Σχόλια 17/05/14

0
ekloges kanapes
Στη γιαγιά να δώσω ψηφοδέλτιο από το σπίτι ή θα το βρει μόνη της;
Θωμάς Βουγιουκλής


 
 
Λάθος μέτρου σύγκρισης
Οι Αβδηρίτες παραδοσιακά είναι δημοκράτες. Εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμη από τον ανένδοτο αγώνα με τον γέρο της Δημοκρατίας, με τον Μπαλτατζή, τον Ανδρέα στη συνέχεια. Αγώνες επί αγώνων με προσφορά στη δημοκρατία.
Αυτά ως ιστορία. Πρόσφατα λοιπόν με τον Καλλικράτη υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Αβδηριτών και Τσολακίδη (κυρίως) για την έδρα του δήμου. Εν πολλοίς αδικαιολόγητη διότι την απόφαση την πήρε το υπουργείο Εσωτερικών κι όχι ο Τσολακίδης.
Άντε όμως να πεισθούν περί του αντιθέτου κάποιοι. Και συνεχίζουν να διατηρούν μια αντίληψη αντιπαράθεσης με τον Τσολακίδη που είναι δίπλα τους, μια και το υπουργείο είναι μακριά. Μ’ αυτό το πνεύμα λοιπόν είδαν κάποιοι Αβδηρίτες τις συγκεντρώσεις Τσολακίδη και Τσιτιρίδη προχθές στο χωριό τους.
Κατ’ αρχάς οι δύο ομιλίες έγιναν σε διαφορετικά σημεία. Έτσι δόθηκε άλλη εικόνα για την ομιλία Τσολακίδη ως προς το πλήθος. Εν τέλει και οι δύο ομιλίες ήταν ευπρόσωπες. Απλά κάποιοι μες την πικρία τους «είδαν» άλλα πράγματα γιατί αυτά θέλαν να δουν.
Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια.
«Ε»


 
Παγώνουν δάνεια σε επιχειρήσεις
 Να που το υπουργείο Οικονομικών σκέφτηκε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Και δίνει την ευκαιρία, για έναν χρόνο, να μην πληρώσουν δόσεις δανείων που έχουν λάβει με την εγγύηση του δημοσίου.
Είναι ένα μέτρο που δίνει μια κάποια λύση. Για αρκετούς ιδιαίτερα καλή που τους βγάζει από αρκετά δύσκολη θέση.
Για λεπτομέρειες, οι ενδιαφερόμενοι βιοτέχνες μπορούν να απευθύνονται στις Τράπεζες που συνεργάζονται.
«Ε»


 
Συμβαίνει
 Το διηγήθηκε καταστηματάρχης του κέντρου της πόλης κι έχει το γούστο της η όλη ιστορία. Λοιπόν, με τις «περιοδείες» των υποψηφίων που μοιράζουν το χαρτομάνι τους, κάποιοι ποιο ευγενικοί, πριν μπουν μέσα ρωτούν από την πόρτα: «Μήπως είστε υποψήφιος;» κι αν λάβουν αρνητική απάντηση, τότε μπαίνουν κι αφήνουν τα έντυπά τους.
-Και βέβαια δεν κάνουν άσχημα με τόσους υποψήφιους γύρω…
«Ε»


 
 Σκέψεις
 Η Πόλη- Αγορά δεν πρέπει ν’ανεχθεί άλλο μετριότητες
 Μ. Σπανίδης- VEN.KAR.


 
 Προς το τέρμα
 Ιδού λοιπόν, φθάσαμε αισίως στην τελευταία ημέρα, παραμονή των εκλογών της πρώτης Κυριακής, αν και για πολλές αναμετρήσεις θα’ ναι απαραίτητη και η δεύτερη. Εκεί θα’ χουμε και τον τελικό νικητή που θα είναι δήμαρχος για πέντε χρόνια παρακαλώ.
Σε γενικές γραμμές η προεκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ακρότητες και παρατράγουδα.
Αλλάζουν τα ήθη, ανεβαίνει το επίπεδο των υποψηφίων, αμβλύνθηκε η κομματική συμπεριφορά και όλα κινήθηκαν στις εκδηλώσεις με ομιλίες, έντυπα και επισκέψεις. Συγχαρητήρια αξίζουν επομένως σε όλους όσους βοήθησαν και στήριξαν την ομαλή διεξαγωγή της προεκλογικής περιόδου.
«Ε»


 
Με καλό καιρό
 Πάντα ο καιρός παίζει σημαντικό ρόλο στις εκλογές. Όλοι οι υποψήφιοι θέλουν να είναι ο καιρός χωρίς βροχές και άλλες δυσκολίες, για να βγουν οι ψηφοφόροι και να πάνε στα εκλογικά τους κέντρα.
Ε, λοιπόν, τα νέα γι’ αυτούς είναι καλά. Ο καιρός στην περιοχή μας θα είναι αρκετά καλός. Έτσι, η αποχή κυρίως των ηλικιωμένων θα είναι μικρή. Όσο δε για τους νέους, θάλασσα σίγουρα δεν θα πάνε, άρα μετά τον καφέ, ίσως κάνουν μια βόλτα προς τα εκλογικά κέντρα και ψηφίσουν.
– Αδέλφια, καλό βόλι.
«Ε»


 
Ο Αλέξης τα πήγε καλά
 Κατά γενική ομολογία ο Αλέξης Τσίπρας τα πήγε καλά στο προχθεσινό ευρωπαϊκό ντιμπέιτ και κέρδισε τις εντυπώσεις απέναντι στους τέσσερις αντιπάλους του για την προεδρία του ευρωκοινοβουλίου.
Μιλώντας ελληνικά ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας: « Είμαι από την Ελλάδα, τη χώρα που η Ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξε ως πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας. Απευθύνομαι στους υποψηφίους και τους ρωτώ: Είναι ιστορία τραγωδίας ή ιστορία επιτυχίας αυτό που συνέβη στην Ελλάδα; Εμείς απευθυνόμαστε στους ευρωπαίους πολίτες και τους καλούμε να σταματήσουμε την καταστροφική πολιτική της λιτότητας, να ξαναβρούμε την αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία».
Ήταν άνετος και απάντησε έξυπνα σε όλες τις ερωτήσεις της δημοσιογράφου που συντόνιζε το ντιμπέιτ. Μάλιστα η παρουσία του κέντρισε το ενδιαφέρον περισσότερων Ευρωπαίων πολιτών, και είχε τα περισσότερα tweets και μηνύματα σε σχέση με τους άλλους.
Κακώς δεν εμφανίστηκε στα πρώτα τέσσερα ντιμπέιτ, θα ακουγόταν περισσότερα για το ελληνικό ζήτημα και δεν θα έδειχνε ότι φοβάται τη σύγκριση με τους αντιπάλους του. Βέβαια θα πρέπει να βελτιώσει άμεσα τα αγγλικά του, γιατί δεν είναι ωραίο ένας νέος άνθρωπος, που θέλει να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο στην Ευρώπη, να μην μπορεί να επικοινωνήσει σε μια από τις γλώσσες που καταλαβαίνουν οι λαοί της…


 
Κυριακή κοντή γιορτή!
 Ότι έσπειραν θα θερίσουν οι υποψήφιου, με το αποτέλεσμα της κάλπης να είναι προ των πυλών. Άλλοι κινούνται με την σιγουριά του νικητή, άλλους τους κόβει κρύος ιδρώτας, άλλοι θα επιθυμούσαν λίγο χρόνο παραπάνω, ενώ κάποιοι δεν βλέπουν την ώρα να τελειώσει αυτό τους το μαρτύριο. Όπως και να έχει πάντως ο χρόνος μετρά απειλητικά αντίστροφα και όλα δείχνουν πως η Κυριακή μας επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις.
Γ.Τ.


 
Σε πυρετό προετοιμασίας οι υποψήφιοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
 Οι εκλογές έχουν επισκιάσει φέτος τον αγώνα των τελειόφοιτων μαθητών, οι οποίοι συνεχίζουν ανενόχλητοι την προετοιμασία τους, προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση στην σχολή της επιλογής τους. Οι υποψήφιοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πλειοψηφία τους έχουν εγκαταλείψει τις σχολικές αίθουσες, προκειμένου να αφοσιωθούν στο διάβασμα, κάνοντας εντατικές επαναλήψεις. Στα μικρά διαλείμματα που πραγματοποιούν συναντούν τους φίλους τους σε πλατείες και πάρκα, προκειμένου να πάρουν καθαρό αέρα και να συζητήσουν για τυχόν απορίες ή sos.
Γ.Τ.


Θα πληρώσει ως επιτηδευματίας η Ομάδα Αλληλεγγύης
 Απίστευτο, λυπηρό κι άδικο. Σύμφωνα με ανάρτησή της στο facebook η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης που συνοδεύεται και από το αντίστοιχο ντοκουμέντο, η εθελοντική οργάνωση καλείται να πληρώσει φόρο ως επιτηδευματίας για τα… έσοδα που είχε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Τα ίδια τα μέλη αγανακτισμένα και απογοητευμένα σχολιάζουν: «Ντρεπόμαστε γι αυτό! Διαθέσαμε ατέλειωτες ώρες εθελοντικής εργασίας, στήσαμε δομές που θα έπρεπε να είχε το ίδιο το κράτος, βοηθήσαμε συμπολίτες μας που είχαν άμεση ανάγκη, ήμασταν παρόντες μέρα και νύχτα. Το υπουργείο οικονομικών μας καλεί να πληρώσουμε 800 ευρώ φόρο,για τα έσοδα της ομάδας με τα οποία αγοράσθηκαν τα τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο μας, που τροφοδοτεί 308 οικογένειες ΔΩΡΕΑΝ!!
Ζητούν να τα πληρώσουμε με τραπεζική επιταγή(!) σαν «επιτηδευματίες» που είμαστε… Ξεκινήσαμε εθελοντές και θα βρεθούμε φοροφυγάδες! Δεν έχουμε χρηματοδοτηθεί ούτε από το κράτος ούτε από Μ.Κ.Ο. Τα έσοδα μας προέρχονται από εισφορές μελών, από τα bazaar που διοργανώνουμε, από το μέρισμα του κοινωνικού λαχείου του συλλόγου αιμοδοτών και από δωρεές. Για το 2013 τα έσοδα μας ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 8.000 ευρώ!».
Ε.Δ.


 
Η παλιά Πόλη θα θυμάται τις δεσμεύσεις
 Το δημόσιο διάλογο που ζήτησαν με τους υποψήφιους δημάρχους πήραν πολύ σοβαρά τα μέλη του συλλόγου κατοίκων της Παλιάς Πόλης που εξέδωσαν και κυκλοφόρησαν στον παραδοσιακό οικισμό μπροσούρα, που όχι μόνο αναφέρει τις θέσεις των επικεφαλής που απάντησαν στα ζητήματα που έθεταν, αλλά συμπεριλαμβάνουν και σχολιασμό με βάση τη στάση τους τα προηγούμενα χρόνια, είτε συμμετείχαν σε αυτοδιοικητικά όργανα, είτε από άλλες θέσεις έχοντας παρέμβαση και στα θέματα του παραδοσιακού οικισμού.
Σε μεγάλο βαθμό το όλο περιεχόμενο διακατέχεται από αντικειμενικότητα στο σχολιασμό και κυρίως καλές (πολύ καλές) προθέσεις, ακόμη και για όσους ήταν σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις ως μέλη της δημοτικής αρχής ή της αντιπολίτευσης, στην προηγούμενη θητεία, αλλά εμφανίστηκαν άτολμοι ή αδρανείς.
Εύχονται να τηρηθούν οι προθέσεις που έχουν καταγραφεί και δημοσίως και δηλώνουν ενεργό παρών και στην επόμενη θητεία του δημοτικού συμβουλίου.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …