Σχόλια 22/11/2012

0

Διαθεσιμότητα Υπαλλήλων = Ξαφνικός θάνατος
Θωμάς Βουγιουκλής    

Του Χότζα ο φούρνος  


Όλη αυτή η νύχτα παζαριού στις Βρυξέλλες στο Γιούρογκρουπ θυμίζει το φούρνο του Χότζα. Που γύριζε δεξιά –αριστερά, κατά που φυσούσε ο αέρας.
Το ίδιο έγινε και εκεί. Αντιθέσεις, αντιπαραθέσεις, συμφέροντα, μικρά και μεγάλα και στη μέση η Ελλάδα. Να περιμένει την τελική απόφαση. Η οποία γύρω στα ξημερώματα, ήταν αναβολή για τη Δευτέρα!
Παράταση της αγωνίας και των εξελίξεων που είναι άγνωστο πάλι πού θα καταλήξουν και με ποιες προοπτικές.
Έτσι είναι, αυτά παθαίνεις όταν έχεις το χέρι απλωμένο και ζητάς δανεικά και ελεημοσύνη. Αυτά πάθαμε και δεν θα πρέπει να τα βάζουμε με τους Γερμανούς που δεν μας φταίνε ως λαός –κυρίως – γιατί φταίμε εμείς, οι πολιτικοί μας και οι νοοτροπίες μας.
-Πληρώνουμε τα λάθη μας, δυστυχώς…
«Ε»    

Να μειωθούν οι αντιδήμαρχοι  


Αίτημα των καιρών πλέον η μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων. Σε όλους τους δήμους και σε ριζικό βαθμό.
Από τη μια δεν έχουν να πληρώσουν οι δήμοι και από την άλλη –λένε οι δημότες – διατηρούν τρεις, τέσσερις και πέντε αντιδημάρχους. Η πρόκληση, συνεχίζουν, είναι μεγάλη και το φαινόμενο της διασπάθισης δημοτικών χρημάτων πρέπει να σταματήσει.
Και η αρχή θα πρέπει να γίνει από την μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων. Οι οποίο σε μεγάλο βαθμό υποαπασχολούνται, εκτός κάποιων εξαιρέσεων.
Οι δύσκολοι καιροί που βιώνει ο λαός όλος απαιτεί έξυπνες ενέργειες και αποφάσεις. Ας δώσουν οι δήμοι το παράδειγμα!
«Ε»  

Μαλώνουν…  


Μαλώνουν οι βουλευτές και πολιτευτές της μειονότητας για το ποιος έλυσε το θέμα των παιδιών του Εχίνου να εγγραφούν στο Δημοτικό Σχολείο.
Το θέμα ελάχιστα ενδιαφέρει την κοινωνία της μειονότητας στο σύνολό της, διότι ήταν ένα επιμέρους μικρό τοπικό θέμα.
Οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν άλλα προβλήματα όπως και οι Χριστιανοί που δεν είναι άλλα από την ανεργία, την έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης, την καλλιέργεια των καπνών που δεν έχει μέλλον έτσι όπως πάνε τα πράγματα, η ξενιτιά και άλλα.
Το να διογκώνεται το όλο θέμα για το ποιος το έλυσε, ο Ζεϊμπέκ ή ο Χατζηοσμάν, είναι συζήτηση για ένα άδειο πουκάμισο.
«Ε»    

Αλλαγές στον «Τειρεσία»  


Η οικονομική ύφεση που μαστίζει τη χώρα και κυρίως τους επαγγελματιοβιοτέχνες, οδήγησε το υπουργείο Ανάπτυξης στο να κάνει αλλαγές στο ρόλο και αποστολή του «Τειρεσία».
Δηλαδή οι Τράπεζες –γιατί αυτές χρησιμοποιούν τον «Τειρεσία» – δεν θα χρησιμοποιούν τόσο αυστηρά και μοναδικά το τι αναφέρει για κάποιον επιχειρηματία. Δεν θα είναι δηλαδή το μόνο κριτήριο της μη πληρωμής των τραπεζών, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά το επιχειρηματία.
Καλά όλα αυτά βέβαια αλλά ν’αρχίσουν και οι τράπεζες να δανείζουν χρήματα…
Γιατί εδώ και καιρό ουσιαστικά ο τομέας αυτός δεν λειτουργεί. Οι τράπεζες σήμερα δίνουν τις συντάξεις και διεκπεραιώνουν απλές εργασίες. Τα τμήματα χορηγήσεων είναι σε κατάσταση υπολειτουργίας.
«Ε»    

Αλίμονο σ’ αυτόν που πέφτει  


Τηλεφωνούσαν και ρωτούσαν αρκετοί συμπολίτες στην εφημερίδα για να μάθουν τα ονόματα των συμπολιτών που συνελήφθησαν για χρέη προς το δημόσιο.
Η απάντηση ήταν η προφανής, διότι η εφημερίδα δεν γνώριζε ονόματα και πρόσωπα. Αλλά και να γνώριζε δεν θα τα δημοσιοποιούσε.
Αλλού όμως είναι το θέμα: Ότι εκδηλώνεται μια ανθρώπινη αδυναμία να μάθει ποιος είναι αυτός που «έπεσε». Για να ικανοποιήσει την περιέργειά του, ίσως και την κακία του αλλά και την ικανοποίησή του για την ταλαιπωρία του άλλου που λόγω της κρίσης περνάει δυσκολίες οικονομικής μορφής.
-Ανθρώπινες αδυναμίες και λειτουργίες…
«Ε»      

“Δεν υπάρχει ζήτημα Ελλάδας, αλλά Ευρώπης”  


«Για την Ελλάδα, δεν υπάρχει πλέον πολιτική διαφορά, αλλά τεχνικά ζητήματα και αυτό είναι θετικό», δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής, Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι όλοι οι ηγέτες, δήλωσαν ότι εντυπωσιάστηκαν από την πρόοδο της χώρας μας, δείχνει ότι πλέον «δεν υπάρχει ζήτημα Ελλάδας, αλλά Ευρώπης».
Παράλληλα, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής του FDP εκτίμησε ότι «η κ. Λαγκάρντ έχει δίκιο ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εφικτή, χωρίς ένα καινούριο μεγάλο κούρεμα, το οποίο όμως αγγίζει τον φορολογούμενο. Η κ. Μέρκελ παγιδεύτηκε. Για πρώτη φορά δεν πρόκειται να κρατήσει την υπόσχεση της προς τους Γερμανούς ότι δεν θα αγγίξει τα χρήματα των φορολογούμενων».  

 
Και νέα λίστα με 100.000 μεγαλοκαταθέτες  


Ακόμα δεν προλάβαμε να συνέλθουμε από τη λίστα Λανγκάρντ και τις «περιπέτειές» της μέχρι να φτάσει στα χέρια του ΣΔΟΕ για αξιοποίηση και έρχεται νέα λίστα να μας αναστατώσει.
Οι τράπεζες, μετά από εντολή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν ετοιμάσει λίστες με περίπου 100.000 καταθέτες, οι οποίοι μέχρι την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου (!) θα έχουν λάβει ειδοποιητήριο προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις συναλλαγές τους, οι οποίες ξεπερνούν σε συνολικό ύψος τις 100.000 ευρώ και αυτό το ποσό δεν ταυτοποιείται με τα ποσά που έχουν δηλώσει στην Εφορία.
Αν οι καταθέτες δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους -το χρονικό περιθώριο είναι μέχρι το τέλος του χρόνου- τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νόμο και την Επιτροπή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.
Πάντως, από την προηγούμενη λίστα έχουν αποσταλεί μέχρι τώρα μόνο πενήντα ειδοποιητήρια από τα συνολικά 1.700 και μπορούμε να φανταστούμε σε πόσα χρόνια θα ειδοποιηθούν οι 100.000 καταθέτες.
Θα λέμε και θα ξαναλέμε για τις λίστες, τους φοροφυγάδες, το μαύρο χρήμα, αλλά θα μείνουμε στα λόγια. Αξιοποίηση των στοιχείων δεν φαίνεται στο άμεσο μέλλον…        

Άδεια παραμονής σε αλλοδαπούς που αγοράζουν ακίνητα  


Μια νέα νομοθετική ρύθμιση προωθεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης στην Βουλή, με στόχο να δώσει κίνητρα σε αλλοδαπούς για επενδύσεις στην χώρα μας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισπανίας.
Σε συνεννόηση με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, θα χορηγούνται ειδικές άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς που έχουν αγοράσει ή θα αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
Μπορεί η άδεια αυτή να είναι πολυετής αλλά θα αφορά μόνο την παραμονή στην χώρα, δηλαδή δεν θα συνεπάγεται το δικαίωμα στην εργασία ούτε θα ανοίγει δρόμο στην απόκτηση ιθαγένειας.
Το καθεστώς που ισχύει τώρα δεν δίνει κανένα κίνητρο στο real estate λόγω της δυσκολίας που έχουν οι πολίτες χωρών εκτός ΕΕ να ζουν ή να επισκέπτονται τακτικά τα σπίτια που έχουν αγοράσει στην Ελλάδα.    

Κοντά στον δημότη…


Μάθαμε ότι, αμέριστη είναι η συμπαράσταση του δήμου Αβδήρων στον δημότη της Πεζούλας που το σπίτι του καταστράφηκε από την πυρκαγιά που προξένησε το 4χρονο παιδί του. Κατευθείαν ο δήμος έστειλε τους εργαζομένους του 5μηνου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας να βοηθήσουν στην καθαριότητα και την απομάκρυνση των αντικειμένων που κάηκαν αλλά και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου των Αβδήρων κ. Μορφίδης Παναγιώτης είναι νυχθημερόν στο πλευρό της οικογένειας και μάλιστα έχει αναλάβει προσωπικά την προσπάθεια εξεύρεσης κρεβατιών και οικοσυσκευής.
– Να λοιπόν ένα καλό παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα στον δύσκολο καιρό που ζούμε…
Μ.Ξ.        

Οι καπνιστές θα “σώσουν” τον ΕΟΠΥΥ  


Να και κάτι …υγιές που θα κάνει το κάπνισμα. Λέγεται ότι το υπουργείο υγείας προτίθεται να επιβάλλει ειδικό φόρο σε τσιγάρα και ποτά υπέρ του ΕΟΠΥΥ, ως «ισοδύναμο μέτρο», προκειμένου να μην πληρώνουν τελικά οι ασφαλισμένοι από το 2014 το «εισιτήριο» των 25 ευρώ για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο και το 1 ευρώ «χαράτσι» για κάθε συνταγή που εκτελείται στα φαρμακεία. Να σημειώσουμε ότι εξετάζεται σοβαρά αυτή η εκδοχή, δεδομένου πως το μέτρο του «εισιτηρίου» στα νοσοκομεία έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των ασφαλισμένων, αλλά και έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους των νοσοκομείων και τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι έχουν δηλώσει εξαρχής πως δεν πρόκειται να εισπράττουν το συγκεκριμένο αντίτιμο.
Πάφ και φόρος λοιπόν…
Μ.Ξ.    

Απουσίες  


Δεν πέρασε απαρατήρητη η απουσία των τριών βουλευτών της Ξάνθης από την εκδήλωση για τον εορτασμό των Ένοπλων Δυνάμεων στο στρατόπεδο «Στεφανίδη», πόσο δε μάλλον που γιόρτασε την 99η επέτειό από συγκρότησής του το ακριτικό Δ’ Σώμα Στρατού. Κάποιοι δεν κρατήθηκαν και το έριξαν το παράπονό τους, ενώ άλλοι το κράτησαν για τον εαυτό τους. Όχι και τίποτε άλλο κοτζάμ υπεύθυνο Άμυνας στη σκιώδη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχουμε, αλλά ούτε κι αυτός φάνηκε.    

Προσοχή  


Η Πυροσβεστική το ξέρει ήδη. Εμείς το υποψιαζόμαστε, αλλά περιμένουμε δυστυχώς να επαληθευτεί. Ο λόγος για τις… περιπέτειες που θα έχουμε φέτος με φωτιές και εκρήξεις από σόμπες, ξυλόσομπες, αερόθερμα και κάθε είδους συσκευή που θα χρησιμοποιήσουμε απερίσκεπτα για να αντικαταστήσουμε το πολύτιμο, αλλά απλησίαστο πετρέλαιο.
Τα πρώτα δείγματα ήδη φάνηκαν στην πόλη μας και αναμένεται να πυκνώσουν, καθώς βαθαίνει ο χειμώνας. Εγρήγορση το καλοκαίρι, εγρήγορση και το χειμώνα λοιπόν για την πυροσβεστική.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …