Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εκατοντάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Ξάνθης συμμετείχαν στην πανελλήνια μαθητική πορεία

Εκατοντάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Ξάνθης συμμετείχαν στην πανελλήνια μαθητική πορεία

0
mathitiki poreia14

Με αιτήματα την δωρεάν παιδεία και την κατάργηση του “Νέου Λυκείου” ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ξάνθης

Πόσο να αντέξουνε οι άνεργοι γονείς μας, συνέχεια να πληρώνουνε για την εισαγωγή μας;

Μαθητική συλλογική πορεία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, με εκατοντάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Ξάνθης να ξεχύνονται στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης. Ανάλογες κινητοποιήσεις μαθητών και γονέων έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας, μετά το συντονισμό κινήσεων που επιχείρησαν οι μαθητές το Σαββατοκύριακο μέσω Facebook. Σε πολλά σχολεία πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις, ενώ όλοι οι μαθητές απείχαν από τις σχολικές τους υποχρεώσεις στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στο ‘’Νέο Λύκειο’’ που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας μετά τις πρόσφατες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Στους δρόμους της Ξάνθης εμφανίστηκαν ξαφνικά το πρωί της Δευτέρας ομάδες μαθητών εκκινώντας από διαφορετικά σημεία, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 12:00 στην Κεντρική Πλατεία μπροστά από το Ρολόι της πόλης. Στόχος ήταν μεταξύ άλλων να συνομιλήσουν με τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλο και να τον ενημερώσουν για τα αιτήματα της μαθητικής κοινότητας, πράγμα που δεν κατέστη δυνατόν καθόσον ο κ. Δημαρχόπουλος απουσίαζε στην Αθήνα ως μέλος της ΚΕΔΕ.

Στη συνέχεια κρατώντας αυτοσχέδια πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης πραγματοποιώντας πορεία, η οποία μέσα σε λίγα λεπτά νέκρωσε το κέντρο της πόλης. Οι μαθητές κινήθηκαν από την οδό Μ. Καραολή μέχρι το ύψος της Πλατείας Μπαλτατζή ενώ στη συνέχεια από την Μπρωκούμη κατέληξαν στο κτίριο της Π.Ε. Ξάνθης, όπου στεγάζεται η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Με τον παλμό και τη ζωντάνια τους οι μαθητές κατάφεραν να ελκύσουν τα βλέμματα των ανυποψίαστων ξανθιωτών, οι οποίοι ζητούσαν να ενημερωθούν σχετικά με τα αιτήματά τους.

Όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του Β΄ Λυκείου Ξάνθης τελειόφοιτο μαθητή Βασίλειο Μπογδάνο «πρόκειται για μια παμμαθητική συλλογική πορεία που σκοπό έχει να γνωστοποιήσει τα παράπονα των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου για το νέο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο έχει πολλές ‘’τρύπες’’ όπως την τράπεζα θεμάτων, την αξιολόγηση-βαθμολογία κ.ά.» ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα στην κινητοποίηση. Τα παιδιά δήλωσαν ότι όποτε μεταφέρουν τα παράπονά τους στους καθηγητές, εισπράττουν παράπονα και από την πλευρά τους. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι υπάρχουν καθηγητές με θέση εντελώς ξένη προς την ειδικότητά τους, όπως π.χ. ενός καθηγητή χημείας, ο οποίος καλείται να διδάξει την ιστορία του 19ου αιώνα! Επιθυμία των μαθητών ήταν να ακουστεί η φωνή τους μέσω των τοπικών αρχών στο Υπουργείο, ώστε να γίνουν ριζικές αλλαγές που θα είναι σε όφελος όχι μόνο των τωρινών μαθητών, αλλά και των επερχόμενων. Γι’ αυτό το λόγο στην πορεία συμμετείχαν και μαθητές των Γυμνασίων της πόλης. Δήλωσαν μάλιστα ότι ανάλογα με την απήχηση της κινητοποίησης θα κινηθούν για συνέχιση των διαδηλώσεων.

Με έντυπο υλικό που μοίρασαν οι μαθητές ανέφεραν μεταξύ άλλων:

Παλεύουμε ενάντια στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια, τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις

Ζητούμε ασφαλείς και δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές

Όχι εξετάσεις στη λογική των πανελληνίων από την πρώτη Λυκείου, με τα μισά θέματα από τράπεζα θεμάτων δημιουργώντας την ανάγκη φροντιστηρίων από τόσο νωρίς… με τι λεφτά άραγε όταν οι γονείς δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα ή είναι άνεργοι; Έτσι δυσκολεύει ο τρόπος προαγωγής από την μια τάξη στην άλλη.

Με συνθήματα όπως “Μας φαίνονται μεγάλοι γιατί ‘μαστε σκυφτοί, σηκώστε το κεφάλι να σκύψουνε αυτοί” οι μαθητές συνέχισαν την πορεία για περίπου μια ώρα. “Η δωρεάν παιδεία είναι των μαθητών, ο νόμος σας να πάει στον κάδο σκουπιδιών” το κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης που έπεισε και μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία προσχώρησε στο πλήθος των μαθητών, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την δραστηριοποίηση των νέων. Ήταν σίγουρα μια από τις πολυπληθέστερες και πλέον ενθουσιώδεις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ψηφιακή πλατφόρμα καλούνται να καταχωρίσουν οι δήμοι τα έργα πυροπροστασίας

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία καταγραφής των εκτελεσθέντων έργων πυρ…