Σχόλια 21/08/15

0
Η κυβέρνηση κλείνει τις Σκουριές, τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στη χώρα, για προεκλογικές και εσωκομματικές σκοπιμότητες. Τόση σοβαρότητα…


Περί τουρισμού
Παραδοχή της αλήθειας που την βλέπουν όλοι οι κάτοικοι. Για τον τουριστικό τομέα ο λόγος, που υπήρξε ανοδικός σε επίπεδο Περιφέρειας. Είναι αισιόδοξη αυτή η ανοδική τάση; Βεβαίως απαντούμε ανεπιφύλακτα και σίγουρα προοιωνίζει κάτι ιδιαίτερα θετικό για τον τουρισμό της Περιφέρειάς μας για την περίοδο του καλοκαιριού. Βασικοί δε επισκέπτες μας, Βούλγαροι, Τούρκοι και Ρουμάνοι.
Οι περισσότεροι, εάν όχι όλοι, έρχονται οδικώς στις περιοχές μας. Κι αυτή η οδική σύνδεση ήταν που έδωσε την ανοδική τάση. Και όλα μαρτυρούν πως το κύμα αυτό θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
Γ.Δ.


Σενάρια εκλογών
Πήραν φωτιά τα δημοσιογραφικά γραφεία τη χθεσινή ημέρα από νωρίς. Αιτία οι συνεχείς συσκέψεις του πρωθυπουργού με συνεργάτες και κομματικούς για διάφορα θέματα μεταξύ δε αυτών και των εκλογών.
Κυρίαρχη άποψη για τις συσκέψεις αυτές είναι ότι ο κ. Τσίπρας εξετάζει όλες τις πιθανές περιπτώσεις προκήρυξης των εκλογών, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα και η άμεση προκήρυξή τους.
Σενάρια εκλογών και μάλιστα πολύ σύντομα. Την οικονομία άραγε την σκέφτεται κανείς;
Γ.Δ.


Στα Κατεχόμενα της Κύπρου ο δήμος Αβδήρων
Τους αδελφούς τους στην Κύπρο ετοιμάζονται να επισκεφτούν ο δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αβδήρων. Συγκεκριμένα ο κ. Τσιτιρίδης με την συνοδεία του θα επισκεφτεί στις 5 – 6 – 7 Σεπτεμβρίου τον Δήμο Λύσσης με τον οποίο ο δήμος Αβδήρων είναι αδελφοποιημένος. Να θυμίσουμε ότι ο δήμος Λύσσης είναι στα Κατεχόμενα. Οι αδελφικοί δεσμοί αναθερμαίνονται κάθε τόσο με τις επισκέψεις αυτές και από τους δυο πλευρές αλλά φέτος θα υπάρχει και έντονη συγκινησιακή φόρτιση καθώς τον δήμαρχο θα συνοδεύσουν και δύο αγωνιστές που πολέμησαν το 1974 κατά την εισβολή των Τούρκων στο νησί και μάλιστα ο ένας τραυματίστηκε σοβαρά. Πρόκειται για τον κ. Φύσσαρη από το Μυρωδάτο και τον κ. Χατζηπέτρου από την Ποταμιά.
Μ.Ξ.


Το παιδί του Λαού…

Θα μπορούσε επαξίως να χαρακτηριστεί ως ο πιο απογοητευτικός απολογισμός έργων της δημοτικής αρχής Ξάνθης από γεννήσεως του θεσμού. Όσο και αν προσπάθησε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος να δώσει και ένα συναισθηματικό και συγκινησιακό ενίοτε τόνο θυμίζοντας κάτι από τις ταινίες του Νίκου Ξανθόπουλου (παιδί του λαού) για τις προθέσεις του να εργαστεί σκληρά και να καταστήσει το δήμο Ξάνθης δήμο πρότυπο όπως άλλωστε είναι και το λογότυπο της παράταξής του δεν κατάφερε να κρύψει την ένδεια σε έργα, όραμα, παρεμβάσεις. Και ως ένα βαθμό αυτό είναι δικαιολογημένο αφού ουσιαστικά απολογήθηκε για ένα 3μηνο του 2014.
Μ.Ξ.


Πλήρης απαξίωση από την αντιπολίτευση
Κατά τα άλλα: Πλήρης απαξίωση του θεσμού από την μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση αφού από τις 7 παρατάξεις μόνο ο Νίκος Ανταμπούφης , ο Γιώργος Κολάρος και ο Σωτήρης Τσιακίρογλου για κάποια ώρα ήταν παρόντες ενώ δεν παρέστη ούτε ο πρώην δήμαρχος κ. Στυλιανίδης που ουσιαστικά εκείνος έπρεπε να κάνει απολογισμό. Οι υπόλοιποι Πούλιος – Μπένης – Καμαρίδης γύρισαν την πλάτη στο θεσμό και στον δήμαρχο… Και από αυτούς που ήρθαν μόνο οι δύο πρώτοι τοποθετήθηκαν. Ο μεν κ. Ανταμπούφης κάνοντας καίριες επισημάνσεις που όμως δεν απαντήθηκαν. Όπως για παράδειγμα γιατί δεν υπάρχει πουθενά ούτε στο φυλλάδιο ούτε στην τοποθέτηση του δημάρχου αναφορά για την ΔΕΥΑΞ, την ΕΑΠΑΞ και τα άλλα «καυτά» θέματα του δήμου. Απάντηση δεν πήρε… Ή όταν απέδειξε ότι το φυλλάδιο είναι cory paste του προηγούμενου με το παράδειγμα των 844 εμβολιασμών στο Δροσερό το 2013 και το 2014! Αν πεις δε και για τον κ. Κολλάρο ακολούθησε την πεπατημένη, να μιλά δε επί ένα τέταρτο για οτιδήποτε άλλο εκτός του απολογισμού!
Άντε και του χρόνου καλύτερα!
Μ.Ξ.


Ο απολογισμός της απουσίας
Σαν συγκέντρωση της παράταξης Δημαρχόπουλου μαζί με κάποιους δημοτικούς υπαλλήλους έμοιαζε ο προχθεσινός απολογισμός με τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής, αφού η Αντιπολίτευση γύρισε εμφατικά την πλάτη. Κάποιες παρατάξεις απλά δεν εμφανίστηκαν (Πούλιου, Καμαρίδη) και κάποιοι εξαπέλυσαν επίθεση και σφοδρή κριτική μέσω του Τύπου (Μπένης). Κάποιοι έψαχναν τον πρώην Δήμαρχο κ. Στυλιανίδη, αφού ο απολογισμός για το 2014 αφορούσε στο μεγαλύτερο μέρος την τελευταία περίοδο της δικής του θητείας. Ματαίως, όμως, γιατί δεν ήταν εκεί, ούτε έγιναν αναφορές από τον κ. Δημαρχόπουλο στην θητεία του προκατόχου του, παρά μόνο η δήλωση ότι δεν θα ακολουθήσει την γνωστή καταγγελτική τακτική περί ‘’καμένης γης’’. Από τους 3 αντιπολιτευόμενους του δήμου που παρουσιάστηκαν, ο κ. Τσιακίρογλου δεν έκανε κάποια παρέμβαση, ενώ οι κ. Ανταμπούφης και Κολλάρος κινήθηκαν σε διαφορετικό πνεύμα. Ο Νίκος Ανταμπούφης σχολίασε τα κενά του απολογισμού σε σοβαρά θέματα, χαρακτηρίζοντας τον απολογισμό… απολογία. Ο δήμαρχος Ξάνθης προσπάθησε να ‘’χτυπήσει’’ συναίσθημα με εκφράσεις όπως: «μ’ αρέσει να λέω ότι είμαι εργάτης» ή την ακόμη πιο εμφατική «είμαστε εδώ για να στεγνώσουμε την ψυχή μας». Κοινή παραδοχή, πάντως, ότι ο θεσμός του απολογισμού φθίνει και πέρασε στην απαξίωση, με τον κ. Κολλάρο να εξαίρει την σημασία του λέγοντας: «αν όλα από τον Καλλικράτη καταργηθούν, ο απολογισμός είναι το μόνο που πρέπει να μείνει». Τα προβλήματα του δήμου είναι σίγουρα αυτό που μένει και ο κόσμος δεν φαίνεται να αρκείται πλέον σε μεγάλα λόγια.
Χ.Δ.


Απολογισμός «έκθεση ιδεών»
Έτσι χαρακτήρισε την έκδοση των πεπραγμένων ο Νίκος Ανταμπούφης και η αλήθεια είναι ότι δεν έχει άδικο. Κείμενα με πολλές γενικεύσεις και ωραιοποιήσεις, χωρίς συγκρίσεις με παλαιότερα έτη για να γίνει εμφανές αν υπήρξε βελτίωση σε κάποιους τομείς, αλλά και με ευχολόγια που θύμιζαν προεκλογικές υποσχέσεις. Όπως ανέφερε στην παρέμβασή του ο κ. Ανταμπούφης, το 30% των εξόδων για Κοινωνική Αλληλεγγύη-Πολιτισμό-Αθλητισμό, που παρουσιάστηκε σαν τρίπτυχο, θα έπρεπε να δημιουργήσει μια εικόνα πολιτισμικών διεργασιών που θα σόκαρε κάθε επισκέπτη. Τα έξοδα αυτά όμως είναι ανελαστικά και αφορούν κυρίως μισθούς και συντηρήσεις. Δεν μπορεί κανείς να έχει με τον τρόπο αυτό πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα για το τι γίνεται και το πού ακριβώς πηγαίνουν τα χρήματα του δήμου. Σαν απάντηση, επίσης, στο συγκινητικό παράδειγμα του δημάρχου με το ‘’επίτευγμα’’ των 400 νέων λαμπτήρων(!) που τοποθετήθηκαν «για να έχει φως το παιδί που γυρίζει το βράδυ στο σπίτι του», ο κ. Ανταμπούφης δήλωσε ότι μπροστά στο δικό του σπίτι δεν έχει λάμπα εδώ και μήνες. Είναι χαρακτηριστικό, αλλά συνάμα και τραγικό σε έναν απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής να αναφέρεται ως κατόρθωμα το ότι… μας άλλαξαν τα φώτα. Ας ελπίσουμε ο επόμενος απολογισμός να είναι πιο ουσιαστικός και καρποφόρος, αφού το ελαφρυντικό της αλλαγής ηγεσίας στον δήμο πέρυσι λόγω των εκλογών δεν έπεισε και πολύ, αφού πολλά ίδια πρόσωπα και η ίδια παράταξη συνεχίζουν την διοίκηση του δήμου χωρίς μεγάλες διαφορές.
Χ.Δ.


Μουσικό αγνάντεμα με τον Ross Daly
Ένα απολαυστικό και γαληνευτικό μουσικό ταξίδι χάρισε στους επισκέπτες του υπαίθριου δημοτικού αμφιθέατρου το βράδυ της Τετάρτης ο Ross Daly μαζί με τους συνεργάτες του, Κέλυ Θωμά και Γιώργη Μανωλάκη, σε μία συναυλία που πραγματοποίησαν για πρώτη φορά στην Ξάνθη στο πλαίσιο του 7ου φεστιβάλ Ανατολικής και Λόγιας Μουσικής που διοργανώνει η ΦΕΞ. Μια μοναδική μουσική βραδιά με θέα όλη την πόλη και τα έγχορδα του σχήματος Ross Daly Trio, μέσα από συνθέσεις που πάντρευαν την κρητική λύρα με ήχους της Ανατολής, και που απλωνόταν σε όλες τις διαστάσεις του χρόνου από το παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον.


Μαραζώνει η αντιπολίτευση
Εντάξει δε μας εκπλήσσει που ήταν απούσα η αντιπολίτευση, στο μεγαλύτερο μέρος της από την ειδική συνεδρίαση για τα Πεπραγμένα του Δήμου μιας και όντως πρόκειται για μια εντελώς τυπική διαδικασία, με τετριμμένες διαδικασίες και λόγια. Βέβαια και η συνεδρίαση αυτή, όπως και όλη η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου μπορούσε να είναι διαφορετική αν οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις επεδείκνυαν περισσότερη προετοιμασία και αποφασιστικότητα στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Η κριτική μέχρι σήμερα στη δημοτική αρχή περιορίζεται σε θέματα που τίθενται παρεμπιπτόντως, χωρίς προετοιμασία και σπανίως αναφέρονται σε ολοκληρωμένες προτάσεις για την καθημερινότητα των δημοτών.
Παρατάξεις που συγκέντρωσαν δεκάδες υποψήφιους για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους πλέον, ακόμη και όσοι εκλέχθηκαν, εμφανίζονται άνευροι και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αποκαρδιωμένοι και χωρίς διάθεση για προετοιμασία.
Οι συνδυασμοί, οι υποψήφιοι, οι νέοι σε κάθε συνδυασμό που δέχθηκαν να ενταχθούν στην προσπάθεια θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο και να ενεργοποιηθούν αν οι επικεφαλής επιλέξουν να τους δώσουν την ευκαιρία.
Ε.Δ.


Το μέλλον της Κοινωνίας των Δημοτών
Στη δε παράταξη του Χρίστου Πούλιου το ζήτημα αυτό είναι ολοφάνερο. Χάρη στην εμπειρία μόνο και την οξυδέρκεια ορισμένων γίνονται κάποιες παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο και κατά τα άλλα ο συνδυασμός ακροβατεί ανάμεσα στην επιβίωση και την πολυαναφερόμενη παραίτηση του επικεφαλής και άλλων συμβούλων της παράταξης. Το αν θα παραιτηθούν ή όχι είναι ζήτημα επιλογής προφανώς, αλλά αν δε διαλέξουν καταδικάζουν το συνδυασμό και την ταυτότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου σε μία χλιαρότητα, χωρίς διάθεση, χωρίς εσωτερικές διαδικασίες, χωρίς προετοιμασία και χωρίς προτάσεις, κάτι που δεν έλειπε κατά το παρελθόν από την παράταξη του Χρίστου Πούλιου.
Είναι δημιουργική για το δήμο η ενεργοποίηση της αντιπολίτευσης όχι με στειρότητα και κατηγορίες απαραίτητα, αλλά με προτάσεις. Προτάσεις από το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου βεβαίως βεβαίως…
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…