φοιτητών που θα έρθουν.

Διαθέσιμα στούντιο και γκαρσονιέρες, έλλειψη σε ‘’δυάρια’’ και ‘’τριάρια’’

Μπορεί η ανοικοδόμηση στην Ξάνθη να έχει σταματήσει για περισσότερα από πέντε χρόνια, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σπίτια που θα μπορέσουν να καλύψουν την άφιξη των νέων φοιτητών. Το σίγουρο είναι ότι η ύπαρξη στάσεων λεωφορείων για τους φοιτητές που μετακινούνται προς την Πανεπιστημιούπολη, όπου βρίσκονται οι περισσότερες σχολές, οι εστίες και η φοιτητική λέσχη, αποτελούν κριτήριο επιλογής σπιτιού. «Υπάρχουν κενά σπίτια και πιστεύω ότι θα καλυφθεί η ζήτηση. Άλλωστε περιμένουμε να δούμε πόσοι από τους φοιτητές που περνούν σε κάποια σχολή της Ξάνθης τελικά θα έρθουν στην πόλη μας για σπουδές, ποιοι έχουν δηλαδή την οικονομική άνεση», σημείωσε ο κ. Χατζηδημητρίου, επισημαίνοντας πάντως πως υπάρχει σχεδόν παντελής έλλειψη σε μεγαλύτερα διαμερίσματα, δηλαδή σε σπίτια με δύο ή τρία υπνοδωμάτια, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να είναι υψηλότερες. Σε τέτοια διαμερίσματα προσανατολίζονται κυρίως στρατιωτικοί και εκπαιδευτικοί που έχουν ένα ή δύο παιδιά.

Παραμεσίτες και αποφυγή μεσιτικών γραφείων για εξοικονόμηση

Στην αναζήτηση κατοικίας υπάρχει και ένας ακόμα παράγοντας που έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τους λεγόμενους και «παραμεσίτες». Άνθρωποι, δηλαδή, που κάνουν περιστασιακά και παράνομα το επάγγελμα του μεσίτη, ειδικά αυτήν την περίοδο. Εμφανίζονται από τα μέσα Αυγούστου έως τέλη Σεπτεμβρίου στις περιοχές αυξημένης ζήτησης και προσεγγίζουν επίδοξους πελάτες λέγοντας ότι έχουν συγγενείς ή φίλους με σπίτια που μπορούν να τους προωθήσουν, αναφέροντας ότι λαμβάνουν αμοιβή μικρότερη από αυτή των νόμιμων μεσιτών. Διαδεδομένη, επίσης, είναι η πρακτική της τοιχοκόλλησης και θυροκόλλησης έξω από τις προς ενοικίαση κατοικίες, της ανάρτησης σε στύλους ή πίνακες ανακοινώσεων στο Πολυτεχνείο ή σε χώρους έξω από τις σχολές, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την προμήθεια του μεσίτη, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και το ‘’άχαρο’’ έργο της παρουσίασης του διαμερίσματος σε πολλούς ενδιαφερόμενους καθημερινά. Οι ανωτέρω χώροι, λοιπόν, μαζί με τις μικρές αγγελίες του ημερήσιου τοπικού τύπου, τις δημοσιεύσεις των μεσιτικών γραφείων και τα ίδια τα γραφεία των μεσιτών, θα γίνουν από τους πλέον δημοφιλείς χώρους για όσους επισκεφθούν την πόλη μας την επόμενη εβδομάδα, ψάχνοντας για μια στέγη κατάλληλη για τους ίδιους στο νέο αυτό ξεκίνημα της ζωής τους.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ποια καταστήματα λειτουργούν σήμερα

Κλειστά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ   Φέτος, όπως είναι γνωστίς, αργία θεωρείται …