Σχόλια 06/05/14

0
kondos
Εκλοάλογες!
Θωμάς Βουγιουκλής


 
 
Η οικονομία ανόητε!
 Η ρήση ανήκει στον αμερικανό πρόεδρο κ. Κλίντον και από τότε έμεινε στην ιστορία πλέον γιατί σηματοδότησε από τότε την κυρίαρχη σημασία της οικονομίας στην πολιτική και εν γένει τη ζωή.
Στα δικά μας τώρα. Όσοι παρακολουθούν τις οικονομικές εξελίξεις και αξιολογούν τη στάση των ευρωπαίων εταίρων, των διεθνών οικονομικών οργανισμών, των αγορών και των επενδυτών που από καιρό αγοράζουν στην κυριολεξία Ελλάδα, αποφαίνονται ότι η οικονομία στη μικρή μας χώρα αρχίζει να κινείται και να ξεκινάει για να πάρει το δρόμο της ανάπτυξης.
Αργά μεν, σταθερά δε. Μάλιστα ντόπιοι και ξένοι αναλυτές βεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να ξεστρατίσει η Ελλάδα για οποιονδήποτε λόγο και ούτε θα απεμπολήσει ότι με αίμα και θυσίες κέρδισε όλα αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η οικονομία λοιπόν σηματοδοτεί τις νέες εξελίξεις που οδηγούν σε θετικό μονοπάτι. Αυτό όμως απομένει να το αποδεχθεί και η κοινωνία στηρίζοντας την υπόθεση της ανάκαμψης.
«Ε»


 
Κλίμα βουβό
 Αν επιχειρήσει κανείς δύο εβδομάδες πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές να αποτυπώσει ή να διαβλέψει το κλίμα που διαμορφώνεται υπέρ του ενός ή του άλλου υποψήφιου, μάλλον θα αποτύχει.
Εξάλλου, πάρα πολλοί, ποσοστό αρκετά υψηλό, κρατούν μυστικό το τι θα ψηφίσουν, ενώ αυτοί που έχουν αποφασίσει αποτελούν τη μειοψηφία. Κι αυτό διότι δεν έχει διαμορφωθεί κάποιο πλειοψηφικό ρεύμα στην Ξανθιώτικη κοινωνία.
Γενικώς υπάρχει μια «παγωμάρα» στην προεκλογική περίοδο που ειδικά στην Ξάνθη αυξήθηκε λόγω και των γνωστών γεγονότων με τη Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου και άλλους υποψηφίους που υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν.
Είναι σίγουρο πως η κατάσταση θα ζωηρέψει αργότερα, όχι όμως πολύ, διότι ήδη το κλίμα έχει δημιουργηθεί. Πρόκειται για βουβές εκλογές, ίσως τις πιο βουβές.
«Ε»


 
Ε, φτάνει!…
 Έχει παραγίνει πλέον η ιστορία που βιώνουμε εδώ και αρκετές ημέρες με τη βροχή. Κάπου η υπόθεση έχει ξεφύγει και πλέον όλοι οι κάτοικοι, της πόλης και της υπαίθρου, εύχονται να σταματήσει να βρέχει διότι ήδη έχουν προξενηθεί μεγάλες ζημιές από τη συνεχή βροχή και τίποτε θετικό για όλους επίσης.
Χωράφια πλημμυρισμένα, σπορές που σάπισαν και πρέπει να γίνει επανασπορά με αποτέλεσμα την υπέρμετρη αύξηση του τελικού κόστους για τους παραγωγούς του νομού.
Οι οποίοι κάθε μέρα κοιτάζουν τον ουρανό και τα σύννεφα που προδικάζουν και πάλι βροχές. Και βέβαια όλοι, αγανακτισμένοι από τις συνεχείς βροχές, απελπισμένοι και οργισμένοι μιλούν και λένε, ε, φτάνει πλέον τόση βροχή!…
«Ε»


 
 Διλήμματα
 Οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν καθαρή εικόνα, οι προγνώσεις είναι επισφαλείς καθώς η πλειονότητα των πολιτών αποφεύγει να απαντήσει και τα δείγματα είναι μικρά. Αν οι έρευνες της κοινής γνώμης δεν μπορούν να δώσουν καθαρό νικητή και καταγράφουν ένα ντέρμπι που θα κριθεί οριακά, η Κεντροαριστερά είναι το απόλυτο τοπίο στην ομίχλη, η Ελιά δεν δίνει απλώς έναν αγώνα επιβίωσης αλλά και μια μάχη για να ενισχυθεί ο προοδευτικός πόλος της κυβέρνησης συνεργασίας ώστε να μη διαταραχθούν σε βάρος του ΠΑΣΟΚ οι ισορροπίες στο εσωτερικό της. Ο κι Ευ. Βενιζέλος εξηγεί συνεχώς ότι το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ για λόγους εθνικής ανάγκης και ότι το 2012 οι δυνάμεις που πιστεύουν στον φιλοευρωπαϊκό και υπεύθυνο δρόμο πήραν μαζί με τη ΔΗΜΑΡ 48%, χωρίς τη ΔΗΜΑΡ 42%. Αρά, παρατηρεί, αυτή τη στιγμή κυβερνάει το 42%.
«Ε»


 
Είναι θέμα επιλογής
 Οι στρατηγικές και τα διλήμματα των κομμάτων αρχίζουν να ξεδιπλώνονται σταδιακά, ωστόσο είναι σαφές ότι η πόλωση ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ θα χτυπήσει κόκκινο.
Ήδη οι αντιπαραθέσεις, όπως π.χ. για το θέμα του ντιμπέιτ, διεξάγονται σε όλο και υψηλότερα ντεσιμπέλ και αναμένεται να εξελιχθούν σε μετωπική σύγκρουση Αντ. Σαμαρά – Αλ. Τσίπρα. Ο καμβάς έχει στηθεί γύρω από την οικονομία και την ανάπτυξη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για κρυφή ατζέντα πίσω από το πρωτογενές πλεόνασμα και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, η οποία θα αποκαλυφθεί με τη μορφή νέου Μνημονίου έπειτα από τις εκλογές.
Η ΝΔ μιλάει για διγλωσσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για ανεδαφικές θέσεις σχετικά με το νόμισμα και για πανικό εξαιτίας της δημοσκοπικής στασιμότητας. Οι αλλαγές στην οικονομία είναι τεκτονικές, αλλά η αμφιβολία των πολιτών παραμένει.
Τι θα επιλέξουν στις εκλογές; Να δώσουν ξανά μια τιμωρητική ψήφο στο παλαιό σύστημα που εκφράζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή μια εντολή για να συνεχιστεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση; «Σταθερότητα ή καταστροφικός πειραματισμός;», όπως θέτουν το ερώτημα κυβερνητικά στελέχη.
«Ε»


 
Αλλαγή σε εκδήλωση
 Μια μικρή αλλαγή έχουμε στον τόπο και την ημέρα της παρουσίασης του προγράμματος του Σωτήρη Τσιακίρογλου.
Έτσι, η Ενωτική Πρωτοβουλία με υποψήφιο δήμαρχο τον Σωτήρη Τσιακίρογλου, προσκαλεί τους Ξανθιώτες στην ανοιχτή εκδήλωση η οποία θα γίνει την Παρασκευή 9 Μαΐου στις 8 το βράδυ στο ξενοδοχείο ΕΛΙΣΣΩ.
Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος, κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμά του, στις θέσεις και τις αρχές του συνδυασμού του ενώ θα γίνει η ολοκληρωμένη παρουσίαση του δημοτικού συνδυασμού.
«Ε»


 
Υποψήφιοι δημόσιοι υπάλληλοι
 Στην πλειοψηφία τους οι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι. Είναι κάτι που το γνωρίζαμε λίγο-πολύ, αλλά μετά και την οριστική κατάθεση των υποψηφιοτήτων, αυτό αποτυπώθηκε με αριθμούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά τα σκήπτρα, με τους περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους στα ψηφοδέλτιά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή οι 27 από τους 42, έχουν άμεση εξάρτηση από το Δημόσιο. Άλλοι ως καθηγητές Πανεπιστημίου, άλλοι ως καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και άλλοι ως εργαζόμενοι σε άλλες υπηρεσίες.
Στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, οι εξαρτώμενοι από το Δημόσιο ανέρχονται σε 13, ενώ στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ καταγράφονται 14 άτομα. Στα ίδια επίπεδα κινούνται και οι μισθοδοτούμενοι από το κράτος υποψήφιοι της Ελιάς που αριθμούν λίγο πιο κάτω από το Ποτάμι, όπου οι 11 από τους 22 υποψηφίους που ανακοινώθηκαν, προέρχονται από το Δημόσιο.
Τα ίδια περίπου ισχύουν και στα ψηφοδέλτια των μεγάλων δήμων (Θεσσαλονίκης, Αθήνας). Όσο για την Ξάνθη, η εφημερίδα μας επιφυλάσσεται να κάνει την καταμέτρηση και να επανέλθει με στοιχεία…


 
 Άλλαξε πάλι ο Μανωλιός
 Για τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες νέο σήμα εμφανίστηκε στις οθόνες μας, στη συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης. Από το απόγευμα της Κυριακής εμφανίστηκε ένα τεράστιο μπλε «Ν», αντικαθιστώντας το αρχικό ΕΔΤ, που είχε ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας τους πρώτους μήνες της δημιουργίας του αλλά και το μεταβατικό σήμα «ΔΤ».
Η Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ και Τηλεόραση, ξεκίνησε να εκπέμπει ως διάδοχος της ΕΡΤ, καθώς έχει πάρει πλέον την τελική της μορφή και σύντομα θα έχει και πλήρες πρόγραμμα. Από χθες έχουν κάνει πρεμιέρα και τα ραδιόφωνα της ΝΕΡΙΤ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει να εκπέμπει και δεύτερο τηλεοπτικό κανάλι.
Ας ελπίσουμε ότι θα είναι και το τελευταίο σήμα που αλλάζει η κρατική τηλεόραση και θα πάρει πλέον την οριστική της μορφή και εικόνα.


 
Τον άφησε μόνο…
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Αλέκου Κοντού από την πολιτική εκδήλωση και την παρουσίαση του συνδυασμού του Θωμά Μίχογλου στον Τόπειρο που έγινε την Κυριακή. Τον κ. Κοντό τον είδαμε στη παρουσίαση του Γιώργου Παυλίδη την Παρασκευή, τον είδαμε στην πρώτη εκδήλωση του Δημαρχόπουλου. Όχι όμως και στου κ. Μίχογλου. Ε ναι δεν μπορούσε να γίνει δυο κομμάτια αφού την ίδια ώρα την Κυριακή παρουσίαζε τον συνδυασμό του και ο Γιώργος Τσιτιρίδης στα Άβδηρα όπου και επέλεξε να παραβρεθεί.
Μ.Ξ.


 
Έχει δυναμική…
 Ναι ομολογουμένως ήταν μεγαλειώδης και πολυπληθής η πολιτική εκδήλωση του Γιώργου Παυλίδη. Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμού μέσα και έξω από το «Ελισσώ» ήταν περίπου 800 – 900 άτομα. Όντως θύμιζε άλλες εποχές τότε που ήταν πολύ στα πάνω του και ο κ. Παυλίδης και η ΝΔ. Σύσσωμη η «γαλάζια» παράταξη του νομού έδωσε το παρόν ενώ δεν έλειψαν παρουσίες και εκτός νομού όπως του πρώην Υπερνομάρχη κ. Κωνσταντίνου Τάτση ή του πρώην νομάρχη Καβάλας κ. Καλιοντζή. Έντονη και θεαματική ήταν η παρουσία της μειονότητας. Υπήρχε επίσης παλμός, αναπτερωμένο ηθικό και προπαντός, συναίσθημα και αισιοδοξία νίκης. Κι αν πει κάποιος ότι μια πετυχημένη εκδήλωση δεν μπορεί να είναι βαρόμετρο για το εκλογικό αποτέλεσμα ενός συνδυασμού το βέβαιο όμως είναι ότι λειτουργεί ως βαρόμετρο της δυναμικής που έχει ο συνδυασμός και αυτό φάνηκε στην εκδήλωση του Γιώργου Παυλίδη.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …