Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Το αθλητικό «flash back» της Ξάνθης για το 2013

Το αθλητικό «flash back» της Ξάνθης για το 2013

0
ioulios 2013-web
 

 Όλα όσα συνέβησαν στα γήπεδα της Ξάνθης και όχι μόνο τη χρονιά που πέρασε

 

Μήνα – μήνα οι σημαντικότερες στιγμές του ξανθιώτικου αθλητισμού

 
 
 Μόλις λίγες ώρες αφού υποδεχθήκαμε τη νέα χρονιά κάνουμε ένα «οδοιπορικό» σε γήπεδα και αθλητικούς χώρους καταγράφοντας όλα τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα όπως τα κάλυψε το «Ε» μέσα από τις αθλητικές σελίδες του.
 
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013
Στις πρώτες ημέρες του 2013, ένας παίκτης που έμελλε να αλλάξει την… πορεία της Skoda Ξάνθη κατέφθασε στην πόλη μας. Πρόκειται για τον Σερζ Ντιέ ο οποίος στις 04/01/13 συμφώνησε με την ξανθιώτικη ομάδα για συμβόλαιο έξι μηνών το οποίο επεκτάθηκε στη συνέχεια για επιπλέον ένα χρόνο. Αναμφίβολα η έλευση του Ιβοριανού άλλαξε την εικόνα της ομάδας η οποία ενώ εκείνο το χρονικό διάστημα βρισκόταν λίγες θέσεις επάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, με ένα εκπληκτικό «σερί» στο Β’ μισό της σεζόν τερμάτισε στην 6η θέση η οποία τελικά της χάρισε την ευρωπαϊκή έξοδο!
Λίγες ημέρες αργότερα (22/01/13) ο Βασίλης Τοροσίδης πήρε μεταγραφή από τον Ολυμπιακό στην ιταλική Ρόμα σε μία σπουδαία μετακίνηση για τον Ξανθιώτη ποδοσφαιριστή.
Στα υπόλοιπα αθλήματα, η Ξανθιώτισσα αθλήτρια του taekwondo Ομέρογλου Μινεβέρ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο 1ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Συλλόγων Τάε – Κβον – Ντο (Tae Kwon do) που έγινε στις 09-13/01/2013 στο κλειστό Φαλήρου. Η Μινεβέρ αγωνίζεται με τη στολή του ΑΣ Χρυσούπολης, στην κατηγορία των -63 κιλών στις Νεανίδες και η παραπάνω επιτυχία της ήταν η… εναρκτήρια για το 2013 καθώς ακολούθησαν κι άλλες.
Επίσης με δύο μετάλλια στις αποσκευές της επέστρεψε στην Ξάνθη η αποστολή του συλλόγου «Ολυμπιακή Φλόγα», από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πάλης όπου πήρε μέρος. Οι αγώνες της τελικής φάσης έγιναν στις 27/01/13 στο δημοτικό γυμναστήριο «Γ. Κακούρης» του Δήμου Ιλίου στην Αθήνα όπου συμμετείχε όλη η «αφρόκρεμα» της ελληνικής πάλης στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών. Για τον ξανθιώτικο σύλλογο ελληνορωμαϊκής πάλης τα μετάλλια κατέκτησαν οι Χαράλαμπος Αγκαφανίδης (ασημένιο στα 55 κιλά) και Ιωάννης Τριανταφυλλίδης (χάλκινο στα 74 κιλά).
 
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013
 «Κουτσουρεμένος» ως μήνας ο Φεβρουάριος και αντίστοιχα μικρή ήταν η αθλητική δραστηριότητα. Μεταξύ άλλων, το ασημένιο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων/Παίδων – Κορασίδων Τζούντο για την Σιμέλα Κυριμλίδου (-69κ. κορασίδων) του συλλόγου «Μιρμάνης» και τα χάλκινα μετάλλια στην ίδια διοργάνωση για τους Ιζέτογλου Ιζέτ (-42κ.), Νίκο Τσούλφα (-50κ.), Γιώργο Μπουταχίδη (-55κ.) και Χρήστο Παπαδόπουλο (-66κ.), ήταν οι σημαντικότερες στιγμές του μήνα.
 
ΜΑΡΤΙΟΣ 2013
 Αρχές Μαρτίου (02-03/03/2013) έγινε στο κλειστό γυμναστήριο «Φ. Αμοιρίδης» της Ξάνθης το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τζούντο Νέων Ανδρών – Γυναικών με τη συμμετοχή 200 περίπου νεαρών «τζουντόκα». Στη διοργάνωση την Ξάνθη εκπροσώπησε ο σύλλογος «Ο Μιρμάνης» με αποστολή 12 αθλητών, από τους οποίους οι Νίκος Σονίδης και Χρήστος Ορφανίδης ανέβηκαν στο βάθρο των μεταλλίων κατακτώντας την 3η θέση και το χάλκινο στις κατηγορίες τους (-60κ. και -66 κ. αντίστοιχα).
Στο βόλεϊ, ο «Ερμογένης» μετά από μία καταπληκτική χρονιά τερμάτισε στη 2η θέση του ομίλου της ΕΣΠΕΘΡΑΝΜΑΚ διαθέτοντας μία από τις πιο νεανικές και ταλαντούχες ομάδες της Περιφέρειας.
Στο τένις, το τετραήμερο 22-26 Μαρτίου η Ξάνθη γίνεται «τενιστική πρωτεύουσα» καθώς ο Όμιλος Αντισφαίρισης Ξάνθης διοργανώνει το Πανελλαδικό Πρωτάθλημα για αθλητές έως 12 ετών, με περισσότερες από 80 συμμετοχές.
Στο ποδόσφαιρο, στις 27/03 ο «Π. Μελάς» Κουτσού αναδεικνύεται κυπελλούχος Ξάνθης για πρώτη φορά στην ιστορία του νικώντας 1-0 την Αναγέννηση Θαλασσιάς στον τελικό.
 
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013
 Στην ελληνορωμαϊκή πάλη η «Ολυμπιακή Φλόγα» Ξάνθης τερματίζει 3η στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων καθώς πέντε αθλητές της ανεβαίνουν στο βάθρο των μεταλλίων και πιο συγκεκριμένα οι Αγκαφανίδης Χαράλαμπος (χρυσό στα 55 κ.), Μπαμπαχανιάν Σουρέν (ασημένιο στα 60κ.), Ξανθόπουλος Ανδρέας (χάλκινο στα 74κ.), Τονκοσκούρ Μιχαήλ (ασημένιο στα 84κ.) και Χαραλαμπίδης Θεμιστοκλής (χάλκινο στα 84κ.).
Στο ποδόσφαιρο, στις 22/04 και μία ημέρα μετά τη λήξη της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος Super League ανακοινώνεται ότι ο Μαρίνος Ουζουνίδης αποχωρεί από τη Skoda Ξάνθη η οποία τερμάτισε στην 6η θέση της βαθμολογίας, ενώ στις 29/04 ανακοινώνεται ότι αντικαταστάτης του στον πάγκο θα είναι ο Νίκος Καραγεωργίου.
Τον ίδιο μήνα, στο μπάσκετ οι κορασίδες της Ασπίδας κατακτούν το πρωτάθλημα περιφέρειας Α.Μ. – Θ., ενώ στην κολύμβηση ο Ξανθιώτης κολυμβητής (αγωνίζεται στο τμήμα κολύμβησης του Ολυμπιακού) προκρίθηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης, σημειώνοντας επίδοση που τον ανέδειξε ως τον ταχύτερο Έλληνα κολυμβητή της σεζόν.
Τέλος Πρωταθλητής Ελλάδος στο άθλημα της αγωνιστικής αναρρίχησης αναδείχθηκε ο νεαρός Ξανθιώτης αθλητής Μάνθος Βαλσαμίδης στο 24ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που έγινε Αγωνιστικής Αναρρίχησης πραγματοποιήθηκε το διήμερο 27-28/04 στο Βόλο και συμμετείχαν περισσότεροι από 200 αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα.
 
ΜΑΪΟΣ 2013
 Στις 09 Μαΐου πέφτει η «αυλαία» στην Α’ ΕΠΣ Ξάνθης με τον Ορφέα Puma να αναδεικνύεται και τυπικά πρωταθλητής με μεγάλη βαθμολογική διαφορά από τη 2η Αναγέννηση Θαλασσιάς. (84 έναντι 62 βαθμών).
Το τριήμερο 11-13 Μαΐου διεξάγεται στο γήπεδο της Skoda Ξάνθη η τελική φάση του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου εφήβων, όπου συμμετέχουν οι ομάδες των Skoda Ξάνθη, Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού με τους ¨μικρούς¨ του «δικέφαλου» να αναδεικνύονται πρωταθλητές νικώντας στον τελικό 1-0 τον Ολυμπιακό.
Στο μπάσκετ, το ανδρικό τμήμα της Ασπίδας Ξάνθης τερματίζει 1ο και κατακτά την άνοδο στη Γ’ Εθνική, επιστρέφοντας έτσι στις εθνικές κατηγορίες μετά από 17 χρόνια καθώς η προηγούμενη σεζόν που είχε βρεθεί ξανά στη Γ’ Εθνική ήταν τη χρονιά 1996 – ’97.
Επίσης τον ίδιο μήνα η Ξανθιώτισσα αθλήτρια Ομέρογλου Μινεβέρ συμμετέχει με την Εθνική Ελλάδος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στην Πορτογαλία και τερματίζει στην 5η θέση στην κατηγορία της.
Σημαντική ημερομηνία στον Μάιο, η 18η, καθώς εγκαινιάζεται το Κλειστό Γυμναστήριο Ευμοίρου «Χριστίνα Χριστοδούλου» ενώ την ίδια ημέρα στο «Αμοιρίδειο» μπροστά σε περίπου 1000 θεατές διεξάγεται το φιλικό ανάμεσα στην Εθνική Ομάδα Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδος κόντρα στους Βετεράνους Ξάνθης.
 
ΙΟΥΝΙΟΣ 2013
 Στις 07/06 ανακοινώνεται επίσημα η μεταγραφή του Λοντίγκιν από τη Skoda Ξάνθη στη ρωσική Ζενίτ σε μία από τις μεγαλύτερες πωλήσεις της ξανθιώτικης ομάδας (η μεταγραφή άγγιξε τις 800.000 Ευρώ).
Στις αρχές του ίδιου μήνα ξεκίνησαν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στο δημοτικό κολυμβητήριο Ξάνθης που παρέμενε κλειστό για περίπου 2,5 χρόνια κι έτσι λίγο καιρό αργότερα η «πισίνα» ξαναλειτούργησε, όχι για πολύ όμως καθώς πριν λίγες ημέρες (μέσα Δεκεμβρίου) ανεστάλη ξανά η λειτουργία της για το νέο έτος, εάν κι εφ’ όσον υπάρξει λύση στο οικονομικό πρόβλημα ώστε να ζεσταίνεται το νερό.
Στις 17 Ιουνίου ανακοινώνεται και επίσημα από την UEFA ότι η Skoda Ξάνθη θα πάρει το ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Europa League καθώς ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκός δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, ενώ μία ημέρα αργότερα ξεκινά η προετοιμασία της Skoda Ξάνθη και παράλληλα οι νεαροί Γούτας και Ράνος ταξιδεύουν στην Τουρκία με την Εθνική Νέων Ελλάδος για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων.
Στο τένις, η Ξανθιώτισσα Άννα Σιμωνίδου κατακτά την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για αθλήτριες έως 12 ετών ανάμεσα σε 56 αντιπάλους.
 
ΙΟΥΛΙΟΣ 2013
 Μήνας… Europa League ήταν ο Ιούλιος καθώς στις 18 η Skoda Ξάνθη αγωνίζεται για 4η φορά στην Ευρώπη, ξεκινώντας τη φετινή προσπάθειά της απέναντι στην Λίνφιλντ από τη Β. Ιρλανδία, η οποία φεύγει νικήτρια από τα Πηγάδια με σκορ 0-1!
Στον επαναληπτικό του Μπέλφαστ μία εβδομάδα αργότερα, η Ξάνθη παίρνει την πρόκριση νικώντας στην παράταση 1-2 (0-1 κ.δ.).
 
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013
Με… ευρωπαϊκό άρωμα ξεκινάει ο Αύγουστος καθώς την 1η του μήνα η Ξάνθη υποδέχεται τη Σταντάρ Λιέγης, με τους Βέλγους όμως να παίρνουν προβάδισμα πρόκρισης νικώντας 1-2 στα Πηγάδια. Στον επαναληπτικό της Λιέγης μία εβδομάδα αργότερα, η ξανθιώτικη ομάδα θα κοιτάξει κατάματα τους γηπεδούχους όμως θα περιοριστεί στην καλή εμφάνιση και την ήττα με 2-1, με την οποία αποχαιρέτισε την ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Στις 19 Αυγούστου γίνεται η κλήρωση της ΕΠΣ Ξάνθης, η οποία όμως δε θυμίζει σε τίποτα τις παλαιότερες αντίστοιχες εκδηλώσεις, ενώ μόλις.. 38 σωματεία μπαίνουν στην κληρωτίδα για το πρόγραμμα των δύο τοπικών κατηγοριών.
 
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013
 Με… ποδηλασία ξεκινάει ο μήνας καθώς την 1η Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται ο «1ος ποδηλατικός αγώνας open» που διοργανώνει ο Πήγασος με αφετηρία και τερματισμό στη διαδρομή των 80χλμ. την Ι.Μ. Παναγίας Καλαμού. Οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 200 σε μία κατά γενική ομολογία επιτυχημένη διοργάνωση.
Στις 15 Σεπτεμβρίου, μετά την ήττα (4-0) της Skoda Ξάνθη από τον Ολυμπιακό, παρελθόν αποτελεί ο Νίκος Καραγεωργίου από την τεχνική ηγεσία, με το πέρασμά του από τον πάγκο να κρίνεται μικρό καθώς παρέμεινε μόλις για 3,5 μήνες.
Στις 21 Σεπτεμβρίου άλλη μία ηχηρή πώληση από πλευράς Skoda Ξάνθη κάνει αίσθηση με τη μεταγραφή του Μαρσελίνιο στην Μπανίγιας των Η.Α.Ε. έναντι 600.000 Ευρώ, ενώ στις 24 Σεπτεμβρίου ανακοινώνεται η πρόσληψη του Ράινερ Μάουρερ στην τεχνική ηγεσία της Skoda.
 
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013
 Δύο αθλητικές εκδηλώσεις προσελκύουν τα βλέμματα των φιλάθλων το διήμερο 19-20 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα με την παρουσία περίπου 2000 θεατών, διεξήχθη ο αγώνας dragster «0-400» που διοργάνωσε η Αυτοκινητιστική Λέσχη Ξάνθης στην πίστα του αεροδρομίου του Ν. Ζυγού., με τη συμμετοχή 40 οδηγών από διάφορες πόλεις της Β. Ελλάδας, ενώ το ίδιο διήμερο διεξάγεται στα βουνά της Ροδόπης με μεγάλη επιτυχία για 4η χρονιά ο αγώνας των 164χλμ. τρεξίματος βουνού «ROUT», με τη συμμετοχή σχεδόν 200 περίπου 200 αθλητών.
 
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013
 Σημαντική ημέρα η 9η Νοεμβρίου καθώς η γυναικεία ομάδα χάντμπολ «Νίκη» Ξάνθης κάνει πρεμιέρα στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής γυναικών, σε μία προσπάθεια αναβίωσης του ξανθιώτικου γυναικείου χάντμπολ που βρισκόταν σε κορυφαίο επίπεδο πριν λίγα χρόνια όμως τα τελευταία ήταν ανενεργό.
Στις 12 Νοεμβρίου η ΠΑΕ Skoda Ξάνθη βγάζει μία από τις πιο.. αξιομνημόνευτες ανακοινώσεις, αυτή με το «τρολάρισμα» από πλευράς του μεγαλομέτοχου της ομάδας Χρ. Πανόπουλου στα αγγλικά με υποτιθέμενο ρεπορτάζ από τον… σεισμό και τον ανεμοστρόβιλο που χτύπησε το γήπεδο του Αστέρα Τρίπολης(!), σε μία προσπάθεια να διακωμωδήσει τα όσα συνέβησαν στο ματς με τους Αρκάδες.
Τέλος ο Ξανθιώτης αναρριχητής Μάνθος Βαλσαμίδης του ΕΟΣ Ξάνθης κατακτά δύο κύπελλα Ελλάδος, «5ο Κύπελλο Ελλάδος Αναρρίχησης Δυσκολίας» και το
«15ο Κύπελλο Ελλάδας Αναρρίχησης Bulder», στους αγώνες αναρρίχησης που έγιναν στην Κομοτηνή το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου.
 
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013
 Στις 12/12 κλείνει το δημοτικό κολυμβητήριο Ξάνθης ενώ προς το παρόν παραμένει άγνωστο το πότε θα ξανανοίξει.
Στις 20 Δεκεμβρίου επισκέπτεται την Ξάνθη ο κορυφαίος εν ενεργεία Έλληνας αναρριχητής, Νίκος Μαγγίτσης, ο οποίος έχει ανέβει στις υψηλότερες κορυφές του κόσμου, προσκεκλημένος από την Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης σε μία εκδήλωση/ομιλία που έγινε στο κτίριο του Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ. και ¨σημάδεψε¨ όσους την παρακολούθησαν.
Τέλος τον Δεκέμβριο υπήρξαν οι αποκαλύψεις για τους στημένους αγώνες στην Αγγλία, σε ένα σκάνδαλο στο οποίο βέβαια η Skoda Ξάνθη δεν έχει ανάμειξη, όμως στο οποίο εμπλέκεται ο Νιγηριανός Σαμ Σόντζιε ο οποίος αποτέλεσε μέλος της Skoda 2010, μόλις για… τέσσερις ημέρες!
 
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα Τάι Τσι & Τσι γκονγκ την Κυριακή

Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Αγριάνη Την Κυριακή 28 Απριλίου και ώρα 11.00 το Κέντρο…