Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πέρσι 21 φέτος μόνο 1!

Πέρσι 21 φέτος μόνο 1!

0
foitites-empros

Μόνο ένας μουσουλμάνος εισήχθη στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ μετά την κατάργηση της ΕΠΑΘ

Η έρευνα του «Ε» έδειξε ότι τις επόμενες μέρες και λίγο πριν τις εγγραφές (11 Σεπτεμβρίου) θα μάθουμε αν θα εισαχθούν τελικά 21 όπως πέρσι και σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση

«Άφεριν» είπαν πέρσι οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας όταν  ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ότι η
Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ) καταργήθηκε με νόμο και αποφασίστηκε η ένταξη 21 φοιτητών κάθε χρόνο από την μειονότητα στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ όπου θα φοιτούν για 4 χρόνια και θα έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο. Το «Ε» στις 3/1/2011 έγραφε αναφορικά με το θέμα: «Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ανακοινώνει τα πρώτα βήματα για  τη  σταδιακή υλοποίηση σχεδίου για μια νέα αρχιτεκτονική της μειονοτικής εκπαίδευσης, που στοχεύει στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς τους μαθητές της μειονότητας και στην καταπολέμηση της σχολικής διαρροής.
Ήδη η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ) καταργήθηκε με νόμο. Πλέον οι εκπαιδευτικοί  του μειονοτικού προγράμματος  θα είναι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές που θα προέρχονται από τη μειονότητα θα εισέρχονται στο Τμήμα με ποσόστωση  και θα ακολουθούν ειδικό πρόγραμμα σπουδών επιλογής,  που θα τους παρέχει  ισότιμο με τους υπόλοιπους φοιτητές πτυχίο, αλλά και το δικαίωμα να διδάσκουν στα μειονοτικά σχολεία».

Πέρσι πήραν 21 φέτος μόνο 1!
Όμως η χαρά τους αλλά και η ικανοποίησή των μουσουλμάνων συμπολιτών μας καθώς ήταν ένα χρόνιο αίτημά τους η κατάργηση της ΕΠΑΘ και η αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης, φαίνεται πως δεν κράτησε πολύ καθώς πέρυσι εισήχθησαν για πρώτη φορά 21 μουσουλμάνοι φοιτητές στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ με την ειδική ρύθμιση όμως φέτος μόνο ένας! Και αυτό το πληροφορήθηκαν από την ανακοίνωση των βάσεων και τους εισακτέους στις σχολές αλλά το επιβεβαίωσε και στο «Ε» η γραμματεία του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ. Έτσι είχαμε κατακλυσμό διαμαρτυριών από μουσουλμάνους συμπολίτες που ζητούσαν να πληροφορηθούν γιατί δεν ισχύει πλέον η ρύθμιση όπως πέρσι και γιατί κανείς δεν τους ενημέρωσε για την αλλαγή αυτή αφήνοντάς τους στα …κρύα του λουτρού!

Τι έδειξε η έρευνα του «Ε»
Το «Ε» επεχείρησε να διερευνήσει το θέμα δίνοντας μια απάντηση αν ισχύει ή καταργήθηκε η ρύθμιση που ίσχυσε πέρσι (μιας και η επίσημη πολιτεία δεν μπήκε στον κόπο), ξεκινώντας από το Συντονιστικό γραφείο Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφέρειας, το οποίο και μας παρέπεμψε στο Γ’ τμήμα Ξένων και Μειονοτικών σπουδών του υπουργείου Παιδείας.  Απάντηση δεν πήραμε και απευθυνθήκαμε στον Διευθυντή της ΕΠΑΘ κ. Μολοχίδη Τάσο, ο οποίος και μας πληροφόρησε ότι η ΕΠΑΘ καταργείται στις 31/8/2013 οπότε και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους οι τελευταίοι εισακτέοι της προπέρσινης χρονιάς (σ.σ. Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι η ΕΠΑΘ δεν δέχτηκε εισακτέους). Παρά το γεγονός ότι δεν γνώριζε με ακρίβεια αν θα ισχύσει η ρύθμιση για τη φετινή χρονιά άφησε να εννοηθεί ότι ήταν κάπως έωλο όλο το σχέδιο που συμπεριλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου καθώς ουσιαστικά καταργούσε τους τομείς και δεν προβλέπονταν κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων και ότι υπάρχει η πιθανότητα να τροπολογήθηκε με τον νέο νόμο Αρβανιτόπουλου που ψηφίστηκε πρόσφατα η το υπουργείο να το θέσει υπό επανεξέταση και γι’ αυτό το λόγο δεν εισήχθηκαν οι 21 μουσουλμάνοι φοιτητές στο Παιδαγωγικό τμήμα φέτος. Στην συνέχεια απευθυνθήκαμε στην κα Θάλεια Δραγώνα Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Ειδική Γραμματέα του υπουργείου για θέματα μειονοτικής εκπαίδευσης η οποία είχε και την εποπτεία της εν λόγω διαδικασίας, η οποία όμως δεν γνώριζε αν υπάρχει κάποια αλλαγή με δεδομένο ότι ο νόμος Διαμαντοπούλου δεν αποσύρθηκε εξ’ ολοκλήρου απλά έγιναν κάποιες τροποποιήσεις. Επόμενος σταθμός της έρευνάς μας η νυν Ειδική γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευση κα Αθηνά Ληνού που όμως δεν στάθηκε δυνατή η άμεση επικοινωνία μας. Η γραμματέα της μας είπε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Ειδικής γραμματέως το θέμα και ότι αφορά την Τριτοβάθμια εκπαίδευση παραπέμποντας μας στο Παιδαγωγικό τμήμα του ΑΠΘ. Έτσι λοιπόν η μόνη απάντηση που πήραμε ήταν από την γραμματεία του τμήματος, οι οποίοι και μας επιβεβαίωσαν ότι εισήχθη μόνο ένας μουσουλμάνος στο τμήμα. Μας πληροφόρησαν ότι δεν έχουν καμιά επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο αν έχει επέλθει κάποια αλλαγή που να ανατρέπει τα περσινά δεδομένα και ότι ίσως επειδή πρόκειται για ειδική κατηγορία εισακτέων τα αποτελέσματα να ανακοινωθούν λίγο πριν τις εγγραφές όπως ακριβώς έγινε και πέρσι. Σημείωσαν δε ότι  το έλεγχο των δικαιολογητικών τον έχει η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και όχι το παιδαγωγικό τμήμα, το οποίο αναλαμβάνει μόνο τις εγγραφές.

Υπομονή μέχρι τις εγγραφές
Κατά συνέπειτα αυτό που έχουμε να πούμε στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας , γονείς και υποψήφιους είναι : Υπομονή καθώς τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, μία μέρα πριν την έναρξη των εγγραφών θα έχει ολοκληρωθεί όλος ο πίνακας των εισακτέων και των ειδικών κατηγοριών.  Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο στο Παιδαγωγικό τμήμα του ΑΠΘ που ν’ αναφέρεται  στο θέμα πιθανότατα σημαίνει ότι θα ισχύσει και φέτος το σύστημα εισαγωγής  που καθιερώθηκε πέρσι. Επειδή όμως όλα μπορούν ν’ αλλάξουν τις επόμενες μέρες θα παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε αν υπάρχουν νεώτερες πληροφορίες.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εντός Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τις νέες αιτήσεις στον Κοινωνικό Τουρισμό

Έως τέλος Ιουνίου θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την επιταγή τους οι δικαιούχοι του 2023 &nbs…