Σχόλια 15/11/2012

0

Αν επιβιώσουν τα μέτρα, θα επιβιώσουμε;
Θωμάς Βουγιουκλής    

 
Αλλάζει και το Δημόσιο  

 


Άρχισαν οι διαθεσιμότητες από προχθές υπαλλήλων του Δημοσίου που προσελήφθησαν εκτός ΑΣΕΠ.
Μάλιστα το υπουργείο απειλεί με διαθεσιμότητα τους προϊσταμένους των υπαλλήλων που αποχωρούν εάν δεν ολοκληρώσουν τις διαδικασίες.
Το ίδιο αναλογικά συμβαίνει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου ναι μεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, αλλά ο αριθμός εκεί των αποχωρούντων είναι πολύ μικρός.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα στους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση υπάρχει στους μεγάλους δήμους, όχι τους μικρούς. Διότι πάρτυ προσλήψεων εκεί έγινε, όχι στους μικρούς δήμους.
«Ε»    

 

Επιτέλους αξιολόγηση  


Από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των δασκάλων και καθηγητών.
Ένα αίτημα που τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων αρκετές φορές και πάντα εύρισκε την αντίδραση των εκπαιδευτικών.
Έτσι, ενώ οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι επιτελούν λειτούργημα με τη μόρφωση των παιδιών μας, από την άλλη αρνούνται πεισματικά να αξιολογείται το έργο τους.
Βέβαια, όχι όλοι. Διότι, οι ικανοί, οι εργατικοί και ενημερωμένοι, δεν είχαν και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Σε αντίθεση με τους άλλους, που πρόβαλαν διάφορες δικαιολογίες μέσω μιας αριστερής φρασεολογίας, υποστηρίζοντας για το ποιος θα τους αξιολογήσει κι αν θα είναι δίκαιη η αξιολόγηση.
Ξεχνούν προφανώς οι αγαπητοί Εκπαιδευτικοί ότι στη ζωή, όλοι αξιολογούνται από το έργο τους και την προσφορά τους. Είτε εργάζονται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.
«Ε»    

 

Κι άλλη αλλαγή  


Με στόχο να διασφαλιστεί η διαφάνεια, σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δικηγόρων, οι υποψήφιοι δικηγόροι θα δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Σταματάει δηλαδή το σύστημα εξετάσεων σε τοπικό επίπεδο για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος που οργανώνονταν από τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους.
Η νέα αλλαγή γίνεται για να διασφαλιστεί η διαφάνεια αλλά και αξιοκρατία.
«Ε»      

 

Η ιστορική δήλωση  


Έλλην βουλευτής (και πολύ Έλλην), Μπαρμπαρούσης ονομαζόμενος, της Χρυσής Αυγής, εκλεγόμενος, εις Αιτωλοακαρνανίαν δήλωσε ότι «το έπος του ’40 είναι το σημαντικότερο κατόρθωμα του Καραϊσκάκη στις Θερμοπύλες του Λεωνίδα». Και πρόσθεσε: «Εγώ αυτά ξέρω». Μετά από αυτήν την ιστορική αναφορά του ανδρός που βολεύεται ως βουλευτής κόμματος εντός του κοινοβουλίου, εμείς οι υπόλοιποι κι εσείς, δεν μένει παρά να αναφωνήσουμε στεντορεία τη φωνή: «Ιστορία, Ιστορία, τι σου κάνουν;»
«Ε»    

 

Αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ  


Όλα είναι ανοιχτά στο ΠΑΣΟΚ πλέον. Το μεγάλο κυβερνητικό κόμμα της μεταπολίτευσης σε λίγο καιρό θα είναι τελείως διαφορετικό, σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων που γνωρίζουν.
Κατ’αρχάς θα «εξαφανιστούν» τα λεγόμενα «ηγετικά στελέχη» που διαμόρφωσαν την εικόνα και την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια με θετικά και αρνητικά έργα.
Ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη δημιουργία μιας νέας ηγετικής ομάδας η οποία δεν θα έχει καμία σχέση με το κυβερνητικό παρελθόν του κόμματος.
Θα εμφανιστούν νέα πρόσωπα σε νέους ρόλους και σε νέες αποστολές. Το παλιό θα μείνει πίσω διότι ότι είχε να προσφέρει το προσέφερε. Το σήμερα και το αύριο, έλεγε τοπικό στέλεχος, δεν θα έχει σχέση με το χθες.
-Αλλαγές λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ με το ερώτημα εάν αυτές θα βρουν ανταπόκριση στην κοινωνία, στο λαό.
«Ε»        

 

700 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη έως το τέλος του 2012  


Τουλάχιστον 700 εκατομμύρια ευρώ δεσμεύτηκε ότι θα εκταμιεύσει στη χώρα μας μέχρι τέλος Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ΕΤΕπ , προκειμένου να διοχετευθούν σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ενέργεια, μεταφορές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αυτό συμφωνήθηκε εχθές σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του Υπουργού, Γιάννη Στουρνάρα, και του Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, Ντάριο Σκαναπιέκο. Πρόκειται για την εκταμίευση μέρους της χρηματοδότησης που έχουν συμφωνήσει η ΕΤΕπ με φορείς του ελληνικού δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η εκταμίευση αυτή, που θα καλύπτεται από την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ολοκληρώνει μια διαδικασία που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο όπου λύθηκαν τα προβλήματα που εμπόδιζαν την εκταμίευση συμφωνηθέντων χρηματοδοτήσεων και συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο με την υπογραφή του πρωτοκόλλου μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του Προέδρου της ΕΤΕπ.  

 

   
3.000 «πεθαμένοι» έπαιρναν σύνταξη από το ΙΚΑ  

 


Μία τελευταία προθεσμία μέχρι τις 30/11/2012 θα έχουν οι 12.788 δικαιούχοι κύριων και επικουρικών συντάξεων του ΙΚΑ που δεν έχουν πάει για απογραφή. Από τους έως τώρα ελέγχους του ΙΚΑ προέκυψε πως 2.819 συντάξεις καταβάλλονταν σε πεθαμένους και η καταγεγραμμένη ζημιά του Ιδρύματος ανήλθε σε 9.075.929 ευρώ.
Από τα χρήματα αυτά 2.790.308 ευρώ επιστράφηκαν στο ΙΚΑ, είτε μέσω γραμματίων είσπραξης, είτε μέσω πίστωσης τραπεζικού λογαριασμού. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις καταλογίστηκε στους συνδικαιούχους και κληρονόμους το ποσό των 4.058.751 ευρώ.
Σε 163 περιπτώσεις συνταξιούχων υποβλήθηκαν μηνυτήριες αναφορές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 229 συντάξεις ΙΚΑ και Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και το ποσό που διεκδικείται είναι 4.628.415 ευρώ.  

 

     
Επεισόδιο Φέκτερ-Στουρνάρα  

 


Μία σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών και του Έλληνα ομολόγου της Γιάννη Στουρνάρα έλαβε χώρα στο τελευταίο Eurogroup με αφορμή το θέμα του ειδικού λογαριασμού υπό ξένο έλεγχο.
Η Αυστριακή υπουργός η οποία ανέλαβε να προωθήσει τις γερμανικές θέσεις στο ζήτημα αυτό, επιτέθηκε στον Γ. Στουρνάρα Οικονομικών φωνάζοντάς του σε έξαλλη κατάσταση «εκπροσωπείς μια χρεοκοπημένη χώρα, δεν είσαι σε θέση να λες όχι».
Ο Γιάννης Στουρνάρας, της απάντησε σε έντονο ύφος ότι αυτό υπερβαίνει τις αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης και παρέμεινε ανυποχώρητος στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και η κυρία Φέχτερ αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί μετά και την παρέμβαση των ομολόγων της, του Γάλλου, του Ιταλού και του Ισπανού υπουργού.
Αργότερα, αιτιολόγησε το ξέσπασμά της αυτό στον κ. Στουρνάρα λέγοντας ότι «έχω δύσκολο κοινοβούλιο» για να της απαντήσει ο Έλληνας υπουργός: «εγώ να δεις».
Είναι ενδεικτικό το επεισόδιο αυτό για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι βορειοευρωπαίοι «εταίροι» μας πλέον…

 

   
Από το «τέλος του κόσμου» ένα μήνυμα προσφοράς  


Η προσπάθεια του Γκιγέρμο Ναγκόρε, που περπάτησε από την ακτή της Ισπανίας ως εδώ για να ευαισθητοποιήσει για το Αλτζχάιμερ είναι συγκλονιστική, όσο και η θέλησή του να ξεφύγει από το συμβατικό για να κάνει κάτι που θα δοκιμάσει και τα δικά του όρια, αλλά θα προκαλέσει και τα «όρια» της κοινής γνώμης. Θέλει να την κάνει να προβληματιστεί , να αποδεχθεί και να δράσει. Να πιέσει τις πολιτικές ηγεσίες να πάρουν μέτρα και να κάνουν υποδομές για την «αρρώστια του 21ου αιώνα», όπως τη χαρακτήρισε. Κι από την άλλη, επιδιώκει να «φωτίσει» τους αδιάκοπους αγώνες των συγγενών των πασχόντων που αφιερώνονται στην περίθαλψη μιας ασθένειας χωρίς γιατρειά και χωρίς αισιοδοξία για την έκβαση. Όχι για να τους κάνει «ήρωες», αλλά γιατί μπορεί να τύχει στον καθένα μας.
Ε.Δ.  

Αδέσποτα στα Βαλκάνια  


Διηγούμενος τις εμπειρίες και τις περιπέτειές του ο Γκιγιέρμο Ναγκόρε στο «Ε» με πολλή έμφαση αναφέρθηκε στην απειλή που ένιωσε από τα αδέσποτα σκυλιά που βρέθηκαν στο δρόμο του, διαβαίνοντας τα Βαλκάνια. Μάλιστα, προσπαθούσε να εξηγήσει ότι ήταν σκυλιά «μόνα, χωρίς αφεντικό». Λες και δεν ξέρουμε… Κι όμως αυτός είναι που δεν ξέρει γιατί η πολιτική, αλλά και η νοοτροπία για τα κατοικίδια είναι πολύ διαφορετική στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Εδώ, όπως αποδεικνύει και το σημερινό ρεπορτάζ του «Ε» σε άλλη σελίδα, το ζήτημα των αδέσποτων δεν έχει συγκινήσει ιδιαίτερα την πολιτική εξουσία. Γι’ αυτό φιλόζωοι και σωματεία κάνουν μια τόσο μεγάλη προσπάθεια προσπαθώντας να αναπληρώσουν το κενό και από την άλλοι οι κτηνοτρόφοι μόνοι προσπαθούν να προστατέψουν τις περιουσίες τους. Γιατί εδώ είναι βαλκάνια.
Ε.Δ.    

Είναι πρόκληση…


Το έθεσε ο Χρίστος Πούλιος στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που έγινε για τους 14 δημοτικούς υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα αλλά απάντηση δεν πήρε. Τόσα εργοστάσια έκλεισαν στο νομό μας, τόσες απολύσεις έχουν γίνει, η ανεργία ξεπερνά το 30% όμως ο δήμος το μόνο που έκανε είναι κάποια ψηφίσματα συμπαράστασης. Εδώ έμειναν άνεργοι εργαζόμενοι της ΕΑΠΑΞ της ΕΤΕΝΕΞ της Αναπτυξιακής απ’ την στιγμή που τέθηκαν σε εκκαθάριση αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις και… μιλιά κανένας ούτε καν απ το σύλλογό τους! Και τώρα τόσος ντόρος για 14 υπαλλήλους….Γιατί; Μα γιατί είναι τα …δικά τους παιδιά! Κι αυτοί απ’ την πλευρά τους να φτάνουν να ζητούν αναστολή της λειτουργίας του δήμου και παραιτήσεις των αιρετών μ’ ότι αυτό συνεπάγεται για τους υπόλοιπους δημότες για να γίνει πιο ηχηρό μήνυμα της αντίδρασης…Μήπως παραπάει;
Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…