Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ενώπιον πρωτοφανών εξελίξεων αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα νέα μέτρα

Ενώπιον πρωτοφανών εξελίξεων αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα νέα μέτρα

0
agrotes sitari

Με επιστολή τους προς τους Βουλευτές Ξάνθης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πρωτογενή τομέα

Κ. Δαλάτσης: «Θέλουν να είμαστε εξαρτώμενοι σε όλα από το εξωτερικό με χειρουργική ακρίβεια»

Επιστολή προς τους Βουλευτές της Ξάνθης έστειλαν τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου του δήμου Τοπείρου «Η Ενότητα». Αγρότες και κτηνοτρόφοι κάθονται σε ‘’αναμμένα κάρβουνα’’ ενώπιον των νέων σκληρών μέτρων που φαίνεται να προωθεί η Κυβέρνηση για τον παραγωγικό τομέα μέσω της ψήφισης των νομοσχεδίων που εντάσσονται στη νέα συμφωνία της χώρας με τους ευρωπαίους εταίρους. Η αύξηση του φόρου εισοδήματος, η φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων με 26% από το πρώτο ευρώ, αλλά και η αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%, είναι μόνο μερικά από τα δυσβάσταχτα μέτρα που φαίνεται πως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αγρότες αλλά και κτηνοτρόφοι. Πρόκειται για ακόμη ένα ισχυρό χτύπημα στον πρωτογενή παραγωγικό τομέα της περιοχής, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Κ. Δαλάτσης: «Δεν υπάρχει τίποτα θετικό για τον τομέα μας στο νέο νομοσχέδιο»

Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου δήμου Τοπείρου «Η Ενότητα», Κωνσταντίνο Δαλάτση, ο οποίος μας μετέφερε την ανησυχία και τον προβληματισμό αγροτών και κτηνοτρόφων για να πρωτοφανή κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Στα προαπαιτούμενα της Τετάρτης δεν περιλαμβάνονταν τα νομοσχέδια για την φορολόγηση των αγροτών, τα οποία αναμένεται να υιοθετηθούν στο επόμενο πακέτο την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο. «Το θέμα δεν είναι η μετάθεση της ψήφισης, αλλά τα μέτρα, που παρόμοιά τους δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι στιγμής και τα οποία ενέχουν πλέον σοβαρό θέμα επιβίωσης για τον κλάδο των αγροτών και κτηνοτρόφων», δήλωσε ο κ. Δαλάτσης. Ο ίδιος επανέλαβε για ακόμη μια φορά τις δυσκολίες που ήδη υπάρχουν στον πρωτογενή παραγωγικό τομέα και το αυξημένο κόστος παραγωγής, τονίζοντας πως «αν επιβληθεί η φορολόγηση που σχεδιάζεται, ακόμη και κάποιος που θα δηλώσει μηδενικό εισόδημα, θα έχει να εντιμετωπίσει φορολόγηση στις επιδοτήσεις με 26%. Αυτό, μαζί με το 100% της προκαταβολής φόρου για την επόμενη χρονιά, αφαιρεί, ουσιαστικά, όλα τα χρήματα των επιδοτήσεων και δεν αφήνει τίποτα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους».

Αλλαγή ασφαλιστικού ταμείου με κατακόρυφη αύξηση των εισφορών

Ο κ. Δαλάτσης σημείωσε ότι εκτός της αύξησης του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, ένα ακόμη αρνητικό μέτρο –αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει τίποτα θετικό στο νομοσχέδιο- είναι ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα μεταφερθούν στο ταμείο του ΟΑΕΕ. «Αν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ενταχθούν στον ΟΑΕΕ, κυριολεκτικά, τελειώσαμε, αφού υπάρχουν οικογένειες με 3-4 μέλη ασφαλισμένα στον ΟΓΑ. Στην πλειοψηφία, αυτοί που πρόκειται να βγουν στην σύνταξη πληρώνουν 1.000 ευρώ τον χρόνο. Αν ανέβει η εισφορά στα 4.000 ευρώ, έστω και με δύο μέλη σε κάθε οικογένεια, δεν θα μπορεί να καταβάλει κανείς τις εισφορές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαλάτσης. Περιγράφοντας την ζοφερή κατάσταση που θα επακολουθήσει κυρίως για όσους ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν, τόνισε: «Άτομα που κοντεύουν να βγουν στην σύνταξη και είναι 63-65 χρόνων, πληρώνουν μεγαλύτερη εισφορά μέχρι 1.600 ευρώ τον χρόνο για να έχουν μια καλύτερη σύνταξη. Με τις νέες εισφορές θα μείνουν αναγκαστικά πολλοί ανασφάλιστοι και όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειές τους. Δεν είναι θέμα μιζέριας και απογοήτευσης, αλλά ρεαλισμός. Είναι αριθμοί που εκ των πραγμάτων δεν βγαίνουν».

Κ. Δαλάτσης: «Μόνο στην Ελλάδα, από όλη την Ευρώπη, θα φορολογούνται οι επιδοτήσεις»

Εξηγώντας την λογική των επιδοτήσεων και πώς αυτές λειτουργούν, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Η Ενότητα» ανέφερε: «Οι επιδοτήσεις είχαν σαν σκοπό να καλύψουν την διαφορά που υπήρχε στα έξοδα των γεωργών και στα μειωμένα έσοδα, επειδή γνωρίζει η Ε.Ε. ότι πουλάμε πλέον σε πολύ χαμηλές τιμές τα προϊόντα. Οι επιδοτήσεις καλύπτουν το κενό, ώστε να μην αυξάνεται η πρώτη ύλη και μεταφέρεται η επιβάρυνση στους καταναλωτές. Π.χ. το βαμβάκι που το πουλάμε 0,40 λεπτά το κιλό, χωρίς την επιδότηση η τιμή του θα έπρεπε να πάει στο 1,5 ευρώ το κιλό. Πώς θα πάρει ο καταναλωτής ένα βαμβακερό ρούχο με τέτοιες τιμές;», αναρωτιέται ο ίδιος. Τέλος, ο κ. Δαλάτσης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι όλη αυτή η κίνηση είναι εντελώς στοχευμένη, με σκοπό να μην υπάρχει πρωτογενής παραγωγή στην χώρα. «Αυτό φαίνεται πλέον ξεκάθαρα με τα νέα μέτρα που θέλουν να επιβάλουν. Οι επιδοτήσεις, βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας, είναι αφορολόγητες. Μόνο στην Ελλάδα επιβάλλεται αυτή η φορολόγηση. Αυτή η γενικότερη φιλοσοφία φαίνεται και με την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και τα δυσμενή μέτρα για τις φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα. Θέλουν να είμαστε εξαρτώμενοι σε όλα από το εξωτερικό με χειρουργική ακρίβεια. Δεν θέλουν να παράγουμε τίποτα πλέον» είπε εμφανώς απογοητευμένος με τις εξελίξεις που δρομολογούνται. Οι συνέπειες των νέων μέτρων θα γίνουν εμφανείς από το 2017, εκτιμά ο κ. Δαλάτσης, εφόσον τεθούν σε ισχύ από το 2016.

Το κείμενο της επιστολής

Το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου δήμου Τοπείρου «Η Ενότητα» ζητά με την επιστολή του από τους Βουλευτές της περιοχής να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα. Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει: «Τις επόμενες μέρες πρόκειται να έρθει για ψήφισμα στην Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο που στόχο του έχει την εξουδετέρωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα της χώρας μας. Πρόκειται για αύξηση του φόρου εισοδήματος από το 13% στο 26-29% από το πρώτο ευρώ, την φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων με 26% από το πρώτο ευρώ, την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%, την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 13% στο 23%, την κατάργηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που ανήκουν στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και τέλος στην κατάργηση του ΟΓΑ και την ενσωμάτωσή μας στο ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα σχεδόν τον δεκαπλασιασμό των εισφορών. Ο φόρος που προκύπτει από τα παραπάνω μέτρα αγγίζει τα 2,7 δις ευρώ ετησίως, όταν η ενιαία ενίσχυση της χώρας ετησίως είναι 2,2 δις ευρώ! Όπως καταλαβαίνετε, τα μέτρα αυτά είναι πολύ σκληρά και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Θα υπάρξει έντονο πρόβλημα όχι μόνο ως προς την καλλιέργεια των εκτάσεων και την εκτροφή των ζώων, αλλά και ως προς την επιβίωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στα θέματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, ζητάμε να καταψηφίσετε το σχετικό νομοσχέδιο. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη σας», καταλήγει το κείμενο, που φέρει την υπογραφή του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνου Δαλάτση.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα επτά μέτρα για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε ο κ. Αυγενάκης

Απαιτούνται αποφάσεις για προστασία των αγροτών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές τρίτων χω…