Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Απαλλάχθηκαν οι «10» της ΔΕΥΑΞ για ανείσπρακτα χρέη και προσλήψεις

Απαλλάχθηκαν οι «10» της ΔΕΥΑΞ για ανείσπρακτα χρέη και προσλήψεις

0
Tsepelis_2-empros

Δεν στοιχειοθετήθηκε απιστία σε βάρος του δημοσίου για στελέχη και μέλη ΔΣ, σύμφωνα με το Συμβούλιο των Εφετών

Το απαλλακτικό βούλευμα οδήγησε σε άρση των περιοριστικών όρων και επιστροφή της χρηματικής εγγύησης. Την έλλειψη δόλου και την αδυναμία είσπραξης δέχθηκαν ο Εισαγγελέας και το Συμβούλιο των Εφετών
 
Κλείνει με τη «βούλα» του Συμβουλίου των Εφετών η υπόθεση της διαχείρισης ανείσπρακτων οφειλών και εποχικών προσλήψεων στη ΔΕΥΑΞ, που είχε οδηγήσει σε εισαγγελική έρευνα μετά από καταγγελίες που κυκλοφόρησαν στον τοπικό Τύπο το 2008. Από το Συμβούλιο των Εφετών εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα, το οποίο περιέχει κρίση αμετάκλητη και άρα δίνει επίσημο τέλος στις υπόνοιες για κακοδιαχείριση και σκοπιμότητες για την επίμαχη περίοδο. Ως αποτέλεσμα του βουλεύματος, αίρονται οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στους 8 από τους 10 κατηγορούμενους και επιστρέφονται οι χρηματικές εγγυήσεις σε 4 εξ αυτών, δηλαδή στον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης Μανόλη Τσέπελη (ύψους 40.000 ευρώ), στους δύο ανώτερους διοικητικούς υπαλλήλους και σε ένα μέλος του Δ.Σ.  
Κρίθηκαν οι ανείσπρακτες οφειλές και οι εποχικές προσλήψεις
Η ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου της ΔΕΥΑΞ, του Γενικού Διευθυντή, της Διευθύντριας Οικονομικών και των μελών του ΔΣ της ΔΕΥΑΞ. Εξαιρέθηκε ο Σάββας Μελισσόπουλος που μειοψήφησε στις σχετικές αποφάσεις. Οι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και τα μέλη του ΔΣ για άμεση συνέργεια στην πράξη αυτή. Η δίωξη και η ανακριτική διαδικασία που ακολούθησε, συνδέθηκαν με το πόρισμα του Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών του Υπουργείου Οικονομικών, όπου αποτυπώνονταν ανείσπρακτες οφειλές από λογαριασμούς ύψους πάνω από 2 εκ. ευρώ και εποχικές προσλήψεις χωρίς τη διαδικασία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι ανακρίσεις ολοκληρώθηκαν τον περσινό Δεκέμβριο και μόλις πρόσφατα το Συμβούλιο των Εφετών εξέδωσε απόφαση, η οποία και ήταν απαλλακτική για τους κατηγορουμένους.  
Επιχειρήματα για απουσία δόλου στις απολογίες των 10
Στις απολογίες τους υπηρεσιακοί και μέλη ΔΣ ισχυρίστηκαν όσον αφορά στο σκέλος των ανείσπρακτων οφειλών ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από οικογένειες του Δροσερού, στις οποίες ενδεχόμενη διακοπή του νερού θα προκαλούσε σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, ενώ θα καταδείκνυε άσκηση στυγνής πολιτικής από μέρους της δημοτικής επιχείρησης. Ο συνήγορος της ΔΕΥΑΞ, δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου, κατέθεσε επίσης στο πλαίσιο της διαδικασίας στοιχεία για την έκβαση των προσπαθειών δικαστικής διεκδίκησης του αντιτίμου των ανεξόφλητων λογαριασμών, που ήταν ατελέσφορη και αντίθετα επιβάρυνε με δικαστικά έξοδα τη ΔΕΥΑΞ, αφού οι εν λόγω δημότες δε διαθέτουν ακίνητη περιουσία και άρα οι αποφάσεις που εκδόθηκαν έμειναν ανεκτέλεστες. Επίσης, ο ανακριτής ενημερώθηκε και για το ατελέσφορο της προσπάθειας βεβαίωσης των οφειλών στη ΔΕΥΑΞ, μέσω ΔΟΥ, που τουλάχιστον θα δημιουργούσε προβλήματα στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Ακόμη, επικαλέστηκαν τα σημαντικά υψηλότερα βεβαιωμένα χρέη προς τις ΔΕΥΑ στους δήμους Κομοτηνής (3,5 εκ. ευρώ) και Αλεξανδρούπολης (2,7 εκ. ευρώ). Ουσιαστικά, αυτό που προσπάθησαν να αποδείξουν οι 10 ύποπτοι ήταν ότι η μη είσπραξη των λογαριασμών οφειλόταν σε αδυναμία και όχι σε εύνοια. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι αιτιάσεις του προέδρου, ο οποίος το 2009 ζήτησε δύο φορές από το δημοτικό συμβούλιο οδηγίες και καθοδήγηση για τη διαχείριση του θέματος, χωρίς να λάβει απόφαση από το Σώμα.
Αναφορικά με τις προσλήψεις διμηνιτών για τα έργα αυτεπιστασίας της ΔΕΥΑΞ, προβλήθηκαν τα επιχειρήματα ότι το 2008 εκτινάχθηκαν οι απαιτήσεις, καθώς από 900.000 ευρώ που ήταν το σύνολο των έργων το 2007, ανήλθε στα 7 εκ. € την επόμενη χρονιά και στα 10 εκ. € την μεθεπόμενη και ότι αντιστοίχως το συνολικό ύψος του μισθολογικού κόστους ήταν ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με τα έργα που εκτέλεσε η ΔΕΥΑΞ και συγκεκριμένα, δεν ξεπερνούσε συνολικά το ποσό των 150.000 ευρώ την πενταετία 2005-2009. Επιπλέον, ειπώθηκε ότι, σχετικά με τον τρόπο της επιλογής των εργαζομένων, υπήρχε ειδική διάταξη στον Οργανισμό για παράκαμψη της διαδικασίας σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, αν και αυτό δε θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις.
Το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών κλείνει επισήμως ένα κύκλο υπονοιών και κατηγοριών, θέτοντας όμως κρίσιμα ζητήματα αφενός για τη διαχείριση των θεμάτων της ΔΕΥΑΞ από την πλευρά της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου και αφετέρου για την κριτική και τη στάση της αντιπολίτευσης όσον αφορά στη γενικότερη πολιτική, τις επιλογές, τις μεθόδους και τη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…