Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Κάλπη για το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ξάνθη

Κάλπη για το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ξάνθη

0
ekloges 1-empros
5 παρατάξεις και 33 υποψήφιοι στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Για πρώτη φορά εμφανίζεται η «Αυτόνομη Παρέμβαση» του ΣΥΡΙΖΑ
 
Μηνύματα ενότητας και συνεργασία από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Ο Στογιαννίδης από την ΠΑΣΚΕ στην Αδέσμευτη Κίνηση του Ανδρεάδη
 
Με αιχμή του δόρατος την ενδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος σε μια νέα βάση με κύριο χαρακτηριστικό την αποδέσμευσή του από την κομματοκρατία και με φόντο τα ζέοντα προβλήματα των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 12 Μαρτίου από τις 11 το πρωί έως τις 7 μ.μ. οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης καθώς και οι εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ εν’ όψει των εκλογών της ΓΣΕΕ που θα πραγματοποιηθούν στις 20 – 21 Μαρτίου. Στις εκλογές συμμετείχαν 5 παρατάξεις (αύξηση κατά μια από τις προηγούμενες) ήτοι: Η ΠΑΣΚΕ (10 υποψήφιοι και 3 για τη ΓΣΕΕ) που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, η ΔΑΚΕ (10 υποψήφιοι και 3 για τη ΓΣΕΕ) που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, η ΕΣΑΚ (7 υποψήφιοι) που υποστηρίζεται από το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ), η Αδέσμευτη Συνδικαλιστική Κίνησης Εργαζομένων Ξάνθης (5 υποψήφιοι) που είναι ανεξάρτητη και η Αυτόνομη Παρέμβαση που κατεβαίνει για πρώτη φορά με ένα υποψήφιο και στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειώσουμε ότι στις εκλογές ψήφισαν 130 συνολικά αντιπρόσωποι που εκλέχθηκαν σε εκλογές που προηγήθηκαν από τα αντίστοιχα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμης του Ε.Κ.Ξ.
Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ
Μήνυμα ενότητας έστειλε ο αποχωρών πρόεδρο τουΕΚΞ και για Τρίτη φορά υποψήφιος με την ΠΑΣΚΕ κ. .Άγγελος Μπεμπεκίδης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων: «Το εργατικό κίνημα δεν έχει να χωρίσει τίποτε πρέπει να είναι οργανωμένο και μαζικό …το μεροκάματο δεν έχει χρώμα Πρέπει από αύριο όλοι οι συνδυασμοί να είμαστε ενωμένοι γιατί το ζητούμενο για μας είναι να παλέψουμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων που τα τελευταία χρόνια χτυπιούνται ανελέητα».
Ανοιχτός σε ευρύτερες συνεργασίες και ο κ. Σπύρος Παπαχρήστου που κατεβαίνει για τρίτη χρονιά με τη ΔΑΚΕ. «Το νόημα αυτών των εκλογών είναι να επανδρωθεί, να δυναμώσει το συνδικαλιστικό κίνημα και άσχετα με τις παρατάξεις, ενωμένη όλη μαζί η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου σαν μια γροθιά να παλέψει για τα προβλήματα των εργαζομένων τα οποία επιδεινώνονται κάθε μέρα. Η ανεργία μεγαλώνει οι μισθοί μειώνονται, η ακρίβεια μεγαλώνει ο κόσμος δεν μπορεί να φάει να ζεσταθεί να πάρει τα φάρμακά του…».
Στην απέναντι όχθη ΕΣΑΚ και «Αυτόνομη Παρέμβαση»
Στην απέναντι όχθη η ΕΣΑΚ με τον υποψήφιο κ. Κώστα Βογιατζή να καλεί τους αντιπροσώπους να καταδικάσουν τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ: « «Απευθύνουμε κάλεσμα τους αντιπροσώπους να στηρίξουν τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ που όλα τα προηγούμενα χρόνια στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους σε απεργίες σε κινητοποιήσεις με αιχμή του δόρατος τις απολύσεις, το χτύπημα των κοινωνικών εργασιακών δικαιωμάτων . Καλούμε τους αντιπρόσωπους να καταδικάσουν τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν οτιδήποτε για να μην εκφραστούν στην πράξη οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων για αντίσταση σ’ αυτή την πολιτική που προωθείται.
Ανανέωση του Εργατικού Κέντρου με την εκλογή νέας Διοίκησης που δεν θα προέρχεται από υποστηρικτές των κυβερνητικών επιλογών αλλά και ένα ακηδεμόνευτο συνδικαλιστικό κίνημα επιζητεί ο νέος υποψήφιος με την Αυτόνομη παρέμβαση κ. Ευγενίου: « Να βρεθούν νέα άτομα που θα αφήσουν την τρικομματική κυβέρνηση εκτός, μια κυβέρνηση που έχει καταστρατηγήσει όλα τα εργασιακά δικαιώματα Βλέπουμε τα εργοστάσια κλειστά, βλέπουμε τον κατώτατο μισθό ολοένα να θέλουν να τον μειώσουν να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις. Μόνο μέσα από αγώνες θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ένα μισθό που να μπορούμε να επιβιώνουμε. Φταίμε και μείς οι συνδικαλιστές …ο συνδικαλισμός πρέπει να λειτουργεί πέρα από τα κόμματα».
Ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό και πάταξη του φαινομένου των σωματείων – σφραγίδες από την Αδέσμευτη Κίνηση
Για ακηδεμόνευτο συνδικαλιστικό κίνημα κάνει λόγο και ο κ. Ανδρεάδης που κατεβαίνει για τρίτη φορά με την Αδέσμευτη Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων Ξάνθης έχοντα αυτή τη φορά μαζί του στο ψηφοδέλτιο τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στο Καζίνο Ξάνθης συνδικαλιστή κ. Στογιανίδη Γρηγόρη ο οποίος μεταπήδησε από το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ: «Κάνουμε μια προσπάθεια να αποδεσμευτεί το εργατικό κίνημα από την κομματοκρατία. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος από τους συνδικαλιστές οι οποίοι έχουν τεράστια ευθύνη για ότι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε για να δημιουργηθεί μια νέα συνδικαλιστική συνείδηση στον καθένα έτσι ώστε να μας εμπιστευτεί ο κόσμος» επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης.
«Αρχή μου πάντα ήταν ότι ο συνδικαλισμός πρέπει να είναι ανεξάρτητος από οποιαδήποτε παράταξη, ν’ αγωνίζεται για τα προβλήματα των εργαζομένων και να μην τους ξεχωρίζει. Φέτος αποφασίσαμε ως σωματείο να διαχωρίσουμε τη θέση μας γι αυτό και κατεβαίνουμε με τον συνάδελφο Ανδρεάδη, γιατί πιστεύουμε ότι την κομματική ταυτότητα πρέπει να την αφήνουμε έξω από την πόρτα του Εργατικού Κέντρου. Το ΕΚ Ξάνθης έχει ξεφύγει το μόνο που κάνει είναι να συμμετέχει σε κάποιες κινητοποιήσεις σαν να πηγαίνει σε μνημόσυνο, δεν έχουν καμιά επιτυχία οι παρεμβάσεις του», τονίζει ο κ. Στογιαννίδης.
Και οι δυο τους καταγγέλλουν τα σωματεία σφραγίδες τα οποία δημιουργούνται με στόχο «τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος», όπως υποστηρίζουν και δεσμεύονται ότι αν εκλεγούν στη διοίκηση του ΕΚΞ θα αγωνιστούν για την πάταξη τέτοιων φαινομένων.
 
Πρώτη η ΠΑΣΚΕ στις εκλογές του ΕΚΞ


 6 έδρες στην ΠΑΣΚΕ, 5 στην ΔΑΚΕ, 1 στην ΕΣΑΚ, 1 για την Αδέσμευτη Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων
Μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης βγήκαν τα αποτελέσματα των εκλογών για τη νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Από τους 130 αντιπροσώπους ψήφισαν οι 126 αναδεικνύοντας την ΠΑΣΚΕ πρώτη δύναμη με 49 ψήφους. Με διαφορά «στήθους» και 48 ψήφους ακολούθησε η ΔΑΚΕ, 11 ψήφους έλαβε η ΕΣΑΚ και άλλες τόσες η Αδέσμευτη Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων. Η Αυτόνομη παρέμβαση που κατήλθε για πρώτη φορά στις εκλογές έλαβε 7 ψήφους από τους αντιπροσώπους.
Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, 6 έδρες λαμβάνει η ΠΑΣΚΕ, 5 η ΔΑΚΕ και από μία ΕΣΑΚ και Αδέσμευτη Συνδικαλιστική Κίνηση. Τα μέλη της διοίκησης θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες για την κάλυψη των θέσεων του Δ.Σ.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίδραση και από το ΚΙΕΦ για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Κάνει λόγο και για συγκάλυψη στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών   Ανακοίνωση εξ…