Σχόλια 19/05/14

0
mixogloy
Η Ελλάδα έχασε το χρώμα της! Από μπλε και πράσινη έγινε τώρα άσπρη…


 
 
Χωρίς πανηγυρισμούς
Δεν χρειάζονται, κατά την εκτίμησή μας, πανηγυρισμοί για τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής. Έχουν δικαίωμα να είναι ικανοποιημένοι όσοι εξελέγησαν στις δύο πρώτες θέσεις όμως κι αυτοί είναι συγκρατημένοι διότι έχουν μπροστά τους την επόμενη Κυριακή, την κρίσιμη, που θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα.
Γι’ αυτό γιορτάστηκε με σεμνότητα και νηφαλιότητα η 1η και 2η θέση από τους φερόμενους δύο πρώτους για το β΄ γύρο όσο και τους εκλεγόμενους δημοτικούς συμβούλους των δύο πρώτων.
«Ε»


 
Όλα ομαλά
 Κατά γενική ομολογία οι δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές διεξήχθησαν σ’ ολόκληρη τη χώρα αλλά και στην Ξάνθη χωρίς σοβαρά συμβάντα. Στην Ξάνθη μάλιστα τίποτε σχεδόν άξιο λόγου δεν συνέβη. Η ψηφοφορία διεξήχθη κανονικά από τα μεγαλύτερα έως τα μικρότερα εκλογικά κέντρα. Μόνη παραφωνία η απουσία αντιπροσώπων. Κι αυτό θα πρέπει ν’ αλλάξει. Δεν μπορεί να δεσμεύεις ανθρώπους από τα χαράματα της Κυριακής μέχρι ξημερώματα της Δευτέρας χωρίς κάποια, μικρή, αποζημίωση. Όπως εισπράττουν όλοι οι άλλοι και μάλιστα ιδιαίτερα παχυλή.
«Ε»


 
Περί δημοσκοπήσεων
 Το αποτέλεσμα των δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών στην Ξάνθη, ανέδειξε και μια ειδική περίπτωση. Την έλλειψη σοβαρής διεξαγωγής δημοσκοπήσεων. Διότι όσες παρουσιάστηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, καμία σχέση δεν είχαν με τα αποτελέσματα τόσο στους δήμους όσο και την Περιφέρεια, τουλάχιστον για την πρώτη Κυριακή.
Το ίδιο ισχύει και για τα exit pols. Για άλλη μια φορά έπεσαν έξω. Δηλαδή οι ψηφοφόροι τους δήλωναν άλλο από αυτό που ψήφισαν!
«Ε»


 
 Ο γρίφος της Β΄ Κυριακής
 Κυριακή των μονομάχων η ερχόμενη Κυριακή σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα της πρώτης εκλογής.
Γι’ αυτό όσοι θα μπούνε στη ψυχοφθόρα αυτή διαδικασία θα ζήσουν ώρες δύσκολες. Διότι όπως έχει δείξει το παρελθόν, έχουν γίνει φοβερές ανατροπές. Δεύτεροι με μεγάλη διαφορά από τον πρώτο, να κερδίζουν τελικά στο νήμα!
Γι’αυτό η εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα, θα είναι έντονων επαφών και διαβουλεύσεων για να «κλείσουν» συμφωνίες και συνεργασίες.
Γρίφος μεγάλος και χωρίς δυνατότητα ασφαλών προβλέψεων. Εν αναμονή λοιπόν.
«Ε»


 
Δήμαρχος ο Μίχογλου
 Με σημαντική διαφορά εξελέγη δήμαρχος Τοπείρου ο Θωμάς Μίχογλου το βράδυ της Κυριακής. Μάλιστα η νίκη του είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι σχεδόν σε όλα τα χωριά του δήμου, ακόμη και στα μουσουλμανικά, ήρθε πρώτος ο συνδυασμός του.
Η Μαρία Καραλευθέρη προσπάθησε αλλά η τύχη των εκλογών όπως φάνηκε ήταν προδιαγεγραμμένη. Η άτυπη βοήθεια του Χατζηευαγγέλου δεν την βοήθησε.
Μάλιστα άνθρωποι που γνωρίζουν τον Τόπειρο δηλώνουν με βεβαιότητα ότι αυτή τη φορά ο Μίχογλου δεν χάνει με τίποτε. Και βέβαια δικαιώθηκαν.
«Ε»


 
Μεγάλη αποχή!
 Σε ποσοστό περίπου 48% κυμάνθηκε η αποχή στην Ξάνθη στις χθεσινές εκλογές, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Οι ετεροδημότες δεν ήρθαν όπως άλλες χρονιές για να ψηφίσουν. Η οικονομική κρίση και τα πολλά έξοδα του ταξιδιού απέτρεψε τους περισσότερους, η απογοήτευση κάποιους άλλους.
Κάποιοι ίσως προτίμησαν να έρθουν τη δεύτερη καθοριστική Κυριακή, όπου το ενδιαφέρον θα είναι μεγαλύτερο λόγω των ευρωεκλογών και της πόλωσης που δημιουργήθηκε φέτος, πολλοί όμως δεν θα έρθουν καθόλου…


 
Τα μάζεψαν…
 Ο μεγάλος ενθουσιασμός των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τα exit pols που έδιναν μεγάλη πρωτιά του κόμματος σε περιφέρεια Αττικής και προβάδισμα στο Δήμο της Αθήνας, ξεφούσκωσε σιγά σιγά καθώς προχωρούσε η βραδιά. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ διαφορετικό από τα exit pols και η πρωτιά της Δούρου στην Αθήνα τελικά οριακή, ενώ στο δήμο της Αθήνας η μάχη Καμίνη-Σακελλαρίδη ήταν ψήφο-ψήφο μέχρι αργά το βράδυ.
Από τις υπόλοιπες 12 περιφέρειες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε καμία πρωτιά και κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο μόνο στις 4.
Με τα δεδομένα αυτά, μάλλον πρόκειται για αυτοδιοικητική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και το βάρος πλέον πέφτει στις ευρωεκλογές, στις οποίες και δίνει δημοψηφισματικό χαρακτήρα.


 
 
Νεκρή πόλη
Σε τίποτα δεν θύμιζε παλιές καλές εποχές η χθεσινή ημέρα. Πέρα από την υποτονική προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα, η πόλη θύμιζε έρημη και κατά τις βραδινές ώρες με τους πολίτες να μην κυκλοφορούν ούτε στους δρόμους. Στα εκλογικά κέντρα μάλιστα, ακόμα και σε αυτά που ήταν οι νικητές της εκλογικής αναμέτρησης, τα πράγματα ήταν πιο χλιαρά από ποτέ. Οι δε επικεφαλής παρουσιαζόταν αρκετά συγκρατημένοι, χωρίς να τολμούν να προβούν σε θριαμβευτικές δηλώσεις, υπό τον φόβο της 2ης Κυριακής.
Γ.Τ.


 
Δυναμικό το παρών των νέων
Ιδιαίτερα αισθητή κάνανε την παρουσία τους οι νέοι, οι οποίοι προτίμησαν στην πλειοψηφία τους να ασκήσουν αυτή την φορά το εκλογικό τους δικαίωμα-καθήκον. Μάλιστα, οι ίδιοι δήλωσαν ιδιαίτερα σίγουροι για την ψήφο τους, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους. Συγκεκριμένα, το εκλογικό σώμα ηλικίας 40-60 φάνηκε ιδιαίτερα προβληματισμένο, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, με μεγάλη μερίδα να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε άλλη παράταξη από αυτή που υποστήριζε για χρόνια, αποδεικνύοντας πως ξημερώνει μια νέα πολιτική εποχή.
Γ.Τ.


 
Ο παλαιός δικομματισμός καλά κρατεί
Με γνώμονα ότι η κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών είχε κυρίως προσωποκεντρικό χαρακτήρα, είναι φανερό πως θα μπορέσουμε να εξάγουμε σαφή πολιτικά συμπεράσματα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών.
Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, όμως, ο παλαιός δικομματισμός (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), ακόμα και υπό τον μανδύα του “ανεξάρτητου υποψηφίου”, καλά κρατεί. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηττηθεί κατά κράτος, σε αντίθεση με την Χρυσή Αυγή που απέδειξε ότι δεν πεθαίνει τόσο εύκολα.
Καλή μας δύναμη και υπομονή, λοιπόν, αφού είναι γνωστό πως λαός που δεν μαθαίνει από την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.
Γ.Τ.


 
Αποτελέσματα με ρυθμό χελώνας
 Απελπιστικά αργά έβγαιναν τα επίσημα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα της Π.Ε. Ξάνθης χθες το βράδυ τόσο για τις περιφερειακές όσο και για τις δημοτικές εκλογές, σε σημείο που πέντε ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης να έχουν εμφανιστεί οι ψήφοι για πέντε εκλογικά τμήματα στο δήμο Αβδήρων, δύο στο δήμο Μύκης, 18 στο δήμο Ξάνθης και ένα στο δήμο Τοπείρου! Ομολογουμένως βέβαια, ήταν μια απαιτητική διαδικασία για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τις εφορευτικές επιτροπές, ωστόσο για πρώτη φορά σημειώθηκε τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Το ίδιο αργά ανανεωνόταν και η σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές, δείχνοντας ότι το βάρος έπεσε στο ξεκαθάρισμα της εικόνας στις περιφερειακές εκλογές.
Ε.Δ.


 
 Από Τετάρτη τα… νούμερα για τους υποψήφιους
 Μάλλον δεν τηρήθηκε όπως φάνηκε η αρχική διαταγή που είχε δώσει το υπουργείο να ξεκινήσουν διαφορετικά τη διαδικασία τα εκλογικά τμήματα με μονό και ζυγό αριθμό, ώστε να δώσουν προτεραιότητα σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές αντίστοιχα, ώστε να πηγαίνει παράλληλα το εκλογικό αποτέλεσμα για περιφέρειες και δήμους.
Πάντως, για τους υποψήφιους θα παραταθεί η αγωνία, αφού θα πληροφορηθούν το συνολικό αριθμό ψήφων που έλαβαν από την Τετάρτη και μετά.
Ε.Δ.


 
Αρνούμαι να χάσω (Refuse to lose)!!!
xinidis Είναι γνωστό ότι ο Θανάσης Ξυνίδης έχει χιούμορ και όπως φαίνεται δεν το χάνει ποτέ. Έτσι φόρεσε την κατάλληλη μπλούζα για την περίσταση! Το μοντέρνο T- shirt που φορούσε στο εκλογικό κέντρο και την ώρα που είχαν πάρει την ψυχρολουσία με τα αποτελέσματα που έβγαζαν πρώτο τον Δημαρχόπουλο έγραφε Refuse to lose (Αρνούμαι να χάσω) και το έδειχνε φτιάχνοντας το κέφι σ’ όλους.
Νομίζω πως θα το χρειαστεί και τη προσεχή Κυριακή και μπορεί να του βγει και γουρλίδικο!!!
Μ.Ξ.


 
 Δεν φάνηκαν να εκπλήσσονται…
 … Τσέπελης – Γιαντζόγλου με το γεγονός ότι ο συνδυασμός τους ήρθε πρώτος. Το περίμεναν μου είπαν ότι θα έχουν προβάδισμα έναντι του Πούλιου και δεν πίστεψαν ούτε μια στιγμή ότι θα είναι ο Μπένης στη θέση του Πούλιου. Να σημειώσουμε ότι οι Δημαρχόπουλος και Μπένης πήγαν πολύ καλά στα Κιμμέρια ενώ αντίθετα ο Πούλιος όχι. Τώρα είναι βέβαιοι ότι θα επικρατήσουν την δεύτερη Κυριακή.
(Μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλο λόγο μην πεις…)
Μ.Ξ.


 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…