Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επισταμένους ελέγχους ζήτησε η πρυτανεία του ΔΠΘ για το DNA αλόγου

Επισταμένους ελέγχους ζήτησε η πρυτανεία του ΔΠΘ για το DNA αλόγου

0
 

 Κλήθηκε και η Εισαγγελία να αιτηθεί περισσότερους ελέγχους στις φοιτητικές λέσχες και στις τέσσερις πόλεις, όπου στεγάζεται το πανεπιστήμιο

 

Καθησυχάζει ο αντιπρύτανης Γ. Κώστα τους φοιτητές, καθώς οι παραβάσεις αφορούσαν την παραπλάνηση του καταναλωτή και όχι την υγιεινή

 
 
Επισταμένους ελέγχους στα τρόφιμα που προορίζονται για τη σίτιση των φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ζήτησε η πρυτανεία του πανεπιστημίου, μετά τις παραβάσεις που διαπίστωσε ο ΕΦΕΤ στα κρέατα που βρέθηκαν στους φοιτητικές λέσχες Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Κομοτηνής, όπου ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
Όπως μας ενημέρωσε ο αντιπρύτανης φοιτητικών θεμάτων καθηγητής Γιώργος Κώστα, μετά την επιβολή των προστίμων από τον ΕΦΕΤ, αν και δεν έχει παραληφθεί ακόμη επισήμως η αλληλογραφία, η πρυτανεία έχει ζητήσει πιο εντατικούς ελέγχους από τον ΕΦΕΤ, αλλά παράλληλα διενεργεί και το ίδιο το πανεπιστήμιο επιθεωρήσεις σε αποθήκες, για τη θερμοκρασία των τροφίμων, τη συντήρηση κλπ. Μάλιστα, έχει καλέσει και την Εισαγγελία να επιστήσει την προσοχή του Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ώστε να υπάρξει διαρκής εποπτεία της εξέλιξης του θέματος.
Μόλις δε, παραληφθεί και επισήμως η αλληλογραφία, όπως σημείωσε ο κ. Κώστα, θα προωθηθούν και οι ενέργειες για όσα προβλέπονται βάσει της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, στην εταιρία Α. ΧΟΥΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – XOYTOS CATERING A.E. επιβλήθηκαν συνολικά τέσσερα πρόστιμα συνολικού ύψους 34.000 ευρώ για ισάριθμες παραβάσεις που διαπιστώθηκαν και που όλες σχετίζονται με την ανίχνευση γενετικού υλικού αλόγου σε προϊόντα κρέατος. Συγκεκριμένα, σε κοτομπουκιές και σουτζουκάκια βρέθηκε ότι η ποσότητα του κρέατος κατά 20% προερχόταν από άλογο.
Όπως ωστόσο τονίζει, προκειμένου να καθησυχάσει, ο αντιπρύτανης οι διοικητικές παραβάσεις αφορούν την παραπλάνηση καταναλωτή ( και διακίνηση δεσμευμένων τροφίμων κατά παράβαση του Αγορανομικού Κώδικα στην περίπτωση της φοιτητικής λέσχης Ορεστιάδας) και όχι την υγιεινή των τροφίμων που διατίθενται στους φοιτητές. «Τη μεγαλύτερη σημασία για εμάς έχει η τήρηση των συνθηκών υγιεινής, ώστε να μην είναι κάτι επικίνδυνο για την υγεία των φοιτητών και επομένως σε αυτή την περίπτωση δε συντρέχει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, το πανεπιστήμιο θα προχωρήσει σε ό,τι προβλέπεται βάσει της σύμβασης», ανέφερε ο κ. Κώστα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι και η δειγματοληψία αφορούν και στη φοιτητική λέσχη της Ξάνθης, καθώς πρόκειται για την ίδια ανάδοχο εταιρία, αλλά και διότι η διοίκηση του ΔΠΘ θέλει να έχει εικόνα για το σύνολο των φοιτητικών εστιατορίων που διαθέτει.
Σημειώνεται ότι ο επιχειρηματίας έχει δηλώσει ότι θα απευθυνθεί στα δικαστήρια για την επιβολή των προστίμων στην εταιρία του.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καλό Πάσχα! Χρόνια Πολλά!

Θερμές ευχές από την ομάδα του “Ε” για Καλό Πάσχα με Υγεία, Χαρά, Αγάπη και Αλ…