Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Χωρίς συμφωνία αλλά με πρόοδο το έκτακτο Eurogroup των Βρυξελλών

Χωρίς συμφωνία αλλά με πρόοδο το έκτακτο Eurogroup των Βρυξελλών

0
varoufakis-daiseblum-langard

Το θρίλερ θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα

Σε θρίλερ πέντε ημερών εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθώς τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στο τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, εκεί που πιθανότατα θα υπάρξει συμφωνία ή ρήξη μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων. Μετά από 4 ώρες συνεδρίασης και 2,5 ωρών «μαγειρέματος» τελικά μετά τη 1 τα ξημερώματα ανακοινώθηκε ότι δεν μπόρεσαν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια κοινή δήλωση και έτσι η συνεδρίαση κατέληξε σε ναυάγιο.

Πλέον οι επόμενες ημέρες μέχρι την συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος και να υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα. Ωστόσο, το κλίμα φαίνεται να ήταν πολύ βαρύ στις Βρυξέλλες, αν και όπως δήλωσαν και οι δύο πλευρές «έγινε κάποια πρόοδος». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν έγινε ποτέ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Βαρουφάκη.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι υπήρξαν διαφωνίες και εντός της συνεδρίασης αλλά και αργότερα όταν οι εταίροι έθεσαν ως όρο να μπει στο κοινό ανακοινωθέν παράγραφος που θα ανέφερε πως η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση του μνημονίου. Αν και όπως τονιζόταν με έμφαση και από τα δύο «στρατόπεδα»… τίποτε δεν έχει τελειώσει σε κάθε περίπτωση το αδιέξοδο επιτείνει την αβεβαιότητα για την τύχη της ελληνικής οικονομίας.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου Κ. Λαγκάρντ, Γ. Ντάισελμπλουμ και Π. Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες αλλά υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα» ανέφερε ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη: «Ήταν μια πρώτη ευκαιρία για να συζητήσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης. Έγινε χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, υπήρξε κάποια πρόοδος αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοικτά».

Το χάσμα επιβεβαιώθηκε και από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, κυρίως στο γεγονός ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα να αιτηθεί παράταση του Μνημονίου.

“Είχαμε μια εποικοδομητική και εκτεταμένη συζήτηση για όλο το φάσμα της ελληνικής κρίσης και τον τρόπο με τον οποίο το Eurogroup μπορεί να μεταβεί σε μία νέα φάση. Ακούσαμε πολλές και διαφορετικές ενδιαφέρουσες απόψεις και είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε τις δικές μας και πλέον το Eurogroup θα συνεδριάσει και πάλι σε μερικές ημέρες, τη Δευτέρα, ελπίζοντας ότι θα υπάρξουν συμπεράσματα, τα οποία θα είναι τα καλύτερα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους μας”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίδραση και από το ΚΙΕΦ για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Κάνει λόγο και για συγκάλυψη στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών   Ανακοίνωση εξ…