Σχόλια 25/07/15

0
Τελευταία πρόταση Σόιμπλε: Αν δεν συμφωνήσει το ΚΚΕ πάτε για Grexit
Θωμάς Βουγιουκλής


Το νησί της καρδιάς μας
Μπορεί η Θάσος για μας τους Ξανθιώτες να είναι το νησί με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα έναντι της Σαμοθράκης για αρκετούς λόγους, ο ένας η απόσταση και κοσμικότητα. Όμως η Σαμοθράκη, για όσους την γνώρισαν και την αγάπησαν, είναι ένα άλλο πράγμα, μια άλλη σχέση.
Έτσι, η καρδιά πολλών Ξανθιωτών ήταν στο νησί προχθές που εξαιτίας της πυρκαγιάς πέρασε μια δοκιμασία. Ευτυχώς όλα τελείωσαν γρήγορα με μικρές απώλειες. Κι έτσι, η Σαμοθράκη της καρδιάς μας, γλύτωσε τα χειρότερα και τώρα επουλώνει τις πληγές της τόσο από τη φωτιά όσο κι από τις πλημμύρες του χειμώνα.
Η σκέψη μας κοντά στους ηρωικούς κατοίκους του νησιού.
Γ.Δ.


Η σκληρή πραγματικότητα
Η αποδοχή της ωμής πραγματικότητας από έναν πολιτικό και μια παράταξη δείχνει ρεαλισμό. Το αντίθετο είναι πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο για τη χώρα. Γι’ αυτό και τελευταία ο πρωθυπουργός δείχνει μια αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς στη διαδρομή του εντός κι εκτός Ελλάδος, τόσο αυτός όσο και οι περισσότεροι υπουργοί.
Αυτή η διαδρομή λογικά τους έχει κάνει σοφότερους. Θα έπρεπε να έχουν συνειδητοποιήσει ότι, αν δεν εφαρμοστεί ούτε αυτή η συμφωνία με τους Ευρωπαίους, στο προβλεπτό μέλλον η χώρα θα ξαναβρεθεί σε χειρότερο σημείο και τότε δεν θα χρειάζεται κανένα σχέδιο Σόιμπλε για να εξέλθει του ευρώ. Θα έπρεπε, λοιπόν, να έχουν πέσει όλοι πάνω στα προαπαιτούμενα, ώστε να ψηφιστούν γρήγορα και να προετοιμαστούν τα επόμενα βήματα. Αντ’ αυτού βλέπουμε τα γνωστά μπρος-πίσω ή μάλλον μόνο τα πίσω. Η φορολόγηση των αγροτών και η περικοπή των πρόωρων συντάξεων μετατίθενται, υπό τον φόβο νέων «διαρροών» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, άνθρωποι της στενής ομάδας της εξουσίας -και μάλιστα από τους θεωρούμενους ως ρεαλιστές- εξακολουθούν να λένε ότι ήταν… επιτυχία(!) τους το δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών και οι έλεγχοι κεφαλαίων, επειδή έτσι «άσκησαν πίεση στους εταίρους»! Αν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα μετά τη συσσωρευμένη αρνητική εμπειρία από όλες αυτές τις ανόητες και καταστροφικές επιλογές. Και όμως λέγονται.
Γ.Δ.


Παραλήρημα Καμμένου
Και ο Καμμένος το χαβά του. Σε ένα απερίγραφτο παραλήρημα σκανδαλολογίας και απειλών εναντίον πάντων, προέβη προχθές στη Βουλή ο ελέω Τσίπρα υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο ψεκασμένος ελληναράς, ο σώγαμπρος του Μαξίμου, ο ορισμός του λαϊκισμού και της συνομωσιολογίας απειλεί ότι «δεν θα γλιτώσει κανείς», τη στιγμή που κατάφερε έστω και ως καμαριέρα του Τσίπρα, να χαθούν 60 δις μέσα σε πέντε μήνες, να καταστρέφονται οι επιχειρήσεις και να στήνονται οι συνταξιούχοι έξω από τις κλειστές τράπεζες.
Γι’ αυτά ποιος θα πληρώσει, ποιο δικαστήριο θα δικάσει τους μαθητευόμενους μάγους και τους δραχμολάγνους με τα plan B κύριε Καμμένε;
Γ.Λ.


Περί κριτικής
Μια απαραίτητη διευκρίνιση προς κάποιους νεόκοπους της πολιτικής και δημοσιογραφίας. Λοιπόν, είθισται παγκοσμίως στις δημοκρατικές χώρες οι εφημερίδες και τα Μέσα Ενημέρωσης γενικά, ν’ασκούν κριτική, πρωτίστως, στα πεπραγμένα ή μη της κυβέρνησης ή του οποιουδήποτε φορέα άσκησης εξουσίας.
Κριτική λοιπόν για όσα πράττουν ή παραλείπουν να πράξουν. Τόσο απλά. Και βέβαια δευτερευόντως στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις δικές της ενέργειες ή παραλείψεις.
Αυτά ισχύουν για εκατοντάδες χρόνια στις δημοκρατίες, στις χώρες με κοινοβούλια και σεβασμό των νόμων αλλά κυρίως του Συντάγματος.
Αν αυτά δεν αρέσουν σε κάποιους, ελάχιστους, της νέας κομματικής νομενκλατούρας, δικαίωμά τους. Ζούνε σε δημοκρατικό κράτος ακόμη, που διαθέτει βουλή και Σύνταγμα εν λειτουργία.
Μήπως δεν τα αναγνωρίζουν;
Γ.Δ.


Βουλγάρικο λαθρεμπόριο
Εντάξει, γείτονες αγαπητοί οι Βούλγαροι, είναι μέλος της Ευρώπης, όχι ακόμη στην Νομισματική Ένωση, τους συμπαθούμε γιατί τους γνωρίσαμε και μας γνώρισαν καλύτερα με το πήγαινε-έλα, αλλά μέχρι εκεί.
Το λαθρεμπόριο που ασκούν οργανωμένες ομάδες εις βάρος της χώρας συνολικά αλλά και των περιοχών που συνορεύουν μαζί τους, θα πρέπει να σταματήσει. Αρκετά πλέον μ’ αυτήν την παράνομη δράση. Η λήψη μέτρων και από τις δυο πλευρές είναι το Α και το Ω. Γι’ αυτό και οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι εντατικοί και απόλυτοι. Κυρίως από την ελληνική πλευρά.
Γ.Δ.


‘’Πέφτει’’ στην παγκόσμια κατάταξη το ΔΠΘ
7 ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα του κόσμου περιέχει η λίστα με την διεθνή κατάταξη για τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως για το 2015. Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν το Harvard, το Stanford και το ΜΙΤ των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, στη λίστα των 1.000 πανεπιστημίων βρίσκονται και 7 ελληνικά. Στην 301η θέση βρίσκεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, έχοντας καταγράψει άνοδο 30 θέσεων σε σχέση με την περσινή κατάταξη. Στη λίστα βρίσκονται επίσης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (459η θέση), που το 2012 βρισκόταν στην 158η θέση, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης (515η θέση), το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων (582η θέση), το πανεπιστήμιο της Πάτρας (641η θέση), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (695η θέση) και το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας (905η θέση). Τεράστια πτώση σημείωσε το δικό μας ΔΠΘ, το οποίο το 2013 βρισκόταν στην θέση 831, σημειώνοντας άνοδο από το 2012, όταν και ήταν στην θέση 867. Για το 2015 το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δεν συμπεριλήφθηκε καν μέσα στην πρώτη χιλιάδα και αυτό είναι ένα γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει την διοίκηση και το διδακτικό προσωπικό του Ιδρύματος. Και δεν φταίει γι’ αυτό η δημόσια εκπαίδευση εν γένει, καθώς τα περισσότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που περιέχονται στην λίστα είναι δημόσια. Ίσως να φταίνε άλλα στην δική μας περίπτωση…
Χ.Δ.


Πήρε την άδεια λειτουργίας το Κέντρο «Απόλλων»
Την Τετάρτη 22 Ιουλίου συνεδρίασε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Αβδήρων, με μοναδικό θέμα την εξέταση της ανάκλησης άδειας του Κέντρου Εκδηλώσεων «ΑΠΟΛΛΩΝ» στην Φελώνη. Από το 2014, η ίδια Επιτροπή είχε εγκρίνει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος (ως παρανόμως εκδοθείσας) λόγω πολεοδομικών υπερβάσεων. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, μετά τις πολεοδομικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στο κατάστημά του και τις αναγκαστικές ενέργειες ανάκλησης της άδειας λειτουργίας και σφράγισης του καταστήματος, κατέθεσε τις έγγραφες αντιρρήσεις του, με τις οποίες ζητούσε να μην προχωρήσει ο δήμος στην ανάκληση και στην σφράγιση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξέτασης των ενστάσεων και προσφυγών του σχετικά με το ισχυρό ή μη της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων κατασκευών και να του δοθεί προθεσμία τριών μηνών προκειμένου να προβεί στις διαδικασίες νομιμοποιήσεως υπό το νέο καθεστώς ή καταβολής των προστίμων που θα επιβληθούν. Τελικά, τον Δεκέμβριο του 2014, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Επιτροπής να προχωρήσει η ανάκληση αδείας και η σφράγιση του καταστήματος. Στο διάστημα που μεσολάβησε, ο ιδιοκτήτης πλήρωσε το ποσό των 36.000 ευρώ στην Πολεοδομία, εντασσόμενος σε ρύθμιση, και τακτοποίησε τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες που υπήρχαν. Για τον λόγο αυτό, στην συνεδρίαση της Τετάρτης, η Επιτροπή του δήμου Αβδήρων αποφάσισε την εκ νέου παραχώρηση της άδειας λειτουργίας στο Κέντρο, που φιλοξενεί πολλές κοινωνικές δεξιώσεις της πόλης.
Χ.Δ.


Ζαρντινιέρα παγίδα στο πεζοδρόμιο της πλατείας Αντίκα
Πολλά τα στραβά και τ’ ανάποδα στην πόλη μας και καθήκον μας είναι να τα αναδεικνύουμε ώστε να βοηθήσουμε και τον δήμο να τα επιδιορθώσει και τους πολίτες
στην βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας για τις κακοτεχνίες στα πεζοδρόμια δεν παραλείψαμε να συμπεριλάβουμε άλλη μια κυριολεκτικά εγκληματική «παγίδα»! Πρόκειται για το πεζοδρόμιο μπροστά από την πλατεία Αντίκα στο οποίο έχει πέσει κόσμος και κοσμάκης και έχει χτυπήσει άσχημα. Αιτία το παρτέρι που είναι στη μέση του πεζοδρομίου (μπροστά από το καφέ μπαρ Favel chic art) στο οποίο προορίζονταν να φυτευθεί κάποιο δεντράκι που όμως δεν φυτεύτηκε. Έτσι οι διερχόμενοι δεν το βλέπουν και …κουτρουβαλιάζονται. Η πρέπει λοιπόν ο δήμος να φυτεύσει κάποιο δέντρο ή να το κλείσουν γιατί πραγματικά έχει προκαλέσει πολλά ατυχήματα. Επίσης στο σημείο είναι ελλιπής ο φωτισμό. Έχει μεν φωτιστικό αλλά λάμπα δεν έχει . Σ’ ότι αφορά τον φωτισμό της πόλης γενικότερα πολύ κόσμος διαμαρτύρεται για ελλιπή φωτισμό της πλατείας. Μάλλον φταίνε οι οικονομικές λάμπες που έβαλε ο δήμος για οικονομία. Καλή κίνηση δεν λέω αλλά και τόσο σκοτάδι στην κεντρική πλατεία δεν λέει …
Μ.Ξ.


Καλύτερα στην Τράπεζα παρά στον κλέφτη…
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι κλοπές στα σπίτια τελευταία όμως λίγες καταγγέλλονται στην αστυνομία. Οι κλέφτες μπαίνουν συνήθως ενώ οι ιδιοκτήτες λείπουν και ίσως αξιοποιώντας πληροφορίες τους ψάχνουν για χρήματα στα πιο απίθανα μέρη κάνοντας φύλλο και φτερό τα σπίτια. Βλέπετε κάποιοι προνοητικοί συμπολίτες μας (τύπου της μαμάς της Νάντιας Βαλαβάνη )πρόλαβαν και σήκωσαν τις οικονομίες τους πριν κλείσουν οι τράπεζες και έτσι δεν χρειάστηκε να περιμένουν στην ουρά στα ΑΤΜ. Έχουν όμως άλλα βάσανα… όπως πως θα φυλάξουν τα χρήματά τους και που θα τα κρύψουν και ζουν με αυτή την αγωνία. Ευκαιρία είναι λοιπόν τώρα που άνοιξαν οι τράπεζες να τα πάνε πίσω . Γιατί στην Τράπεζα και κούρεμα να γίνει πάλι δεν θα τα χάσουν όλα αλλά αν πέσουν στα χέρια του κλέφτη δεν θα αρκεστεί σε κούρεμα!
Μ.Ξ.


Πόρισμα-φωτιά για την πώληση και επαναμίσθωση Εφορία και Χημείου Ξάνθης
Να που… στράβωσε η δουλειά με την ‘αξιοποίηση’ 28 ακινήτων του ελληνικού δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ (ανάμεσά τους η Εφορία και το Χημείο της Ξάνθης) με τη μέθοδο sale and lease back. Ποινική δίωξη με πολιτικές προεκτάσεις, για κακουργηματική απιστία – υπό την επιβαρυντική περίσταση της νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου – και υπεξαίρεση άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς υπό την κυρία Ελένη Ράϊκου σε βάρος μελών του ΤΑΙΠΕΔ, οι κινήσεις των οποίων ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον κατά 580 εκατομμύρια ευρώ. Της προκαταρκτικής εξέτασης είχε προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά την οποία είχαν υποβάλει δικηγόροι, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά,
Οι εισαγγελικές αρχές κρίνουν ότι τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων λόγω των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους θα έπρεπε να κινηθούν κατά τρόπον ώστε η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου να είναι συμφέρουσα, πλην όμως «λοξοδρόμησαν» στην κατεύθυνση μίας συναλλαγής που τελικά προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας το ελληνικό Δημόσιο επωμίσθηκε το κόστος ασφάλισης και συντήρησης των ακινήτων, μετά την εκμίσθωση τους, και ενώ είναι σαφές ότι την οικονομική ευθύνη όφειλε να φέρει πλέον ο εκμισθωτής, ενώ τα μισθώματα που ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως το ελληνικό δημόσιο, ανέρχονταν για το πρώτο έτος σε 25,5 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …